ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Γεναρης-Φλεβαρης -Μαρτης 2023

Πολιτική του φαρμάκου

Ασθενείς αγωνιούν, κρίσιμες θεραπείες καθυστερούν. Εντείνονται οι εκβιασμοί στον λαό για να «καταπιεί» αυξήσεις στις τιμές.

«SOS» εκπέμπουν ασθενείς και φαρμακοποιοί για τις τραγικές ελλείψεις στα φάρμακα, που αφορούν από αντιπυρετικά μέχρι και σκευάσματα για σοβαρές ασθένειες, ακόμα και τον καρκίνο. Έτσι, ουρές σχηματίστηκαν έξω από κάθε φαρμακείο, με τους ασθενείς να ρωτούν με αγωνία αν υπάρχουν τα πολύτιμα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία, ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους. Σε καθησυχαστικές προβλέψεις – που δεν έχουν βέβαια καμία βάση – για «ομαλοποίηση» της κατάστασης μέχρι το τέλος του μήνα συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση μπροστά στο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, μαζί με εκβιασμούς για να ανέβουν οι τιμές τους. Οι ελλείψεις, που αφορούν από τα πιο συνηθισμένα και περιζήτητα σκευάσματα σε μια περίοδο έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων μέχρι τα πιο δυσεύρετα και εξειδικευμένα φάρμακα , οφείλονται στην ίδια την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς και στο κυνήγι του κέρδους στο οποίο επιδίδονται βιομήχανοι και φαρμακέμποροι. Έτσι, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας δρομολογούν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων , με το προκλητικό επιχείρημα ότι αυτές «ευνοούν τον καταναλωτή». Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σχολίασε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες στην ΕΕ και όχι μόνο, καθώς «έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγή», που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα. Στο φόντο αυτό, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στους φορείς των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) για την «πλήρη συνεργασία» τους. Από το βήμα της συνέντευξης επανέλαβε τα κυβερνητικά μέτρα – «ασπιρίνες» για την προσωρινή απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» στα φάρμακα που παρουσιάζουν σήμερα έλλειψη, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για νέες ελλείψεις, σε άλλα σκευάσματα, σε λίγες βδομάδες. Προέβαλε επίσης ως «λύση» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων , για τη μείωση της ζήτησης, και τους ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Ο υπουργός Υγείας προέβλεψε ότι «άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση» των ελλείψεων που καταγράφονται στα πλέον κοινά φάρμακα (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα) και ακόμα πιο έντονα στα παιδιατρικά φάρμακα , λόγω της καλύτερης τροφοδοσίας από τις φαρμακαποθήκες μετά το πέρας των γιορτών, αλλά και της αναμενόμενης ύφεσης των λοιμώξεων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ποντάρει σε μια «ομαλοποίηση της αγοράς» μέσα από την υποχώρηση των ιώσεων, που ακόμα κι αυτό είναι αμφίβολο, με τη γνωστή κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες με ευθύνη της κυβέρνησης.

Όσο για τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ως ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ο υπουργός προσπάθησε να εμφανιστεί εξίσου καθησυχαστικός. «Τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ» δεν πρόκειται να τις επωμιστούν «ο πολίτης και ο ασφαλισμένος», είπε, δείχνοντας ότι θα επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ – που βέβαια χρηματοδοτείται από τον λαό μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και του κρατικού προϋπολογισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε λόγο για «διόρθωση τιμών» στα «πολύ φτηνά φάρμακα , του ενός ή των δύο – τριών ευρώ», παρουσιάζοντας μάλιστα τις αυξήσεις ως μέτρο που…συμφέρει τον λαό προκειμένου τα συγκεκριμένα φάρμακα, η παραγωγή των οποίων «κοστολογικά είναι ασύμφορη», να μην αποσυρθούν και υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες.

Εκτός από την κυβέρνηση εξακολουθούν επίσης οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι να δείχνουν τις «χαμηλές τιμές» ως πηγή του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα, εντείνοντας τον εκβιασμό του λαού, να πληρώσει ακριβότερα ή να μείνει χωρίς φάρμακα. Στην πράξη, όμως, καμία αύξηση δεν πρόκειται να βάλει τέρμα στην πρακτική των «παράλληλων εξαγωγών», καθώς πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και αγορές που θα υπόσχονται μεγαλύτερα κέρδη.

