Aνακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ.

Συνάδελφοι,

Άκουσε κανένας σας στην τηλεόραση, είδε κάποιο ρεπορτάζ σχετικά με τον διαμελισμό ενός 45χρονου εργαζόμενου στις προβλήτες της COSCO,  στο λιμάνι του Πειραιά; Μάλλον ρητορικό το ερώτημα γιατί τα αφεντικά δεν το επιτρέπουν. Όμως ….o Δημήτρης δεν γύρισε στο σπίτι του τη Δευτέρα το βράδυ. Είναι και αυτός ένας από τους εκατοντάδες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό τρόπο, την ώρα της δουλειάς. Και βέβαια για τα εργατικά ατυχήματα και τους νεκρούς εργάτες δε φταίει η «κακιά η ώρα» ούτε μια απρόσεκτη στιγμή. Φταίει η ελλιπής τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, αφού είναι μια από τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί η κερδοφορία τους, καθώς η τήρησή τους θεωρείται ως περιττό κόστος και ότι μειώνει το ρυθμό παραγωγής. Μάλιστα όσο αυξάνεται η κερδοφορία, τόσο γίνονται πιο επιθετικές οι εταιρείες απέναντι στο σταθερό ημερήσιο χρόνο και σε συγκροτημένα δικαιώματα. Και τη θέση τους παίρνουν δυνατές ιαχές περί «αυτοπροστασίας»!!!, παίζοντας με την ίδια τη νοημοσύνη των εργαζομένων που δουλεύουν με ωράρια λάστιχο και κάτω από την πίεση των εργοδοτών για συνεχή αύξηση της παραγωγής.

Συνάδελφοι,                                                                                               

Διαδοχικά οι κυβερνήσεις, με τους νόμους που έχουν ψηφίσει, έχουν διαμορφώσει αυτή την εργασιακή ζούγκλα και μάλιστα καμαρώνουν γιατί λέει «έτσι προσελκύονται επενδύσεις» και θα έρθει η περιβόητη ανάπτυξη που δήθεν θα είναι για όλους. Αλήθεια σε ποια ανάπτυξη αναφέρονται; Η κατάσταση στο λιμάνι είναι ενδεικτική. Από τη μια μεριά είναι το μεγαθήριο της COSCO με τις συνεχείς επενδύσεις δισεκατομμυρίων και τα master plan και από την άλλη είναι εργάτες που σκοτώνονται και σακατεύονται για το μεροκάματο, που σήμερα το έχουν και αύριο τους το κόβουν. Αποκορύφωμα αποτελεί ο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα για τα εργασιακά. Ο γνωστός μας νόμος Χατζηδάκη που με μια σειρά διατάξεις απογειώνει την εκμετάλλευση, όπως για παράδειγμα με τη διευθέτηση του ωραρίου, όπου θα μπορεί να απασχολεί υπερωριακά 12ωρα τον εργαζόμενο, ξεζουμίζοντάς τον χωρίς αμοιβή και να του επιστρέφει ώρες ή μέρες αδείας σε μια νεκρή περίοδο της παραγωγής, με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες…

Συνάδελφοι,

Έχουμε σήμερα  κάθε δικαίωμα να φεύγουμε για δουλειά και να ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε σπίτι μας σώοι και αβλαβείς. Έχουμε δικαίωμα να απολαμβάνουμε σύγχρονα μέτρα προστασίας και συνολικά σύγχρονα δικαιώματα, με βάση τις δυνατότητες της εποχής, την επιστήμη, την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Για τα δικαιώματα αυτά αγωνιζόμαστε,  για να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικοί νόμοι.

Ραντεβού την Πέμπτη 04/11  19:00, στο Σύνταγμα, στη μεγάλη διαδήλωση, στο συλλαλητήριο των Σωματείων, για ζωή  και εργασία που μας αξίζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.