Όταν το θράσος περισσεύει …

Στις 4/6 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΟΙΕ, εκδήλωση ενημέρωσης για την επικουρική ασφάλιση και κατ’ επέκταση για την πορεία του ΤΕΑΥΦΕ.

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τους ειδικούς εισηγητές για τις πετσοκομμένες συντάξεις, για την αναντιστοιχία εισφορών-παροχών, για το ότι θα υπάρξουν συνάδελφοι που δε θα προλάβουν να πάρουν καν τις εισφορές που έχουν καταβάλει κ.ο.κ. θα ήταν πράγματι αποκαλυπτικά, αν γι αυτά δεν είχε προειδοποιήσει η ΟΕΦΣΕΕ από το 2013.

Θυμίζουμε, γιατί φαίνεται πως κάποιοι έχουν «ασθενή» μνήμη, πως ήταν εκείνη η χρονιά, πριν δέκα χρόνια, που με πρωτοβουλία της διασπαστικής Ομοσπονδίας των Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) και των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) που την αποτελούσαν, το Ταμείο μας μετατράπηκε σε επαγγελματικό, κατ’ εφαρμογή της τότε αντίστοιχης αντιασφαλιστικής νομοθεσίας.

Η Ομοσπονδία μας (ΟΕΦΣΕΕ) από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε πως η επικουρική ασφάλιση στον κλάδο χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, αναδείκνυε τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του κεφαλαιοποιητικού, ανταποδοτικού συστήματος, ενός συστήματος καθορισμένων εισφορών αλλά όχι εγγυημένων παροχών. Με πλήθος ανακοινώσεων ενημέρωνε τους συναδέλφους για τις παροχές που χάνονταν, για τις συντάξεις που θα μετατρέπονταν σε φιλοδωρήματα. Αντιπάλεψε την εφαρμογή της επαγγελματικής ασφάλισης στον κλάδο με τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό – ΝΠΙΔ, έδωσε τη μάχη κόντρα στους «θεούς» και τους «δαίμονες» της τότε κυβέρνησης, της εργοδοσίας, των συνδικαλιστών της ΠΟΙΕ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ,  που συνασπίστηκαν στο ρόλο του «λαγού» για την εφαρμογή της επαγγελματικής ασφάλισης.

Ποια ήταν τότε η στάση της ΠΟΙΕ, που σήμερα «ανακαλύπτει την Αμερική»;

Πανηγύριζε σύσσωμη πως με την μετατροπή του ταμείου μας σε επαγγελματικό, εξασφαλίζονταν δήθεν οι συντάξεις, πως το Ταμείο δήθεν γυρίζει στα χέρια των εργαζόμενων και των συνταξιούχων!!! Φωτογραφιζόταν με υποψήφιους βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωναν κι αυτοί τη στήριξή τους σε τέτοιες πρωτοβουλίες!

Τώρα, όλοι αυτοί μουρμουρίζουν «έκπληκτοι» πως η μέση σύνταξη του ΤΕΑΥΦΕ είναι μικρότερη και από την αντίστοιχη του ΕΤΕΑΕΠ και πως «κάτι πρέπει να αλλάξει».

Ωστόσο, ακόμα και τώρα, μη φανταστεί κανείς πως οι λύσεις που προτείνουν έρχονται σε ρήξη με τις ευρωενωσιακές, κυβερνητικές, εργοδοτικές κατευθύνσεις για την ασφάλιση, που τη θέλουν ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, που μετατρέπουν τον εργαζόμενο από ασφαλισμένο σε επενδυτή.

Προβάλουν τη λογική της δυνατότητας να λειτουργήσει το Ταμείο σε «υβριδική» μορφή, ως επαγγελματικό αλλά υποχρεωτικής ασφάλισης, με όρους «υγιούς», «συμμετοχικής» διαχείρισης και βιωσιμότητας, με εξεύρεση «πόρων» και, κατά συνέπεια, αυτό που προτείνουν είναι αλλαγή στη Διοίκηση του Ταμείου. Ο καυγάς, δηλαδή, γίνεται για την «καρέκλα», για μια άλλη διοίκηση που θα αποκαταστήσει δήθεν την αδικία.

Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι το ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ δεν έχει καμία σχέση με κοινωνική ασφάλιση, πως τα αποθεματικά του τζογάρονται, πως από τη φύση του δε μπορεί να εγγυηθεί όχι μόνο το ύψος της σύνταξης, αλλά ακόμα και την ίδια την σύνταξη.

Όσο για το εφάπαξ, που κι αυτό έχει μετατραπεί σε φιλοδώρημα, ούτε καν αναφέρθηκε στη συζήτηση. Γιατί άραγε; Μήπως θεωρούν «αμελητέες» τις απώλειες των ασφαλισμένων σε αυτό το κομμάτι; Ή μήπως δεν υπάρχουν άμεσες διοικητικές βλέψεις – «προτάσεις» για το ΤΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ;

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου ένα έχουμε να τους πούμε, γυρνώντας τους, ταυτόχρονα, την πλάτη:

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»!

Αυτοί που διέλυσαν το Ταμείο και αποδέχονται την προοπτική της επαγγελματικής ασφάλισης δε μπορεί, σήμερα, να παρουσιάζονται ως «σωτήρες».

Η μόνη ρεαλιστική επιλογή που δίνει προοπτική για το μέλλον των συντάξεών μας, είναι ο αγώνας για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων, ο αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.