Τα «εργοδοτικά πρωτόκολλα»

Της Γιώτας Ταβουλάρημέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Δυο χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι, ο λαός πληρώνουν το βαρύ «τίμημα» της πανδημίας παγκόσμια, όπου καθεστώς στη διαχείρισή της αποτελούν οι παλινωδίες και ο ανορθολογισμός σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, με κυβερνήσεις κάθε «απόχρωσης».

Όπως τίποτα, δεν είναι ανεξήγητο, έτσι κι ο συγκεκριμένος ανορθολογισμός εξηγείται, αφού βασικό κριτήριο και στη διαχείριση της πανδημίας είναι η θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας, οι «αντοχές» της και η στήριξη των επιχειρηματικών κερδών. Αυτή η «σταθερά» παραμένει σε όλες τις φάσεις, καθιστώντας τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», «εργοδοτικά», με συνέπεια, σε όλα τα «κύματα» της πανδημίας, η διασπορά να γίνεται κυρίως στους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι προς και από τη δουλειά. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το σημερινό “κύμα” της πανδημίας δείχνουν ότι πλέον του 75% των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών κρουσμάτων είναι μέχρι 59 ετών, δηλαδή παραγωγικές ηλικίες.

Κι ενώ η πανδημία εξελίσσεται στη βάση των όποιων μέτρων λαμβάνονται, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός θα συνεχίζουν να βασανίζονται από τις «επιλογές» του καπιταλισμού που η εκμετάλλευση και τα επιχειρηματικά κέρδη καθορίζουν.

Σήμερα, με πρόσχημα την «ηπιότερη» νόσηση της μετάλλαξης «Ο», οι μέρες καραντίνας μειώνονται από 10 σε 5, «εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα». Η οδηγία και του αντίστοιχου ΕΟΔΥ των ΗΠΑ, επιπλέον συστήνει επιστροφή στην εργασία χωρίς rapid test, αποκρύπτοντας ενεργά κρούσματα που θα επιστρέφουν στη δουλειά. Στον Καναδά «υπό προϋποθέσεις, οι θετικοί στον κορονοϊό παραμένουν στη δουλειά», στη Μαδρίτη οι δημοτικοί υπάλληλοι θα εργάζονται ακόμα και με θετικό τεστ, με την ισπανική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να επικαλείται την «ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομικής ανάπτυξης». Παντού, είναι προφανής ο στόχος να μην ξεμένουν οι επιχειρήσεις από προσωπικό.

Έτσι κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η εργοδοσία, που μήνες τώρα ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς, να εντείνει τον εκβιασμό των εργαζόμενων. Εργαζόμενοι να κρύβουν ότι νοσούν, να δηλώνουν «άδεια», να εργάζονται με συμπτώματα, να συνεχίζουν να εργάζονται σε χώρους που υπάρχει κρούσμα, χωρίς ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου και ιχνηλάτησης, να αποσιωπούνται κρούσματα. Να καλπάζει η τηλεργασία με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να δουλεύουν, ακόμα κι αν νοσούν.

Σε αρκετές επιχειρήσεις, όσοι εργαζόμενοι «γλιτώνουν» από τον κορονοϊό πιέζονται σε υπερωριακή εργασία, για να καλυφθούν τα κενά των νοσούντων, υποχρεώνονται σε απλήρωτες υπερωρίες προς αναπλήρωση των προηγούμενων ημερών καραντίνας, ώστε να προχωρά απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία.

Προληπτικά μέτρα, όπως πρόβλεψη ασφαλούς μεταφοράς προς και από τη δουλειά, επαναλαμβανόμενα test για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας, ξεμακραίνουν ολοένα, ως «κόστος» για την εργοδοσία, με την «ατομική» ευθύνη και το κόστος για τους εργαζόμενους να απογειώνονται.

Η εφαρμογή των νέων πρωτόκολλων στους υγειονομικούς οδηγεί στο να εργάζονται νοσούντες, να πιέζονται να μην κάνουν test γιατί αν βγουν θετικοί, θα κλείσουν τμήματα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοί τους παραμένουν σε αναστολή και απειλούνται με απόλυση με όχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Να, λοιπόν, πώς το εκμεταλλευτικό σύστημα μετατρέπει τα επιστημονικά όπλα, όπως είναι τα τεστ και τα εμβόλια σε εργαλεία εκβιασμού, διαχωρισμού των εργαζόμενων και καταστολής των δικαιωμάτων τους, ενώ δεν παρέχονται καν σε μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, αφού η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων δεν το επιτρέπει.

Είναι, επομένως, μονόδρομος η πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργατών, των προσφύγων και μεταναστών, με θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, και κυρίως μέτρων στους χώρους δουλειάς στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο: το κεφάλαιο και το κράτος του, που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

  • Αναδημοσίευση από το pontiki.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.