Παράλληλα η κυβέρνηση επικαλείται τη «διεθνή διάσταση» του προβλήματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να ισχυρίζεται χθες ότι «οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως και αφετέρου στη μείωση της παραγωγής φαρμακευτικών πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες παράγουν το 60% έως 70% των υλών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται την ολοκληρωτική απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», που αδειάζουν τα φαρμακεία στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους. Καθώς μάλιστα οι ελλείψεις αυτές στα παιδιατρικά φάρμακα συνδυάζονται με τη μεγάλη – αν και αναμενόμενη – έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ουσιαστικά το πρόβλημα, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ορίζει να καταχωρίζονται χωρίς να προσμετρώνται οι απουσίες έως 5 εργάσιμων ημερών που οφείλονται στο εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Τρία βασικά μέτρα για την απεξάρτηση από ξένους παραγωγούς και τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η αποθήκευση ποσοτήτων δραστικών ουσιών για κρίσιμα φάρμακα, η αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη και η αναζήτηση νέων περιοχών παραγωγής, όπως η Αφρική.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε χθεσινό έγγραφο εργασίας της Κομισιόν για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων, με τίτλο “Vulnerabilities of the global supply chains of medicines – Structured Dialogue on the security of medicines supply” (Τρωτά σημεία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων – Δομημένος διάλογος για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φάρμακα).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους της αγοράς και παράγοντες που σχετίζονται με το Φάρμακο. Οι συμμετέχοντες απέδωσαν τις ελλείψεις σε εξωτερικούς κραδασμούς και στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, η σταθερότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσε να βελτιωθεί επενδύοντας σε μία σειρά από τεχνολογίες παραγωγής στην Ευρώπη. Οι αναλύσεις δείχνουν πως με βάση τις υπάρχουσες υποδομές, μπορεί να παράγεται στην Ευρώπη το 17% των δραστικών ουσιών για τα φάρμακα. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι παραγωγοί δραστικών ουσιών στη Γηραιά Ήπειρο επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ουσίες, με χαμηλούς όγκους και περίπλοκες διαδικασίες παραγωγής.

Τονίστηκε ότι η αναγκαία τεχνογνωσία και οι υποδομές για αύξηση της παραγωγής είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη. Προτείνεται δε, να υιοθετηθούν καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή, οι οποίες θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες. Τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν αφορούν τόσο πολύ τα καινοτόμα φάρμακα, όσο τα γενόσημα. Οι ειδικοί σημειώνουν πως ακόμη και στην περίπτωση που καταστούν διαθέσιμοι εναλλακτικοί προμηθευτές, η έλλειψη επαρκούς παραγωγικής δυνατότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (έλλειψη τεχνολογίας ή δεξιοτήτων), μπορεί να αποτελεί από μόνη της μία ευπάθεια.

Έμφαση δίνεται και στο ότι ο τομέας του Φαρμάκου υφίσταται έντονη επιρροή από τις ρυθμιστικές αρχές διεθνώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει επίπτωση στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας ζητούν μία πιο βασισμένη στον κίνδυνο προσέγγιση για τις μετεγκριτικές άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων. Όπως σημείωσαν, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η σύγκλιση μεταξύ των ρυθμιστικών πλαισίων παγκοσμίως. Τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν περισσότερες από 530.000 άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περισσότερες από 13.000 δραστικές ουσίες.

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, προτείνεται η δημιουργία συστήματος διαβάθμισης των φαρμάκων σε σχέση με το ρόλο τους στη λειτουργία των συστημάτων Υγείας και την κάλυψη των ασθενών. Τα πιο κρίσιμα θα εντάσσονται στην κατηγορία “κρίσιμα φάρμακα”. Για τα συγκεκριμένα φάρμακα, θα υπάρχει “χαρτογράφηση” των βασικών στοιχείων παραγωγής και καταγραφή των υλικών που δεν είναι διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει επίσης να καθοριστεί εάν και πώς η στρατηγική αποθήκευση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για τη μείωση των τρωτών σημείων προσφοράς, όπως γίνεται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού θα συμβάλλει στην εξασφάλιση του εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Είναι προς το συμφέρον της να προωθήσει συνθήκες που θα επιτρέψουν τη δημιουργία παραγωγικών ικανοτήτων σε διάφορες περιοχές του κόσμου”, τονίζουν. Σημειώνουν, δε, πως υπάρχει πρωτοβουλία για ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας σε αφρικανικές χώρες και για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί 1 δισ. ευρώ.

