ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του Φαρμάκου για κλαδική ΣΣΕ. (φωτο – video)

Σήμερα 5 Ιουλίου 2023 από τα ξημερώματα πραγματοποιείται πανελλαδική Απεργία στον κλάδο μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Τα Σωματεία και οι απεργοί βρίσκονται από το πρωί έξω από εργασιακούς χώρους και δίνουν την μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου βρίσκονται σε θέση μάχης από τα ξημερώματα για την επιτυχία της απεργίας. Από τα χαράματα έγιναν περιφρουρήσεις της απεργίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως στη «ΒΙΑΝΕΞ», άλλα εργοστάσια και αποθήκες. Ενδεικτικά περιφρουρήσεις και παρεμβάσεις έγιναν στη «Ραφάρμ», στην «Demo», στην «Mπέρινγκερ», στην «ΠΕΙΦΑΣΥΝ» στον Πειραιά κ.α. Και στα Γιάννενα, το Κλαδικό Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε φαρμακαποθήκες.

Η απεργία ΕΝΟΧΛΕΙ την εργοδοσία η οποία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να την αναστείλει. Καταγγέλουμε την εργοδοσία στην ΒΙΑΝΕΞ, όπου στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης έστειλε σε διατεταγμένη υπηρεσία τον οδηγό του πούλμαν, που μεταφέρει εργαζόμενους, να πέσει πάνω στους συναδέλφους απεργούς και συνδικαλιστές οι οποίοι προπαγάνδιζαν την απεργία μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Ο ”οδηγός” σε ρόλο μπράβου της εργοδοσίας επιτέθηκε στους απεργούς προπυλακίζοντας και βρίζοντας χυδαία, ενώ εξαπέλυσε και αντικομμουνιστικό οχετό.

Πληροφορούμε τους εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι δεν μασάμε και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με την απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3 – Χαλάνδρι).

Συγκέντρωση αυτή την ώρα στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) πραγματοποιούν η Ομοσπονδία, κλαδικά σωματεία και εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας στον κλάδο του Φαρμάκου, για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ.

«Θέλουμε συμβάσεις κλαδικές, σε όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές», είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι.

Με τη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση η Ομοσπονδία, τα κλαδικά σωματεία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου προτάσσουν διεκδικήσεις για το ωράριο, με 5ήμερο – 8ωρο, κόντρα στις εργοδοτικές προσπάθειες για δουλειά-λάστιχο, αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς με κατώτατο τα 950 ευρώ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) παραβρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αφού εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου στο φάρμακο, στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, ο μονόδρομος που έχουμε είναι να ορθώσουμε το ανάστημα σε όλους τους κλάδους για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης συνολικά του λαϊκού κινήματος ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Στάθης Σταθουλόπουλος,πρόεδρος Συνδικάτου Φαρμάκου 
Τάσος Χαραλαμπογιάννης,πρόεδρος σωματείου LOREAL
Γρίμμας Μανώλης,πρόεδρος επιχειρησιακού σωματείου ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος κλαδικού σωματείου Φαρμάκου Βοιωτίας
Κώστας Μίχας, αντιπρόεδρος σωματείου ΦΑΜΑΡ
Γιάννης Νιβορλής,από την ΠΟΕΕΠ και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Μαλαματίνα» Θεσσαλονίκης

Με την απεργιακή κινητοποίηση μας αποσπάσαμε την δέσμευση για παρουσίαση σχεδίου κλαδικής ΣΣΕ

Την δέσμευση ότι σε συνάντηση που θα γίνει με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο μέχρι τα τέλη Ιούλη, θα παρουσιαστεί ένα ενιαίο σχέδιο για κλαδική ΣΣΕ που θα έχει καταλήξει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων, απέσπασαν με την σημερινή απεργία και συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 5 Ιούλη, έξω από τα γραφεία του ΣΦΕΕ, η Ομοσπονδία, Σωματεία και εργαζόμενοι από τον κλάδο του φαρμάκου.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων του κλάδου με τον ΣΦΕΕ, η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, αφού ενημέρωσε αναλυτικά για το αποτέλεσμα της συνάντησης, στην συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συσπείρωση γύρω από την Ομοσπονδία, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Με κλιμάκωση του αγώνα τους για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας απαντούν με την σημερινή κλαδική απεργία και στα Γιάννενα οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου υπάρχει τουλάχιστον 50% αύξηση των απεργών συγκριτικά με την περσινή κλαδική απεργία.

Οι απεργοί διεκδικούν υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτερο μισθό. Οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιων με επιδόματα από 5 έως 9%. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%, Ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας κ.α.

Από τα ξημερώματα, απεργιακές φρουρές του σωματείου  μαζί με συνδικαλιστές του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Πραγματοποιήθηκαν απεργιακές περιφρούρησης σε Northfarm και ΠΑΝΙΦΑΡΜ, φαρμακαποθήκες της περιοχής, ενώ αυξημένη είναι η συμμετοχή απεργών και στις υπόλοιπες. Πρόσθετα ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας Help όπου δεκάδες εργάτες έκαναν το βήμα συμμετοχής στην απεργία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο όπου  ο Σπύρος Ματσάγγας, πρόεδρος του σωματείου, ταμιας του εργατικού κέντρου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι την ώρα που οι φαρμακοβιομήχανοι λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψη, χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός, για τους εργαζόμενους τους προτείνουν μισθούς πτωχοκομείου, μόλις 5% αυξημένο από τον κατώτατο μισθό και προκλητικά αξιώνουν 7ήμερη εργασία. Παράλληλα επισήμανε ότι μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν φρένο στη σημερινή κατάσταση και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται με τη συσπείρωση στα συνδικάτα τους, την αλληλεγγύη και την ταξική πάλη, ώστε να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυνε και ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ όπου υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να αντιπαρατεθούν στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως δείχνουν τα παραδείγματα της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των κατασκευών στην ναυπηγοκατασκευαστική ζώνη,  στην Cosco αλλά και η θετική κατάληξη του αγώνα των εργαζομένων της market-in στα Γιάννενα με την επιστροφή στην εργασία των εργαζομένων μετά από έξι χρόνια περήφανου αγώνα.

Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα του εργατικού κέντρου όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τρόπος κλιμάκωσης του αγώνα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.