Ανακοίνωση για κλαδική ΣΣΕ

6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

(Αθήνα, 11πμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

Ενάντια στον πόλεμο των ιμπερια…ΛΗΣΤΩΝ!

Για την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 30 Μάρτη η Ομοσπονδία μας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους φαρμακοβιομήχανους (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), με θέμα το πάγιο αίτημα των εργαζόμενων του κλάδου για υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που μένει ανεκπλήρωτο από το 2010, ενώ η φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσεται με επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από το περιβόητο ταμείο ανάκαμψης.

Ο καθορισμός του βασικού μισθού στον κλάδο, το ωράριο, οι όροι εργασίας και αμοιβής όλων των συναδέλφων μας, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, περνούν μέσα από το συλλογικό πλαίσιο προστασίας που μόνο η κλαδική ΣΣΕ εξασφαλίζει.

Οι εργοδότες του κλάδου έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας, επαναλαμβάνοντας τα ίδια σαθρά επιχειρήματα που από την αρχή έχουμε αποδομήσει.  Πίσω, όμως, από τα επιχειρήματα της εργοδοσίας βρίσκεται η αμείλικτη αλήθεια που λέει ότι αυτή βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, από όλα τα κυβερνητικά κόμματα και σχήματα, και έχει επιφέρει πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις. Ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, έκανε ακόμα καλύτερα τα πράγματα για τα αφεντικά και χειρότερα για τους εργαζόμενους  με την περαιτέρω ευελιξία και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την διευκόλυνση των απολύσεων, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση.

Όλο αυτό το διάστημα, η Ομοσπονδία και τα σωματεία μας δίνουμε τη μάχη για την προστασία και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση του μισθού και του μεροκάματου, του ωραρίου εργασίας στον κλάδο, ωστόσο η κατάσταση των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των νέων, επιδεινώνεται. Η εργασιακή ζούγκλα επεκτείνεται στους δήθεν εργασιακούς «παραδείσους» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που η εργοδοσία παρουσιάζει.

Σήμερα, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για τους εργαζόμενους, αφού ο μισθός εξανεμίζεται με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά για τη ζωή αγαθά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι την «πράσινη» και κάθε άλλη ανάπτυξη των κεφαλαιοκρατών, τις επενδύσεις τους και τα αναπτυξιακά τους ταμεία τα πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι! Όπως πληρώνουν και τον πόλεμό τους!

Ο άδικος, δολοφονικός ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξελίσσεται στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας την ακρίβεια και τις συνθήκες ζωής των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αποτέλεσμα των αδυσώπητων ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων και των κρατών τους, των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστικών τους στρατοπέδων. Είναι επιλογή των κεφαλαιοκρατών της Ελλάδας η συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο του ΝΑΤΟ, η κρατική δαπάνη των 4 δις ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και η βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, που σήμερα υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως υλοποιήθηκαν νομοθετικά και οι απαιτήσεις τους για μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης  .

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι κι αυτές κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και τροφοδοτεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαών.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Ήρθε η ώρα να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΩΣ ΕΔΩ!

Να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο των εκμεταλλευτών μας και στις λυκοσυμμαχίες τους, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κ.α.!

Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν υποχωρούμε από τη διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες και συμφέροντα!

Να δώσουμε το μήνυμα στους φαρμακοβιομήχανους ότι, όσο κι αν έχουν προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν ξεμπερδέψει με την υπόθεση της κλαδικής ΣΣΕ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ!

Όσα εμπόδια κι αν μας βάζουν, δεν θα σταματήσουν την πάλη μας απέναντι στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Η πείρα του αγώνα των εργαζόμενων, παλαιότερη και πιο πρόσφατη, δείχνει ότι αν το αποφασίσουμε, μπορούμε να υπερνικήσουμε τα εμπόδιά τους, να αφήσουμε νόμους και αποφάσεις τους στα χαρτιά!

Στις 30 Μάρτη – κι αφού οι εργοδότες επέλεξαν διαδικτυακή συνάντηση με πρόσχημα την πανδημία, προκαλώντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους που βρίσκονται «ζωντανά» μέρα – νύχτα και δουλεύουν στις επιχειρήσεις – η φωνή μας θα ακουστεί στους χώρους δουλειάς, με τις παρεμβάσεις που οργανώνουν τα σωματεία μας.

Καλούμε εργαζόμενους και σωματεία να αναπτύξουν πρωτοβουλία και δράση στην κατεύθυνση αυτή αλλά και για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Απρίλη. Η μάχη για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, για την προστασία του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια, η μάχη ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και στον πόλεμο, είναι υπόθεση όλων μας. Μαζί με την Ομοσπονδία μας, που σταθερά παλεύει για το τώρα αλλά και για την προοπτική των εργαζομένων του κλάδου, σε πείσμα των αφεντικών, των κυβερνήσεων και των συνοδοιπόρων τους στο κίνημα, που μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