Επιστολή Πλεύρη στην επίτροπο Υγείας για τις ελλείψεις σε φάρμακα

Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων, ζήτησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας απέστειλε επιστολή στην αρμόδια επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζητώντας κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

ΣΦΕΕ προς Πλεύρη: Οι χαμηλές τιμές αποτελούν κίνητρο για παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων

Κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης είναι 1.300 φάρμακα στην Ελλάδα και οι χαμηλές τιμές συμβάλλουν στις παράλληλες εξαγωγές και στην έλλειψή τους από την εθνική αγορά.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Στην επιστολή, η οποία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται δύο προτάσεις, οι οποίες είχαν συζητηθεί και τότε. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο, ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο.
  2. Κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στη σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης.

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ επισημαίνει αναλυτικά τα εξής:

“Η Πολιτεία έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά). Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι οι αποσύρσεις αυτών των φθηνών φαρμάκων  οι οποίες, λόγω αύξησης κόστους, είναι πιο πιθανές καθώς και οι παράλληλες εξαγωγές λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα.

Εφόσον οι ανωτέρω συνθήκες δεν αλλάζουν, θα πρέπει το Υπουργείο και η εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ) – παρά την υποστελέχωση – να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων που θα διαφυλάττουν πρωτίστως τη Δημόσια Υγεία.”

ΙΣΘ: Ο πολίτης πληρώνει από την τσέπη του το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων

Το ζήτημα των ηλεκτρονικών ιατρικών συνταγών, που σήμερα μπορούν να εκτελούνται μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ μόνο από ένα φαρμακείο, θέτει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, λόγω των ελλείψεων πολλών σκευασμάτων, πολλοί ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να τα προμηθεύονται από διαφορετικά φαρμακεία, πληρώνοντας ολόκληρο το κόστος κάποιου φαρμάκου που δεν βρήκαν στο φαρμακείο που εκτέλεσε μερικώς την ηλεκτρονική συνταγή.

Μήλον της έριδος οι πατέντες 

Νέα ένταση μαίνεται στις σχέσεις της φαρμακοβιομηχανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία, έχει ετοιμάσει προσχέδιο στο οποίο προτείνει τη μείωση της αποκλειστικότητας στις πατέντες των φαρμάκων κατά 2 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Κατά την Ε.Ε., θα αυξηθεί η πρόσβαση περισσότερων πολιτών της Ένωσης σε φάρμακα και επιπλέον θα μειωθεί με την είσοδο των ανταγωνιστών (με αντίγραφα των προϊόντων αναφοράς)  το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να γερνάει.

Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες που αναπτύσσουν πρωτότυπα (on patent) φάρμακα έχουν στη διάθεσή τους 10 χρόνια για να τα πωλούν κατ’ αποκλειστικότητα. Προνόμιο το οποίο μπλοκάρει την είσοδο των ανταγωνιστών τους με αντίγραφα, τα οποία ως γνωστόν επηρεάζουν αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα αναφοράς, ενώ με τις χαμηλότερες τιμές τους επιτυγχάνουν περισσότεροι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. 

Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς στη Γερμανία λαμβάνουν νέα φάρμακα δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από τους ασθενείς στην Πολωνία ή τη Ρουμανία. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο ότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν την εμπειρία και τη γραφειοκρατία για να πρωτοστατήσουν στην περίπλοκη δουλειά της αποζημίωσης νέων φαρμάκων και εν μέρει επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες γνωρίζουν ότι θα έχουν καλύτερη προσφορά στις πλουσιότερες χώρες, γι’ αυτό και πηγαίνουν πρώτα εκεί. Συνήθως, οι τιμές που σημειώνονται εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαπραγμάτευση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ομάδες καταναλωτών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χαιρέτησαν σε γενικές γραμμές τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ancella Santos Quintano, ανώτερη υπεύθυνη για την πολιτική υγείας στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), δήλωσε ότι η πρόταση είναι «θετική» και ότι θα επιτρέψει στους ασθενείς ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Και η Rosa Castro, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής για τη ΜΚΟ European Public Health Alliance, συμφώνησε: «Για δεκαετίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες απολάμβαναν μια ποικιλία από πολύ γενναιόδωρα κίνητρα της ΕΕ».

