Για τη συνάντηση με ΣΦΕΕ-ΠΕΦ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιούλη, σχεδόν ένα μήνα μετά την κλαδική μας απεργία και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς και ομίλους, όπως BOEHRINGER και FAMAR, συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ – ΠΕΦ) για το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ, στην έδρα του ΣΦΕΕ στο Χαλάνδρι.

Ήταν η πρώτη «δια ζώσης» συνάντηση που οι φαρμακοβιομήχανοι «πείστηκαν» να πραγματοποιηθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία που επιδείκνυε η εργοδοτική πλευρά όλον αυτό τον καιρό!

Παρότι, όμως, «τράβηξαν» πολύ σε χρόνο την «προετοιμασία» τους, για να απαντήσουν στα αιτήματα των εργαζόμενων του κλάδου, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο της κλαδικής ΣΣΕ που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία μας, πάλι εμφανίστηκαν στη συνάντηση «αδιάβαστοι», επαναλαμβάνοντας τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματά τους περί μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, τα επίσης χιλιοειπωμένα «προβλήματά» τους με τα rebate και τα claw back καθώς και τις πρόσθετες «δυσκολίες» τους με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, καταλήγοντας μετά από όλα αυτά να προτείνουν στους εργαζόμενους του κλάδου βασικό μισθό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και 3,5 θεσμικά αιτήματα από τα 18 που υπάρχουν στο σχέδιο της Ομοσπονδίας μας για την κλαδική ΣΣΕ. Τα συγκεκριμένα θεσμικά που αποδέχονται οι φαρμακοβιομήχανοι αφορούν τη μη απόλυση εργαζομένου λόγω προβλημάτων υγείας, την ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή δίκυκλο μέχρι το ποσό των 80.000 ευρώ, την απαγόρευση απόλυσης μητέρας για δυο χρόνια μετά τον τοκετό και την καθιέρωση της Μ. Παρασκευής ως επίσημης αργίας στον κλάδο, ενώ για την ημέρα του Αγ. Πνεύματος και του Σταυρού, να υπάρχει επιλογή της εργοδοσίας για μια από τις δύο!!!!

Για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το ωράριο εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τους εργολαβικούς εργαζόμενους, την τηλεργασία, τη φορολόγηση των εργαζόμενων για τα εργαλεία της δουλειάς τους, όπως είναι τα εταιρικά αυτοκίνητα, τη μισθολογική ωρίμανση, τις τριετίες, τα επιδόματα όπως το ανθυγιεινό, του Η/Υ κ.ο.κ., όπως τα θέτουμε στα αιτήματά μας, οι φαρμακοβιομήχανοι δεν τοποθετήθηκαν καν και μας παρέπεμψαν στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και ειδικά στο ν. Χατζηδάκη!

Προφανώς η εργοδοσία του κλάδου ούτε αφελής είναι, ούτε απρόσεκτη κι ας θέλει να εμφανίζεται έτσι ορισμένες φορές! Αντίθετα, είναι πολύ καλά «διαβασμένη» και αποφασισμένη να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, να αποσπάσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη από τη δουλειά μας.

  • Γι αυτό δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή της για τα όπλα που της προσφέρουν οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλων συνεργατών) και τους επικαλείται διαρκώς.    
  • Γι αυτό θεωρεί παρωχημένα, αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση των αποδοχών και των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων.
  • Γι αυτό δεν διστάζει να πει ότι το 5ήμερο – 8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή είναι ανεπαρκές ως χρόνος εργασίας και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εγκαλεί για «τεμπελιά» τους εργαζόμενους που το διεκδικούν.
  • Γι αυτό δε διστάζει να αμφισβητεί ακόμα και τα δικά της στοιχεία και δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις επιχειρηματικές επιτυχίες και την οικονομική ευρωστία του κλάδου, προκειμένου να «φρενάρει» τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, την ίδια στιγμή που αυτά τα στοιχεία τα διατυμπανίζει, όταν προβάλει τις δικές της απαιτήσεις προς το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η Ομοσπονδία μας ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι δεν ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμερίζονται τα «προβλήματα» και τις «ανάγκες» των επιχειρήσεων, που συνδέουν την εργοδοτική «αγωνία» για τα κέρδη με την αγωνία του εργαζόμενου να τα βγάλει πέρα με το μισθό του, πληρώνοντας όλο και ακριβότερα για παιδεία, υγεία, φάρμακα κλπ. και να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά. Πολύ περισσότερο δε συνδέουμε την ευημερία των επιχειρήσεων με αυτή των εργαζόμενων, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιχειρηματικές επιτυχίες θεμελιώνονται στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ΚΕΡΔΗ τους βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με τη ΖΩΗ μας!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι όσο το εκμεταλλευτικό τους σύστημα σαπίζει, τόσο θα επιδιώκουν τη μεγαλύτερη αφαίμαξη της εργατικής τάξης, για να του δίνουν «ανάσες»!

Γι αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη στον κλάδο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δυναμώσουν σήμερα τον αγώνα για τη διεκδίκηση απέναντι σε εργοδοσία, κυβερνήσεις και νόμους, ουσιαστικά καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, όπως αποτυπώνονται και στα αιτήματα που περιλαμβάνει το σχέδιο της Ομοσπονδίας μας για την κλαδική ΣΣΕ.

Η  Ομοσπονδία μας θα είναι μπροστά, για να συνεχιστεί ο αγώνας που έχει ξεκινήσει με την κλαδική απεργία και με τις κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς, για να δεθεί ακόμα καλύτερα η μάχη για την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων, με κριτήριο τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων.

Συνεχίζουμε με ενίσχυση της οργάνωσης και του αγώνα μας χωρίς αναμονές, αυταπάτες, εμποδίζοντας στην πράξη το διακαή πόθο της εργοδοσίας, την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, με οδηγό μας την αλήθεια που συμπυκνώνει το εμβληματικό σύνθημα του ΠΑΜΕ, γεννημένο από μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης:

«ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ»

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.