ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι στον Όμιλο ΦΑΜΑΡ,

Το Συνδικάτο Εργαζόμενων Φαρμάκου – Καλλυντικού Αττικής – Πειραιά – Νήσων,  και η Ομοσπονδία μας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) χαιρετίζουν τους συναδέλφους που παραμέρισαν φόβους και έκαναν το βήμα να συμμετέχουν μαζικά στην Απεργία στις 6 Απριλίου, και στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Mε αυτόν τον τρόπο δείξαμε την αντίδραση μας στην συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και κόντρα στην ακρίβεια που μας τσακίζει τις ζωές. Σε μια απεργία που χτυπήθηκε από τη καταστολή και τη σύλληψη 8 συναγωνιστών, συναδέλφων μας που απαίτησαν μαζί με το απεργιακό ποτάμι της πόλης της Θεσσαλονίκης πως το λιμάνι της πρέπει να είναι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Η μεγάλη συμμετοχή στην Απεργία στις 6 Απριλίου και στη συνέχεια η συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, όταν δρούμε συλλογικά, γι αυτό και η  εργοδοσία  στον όμιλο της ΦΑΜΑΡ έπαιρνε τηλέφωνο στην απεργία για να τρομοκρατήσει, για να μάθει για «ποιο λόγο»  οι εργάτες «έλλειπαν» από τα πόστα τους. Δείξαμε στους εργοδότες ότι δεν δεχόμαστε κάθε επίθεσή τους αμαχητί.

Ειδικά στη ΦΑΜΑΡ, που τα τελευταία χρόνια δίνει αύξηση 1% που δεν φτάνει ούτε για καραμέλες. Που σε Ανθούσα, Αυλώνα και σε όλο τον όμιλο δεν παίρνει μέτρα για να καλυφθούν τα κενά από παραιτήσεις – συντάξεις και οι συνάδελφοί μας έχουν γίνει λάστιχο από μηχανή σε μηχανή, από πόστο σε πόστο.  Δεν αγοράζουν βοηθητικά – ανυψωτικά μηχανήματα, για να διεκπεραιώνεται ο αυξημένος όγκος δουλειάς,  για να βγαίνουν οι βάρδιες μας με πιο ήρεμη εργασία, και όχι να πάσχουμε από μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Συνάσδελφοι – Συναδέλφισσες,

Η εργοδοσία έχει  ήδη ανακοινώσει ότι Ιούλιο – Αύγουστο θα κλείσει η παραγωγή του Αλίμου για να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση. Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους μας ότι η ΦΑΜΑΡ προχωράει σε επενδύσεις με τα κέρδη που βγάζει από τη δική μας εργασία. Για να γίνει ανταγωνιστική στην αγορά, για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, πρέπει να εξασφαλίσει η ίδια ότι δεν θα χαθεί κανένα μεροκάματο από κανέναν συνάδελφο. Ωστόσο, είναι τόσο μεγάλο το διάστημα που θα κλείσει η παραγωγή όπου αναγκαστικά θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα τμήματα, (συσκευασία – χημείο – μικροβιολογικό), κάτι που αφορά συνολικά 70 συναδέλφους.

Για άλλη μια φορά οι λύσεις που έρχονται από την εργοδοσία γίνονται με κριτήριο τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Είτε να λάβουν οι συνάδελφοι στον Άλιμο άδειες άνευ αποδοχών. Είτε να δουλεύουν 6ημερα με λιγότερες απολαβές, για να εξασφαλίσουν κάποιες έξτρα μέρες άδειας το καλοκαίρι, δηλαδή εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, διακαή πόθο της  εργοδοσίας. Είτε να μεταβούν όλοι στο εργοστάσιο του Αυλώνα (48) των καλλυντικών που υποτίθεται ότι έχει δουλειά για όλους. Δηλαδή έχει το εργοστάσιο του Αυλώνα (48) 70 κενά και δεν τα καλύπτει η εργοδοσία;! Οι συνάδελφοι του επιχειρησιακού σωματείου στο 48 βλέπουν 70 κενά κάθε μέρα και δεν απαιτούν άμεσα να γίνουν προσλήψεις;! Μάλιστα, το επιχειρησιακό σωματείο με έδρα το 48 ζήτησε να βγούμε εκτός δουλειάς και να μοιραστούμε το κόστος με μισά μεροκάματα!!! ΑΥΤΟ διαπραγματεύεται! Μας λένε να μοιραστούμε τη χασούρα, εργαζόμενοι και εργοδοσία μαζί!

