Β. Ζέρβας: Τεράστια κέρδη για τους φαρμακοβιομήχανους, καθηλωμένοι μισθοί για τους εργαζόμενους του κλάδου (VIDEO)

Στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την υγεία έκανε παρέμβαση ο Βαγγέλης Ζέρβας, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής – Πειραιά. 

Στην ομιλία του σημείωσε:

«Η εργατική τάξη στον κλάδο του φαρμάκου, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που βρίσκονται όλη μέρα μπροστά από μια μηχανή στο εργοστάσιο παραγωγής, στην συσκευασία ή σε κάποιο άλλο τμήμα, μπροστά σε έναν πάγκο στην φαρμακαποθήκη, που βρίσκονται αμέτρητες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή σε κάποιο τμήμα γραφείου ή στο τιμόνι ενός φορτηγού που εξυπηρετεί όλη μέρα την διανομή των φαρμάκων, είναι αυτοί που με την δουλειά τους, τον ιδρώτα τους, έκαναν και κάνουν δυνατό να παράγονται φάρμακα, να είναι διαθέσιμα, να φτάνουν σε όλη την Ελλάδα, να υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες, όπλο στα χέρια των επιστημόνων της Υγείας για να αντιμετωπιστούν ασθένειες.

Είναι αυτοί, που μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να δουλεύουν, ακόμα και μέσα στην πανδημία, μέσα στις τραγικές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Και όμως, όλοι αυτοί οι εργάτες και οι εργάτριες, που καθημερινά συμβάλλουν στο να παράγονται οι φαρμακευτικές θεραπείες και να είναι διαθέσιμες, αυτοί που από τα χέρια τους έχουν περάσει χιλιάδες – ή και παραπάνω – φαρμακευτικές αγωγές καθημερινά, αντιμετωπίζουν σήμερα, μαζί με όλο το λαό, τις ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα, την απαξίωση ακόμα και βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την επίθεση σε κάθε βασικό τους δικαίωμα.

Όπως και πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, έτσι και εδώ η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Στον κλάδο μας, οι φαρμακοβιομήχανοι σέρνουν πρώτοι το χορό των κερδών και παρουσιάζουν υπερήφανα μαζί με την κυβέρνηση τα στοιχεία της ανάπτυξης και των επενδύσεών τους που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Εκατομμύρια που τους χαρίζονται με το συμψηφισμό clawback –επενδύσεων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προερχόμενα από την αφαίμαξη των εργαζόμενων και όλων των ανθρώπων της βιοπάλης. Σε αυτό τo χορό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας ακολουθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, φαρμακαποθήκες, καλλυντικά, αλυσίδες φαρμακείων και e-shop.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε συνέντευξη “φιέστα” που έδωσαν τον προηγούμενο Ιούνιο οι εργοδότες στον κλάδο του φαρμάκου, ομολόγησαν και εκεί την στυγνή αλήθεια. Από το 2009 μέχρι το 2020, οι πωλήσεις των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά ανήλθαν στα 77 δισ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα από τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία το ποσό αυτό ανήλθε στα 57 δισ. ευρώ!

Την ώρα που οι επιχειρήσεις στον κλάδο φαρμάκου – καλλυντικού παρουσιάζουν τέτοια ανάπτυξη σε τζίρους, κέρδη, εξαγωγές, και που ταυτόχρονα εξασφαλίζουν κυβερνητικές εγγυήσεις για την κρατική χρηματοδότηση των επενδυτικών τους πλάνων, οι εργαζόμενοι του κλάδου μόνο κερδισμένοι δε βγαίνουν.

