ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΦΑΜΑΡ ΑΛΙΜΟΥ

Στον όμιλο της ΦΑΜΑΡ βλέπουμε καθημερινά ότι παρότι έχουμε συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις συναδέλφων οι προσλήψεις ακόμα γίνονται με το σταγονόμετρο. Η ήδη αυξημένη δουλειά και οι αυξημένοι όγκοι παραγωγής – συσκευασίας πέφτουν σε λιγότερα χέρια, η εντατικοποίηση μεγαλώνει με παράλληλη ενίσχυση της ήδη υψηλής κερδοφορίας του ομίλου. Τραγικό αποτέλεσμα αυτών είναι οι συνάδελφοι μας να αποκτούν μυοσκελετικά προβλήματα να παίρνουν αναρρωτικές άδειες, να γίνονται εργατικά ατυχήματα.

Όπως στη νυχτερινή βάρδια το Σάββατο 18 Μαρτίου στη ΦΑΜΑΡ Αλίμου, όπου ο μηχανικός βάρδιας μπήκε στο στείρο χώρο για την επιδιόρθωση της μηχανής και κινδύνευσε να χάσει το δάχτυλο του! Δυστυχώς, για άλλη μια φορά παίχτηκε το θέατρο του παραλόγου, αφού ο χτυπημένος συνάδελφος λόγω λειτουργίας του μηχανοστασίου και της παραγωγής ήταν υποχρεωμένος να περιμένει τη ΦΑΜΑΡ μέσα στην νύχτα να βρει αντικαταστάτη για να μπορέσει να πάει στο νοσοκομείο, ώστε να μην καθυστερήσει ούτε λεπτό η αύξηση των κερδών τους!

Το Σωματείο μας έχει αναδείξει, σε προηγούμενες συναντήσεις με την εταιρεία, την σπουδαιότητα να υπάρχουν σε κάθε βάρδια τουλάχιστον 2 μηχανικοί. Ο ένας να είναι στο μηχανοστάσιο και ο άλλος σε παραγωγή – συσκευασία. Παρόλα αυτά η εργοδοσία συνεχίζει εδώ και χρόνια στη νυχτερινή βάρδια του Αλίμου στο ίδιο καθεστώς έχοντας μόνο έναν να δουλεύει και τα δύο πόστα! Τα οποία είναι και σε διαφορετικούς ορόφους αλλά και η παραγωγή βρίσκεται σε στείρο περιβάλλον και δεν μπορείς να έχεις επαφή με το τι γίνεται στο μηχανοστάσιο.

Όλοι καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση με την παρουσία ενός μηχανικού σε δύο καίρια πόστα (μηχανοστάσιο και παραγωγή – συσκευασία ταυτόχρονα). Παρότι ο συνάδελφος επέστρεψε στην δουλειά και η ΦΑΜΑΡ (προς το παρόν) έχει βάλει 2 συναδέλφους στη νυχτερινή βάρδια, οι υπόλοιποι μηχανικοί στις άλλες βάρδιες του Αλίμου αναγκάζονται να δουλεύουν 11ωρα για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν!

Φαίνεται πως στη ΦΑΜΑΡ η υγεία και η ασφάλειά μας είναι κόστος μπροστά στα κέρδη του ομίλου. Παρότι ο όμιλος έχει πλούσια πείρα από εργατικά ατυχήματα, πυρκαγιές, έκρηξη λέβητα δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν να δουλεύουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε να μην ανησυχούμε κάθε φορά που πάμε για δουλειά αν θα επιστρέψουμε αρτιμελείς.

Το προμελετημένο έγκλημα στα Τέμπη, οπού συγκλόνισε την κοινωνία και οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη συγκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι, ανέδειξε τις αντεργατικές πολιτικές που εφάρμοσαν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις ξεπουλώντας τα τρένα με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να λειτουργεί με κριτήρια κέρδους. Το τραγικό αποτέλεσμα με τους 57 νεκρούς δεν οφείλεται απλά και μόνο σε ανθρώπινο λάθος, αλλά στην πολιτική τους που προκάλεσε την απαξίωση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου και στις παρεμβάσεις που δεν έγιναν για να δημιουργηθούν οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν τα ανθρώπινα λάθη.

Αντίστοιχα στον κλάδο μας αντί η εργοδοσία να παίρνει μέτρα ασφαλείας για να δουλεύουμε με μικρότερο ποσοστό ατυχήματος, απολύονται πρωτοπόροι συνάδελφοι που αναδεικνύουν ζητήματα υγείας, ασφάλειας, μισθολογικά όπως έγινε στη DEMO, στη RAFARM. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Να μην σφυρίζουν οι εργοδοσίες αδιάφορα πάνω στα πραγματικά προβλήματα στους χώρους δουλειάς.

Τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση απαιτούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανανέωση των ατομικών μέσων προστασίας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθούν αντίστοιχα ατυχήματα. Τουλάχιστον δύο μηχανικοί σε κάθε βάρδια, σε κάθε τμήμα. Την ασφάλεια μας και τη ζωή μας δεν τη διαπραγματευόμαστε. Διεκδικούμε νέες προσλήψεις συναδέλφων αορίστου χρόνου, όλοι οι εργολαβικοί και συμβασιούχοι συνάδελφοι να γίνουν αορίστου χρόνου ΦΑΜΑΡ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.