Η ζωή μας δεν είναι κόστος!

Συνάδελφοι,

Τη στιγμή που ο πόνος και η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη ξεχειλίζει, ο θάνατος εργαζόμενου στο εργοτάξιο που πραγματοποιεί οικοδομικές εργασίες στο υπό κατασκευή εργοστάσιο της Demo στην Τρίπολη, ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς, επειδή η ασφάλεια και οι ζωές των εργατών είναι κόστος για τον κάθε εργοδότη, το οποίο δεν θα του αποφέρει κάποιο κέρδος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει έχουν βάλει το χέρι τους ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να συρρικνώνονται, με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη όπου η ήδη αποδυναμωμένη Επιθεώρηση εργασίας μετατράπηκε σε «ανεξάρτητη αρχή», διώχνοντας από το κράτος την ευθύνη. Αφήνουν δηλαδή ασύδοτους τους εργοδότες να παίζουν με τη ζωή και την ασφάλειά μας.

Όπως και για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για τις τραγικές ελλείψεις και ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, να σκεφτούμε και για το εργοστάσιο της Demo και για κάθε άλλο χώρο δουλειάς τι μέτρα έχουν παρθεί για να αποτραπούν τα εργατικά ατυχήματα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα απάνθρωπα ωράρια και προγράμματα, ο περιορισμός των μέτρων προστασίας στο ελάχιστο μήπως δεν οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σοβαρά;

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους χώρους δουλειάς του κλάδου και για τη Demo.

Όσο αυξάνεται η πίεση, η κούραση της δουλειάς, όσο τραβάνε τους εργαζόμενους στα όριά τους για τα κέρδη της εταιρείας, αυξάνεται και η συχνότητά των εργατικών ατυχημάτων.

Ως πότε θα τους αφήνουμε να μας θεωρούν αναλώσιμα υλικά που αν κάποιο χαλάσει απλά το αντικαθιστούν;

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του νεαρού εργάτη.

Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας, με την οργάνωση και τους αγώνες μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, με την πάλη μας για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Η ζωή μας δεν είναι κόστος!

Απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού κέρδους που κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή, εμείς αντιτάσσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας και παλεύουμε για αυτές.

Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και με αυτό το μήνυμα προετοιμάζουμε την αγωνιστική κλιμάκωση και με νέα απεργία.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο της Demo, να οργανωθεί στο επιχειρησιακό μας Σωματείο,  στο κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία μας, να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

ΤΑ Δ.Σ.

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Επιχειρησιακού Σωματείου της  Demo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.