Απόδειξη για αυτό είναι ότι το ίδιο διάστημα για το οποίο η εργοδοσία του κλάδου έδωσε τα παραπάνω στοιχεία, το διάστημα 2009-2020 (διάστημα στο οποίο άλλαξαν και διάφορες κυβερνήσεις), είναι ακριβώς το ίδιο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου παραμένουν χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, με ωράριο λάστιχο και καθηλωμένους μισθούς (που και αυτοί έχουν γίνει “καπνός” μπροστά στις αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, βασικά αγαθά). Είναι το διάστημα που κατέληξε σήμερα στο να δουλεύουν εργαζόμενοι του κλάδου απλήρωτες υπερωρίες σε μια σειρά χώρους, να υπάρχει έντονη εντατικοποίηση, να αυξάνονται τα εργατικά “ατυχήματα” και μάλιστα αρκετά να είναι σοβαρά. Να αμφισβητείται στην πράξη το πενθήμερο και το 8ωρο, να συνεχίζεται το αίσχος της εργολαβικής εργασίας, με συμβάσεις ατομικές που μπορεί να ανανεώνονται ακόμα και κάθε εβδομάδα ή μήνα, με την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, να συνεχίζονται οι απολύσεις σε μια σειρά χώρους, μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ιδιαίτερα στην ιατρική ενημέρωση.

Ακόμα και τα φάρμακα που με τον ιδρώτα μας παράγονται η διανέμονται, αναγκαζόμαστε να τα πληρώνουμε όλο και ακριβότερα, όταν τα χρειαζόμαστε!

Το success story των φαρμακευτικών επιχειρήσεων “χτίζεται” λοιπόν πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων και τροφοδοτείται από την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Αυτές τις μέρες, πραγματοποιείται νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει, στην ουσία κλιμακώνει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, με το νέο κατάπτυστο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ακόμα περαιτέρω υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο-και συγκεκριμένα στο άρθρο 51-προβλέπεται και ότι κάθε φαρμακαποθήκη, με μια απλή δήλωση στον οικείο Δήμο, θα μπορεί να λειτουργεί και τα Σάββατα, πλευρά η οποία καταστρατηγεί ευθέως το κατεκτημένο μέχρι σήμερα δικαίωμα μας στην 5ημερη και 8ωρη εργασία, Δευτέρα-Παρασκευή.

Μπροστά μας δύο δρόμους έχουμε να ακολουθήσουμε. Ο ένας είναι η υποχώρηση, ο συμβιβασμός που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής, ο άλλος δρόμος είναι η σύγκρουση, ο δρόμος του αγώνα, η ακύρωση στην πράξη όλων των αντεργατικών μέτρων των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν και υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας-και της σημερινής της ΝΔ.

Λέμε ξεκάθαρα και στην εργοδοσία:

– Δεν είμαστε συνεργάτες, τα συμφέροντα μας είναι αντίθετα με αυτά των εργοδοτών. Προσπαθούν να μας πείσουν να βάλουμε και άλλη πλάτη για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, να δεχτούμε δηλαδή ό, τι συμφέρει τους εργοδότες, την διάλυση του ωραρίου, του πενθήμερου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργολαβική εργασία.

– Δεν είμαστε μια οικογένεια, επειδή μετά από δώδεκα χρόνια, χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, βλέπουμε πλάνα και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που βγήκαν και βγαίνουν από την δική μας δουλειά και εμείς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε το μήνα.

Εμείς, που παράγουμε και διανέμουμε το φάρμακο, συνεχίζουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, τον αγώνα μας για τα δικαιώματα μας και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, το αγώνα να μην περάσουν οι πολιτικές που την υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο, τον αγώνα και για το μέγιστο δικαίωμα του εργαζόμενου στην υγεία για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υποβαθμίζει και άλλο την δημόσια υγεία και επιχειρεί και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου.

Προχωράμε στο δρόμο που μας δείχνουν οι σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου, τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, της τάξης μας! Με οργάνωση, αγώνα, ταξική αλληλεγγύη διεκδικούμε για το σήμερα και ανοίγουμε το δρόμο για το αύριο, για τη ζωή που αξίζει σε εμάς που παράγουμε τον πλούτο!».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.