Τους απαντάμε πως ο μισθός μας δεν φτάνει σήμερα για να τα βγάλουμε πέρα, πόσο μάλλον όταν πέσει στα μισά.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση.

Συνάδελφοι,

Για μας είναι καθαρό ότι η ίδια η εργοδοσία θέλει πολλοί να αρνηθούν να πάνε Αυλώνα, για να πάρουν άνευ αποδοχών ή αναρρωτικές άδειες και αναγκαστικά να βγει μειωμένο επίδομα άδειας και μειωμένο δώρο Χριστουγέννων. Όπως επιθυμούσε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για 4 μήνες εξαήμερα και να πάρουν περισσότερες μέρες άδεια το καλοκαίρι. Φαίνεται, όμως, πως πολλοί συνάδελφοί μας έχουν ήδη αρνηθεί και δεν προχώρησε το σχέδιο τους. Από τώρα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ με έδρα το 49 και με τα αντίστοιχα κλαδικά συνδικάτα της Αττικής και της Βοιωτίας, που μαζί με την Ομοσπονδία μας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούμε να χαθεί κανένα μεροκάματο και να διεκδικήσουμε λύσεις που θα μας εξασφαλίζουν τον μισθό μας.

ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ:

  • Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς μας με βάση τις δικές μας ανάγκες στο 10% οριζόντια σε όλους.
  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με  αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Να μην  χαθεί κανένα μεροκάματο και ένσημο στους συναδέλφους σε όλο τον όμιλο.
  • Να γίνουν άμεσα συμβάσεις ΦΑΜΑΡ αορίστου χρόνου σε συναδέλφους μας που είναι σε καθεστώς εργολαβίας και καλύπτουν πάγιες ανάγκες
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για να καλυφθούν με νέες θέσεις εργασίας τα ήδη τεράστια κενά σε κάθε εργοστάσιο του Ομίλου.
  • Να αγοραστούν μηχανήματα για να καλύπτονται οι ήδη επικίνδυνες εργασίες.
  • Όσοι συνάδελφοι δεν μπορούν να πάνε Αυλώνα η εταιρεία να τους καλύψει όλες τις μέρες που θα είναι κλειστός ο Άλιμος. Ή να μας βάλει σε βοηθητικές εργασίες με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να εξασφαλίσει η εργοδοσία σε όσους συναδέλφους θέλουν να πάνε Αυλώνα λύσεις με αλλαγή στάσεων και ωραρίου με δικό της κόστος. Αφού οι θέσεις που καλύπτουν είναι βοηθητικές, και αν για τις αλλαγές στις στάσεις δεν μπορεί η εταιρεία πούλμαν, ας το κοιτάξει με άλλες εταιρείες ή με την εταιρεία ταξί που έχει ήδη σύμβαση.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΊΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ.

Αυτό δείχνει και η πρόσφατη πείρα από τους μεγάλους αγώνες των οικοδόμων που πέτυχαν υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις και αναγνώριση τριετιών – επιδομάτων αλλά και από  τους αγώνες στην COSCO όπου φαίνεται ότι όταν οι εργάτες πουν «ως εδώ», μπορούν να εμποδίσουν εργοδοσία και κυβέρνηση να επιβάλουν με τρομοκρατία και καταστολή τη σύγχρονη σκλαβιά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.