ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ – ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ (Στην Αθήνα, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ στις 10.30π.μ.)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε, νεκρώνουμε εργοστάσια, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, κάθε χώρο δουλειάς! Συγκρουόμαστε με τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την κυβέρνηση, με την ΕΕ, με τα κόμματα και όλους τους θεσμούς του συστήματος της εκμετάλλευσης, που γεννά για τους εργαζόμενους και όλους τους βιοπαλαιστές φτώχεια και πολέμους για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Διεκδικούμε  ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για το λαό.

Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την καπιταλιστική ανάπτυξη που ξεπέρασε το 7,5% το τελευταίο τρίμηνο και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια κι αλλού έχουν στήσει πάρτι κερδών, 7 στους 10 εργαζόμενους έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής, το 47% πιστεύει ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθει το χειμώνα λόγω της ακρίβειας και το ετήσιο κόστος για το ρεύμα έχει υπερκαλύψει δυο μηνιάτικα, το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται υπερωριακά και το 49% ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία, τα επιδόματα – ψίχουλα που μοιράζονται στους εργαζόμενους, κλεμμένα κι αυτά από τον ιδρώτα τους και προορισμένα για τα χρηματοκιβώτια των μεγαλοεπιχειρηματιών, εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού λόγω της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού.

Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Για αυτό και οι απανταχού κυβερνήσεις προστατεύουν την κερδοφορία των επιχειρηματιών της ενέργειας, τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης που αυτοί θέτουν μαζί με την Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή εντείνουν την εκμετάλλευση και την καταστολή. Βρίσκουν δισεκατομμύρια ευρώ, για να στηρίξουν πολεμικές επεμβάσεις, για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων και όπλων και στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα απαντούν με επιδόματα φτώχειας και «λελογισμένες αυξήσεις», κάτι που στηρίζει η ΣΕΣ και στην Ελλάδα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει ενεργό ρόλο στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, δρα και παρεμβαίνει προς ενίσχυση της αντίληψης περί «αντοχών της οικονομίας» και «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.  Είναι υπέρμαχος του εταιρισμού και των κοινωνικών διαλόγων για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα, όπως και προηγούμενα από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να μειώσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων και να ενοχοποιήσει τις εργατικές διεκδικήσεις που έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Συνάδελφοι,

Στον κλάδο μας, οι φαρμακοβιομήχανοι σέρνουν πρώτοι το χορό των κερδών και παρουσιάζουν υπερήφανα μαζί με την κυβέρνηση τα στοιχεία της ανάπτυξης και των επενδύσεών τους που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ! Εκατομμύρια που τους χαρίζονται με το συμψηφισμό clawback – επενδύσεων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προερχόμενα από την αφαίμαξη των εργαζόμενων και όλων των ανθρώπων της βιοπάλης. Σε αυτό το χορό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας ακολουθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, φαρμακαποθήκες, καλλυντικά, αλυσίδες φαρμακείων και e-shop. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια, την εργολαβική εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πληρωνόμαστε με μισθούς «παγωμένους» για πάνω από μια δεκαετία, οι οποίοι όλο και περισσότερο «ροκανίζονται» από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος που μας επιβάλλεται για τις βασικές ανάγκες μας, όπως υγεία, παιδεία, στέγη κ.ο.κ.

Τα φάρμακα που παράγουμε με τον ιδρώτα μας, αναγκαζόμαστε να τα πληρώνουμε όλο και ακριβότερα, όταν τα χρειαζόμαστε!  

Οι επιχειρηματίες του κλάδου, οχυρωμένοι πίσω από τους αντεργατικούς νόμους που το πολιτικό τους προσωπικό (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έχει ψηφίσει, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη διεκδίκηση των εργαζόμενων για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση – διεύρυνση εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το success story των φαρμακευτικών επιχειρήσεων «χτίζεται» πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων και τροφοδοτείται από την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Γι αυτό και ο δρόμος ο δικός μας είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτόν του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού & των δυνάμεων εκείνων που περιορίζουν τις εργατικές διεκδικήσεις στα ασφυκτικά πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι τα επιχειρηματικά και τα εργατικά συμφέροντα μπορούν να συμβαδίσουν! Ο δικός μας δρόμος είναι μακριά από την όποια αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους «σωτήρες» που μας υπόσχονται ξανά, προεκλογικά, λύσεις στα προβλήματά μας.

Εμείς προχωράμε στο δρόμο που μας δείχνουν οι σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα της τάξης μας! Με οργάνωση, αγώνα, ταξική αλληλεγγύη διεκδικούμε για το σήμερα και ανοίγουμε το δρόμο για το αύριο, για τη ζωή που αξίζει σε εμάς που παράγουμε τον πλούτο! 

Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 9 του Νοέμβρη, αντλώντας δύναμη και πείρα από τις μάχες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουμε να δίνουμε σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όπως η κλαδική απεργία για τη ΣΣΕ, οι στάσεις εργασίας σε BOEHRINGER και FAMAR για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι κινητοποιήσεις σε διάφορες επιχειρήσεις όπως L’ OREAL και φαρμακαποθήκες. Μάχες που δόθηκαν και δίνονται με μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις, συζήτηση με τους εργαζόμενους, αντιπαράθεση με το «συνδικαλισμό» της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης, με τις «δηλητηριώδεις» για τους εργαζόμενους αντιλήψεις του.

Αντλούμε δύναμη και πείρα και από τους αγώνες των συναδέλφων μας σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, από τους ελπιδοφόρους αγώνες και τις απεργίες σε πολλές χώρες όπως Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ κ.α., που δείχνουν ότι η εργατική τάξη δεν είπε την τελευταία της λέξη και ότι οι λαοί θα γράψουν, τελικά, τη δική τους ιστορία!

Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε και διεκδικούμε:

  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βασικό μισθό 950 ευρώ, ωριμάνσεις, τριετίες κι επιδόματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας
  • Σταθερό ωράριο εργασίας, 5ήμερο – 8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή
  • Διεύρυνση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των Συμβάσεων
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

Απαιτούμε να πάψει το αίσχος του καθορισμού του κατώτερου μισθού με κυβερνητική απόφαση. Η υπογραφή και το ύψος του κατώτερου μισθού να καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 825€ κατώτερο μισθό.

Με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και με γενικό απεργιακό ξεσηκωμό να γίνει η οργή μας δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας.

KAMIA ANOXH – KAMIA ANAMONH – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.