1η ΜΑΗ 2023 (ανακοίνωση – αφίσα – spot – video)

1η ΜΑΗ 2023 – Μέρα Αγώνα, Τιμής και Ανυπακοής!

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Η οργή μας να γίνει ανατροπή!

Τη Δευτέρα 1η Μάη δίνουμε το μαχητικό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουμε αγωνιστικό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, όποιο χρώμα κι αν έχουμε, από όπου κι αν καταγόμαστε, διεκδικούμε σύγχρονα δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια σε επιχειρηματικούς ομίλους και κυβερνήσεις.

Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και λυκοσυμμαχίες, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που μας μετατρέπουν σε αναλώσιμο υλικό για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και πολέμων.

Το έγκλημα στα Τέμπη απέδειξε για άλλη μια φορά πως η αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των λίγων, δεν είναι κάποια αβλεψία ή λάθος, αλλά βρίσκεται στο DNA του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους. Οι αγώνες των εργατών στο Σικάγο το Μάη του 1886, στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, η θυσία των 200 στην Καισαριανή το Μάη του 1944, όλοι όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν για τη δίκαιη υπόθεση της εργατικής τάξης, έχουν χαράξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα για τη διεκδίκηση του δίκιου μας, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών είναι βαμμένη με το αίμα των εργατών!

Πριν λίγους μήνες στο εργοτάξιο της DEMO στην Τρίπολη έχασε την ζωή του ένας εργάτης, ένας συνάδελφος έχασε την ζωή του από τα απανωτά 12ωρα στην EMFI, άλλος ένας έχασε τη ζωή του στο Σκλαβενίτη στην Χαλκίδα, ένας ναυτεργάτης έκανε βουτιά θανάτου στο Ναυπηγείο της Σύρου από τα 12 μέτρα. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους.

Στον κλάδο μας γίνεται καθαρό ότι όσο αυξάνονται τα κέρδη τους, τόσο πιο επιθετικοί γίνονται!

Οι συνάδελφοι στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στην ιατρική ενημέρωση, στα φαρμακεία αγκομαχούν να βγάλουν το μήνα, ενώ η εντατικοποίηση της δουλειάς χτυπάει «κόκκινο».

Συχνά πλέον έχουν γίνει τα εργατικά ατυχήματα, αλλά ακόμα πιο συχνές είναι οι επαγγελματικές ασθένειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα των συναδέλφων από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και τα βάρη κατά την διάρκεια της εργασίας.  Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συνάδελφοι παραιτούνται κάτω από την πίεση της δουλειάς και την εντατικοποίηση.

Πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια τους με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους από τα «κοράκια» των funds. Την ίδια ώρα οι τεράστιες επενδύσεις, με χρήματα δικά μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεμίζουν τις τσέπες των φαρμακοβιομηχάνων.

Η συσσωρευμένη αγανάκτηση και το «δεν πάει άλλο» πρέπει να εκφραστεί με οργανωμένη συλλογική πάλη και διεκδίκηση μέσα στους  χώρους δουλειάς για προσλήψεις προσωπικού και μέτρα προστασίας. Η πάλη για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ γίνεται πιο αναγκαία σήμερα, για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά τριετιών και βαρέων ενσήμων στην παραγωγή και ανθυγιεινό επίδομα, να κατοχυρώσουμε το 5νθημερο – 8ωρο. Να πάψει το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβικής εργασίας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργολαβικοί συνάδελφοι στις επιχειρήσεις που δουλεύουν.

Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση και η μαζικοποίηση των Συνδικάτων μας, η δημιουργία επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, η αλλαγή συσχετισμού δύναμης στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στον αντίποδα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και των κοινωνικών διαλόγων, του συνδικαλισμού των διαχειριστικών και κυβερνητικών αυταπατών. Να δυναμώσουν οι αγώνες μας κόντρα στις πολιτικές που ευνοούν την μεγαλοεργοδοσία, τις τράπεζες, τους βιομήχανους, και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις κάθε «απόχρωσης», από την ΕΕ. Να δυναμώσουν οι αγώνες μας κόντρα στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, αυτών που και στην «ειρήνη» τους εκμεταλλεύονται το μόχθο των εργατών, που «γεννούν» τη δυστυχία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και κλείνουν διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτή της Ελλάδας με Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, για να ανοιγοκλείνουν όπως τους συμφέρει τη «στρόφιγγα» των εργατικών χεριών προς εκμετάλλευση! 

Δεν περιμένουμε κανένα «σωτήρα» μεταξύ όλων αυτών που μαζί νομοθετούν και συμφωνούν στο τσάκισμα της ζωής μας, αφού τους ενώνει το καπιταλιστικό κέρδος!

Μια είναι η δική μας διέξοδος! Αυτή που αναδεικνύεται από τους ελπιδοφόρους εργατικούς αγώνες στη χώρα μας, από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δίνουν στο σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας οι εργατικοί αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης και να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε και να χαράξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για:

  • Υπογραφή ικανοποιητικής Κλαδικής ΣΣΕ. Αξιοπρεπείς μισθοί και όχι κουπόνια και επιδόματα. Προσλήψεις προσωπικού για να σταματήσει το αίσχος της εντατικοποίησης.
  • Σταθερό ωράριο εργασίας, με ελεύθερο χρόνο για μας και την οικογένειά μας.
  • Σύγχρονα μέσα για την υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Για να δουλεύουμε, να μετακινούμαστε και να ζούμε με ασφάλεια. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις.

Καλούμε τα Σωματεία και τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετάσχουν μαζικά στην Απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να πλημμυρίσουν ξανά το κέντρο της Αθήνας, τη Δευτέρα 1η  Μάη στις 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα και σε όλες τις πόλεις της χώρας

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 11:00πμ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.