Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε. για τις ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟΥ ΔΣ ΣΕ ΤΕΑΥΦΕ – ΤΑΥΦΕ.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΔΣ ΣΕ ΤΕΑΥΦΕ – ΤΑΥΦΕ.

ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ «ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΈΝΩΝ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Αυτές τις μέρες λαμβάνουμε «προσκλητήρια» για τις εκλογές 3,4,5 Μαΐου που έχει προκηρύξει η Διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ, ενώ στην ιστοσελίδα του Ταμείου παρελαύνουν διακηρύξεις για «αυτοδιαχείριση» του Ταμείου και άλλα παρόμοια.

Αν σε πολλούς συναδέλφους αυτές οι διακηρύξεις θυμίζουν πολλά, είναι γιατί πριν δέκα χρόνια, με τις ίδιες κάλπικες διακηρύξεις οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις, μετέτρεψαν το Ταμείο μας σε Επαγγελματικό. Τότε που πανηγύριζαν σύσσωμοι, πως έτσι εξασφαλίζονταν δήθεν οι συντάξεις, πως το Ταμείο δήθεν γυρίζει στα χέρια των εργαζόμενων και των συνταξιούχων!

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Όπως αποδείχθηκε, το μόνο που έγινε πραγματικότητα, ήταν τα δικά τους σχέδια για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου, την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, που χρόνια προσπαθούσαν να υλοποιήσουν μαζί με την εργοδοσία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ.

Η απόφαση του 2013 για την μετατροπή του επικουρικού μας ταμείου σε ΝΠΙΔ, είχε τη σφραγίδα της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, των εργοδοτών του κλάδου και των συνδικαλιστικών δυνάμεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, που ελέγχουν τη διασπαστική Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Αποτέλεσε πλήρη εφαρμογή  αντιασφαλιστικού νόμου του 2ου μνημονίου και έφερε από την πρώτη στιγμή μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ και κατάργηση των μέχρι τότε παροχών σε ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως οι κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια.

Οι μειώσεις από το 2013 ως σήμερα, έχουν αφαιρέσει από τους συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ πάνω από το 80% του ποσού της σύνταξης που έπαιρναν πριν τη μετατροπή του ταμείου σε επαγγελματικό, με αποτέλεσμα μια μέση σύνταξη των 500 ευρώ να έχει φτάσει στα 100! Όσο για το εφάπαξ μειώθηκε πάνω από 60%, δηλ. ένα μέσο εφάπαξ των 10.000 ευρώ, έχει φτάσει στα 3.500!

Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, βλέπουν το όποιο εισόδημα έχουν να εξανεμίζεται με την ακρίβεια και την φοροληστεία.

Ταυτόχρονα, προχωρά και η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου (δηλαδή της περιουσίας των εργαζομένων – ασφαλισμένων και των συνταξιούχων) από μια «αόρατη» επενδυτική επιτροπή και η Διοίκηση έχει προχωρήσει σε αγωγές εξώσεως όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων-συνταξιούχων του κλάδου που στεγάζονται στο κτίριο του Ταμείου στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Τσάκισμα των συντάξεων, «τζογάρισμα» των χρημάτων των ασφαλισμένων, χτύπημα των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτό είναι το Επαγγελματικό Ταμείο, στο οποίο τώρα μας καλούν να δώσουμε συναίνεση με την συμμετοχή μας στις εκλογές του!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Είναι ξεκάθαρο ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία δεν έχουν καμία σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση, λειτουργούν με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας και της βιωσιμότητας, ενώ υπακούουν, σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο, στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», όπως όλα τα Ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι όποιο ΔΣ και να τα διαχειριστεί, εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσει το δρόμο των περικοπών ή της αύξησης των εισφορών των ασφαλισμένων.

Όπου προχώρησαν αυτά τα Ταμεία, οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους ήταν οι ίδιες. Μόλις πριν από λίγες μέρες , στη Σουηδία, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο είναι επαγγελματικό, η Alecta, έχασε κοντά 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πρόσφατης κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών στις οποίες είχε τζογάρει αποθεματικά.

Είναι πρόκληση, λοιπόν,  οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο τσάκισμα των συντάξεων να καλούν τώρα τους ασφαλισμένους να συμμετέχουν σε διαδικασίες που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι να αλλάξουν κάποιες καρέκλες στην Διοίκηση, για να συνεχιστεί η ίδια αντιασφαλιστική και αντεργατική πολιτική.

Η ΟΕΦΣΕΕ αντιπαλεύει από την πρώτη στιγμή τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου του κλάδου σε ΝΠΙΔ. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, κύριας και επικουρικής, ενώ υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχες αποφάσεις σωματείων, επιτροπών και ΓΣ εργαζόμενων του κλάδου.        

Δεν πρόσφερε και δεν θα προσφέρει, στο όνομα του δήθεν ελέγχου, καμία στήριξη ή νομιμοποίηση στη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος των μειώσεων και των περικοπών που εκ των πραγμάτων θα εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα ταμεία.

Δεν πρόκειται να διαλέξουμε το ποιος θα τσακίσει τις συντάξεις. Δεν επιλέγουμε «τζογαδόρους» για τα χρήματα των ασφαλισμένων!

Στη βάση αυτή, η ΟΕΦΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους να μη δώσουν άλλοθι στα νέα ΔΣ με τη συμμετοχή τους στις «ψηφοφορίες» που θα τα αναδείξουν, να μη στηρίξουν και να μη νομιμοποιήσουν την υπονόμευση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά να βρεθούν μαζικά και οργανωμένα απέναντι σε αυτά τα ΔΣ, στον αγώνα της διεκδίκησης.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.