Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει το αιματοβαμμένο παιχνίδι κερδών των πολυεθνικών του Φαρμάκου που υπερασπίζεται η Industriall

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982

ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:1161                                                                                                                               ΑΘΗΝΑ 10/02/2021

Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει το αιματοβαμμένο παιχνίδι κερδών των πολυεθνικών του Φαρμάκου που υπερασπίζεται η Industriall

Σήμερα που σε όλες τις χώρες η εργατική τάξη θρηνεί καθημερινά όλο και περισσότερα θύματα, ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, που έχουν γίνει ακόμα πιο εμφανή τα δείγματα της ασυμφιλίωτης αντίθεσης εργαζόμενων – αφεντικών, βιομήχανοι και πολυεθνικές απαιτούν περισσότερες θυσίες από τους εργαζόμενους.

Οι πολυεθνικές του φαρμάκου, θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό του ανταγωνισμού τους για τα κέρδη, της πατέντας και των συμβολαίων ενώ σήμερα προκαλούν λέγοντας  ότι θέλουν χρόνο και δεν μπορούν να προμηθεύσουν τα εμβόλια που έχουν ήδη προπληρωθεί.

Αυτό το μακάβριο εμπόριο της επιστήμης, που πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές έρχεται να στηρίξει η Διεθνής Συνδικαλιστική οργάνωση IndustriALL, που ελέγχεται από το όργανο του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών, την ITUC.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της την 1η Φλεβάρη:

·        Η IndustriALL διαβεβαιώνει τα αφεντικά ότι «οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να παράγουν τα εμβόλια και τα φάρμακα» την στιγμή που οι πολυεθνικές του φαρμάκου εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων με εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, κατάπτυστες συμβάσεις

·        Την ώρα που οι πολυεθνικές απολύουν και επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα με πρόσχημα την πανδημία, η IndustriALL ανησυχεί για την τα κέρδη των αφεντικών!

Κέρδη που όπως ανακοίνωσε η «Pfizer», αναμένει περίπου 15 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος μόνο από το εμβόλιο που ανέπτυξε με τη γερμανική «BioNTech».

Η αξία της παγκόσμιας παραγωγής στο Φάρμακο το 2001 αποτιμήθηκε στα 390 δις δολάρια και το 2019 έφτασε στα 1,5τρις δολάρια, ενώ την ίδια ώρα ο μέσος μισθός των εργαζομένων έπεσε και χιλιάδες απολύσεις έγιναν για τους «ανασχηματισμούς» τους.

Την ίδια στιγμή που σε όλες τις χώρες, από την υποχρηματοδότηση του δημοσίου Συστήματος Υγείας, εκτός από τους ασθενείς, πεθαίνουν από την εξάντληση γιατροί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στις βιομηχανίες φαρμάκου, η IndustriALL ευλογεί τις «συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι αυτό είναι το καλύτερο «δείγμα διεθνισμού»! Δηλαδή την ληστεία των χρημάτων του λαού, της έρευνας των Δημόσιων-κρατικών Πανεπιστημίων και Κέντρων Έρευνας για τα κέρδη των μονοπωλίων!

·        Η IndustriALL προχωρά σε ένα βρώμικο ξέπλυμα των πολυεθνικών λέγοντας ότι «η στάση τους την περίοδο της πανδημίας θα κρίνει την βιομηχανία του φαρμάκου». Δηλαδή ενώ οι πολυεθνικές του φαρμάκου συνεχίζουν το μακάβριο παζάρι για τα συμβόλαια των πατεντών και των εμβολίων πάνω στα θύματα της πανδημίας, αλλά και ενώ συνεχίζουν να κερδοφορούν παγκοσμίως με τις πατέντες και την πανάκριβη κοστολόγηση φαρμάκων που εδώ και δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών στην Αφρική, στην Ασία, αλλά ακόμη και στην Αμερική και στην Ευρώπη, η IndustriALL λειτουργεί ως διαφημιστής αυτών που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη τους.

Το κυνήγι του κέρδους, που πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους τα λαϊκά στρώματα, αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά σκάνδαλα όπως:

·        της «PurduePharma», που τον περασμένο Νοέμβρη παραδέχτηκε την ενοχή της στη λεγόμενη «κρίση των οπιοειδών» στις ΗΠΑ, καταβάλλοντας πρόστιμο 8 δισ. δολαρίων.

·        της «Sanofi» που απέκρυψε δεδομένα ασφάλειας για το αντιπηκτικό PLAVIX και έχει δεχτεί μηνύσεις για παραπλανητική διαφήμιση από την Πολιτεία της Χαβάης. Η απάντηση της εταιρείας ήταν ότι υπάρχει ελευθερία της γνώμης και δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει για όλες τις παρενέργειες.

·        της «Pfizer», που το 2009 «έκλεισε» αντίστοιχη υπόθεση παράνομης προώθησης φαρμάκων (παυσίπονων και φαρμάκων για ψυχικές παθήσεις) για χρήσεις για τις οποίες δεν είχαν λάβει άδεια (ένα από αυτά, το «Bextra», στη συνέχεια αποσύρθηκε), καταβάλλοντας το ποσό των 2,3 δισ. δολαρίων, δηλαδή το αντίστοιχο των περίπου τριών βδομάδων πωλήσεών της, ενώ συνεχίζει την τακτική αυτή και στα επόμενα χρόνια αφού το κόστος των προστίμων είναι υποπολλαπλάσιο των κερδών της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι των πολυεθνικών που παράγουν εμβόλια (βλ. Astra ZenecaSanofiPfizer) την ίδια ώρα δέχονται την επίθεση των εργοδοτών και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Η IndustriALL με την ανακοίνωση της αποδεικνύει τον επικίνδυνο ρόλο της στον αποπροσανατολισμό του εργατικού κινήματος. Θέλει να προωθήσει στους εργαζόμενους την αποδοχή της λογικής ότι οι λαοί θα αρρωσταίνουν και τα μονοπώλια θα κερδίζουν δισεκατομμύρια από την αρρώστια τους. Την ώρα που εργαζόμενοι στο Φάρμακο και υγειονομικοί, δίνουν αγώνα ζωής, η IndustriALL υπερασπίζεται τα κέρδη και την εικόνα των μονοπωλίων.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στο Φάρμακο Ελλάδας καταγγέλλει το μακάβριο παιχνίδι κερδών των πολυεθνικών του Φαρμάκου που υπερασπίζεται η IndustriALL.

Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο και την Υγεία είτε είναι γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές δίνουμε την μάχη για προστασία της υγείας του λαού, όχι για τα κέρδη των αφεντικών και των μονοπωλίων. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για προσλήψεις, για να καλυφτούν οι διαχρονικές ανάγκες της παραγωγής φαρμάκου αλλά και στο σύστημα υγείας, για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε και αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των «πατεντών», ως καθεστώς που συνδέεται άμεσα με τα κέρδη των μονοπωλίων, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές. Διεκδικούμε ενιαίο κρατικό φορέα παραγωγής – διακίνησης φαρμάκων και εμβολίων, μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που το φάρμακο θα είναι κοινωνικό αγαθό, σε μια κοινωνία που οι λαοί θα διαφεντεύουν τον πλούτο που παράγουν.

Δυναμώνουμε Τον Αγώνα Για Την Ζωή, Την Υγεία Και Τα Δικαιώματα Των Εργαζομένων.

Δεν γινόμαστε υπερασπιστές των αιματοβαμμένων κερδών των πολυεθνικών.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.