Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Κάθε χρόνο στις 25 Νοέμβρη, η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και συνολικά τα κόμματα που την υπηρετούν, η ΕΕ και οι διάφορες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις κάνουν βαρύγδουπες τοποθετήσεις για «τη βία κατά των γυναικών και την εξάλειψή της», αποκρύπτοντας, όμως, επιμελώς την πραγματικότητα που δεν τους συμφέρει: την έκφραση της βίας που απορρέει από την καπιταλιστική εκμετάλλευση των εργατριών και των εργατών, τη βία που οι γυναίκες της εργατικής τάξης ζουν καθημερινά στο πετσί τους!

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τον κλάδο μας, πώς το «θαύμα» του κλάδου του φαρμάκου, γίνεται «φαρμάκι» για τις εργάτριες, παρά τις παρεμβάσεις και τις εκδηλώσεις «τιμής» προς τις εργαζόμενες, που κάνουν διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων αστικών πηγών:

  • Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε ορίζοντα πενταετίας, από 3,4 δις ευρώ το 2021 σε 7,2 δις ευρώ το 2026.
  • Η έκρηξη των εξαγωγών φαρμάκου άγγιξαν τα 3 δις το 2020.
  • Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αυξήσει τις πωλήσεις κατά 80% την τελευταία πενταετία.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 180% ενώ οι εγχώριες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 35%.

Οι γυναίκες στον κλάδο, που σε πολλές επιχειρήσεις αποτελούν και την πλειοψηφία των εργαζόμενων, βιώνουν αυτή την ανάπτυξη ως εξής:

Η ενοικιαζόμενη εργασία και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκτινάχθηκαν με τις εργαζόμενες γυναίκες να κατέχουν τα πρωτεία και να ζουν με το μόνιμο φόβο της μη ανανέωσης σύμβασης σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Για τις επιστήμονες του κλάδου, άλλες υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν οικογένεια και σε άλλες η εταιρία «εξασφαλίζει» την καριέρα, προβαίνοντας σε καμπάνιες κρυοσυντήρησης ωαρίων.

Η αύξηση του όγκου παραγωγής οδήγησε στη διεύρυνση του ωραρίου, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να δουλεύουν κυλιόμενα – κόντρα ωράρια, συχνά 12ωρα με κλιμακούμενη εντατικοποίηση, να τις αναγκάζουν να αλλάξουν τους όρους της σύμβασης και από πρωινές βάρδιες να τις βάζουν με το «έτσι θέλω» να δουλεύουν νυχτερινά, ρίχνοντάς τους και το τυράκι του αυξημένου μισθού λόγω νυχτερινών.

Συχνά, οι γυναίκες, κάτω από το βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων και βασικών ελλείψεων κοινωνικών παροχών από το καπιταλιστικό κράτος, τους Δήμους και τις Περιφέρειες αλλά και κάτω από το βάρος του αυξημένου κόστους ζωής, επιλέγουν την μόνιμη νυχτερινή βάρδια με ελάχιστο αποσπασματικό ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας και με την ανάλογη επιβάρυνση στην υγεία τους.

Τα ακανόνιστα ωράρια, τα βάρη, η έλλειψη Μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων, καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμα και αυξημένα προβλήματα γονιμότητας.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες δραστικές ουσίες σε τμήματα χημείων και ποιοτικού ελέγχου με ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.

Στα φαρμακεία, το κακοπληρωμένο εξαήμερο είναι καθεστώς για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για να διαλύσει και τη δευτεροβάθμια δημόσια υγειονομική περίθαλψη του λαού, υπήρχε και τροπολογία για τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακαποθηκών σε 6ημερη βάση (Δευτέρα – Σάββατο) και πέραν του 40ωρου την εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γυναίκες που εργάζονται σε φαρμακαποθήκες.

Την ίδια στιγμή που ο κλάδος «ανθίζει», η τεχνολογία και η παραγωγικότητα στη βιομηχανία σημειώνουν καθημερινά τεράστια πρόοδο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες παντού, οξύνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε μια σειρά φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι ευρείας χρήσης. Οι εργάτριες και οι εργάτες, που παράγουν τα φάρμακα, δεν βρίσκουν στην αγορά φάρμακα για το άρρωστο παιδί τους ή τον συγγενή τους, γιατί οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τα διοχετεύουν στις «αγορές» ανάλογα με το συμφέρον τους και όχι με τις ανάγκες που υπάρχουν!

Κι ενώ η φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσεται με επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από το περιβόητο ταμείο ανάκαμψης, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται 13 χρόνια χωρίς κλαδική ΣΣΕ για την εξασφάλιση του ωραρίου, των όρων εργασίας και αμοιβής, της προστασίας της μητρότητας, της εγκυμοσύνης, της λοχείας, των αδειών ανατροφής των παιδιών μας, εξαιτίας της στάσης των εργοδοτών και των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ!

Να, λοιπόν, ποια είναι η πραγματική καθημερινή βία που γεννιέται από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και παίρνει ακόμα πιο αποκρουστική μορφή στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και πολέμους που οδηγούν στο θάνατο ή στον ξεριζωμό χιλιάδων γυναικών και ανδρών της εργατικής τάξης και των παιδιών τους!

Η εξόντωση του λαού, των γυναικών και των παιδιών της Παλαιστίνης, η κατοχή του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ, φαίνεται ότι δεν αποτελεί βία για όλους αυτούς που «σκίζουν τα ιμάτιά τους» «κατά της βίας», ανάμεσά τους και φαρμακευτικοί κολοσσοί όπως PFIZER, BAYER, TEVA, MERC, NOVARTIS, LILLY που έσπευσαν να ανακοινώσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την υποστήριξή τους στο κράτος – μακελάρη του Ισραήλ!

Η καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, επομένως, δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από τη σύγκρουση με τους κεφαλαιοκράτες και το εκμεταλλευτικό σύστημά τους, με τις κυβερνήσεις και όλες τις δυνάμεις που τους στηρίζουν. Από τη συσπείρωση στα Συνδικάτα, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία, για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ, για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συγκρούσεις, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς. Από τη συγκέντρωση δυνάμεων για την κατάργηση της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.