Μαχητική, αγωνιστική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο που δυναμώνει την ομηρία και τη σύγχρονη σκλαβιά! (σποτ)

Το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης με τίτλο «για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ», γιγαντώνει την ευελιξία και νομιμοποιεί την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει στη βάση και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση φέρνει νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων που, νόμιμα πλέον, θα μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με πληθώρα αντεργατικών επιλογών. Συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου –  40ωρου.

  • Νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη. Δεδομένου ότι με το νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας, η πρόβλεψη για 13 ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του, ενώ στο νομοσχέδιο δε γίνεται καμία αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο που θα πηγαίνει από τη μια δουλειά στην άλλη, άρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση. Αλήθεια, πόσο «συναινετική» και «ελεύθερη» είναι η «επιλογή» της 13ωρης εργασίας από τον εργαζόμενο, όταν ο μισθός του τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα; 
  • Προωθεί νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων με σταθερή δουλειά και δικαιώματα που θα δουν τις σχέσεις εργασίας τους να απειλούνται ακόμα και να χάνονται.
  • Τορπιλίζει την 5ήμερη εργασία, όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.
  • Ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης  σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς. Για να πατήσει πιο γερά στα ποδάρια της η σύγχρονη σκλαβιά απαιτείται σιγή νεκροταφείου.

Το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει περεταίρω την προσπάθεια των εργαζόμενων και των σωματείων τους για υπογραφή ουσιαστικών και αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, όπως η προσπάθεια που γίνεται και στον κλάδο μας από την ΟΕΦΣΕΕ.

«Κουμπώνει» θεαματικά με τη λογική των φαρμακοβιομηχάνων, που – κόντρα στις ανάγκες και στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων του κλάδου – επιμένουν στην πρότασή τους σχετικά με την κλαδική ΣΣΕ για κατώτατο μισθό 50 ευρώ χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό που προβλεπόταν στον κλάδο πριν 13 χρόνια, ενώ δεν προβλέπουν κανένα επίδομα, ούτε καν το επίδομα γάμου, καμιά τριετία και κανένα μισθολογικό κλιμάκιο. Επιμένουν στις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς να προσδιορίζονται οι μέρες και οι ώρες δουλειάς.

«Κουμπώνει», επίσης, με τις πρακτικές της εργοδοσίας για τρομοκράτηση των εργαζόμενων που αντιστέκονται και διεκδικούν, όπως οι απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων στη DEMO, στη LILLY, η χυδαία επίθεση μπράβου στη ΒΙΑΝΕΞ κατά των απεργών, τη μέρα της κλαδικής μας απεργίας.

«Κουμπώνει» με την επιδίωξή τους να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική μας δύναμη, να μας κάνουν πιο ευέλικτους, προκειμένου να εξασφαλίζουν το «θαύμα» της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας του κλάδου πάνω στις δικές μας πλάτες.

Αφού, λοιπόν, «αγκαλιάζει» τόσο αποτελεσματικά τα σχέδια της εργοδοσίας, είναι τόσο εχθρικό για εμάς τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας.

Γιατί εμείς θέλουμε να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της εργασίας μας, όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά μας τα στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.

Παλεύουμε για σταθερή και μόνιμη εργασία, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, για σύγχρονα δικαιώματα, μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας, προστασία και διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Παλεύουμε για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Να μην περάσει αυτό το τερατούργημα!

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου!

Καλούμε, ως πρώτη αγωνιστική απάντηση, στη συνέντευξη τύπου – μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των Συνδικάτων, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, στις 12μμ έξω από Υπουργείο Εργασίας!

Καλούμε στη μεγάλη εργατική διαδήλωση των Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Σεπτέμβρη στις 5.30μμ, στο πάρκο της ΧΑΝΘ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.