Τα κέρδη τους ≠ Η ζωή μας

Η ΟΕΦΣΕΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου που έδωσαν τη μάχη της κλαδικής απεργίας στις 5 Ιούλη μέσα στους χώρους δουλειάς, καθώς και όλους τους συναδέλφους που έκαναν το βήμα της απεργίας. Χαιρετίζουμε τα σωματεία και τους απεργούς που συγκρότησαν απεργιακά κλιμάκια και μπήκαν μπροστά σε μια σειρά χώρους δουλειάς, για την επιτυχία της απεργίας, από τα ξημερώματα.

Η προηγούμενη κλαδική μας απεργία πυροδότησε τη συζήτηση και την κινητοποίηση των εργαζόμενων, την οργάνωση της πάλης τους σε αρκετούς χώρους δουλειάς για τη διεκδίκηση επιχειρησιακών συμβάσεων, αυξήσεων στους μισθούς, μέτρων υγείας και ασφάλειας, καλύτερων συνθηκών εργασίας. Θορύβησε τους εργοδότες, που ήρθαν μετά από πολύ καιρό στη διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις μεν, απαράδεκτες για τους εργαζόμενους δε, αφού προβλέπουν ωράριο και δουλειά – «λάστιχο», μισθούς και μεροκάματα συναρτώμενα με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, κάτω και από τα προ δεκαετίας επίπεδα. Προτάσεις ενταγμένες σε ένα γενικότερο εργοδοτικό και κρατικό σχεδιασμό για ΣΣΕ προσαρμοσμένες στο νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και το εργασιακό τοπίο που αυτό διαμορφώνει, με την ΕΕ και τα εργοδοτικά – κυβερνητικά συνδικάτα να πρωτοστατούν σε αυτή την εξέλιξη.

Σε αυτά τα πλαίσια του νόμου των αφεντικών, οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν, η ζωή τους χειροτερεύει, οι εργασιακές σχέσεις και οι όροι εργασίας επιδεινώνονται, τα εργατικά ατυχήματα και ασθένειες «θερίζουν», το εισόδημά τους μειώνεται λόγω της ακρίβειας, τη στιγμή που η εργοδοσία του κλάδου διαφημίζει τα κέρδη της, την πρόοδό της, τα επενδυτικά της σχέδια πάνω από 1,2 δις ευρώ στην πενταετία, με την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης – πληρωμένο από τον ιδρώτα των εργαζόμενων στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη – απαιτεί και παίρνει από τις κυβερνήσεις όλο και περισσότερα.

Σε αυτές τις «προτάσεις» απάντησε η Ομοσπονδία μας με την κήρυξη της απεργίας στις 7 Ιούλη και τη σκληρή μάχη που έδωσε για την πραγματοποίηση και την επιτυχία της. Σε αυτές τις «προτάσεις» απάντησαν οι απεργοί της Boehringer, της Lavipharm, της Elpen, της Demo, της Famar, της L’OREAL, της JOHNSON, της Help, της Pfizer, των ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ και άλλων  επιχειρήσεων του κλάδου, αντικρούοντας το μαστίγιο και το καρότο της εργοδοσίας, τη μοιρολατρία, τις αντιλήψεις και τα ιδεολογήματα που καλλιεργεί μαζί με την κυβέρνηση και το συνδικαλισμό της ενσωμάτωσης και της διαχείρισης.

Σε αυτές τις «προτάσεις» απάντησε η απεργιακή συγκέντρωση στην έδρα των φαρμακοβιομηχάνων στην Αθήνα, δίνοντας το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι εφησυχασμένοι, ούτε ικανοποιημένοι από τα φιλοδωρήματα που δίνει η «καλή» εργοδοσία για να διασφαλίσει την «εργασιακή ειρήνη». Απαιτούν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει το 5ήμερο – 8ωρο – Δευτέρα με Παρασκευή, τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, τις ωριμάνσεις, αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, την ισοτιμία σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή μορφή εργασίας, τα επιδόματα τριετιών κ.α.

Όσο κι αν έχουν προσπαθήσει μέχρι σήμερα η εργοδοσία, όλες οι κυβερνήσεις με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν χτίσει, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, η ΓΣΕΕ που διαρκώς επικυρώνει τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, οι ρεφορμιστές συνδικαλιστές που διεκδικούν ό,τι και όσο τους επιτρέπει η εργοδοσία και η καπιταλιστική οικονομία, η πάλη για ΣΣΕ σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο με αυξήσεις σε μισθούς και διευρυμένα δικαιώματα, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τα δικά τους συμφέροντα, παραμένει ζωντανή. Το μέτωπο των ταξικά προσανατολισμένων συνδικάτων, το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία μας που εκεί  εντάσσεται, φροντίζουμε καθημερινά γι αυτό.

