Τοποθέτηση Ομοσπονδίας για τα τεκταινόμενα στο Ηράκλειο

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Συσπείρωσης Εργαζομένων στο Φάρμακο του Ν. Ηρακλείου και του Σωματείου Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, κρίνουμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε και να τοποθετηθούμε για όλα όσα διαδραματίστηκαν από τις αρχαιρεσίες του συγκεκριμένου σωματείου – μέλους της ΟΕΦΣΕ – μέχρι το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.  

Τον Ιούλιο του 2021 έγιναν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου και εκλέχθηκαν το Δ.Σ.  και οι Αντιπρόσωποι για τα Συνέδρια της ΟΕΦΣΕΕ και του Ε.Κ.Η.

Στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, παρά την προσπάθεια της αντιπροσωπείας της ΟΕΦΣΕΕ που παρευρισκόταν, δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου μας και γενικότερα, τόσο στο Ηράκλειο όσο και πανελλαδικά, με ευθύνη της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ και του Προεδρείου.

Η στάση αυτή των συγκεκριμένων συναδέλφων – συνδικαλιστών εύλογα δημιουργεί ερωτηματικά, για το πού στοχεύει μια τέτοιου είδους υποβάθμιση των συλλογικών διαδικασιών και ειδικά του ανώτερου οργάνου του σωματείου, που είναι η ΓΣ, και σε αυτήν πρέπει να συζητιούνται ανοιχτά και δημοκρατικά όλα τα ζητήματα, να ακούγονται όλες οι απόψεις και να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις;!

Αλήθεια, ποιον και τι εξυπηρετεί η υπονόμευση της συζήτησης και της αντιπαράθεσης των απόψεων μέσα σε μια ΓΣ;

Όσα επακολούθησαν μπροστά στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, που έγινε στις 18-19/12/2021, αποκάλυψαν κάποιες από τις προθέσεις τους, αφού πάρα τις επίμονες προσπάθειες της ΟΕΦΣΕΕ να νομιμοποιηθεί το Σωματείο για το Συνέδριο, με την αποστολή ολοκληρωμένων των πρακτικών αρχαιρεσιών, υπήρχε   χαρακτηριστική κωλυσιεργία και παραμονές του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ μας ανακοίνωσε την «απόφαση» του ΔΣ για μη συμμετοχή στο Συνέδριο της ΟΕΦΣΕΕ…!!!

Τι κι αν οι συνάδελφοι ψήφισαν κι εξέλεξαν αντιπροσώπους, τι κι αν η Ε.Α. Γενική Συνέλευση δεν συζήτησε, ούτε αποφάσισε κάτι τέτοιο; Το νέο Δ.Σ., δια του προέδρου του, «αποφάσισε και διέταξε» να μη συμμετάσχει κανένας  αντιπρόσωπος του σωματείου στο συνέδριο της ΟΕΦΣΕΕ.

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν, εκ των υστέρων και αφού υπήρξε η καταγγελία όλων των παραπάνω από τους συναδέλφους της Συσπείρωσης Εργαζομένων στο Φάρμακο του Ν. Ηρακλείου, είναι οι ακόλουθοι:

  • Διαφωνία με την ΟΕΦΣΕΕ «επειδή δεν ορίζει αντιπρόσωπό της στη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ και του ΤΑΥΦΕ…».
  • Διαφωνία «με τον τρόπο που η ΟΕΦΣΕΕ παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς…».
  • Διαφωνία με «τον διαφορετικό τρόπο  που η ομοσπονδία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες…».

Πραγματικά αναρωτιόμαστε για τα παραπάνω θέματα που θέτουν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι και απαντάμε:

  • Δεν γνωρίζουν ότι η στάση της Ομοσπονδίας μας απέναντι στα επαγγελματικά Ταμεία ΤΕΑΥΦΕ και ΤΑΥΦΕ έχει διαμορφωθεί με πολλή συζήτηση και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις Συνεδρίων που επικαιροποιούνται κάθε φορά στις συνεδριάσεις του ΔΣ; Δεν γνωρίζουν το ρόλο των επαγγελματικών ταμείων και τη θέση της ΟΕΦΣΕΕ να μη γίνει μέρος του προβλήματος, του τζόγου και του σφαγιασμού συντάξεων και παροχών, αλλά να οργανώσει την πάλη των εργαζόμενων απέναντί τους;
  • Η ΟΕΦΣΕΕ παρεμβαίνει σε όλους τους χώρους δουλειάς και για κάθε ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, με κριτήριο τα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Προσπαθεί να οργανώσει των αγώνα των εργαζόμενων απέναντι στις εργοδοτικές και κυβερνητικές επιθέσεις, στις αντεργατικές πολιτικές, την πάλη τουςγια τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και όλων όσων τους ανήκουν. Με τι ακριβώς διαφωνούν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι;
  • Η Ομοσπονδία μας παίρνει υπόψη στις παρεμβάσεις της τις ιδιαιτερότητες κάθε υποκλάδου ή επιχείρησης, αλλά η έκφραση και η δράση της, η επαφή της με τους εργαζόμενους γίνεται με ενιαία κριτήρια και στη βάση των συλλογικών αποφάσεων. Δεν το γνωρίζουν αυτό οι συνάδελφοι, από πού προκύπτει ο «διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης» που επικαλούνται;

Εξάλλου, όλα αυτά θα μπορούσαν οι συνάδελφοι να τα θέσουν στη ΓΣ του Σωματείου τους και στο Συνέδριο της ΟΕΦΣΕΕ, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Κανένας δεν θα εμπόδιζε την τοποθέτησή τους για τα παραπάνω και όχι μόνο, προκειμένου να πείσουν ή να πειστούν. Γιατί, λοιπόν, στις κορυφαίες  αυτές διαδικασίες, στη μια απέφυγαν τη συζήτηση και στην άλλη επέλεξαν να μην εμφανιστούν;

Μήπως απαξιώνουν τα μέλη του Σωματείου τους; Μήπως φοβούνται τις συλλογικές διαδικασίες;

Και ποιον, τελικά, εξυπηρετεί αυτή τους η στάση; Μήπως την εργοδοσία και την εκάστοτε κυβέρνηση που θέλουν τους εργαζόμενους «φιμωμένους» και «αμέτοχους» στην ταξική οργάνωση και πάλη, αλλά «προσκολλημένους» στα επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα;

Τους καλούμε, λοιπόν, να επανεξετάσουν τη στάση τους, να μην διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, να λένε την αλήθεια στους εργαζόμενους που εκπροσωπούν και να τηρούν τουλάχιστον τις καταστατικές τους υποχρεώσεις, ως ΔΣ Κλαδικού Σωματείου .     

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες, 

Η ΟΕΦΣΕΕ με βάση τις αρχές  της και τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου της, θα  συνεχίσει τον αγώνα για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στον κλάδο, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε. Θα στηρίζει κάθε συνάδελφο, κάθε πρωτοβουλία και οργάνωση εργαζομένων, κάθε σωματείο που θέλει να παλέψει σε αυτή την κατεύθυνση, ενάντια στις κυβερνήσεις και στην εργοδοσία, που εφαρμόζει στους χώρους δουλειάς τα πιο αντεργατικά μέτρα προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη της.

Στα πλαίσια αυτά, συμμεριζόμαστε απολύτως την προσπάθεια των συναδέλφων από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ των Εργαζομένων στο Φάρμακο του Ν. Ηρακλείου για ένα Κλαδικό Σωματείο δραστήριο, με ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, που θα εκπροσωπεί και θα στηρίζει πραγματικά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην περιοχή και θα οργανώνει την πάλη για τα συμφέροντά τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.