ΒΙΑΝΕΞ εργασιακός παράδεισος ή κάτεργο;

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982

    ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:1148                                                                                                                   ΑΘΗΝΑ 14/1/2021

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,  στον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ.

Η Ομοσπονδία  μας έχει λάβει πολλές ανώνυμες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στον όμιλο όσο αφορά τις συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα καταγγέλλονται η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ατέλειωτες υπερωρίες, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα, και η πίεση οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία μας με βάση αυτές τις καταγγελίες  έχει παρέμβει  στην Διοίκηση, η οποία τα διαψεύδει όλα, μιλά για νόμιμες εγκεκριμένες από το υπουργείο ώρες υπερωριών, που οι εργαζόμενοι τις δουλεύουν με την θέληση τους χωρίς καμία πίεση.

Το πού βρίσκεται η αλήθεια  το γνωρίζουμε καλά και εμείς, και εσείς και η εργοδοσία.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

 Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα μας, βρίσκονται, από την πρώτη μέρα της  πανδημίας, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας  και των δικαιωμάτων των συναδέλφων, απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία , που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με άθλιο τρόπο τις εξελίξεις με τον κορονοιό (για την εξάπλωση του οποίου ακόμα και σήμερα έχουν σοβαρές ευθύνες) για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα. .

 Ήδη η κυβέρνηση  έχει ψηφίσει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στις φαρμακαποθήκες, δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια των εργοδοτών για  την κατάργηση του πενθήμερου, 8ωρου, Δευτέρα έως Παρασκευή.  Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα άλλα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, την κατάργηση του  8ωρου, την επιβολή απλήρωτων υπερωριών, την αύξηση των απολύσεων, και την μεταφορά των εργατικών διαφορών  από τις επιθεωρήσεις εργασίας στον ΟΜΕΔ. Ταυτόχρονα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν οργανωμένες αντιστάσεις σήμερα και στο μέλλον βάζει περισσότερα εμπόδια στην λειτουργία και δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

  Σε ένα κλάδο που στην διάρκεια της πανδημίας οι εργοδότες  είδαν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται,  να έχουν αύξηση  του τζίρου τους, να αυξάνονται οι εξαγωγές που σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι κα το  60%.  Με βάση τα στοιχεία, ήδη ο κλάδος του φαρμάκου καταγράφεται ο δεύτερος εξαγωγικός τομέας  μετά την ενέργεια, και η κυβέρνηση μαζί με τους εργοδότες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων παίρνουν τέτοια μέτρα που τσακίζουν την δικιά μας ζωή.

Όλα δείχνουν πως η επίθεση που δέχεται ο κλάδος θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.  Με τη στάση μας δε πρέπει να διευκολύνουμε τα σχέδια τους.  Ο καθένας  μας, μόνος  του, είναι αντικειμενικά δύσκολο να τα βάλει με εργοδότες, εταιρείες και τους  μηχανισμούς τους. Για να αντιμετωπισθεί αυτή  η αντεργατική λαίλαπα πρέπει οι εργαζόμενοι του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου, με τα σωματεία μας να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, να αγωνιστούμε για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης .

 Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση στα σωματεία μας, την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους συναδέλφους, τη συσπείρωση στην Ομοσπονδία.

Η μεγαλύτερη δύναμη της Ομοσπονδίας μας, όπως και όλων των ταξικών Συνδικάτων είναι η παρέμβαση και δράση των ίδιων των Συναδέλφων, μέσα  στους  χώρους δουλειάς  για να σπάσει η μοιρολατρία, την αποφασιστικότητα μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, να υπερασπιστούμε τις δουλειές μας, να βάλουμε μπροστά τις δικές  μας ανάγκες.

Ας διαψεύσουμε όλους αυτούς που μας θεωρούν ελεγχόμενους, πειθήνιους, σιωπηλούς, όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως οι αγώνες είναι μάταιοι και δεν οδηγούν πουθενά. Εμείς απαντάμε  πως  χαμένη μάχη είναι αυτή που δε δίνεται, έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε, πρέπει να το κάνουμε!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΒΙΑΝΕΞ να έρθουν σε επαφή με τα κλαδικά Συνδικάτα και την Ομοσπονδία μας, ώστε συσπειρωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα εργοδοτικά σχέδια και την γενικότερη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση – εργοδοσία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.