Αυτό φοβάται και η εργοδοσία που προσπαθεί να τσακίσει όποιο κεφάλι σηκώνεται, επιτίθεται σε πρωτοπόρους εργαζόμενους και συνδικαλιστές με απολύσεις, συκοφαντίες, τρομοκράτηση, ακόμα και μηνύσεις. Σε αυτή την επίθεση εντάσσεται και το χτεσινό περιστατικό στη ΒΙΑΝΕΞ, όμιλο με ηγετική θέση στις εργοδοτικές οργανώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, όπου ο «οδηγός» του πούλμαν που μεταφέρει τους εργαζόμενους, σε διατεταγμένη υπηρεσία από τη Διοίκηση της εταιρείας, επιχείρησε να περάσει με το πούλμαν πάνω από τους απεργούς και τους συνδικαλιστές που βρίσκονταν στην πύλη του εργοστασίου στη Μεταμόρφωση κι έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε προπηλακισμούς και χυδαίο υβρεολόγιο εναντίον τους, καταλήγοντας στον ωμό αντικομουνισμό που εξαπολύουν τα κάθε λογής φασιστοειδή! 

Δυστυχώς για τη ΒΙΑΝΕΞ και για την εργοδοσία, γενικότερα, οι αγωνιστές εργάτες και τα συνδικάτα μας «έχουμε γνώση» και ρίχνουμε στο «κενό» κάτι τέτοια βρώμικα και προβοκατόρικα σχέδια! Τους αποδείξαμε ότι «δε μασάμε»!

Τα συλλογικά δικαιώματα του κλάδου πρέπει να κατοχυρωθούν και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη!

Τα 13 χρόνια που έχουν αφήσει οι εργοδότες, με τη συνδρομή των κυβερνήσεων κάθε απόχρωσης, τον κλάδο χωρίς ΣΣΕ αποδεικνύουν ότι κανένας δε μας χαρίζει τίποτα, αν δεν το διεκδικήσουμε με σκληρούς αγώνες. Αποδεικνύουν ότι στη μεγάλη «οικογένεια» του κλάδου, της υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως μας λένε, υπάρχουν οι εκμεταλλευόμενοι και οι εκμεταλλευτές, αυτοί που ιδρώνουν και ματώνουν, παράγοντας τον πλούτο με τη δουλειά τους, είτε στην κρίση, είτε στην ανάπτυξη, είτε στην πανδημία, είτε στον πόλεμο, είτε στην ειρήνη των αφεντικών, και αυτοί που τον καρπώνονται και από πάνω θέλουν να τους «προσκυνούν» οι εκμεταλλευόμενοι, αν και όταν τους πετάνε κανένα ψίχουλο από το μεγάλο τραπέζι των κερδών τους.

Η μάχη για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, αλλά και επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουμε ξεκινήσει, δεν είναι «μονόπρακτο έργο». Θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση!

Περιμένουμε από τους φαρμακοβιομήχανους να μας καταθέσουν τις επόμενες μέρες ένα ολοκληρωμένο κείμενο σύμβασης και να πάμε άμεσα σε νέα συνάντηση, όπως δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της απεργιακής μας συγκέντρωσης. 

Συνεχίζουμε την πάλη επίμονα, ακούραστα, αυστηρά με τον εαυτό μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά αδυναμίες και προβλήματα, για να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία κατά μέτωπο. Μέσα από τους αγώνες μας συνεχίζουμε την προσπάθεια, για να ωριμάζει η συνείδηση των εργαζόμενων, για να μπορέσουμε να συγκρουστούμε συνολικά με τα αφεντικά και την εξουσία τους και να πάρουμε στα χέρια μας αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, τον πλούτο που παράγουμε.

Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, όμως εμείς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά!

Παλεύουμε για:

  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς – 950 ευρώ κατώτερο μισθό.
  • 8ωρη και 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%
  • Ισότιμα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης και μορφής εργασίας (εργολαβικοί κ.α.)

Εδώ και τώρα μπροστά οι δικές μας ανάγκες για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Συνεχίζουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά! – Θα νικήσουμε!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.