9 ΜΑΗ 2023 – ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Στις 9 Μαΐου 2023 η Ομοσπονδία μας θα πραγματοποιήσει για μία ακόμα φορά συνάντηση με τους εργοδότες, στα γραφεία του ΣΦΕΕ, για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Από το 2009 οι εργαζόμενοι βιώνουμε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και στη συνέχεια της ανάκαμψης. Μνημόνια και πανδημία μεταφράστηκαν σε ανεργία, μείωση μισθών, ένταση της εκμετάλλευσης, ραγδαία άνοδο των ελαστικών μορφών απασχόλησης και συνοδεύτηκαν από σειρά αντεργατικών μέτρων που επέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις, προσανατολισμέναστη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του και να ανακάμψει, να προχωρήσει στην ανάπτυξή του.

Σε αυτό το ασταθές και εχθρικό τοπίο για τους εργαζόμενους της χώρας μας, ο κλάδος δείχνει συμπαγής, συγκροτημένος, εξωστρεφής, αποδεικνύοντας πως είναι εδώ και κάποια χρόνια σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Παρά την γκρίνια των βιομηχάνων για τα rebate και τα clawback, για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών, τα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν, μας κάνουν να μη συμμεριζόμαστε τον «πόνο» τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι, βιώνουμε καθημερινά το άγχος των λογαριασμών, των πετσοκομμένων κοινωνικών δαπανών, του ανύπαρκτου συστήματος Υγείας, το άγχος για το νοίκι του σπιτιού, τη βενζίνη με το σταγονόμετρο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πογκρόμ αντεργατικών νόμων, με αποκορύφωμα το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Την ίδια στιγμή που το δικό μας εισόδημα και τα δικαιώματα πετσοκοβονται με νομοθετικές. παρεμβάσεις, οι φαρμακοβιομηχανοι απολαμβάνουν επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδυτικούς σκοπούς, συμψηφισμό rebate και clawback με επενδύσεις, αυξήσεις στις τιμές των δήθεν φθηνών φαρμάκων, αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη, όλα φορτωμένα στις πλάτες του λαού!

Στο successstory των φαρμακευτικών εταιρειών, το δικό μας «μερίδιο» είναι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των όρων και των συνθηκών εργασίας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργολαβική εργασία, η ανασφάλεια, οι απολύσεις, η απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, οι μισθοί και τα μεροκάματα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Γι αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η μάχη που όλοι πρέπει να δώσουμε για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μια σύμβαση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες δουλειάς, μισθούς και μεροκάματα με αυξήσεις, που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, μια σύμβαση που θα κατοχυρώνει σε όλο τον κλάδο το πενθήμερο-οχτάωρο.

Προφανώς η εργοδοσία του κλάδου ούτε αφελής είναι, ούτε απρόσεκτη κι ας θέλει να εμφανίζεται έτσι ορισμένες φορές! Αντίθετα, είναι πολύ καλά «διαβασμένη» και αποφασισμένη να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, να αποσπάσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη από τη δουλειά μας.

  • Γι αυτό δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή της για τα όπλα που της προσφέρουν οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλων συνεργατών) και τους επικαλείται διαρκώς.
  • Γι αυτό θεωρεί παρωχημένα, αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση των αποδοχών και των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων.
  • Γι αυτό δεν διστάζει να πει ότι το 5ήμερο – 8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή είναι ανεπαρκές ως χρόνος εργασίας και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εγκαλεί για «τεμπελιά» τους εργαζόμενους που το διεκδικούν.
  • Γι αυτό δε διστάζει να αμφισβητεί ακόμα και τα δικά της στοιχεία και δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις επιχειρηματικές επιτυχίες και την οικονομική ευρωστία του κλάδου, προκειμένου να «φρενάρει» τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, την ίδια στιγμή που αυτά τα στοιχεία τα διατυμπανίζει, όταν προβάλει τις δικές της απαιτήσεις προς το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η επιτυχία του αγώνα μας εξαρτάται από τη συμμετοχή μας, από τη συσπείρωση στα Συνδικάτα και στην κλαδική μας Ομοσπονδία, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία, η οποία αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο το πάγιο αίτημα και την ανάγκη των εργαζόμενων να υπογραφεί η κλαδική ΣΣΕ και μέχρι σήμερα φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη υπογραφή της.

Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει με πείσμα και επιμονή τον αγώνα που φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να υποτάσσεται στην επιχειρηματολογία και τους διάφορους ισχυρισμούς των φαρμακοβιομηχάνων και συνολικά των εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι ενισχύονται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις και τους νόμους που ψηφίζονται, όμως, δε σταματούν να προβάλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις για τα δικά τους συμφέροντα.

Η Ομοσπονδία μας ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι δεν ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμερίζονται τα «προβλήματα» και τις «ανάγκες» των επιχειρήσεων, που συνδέουν την εργοδοτική «αγωνία» για τα κέρδη με την αγωνία του εργαζόμενου να τα βγάλει πέρα με το μισθό του, πληρώνοντας όλο και ακριβότερα για παιδεία, υγεία, φάρμακα κλπ. και να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά. Πολύ περισσότερο δε συνδέουμε την ευημερία των επιχειρήσεων με αυτή των εργαζόμενων, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιχειρηματικές επιτυχίες θεμελιώνονται στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων.

Αντλούμε δύναμη από την αγωνιστική πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος, παλιότερη και πιο πρόσφατη. Από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που ξεσπούν αυτό το διάστημα στην Ευρώπη και στον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν μένει στατικο και όσοι φαντάζουν ανίκητοι κλονίζονται! Εμπνεόμαστε από τις κατακτήσεις που η εργατική τάξη απέσπασε με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και μπουν συλλογικά, αποφασιστικά, μαχητικά στον αγώνα, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια, να κάμψουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, να αποκτήσουν αγωνιστική πείρα – παρακαταθήκη για τη συνέχεια και για τις μελλοντικές, ακόμα πιο απαιτητικές μάχες.

Η Ομοσπονδία μας καλεί όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες και να οργανώσουν στις 9 ΜΑΗ 2023 ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στον κλάδο μας για τη ΣΣΕ. Να ενισχύσουν τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Να διεκδικήσουμε ενιαία:

  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς – 950 ευρώ κατώτερο μισθό.
  • 8ωρη και πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%
  • Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ – φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%
  • Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως έξι ετών.

Εδώ και τώρα μπροστά οι δικές μας ανάγκες για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.