ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

η Ομοσπονδία μας, αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας, αντιμετώπισε αρκετές περιπτώσεις εργοδοτικής πίεσης προς τους εργαζόμενους άμεσης ή έμμεσης για να εργαστούν ακόμα και τις ημέρες που η κυβέρνηση έδωσε αργία.

Ήταν αρκετές οι φορές που ζητήθηκε από εργαζόμενους να εργαστούν είτε με τηλεργασία είτε να πάρουν οι ίδιοι ‘’με ατομική ευθύνη’’ μέτρα και να προσέλθουν για εργασία.

Προφανώς η συμπεριφορά αυτή της εργοδοσίας ενισχύεται από την αντεργατική πολιτική και τους νόμους που έχουν ψηφίσει και έρχεται να προσθέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα σ’ αυτά που αντιμετωπίζουμε από την κακοκαιρία και την πολιτική των καπιταλιστών και του κράτους τους που δεν παίρνει κανένα μέτρο και δεν δημιουργεί καμία υποδομή για την προστασία και την ασφάλεια του λαού.

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας αλλά και Σωματείων μελών μας κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις να αντικρούσει τις εργοδοτικές πιέσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα Σωματεία τους ώστε να μην περικοπεί κανένας μισθός και κανένα μεροκάματο σε όσους δεν εργάστηκαν ή δεν εργαστούν τις επόμενες ημέρες. Να μην δεχτούν να δουλέψουν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία.

Επισημαίνουμε ότι ακόμη και η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να καταβάλλουν οι εργοδότες κανονικά τα μεροκάματα σε όσους δεν εργαστούν στις 24 και 25/1,που έγινε κάτω από την πίεση των Συνδικάτων, αγγίζει ελάχιστα τη μεγαλοεργοδοσία που δεν θα πληρώσει ούτε σεντς για ασφαλιστικές εισφορές, αφού για μια ακόμη φορά θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτούργησαν αυτές τις δύο μέρες, θα πρέπει να πληρωθούν το 1/25 του καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να έρχεται άμεσα σε επαφή με τα Σωματεία και την Ομοσπονδία μας  για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.