Από τη μεριά της, η ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί τη βιομηχανία στην Ευρώπη, κατέρριψε την πρόταση. Επεσήμανε το αυξανόμενο χάσμα στις επενδύσεις φαρμακευτικής έρευνας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το οποίο έχει αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν πριν από 25 χρόνια.

Σχεδόν δύο μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία της νομοθετικής πρότασης της ΕΕ, έχουν ήδη πιάσει δουλειά οι 290 λομπίστες από το φάρμακο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εμποδίσουν την πρόταση της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, και οι φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν κατά μόνας τις όποιες ισχυρές διασυνδέσεις διαθέτουν στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών κρατών. Οι βαρέων βαρών χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν σημαντικές βιομηχανίες να προστατεύσουν φαίνεται πως θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το νομοθετικό κείμενο προτού γίνει νόμος.

Εν αναμονή υπουργικής  απόφασης για μετάβαση φαρμάκων από τη θετική στην αρνητική λίστα

Το Υπουργείο Υγείας επανέφερε, προεκλογικά, το διάλογο για τη νομοθέτηση της απένταξης από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (ΚΑΦ) κάποιων κατηγοριών σκευασμάτων με στόχο να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φαρμάκων που υπάρχουν στη θετική λίστα και μέσω αυτής της διαδικασίας να περιοριστεί και η σχετική δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. 

Η αλλαγή, σημειώνουν στελέχη από τη φαρμακοβιομηχανία, που δεν θα έχει το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας αλλά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας, πρέπει να δίνει τη δυνατότητα αδιακρίτως σε όλα τα σκευάσματα. Και τούτο γιατί η εισαγωγή τους στον ΚΑΦ γίνεται ακριβώς με αίτηση από τον ΚΑΚ και όχι υποχρεωτικά.

Σήμερα, υπάρχουν σκευάσματα που είναι υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα και εντάσσονται μετά από αίτηση του ΚΑΚ στον ΚΑΦ (Θετική Λίστα), στα μη αποζημιούμενα (Αρνητική Λίστα) και στα “εν δυνάμει” αποζημιούμενα δηλαδή σε εκείνα για τα οποία δεν έχει υποβληθεί αίτηση αποζημίωσης ή δεν έχουν συναφθεί συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Όπως λέγεται, αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βγάλουν τα σκευάσματά τους από τη θετική λίστα είτε στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου είτε διότι πολύ φθηνά φάρμακα τους είναι ζημιογόνα, λόγω των αναγκαστικών επιστροφών.

Κίνδυνος για απόσυρση φθηνών φαρμάκων από το δελτίο τιμών

Παρά το ότι ο Υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, όσο και σε συνέδρια που συμμετείχε, ότι τα φάρμακα με λιανική τιμή μέχρι 7,5 ευρώ θα απαλλαγούν από την υποχρέωση του clawback, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε σκευάσματα εγνωσμένης αποτελεσματικότητας και χαμηλού κόστους να διατηρηθούν στην αγορά και να είναι διαθέσιμα σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, τελικά δεν τηρήθηκε η εν λόγω υπόσχεση.

Για την ακρίβεια, νομοθετήθηκε ότι ορισμένα μόνο σκευάσματα – το νομοσχέδιο αφορά 750 κωδικούς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εκ των οποίων τα 100 είναι πρωτότυπα και τα 650 γενόσημα από τα συνολικά 6.500 συνταγογραφούμενα φάρμακα – όχι μόνο δεν απαλλάσσονται αλλά με κοινή απόφαση των υπουργών υγείας και οικονομικών μπορεί να τους επιβληθεί clawback με ανώτατο όριο το 10% του ποσού της αυτόματης επιστροφής που τους αναλογεί.

Επιπρόσθετα, οι υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας περί ενίσχυσης του προϋπολογισμού έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα σκευάσματα με επιπλέον clawback φαίνεται ότι ξεχάστηκε, μιας που στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι “το υπερβάλλον ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback), που θα αναλογούσε στα ανωτέρω φαρμακευτικά σκευάσματα, αναζητείται αναλογικά από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμμετέχουν στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής της φαρμακευτικής δαπάνης για τα φάρμακα Κοινότητας.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν, λένε παράγοντες της αγοράς, το Υπουργείο Υγείας, αποδεικνύεται αναξιόπιστο σε σχέση με τις δεσμεύσεις του περί βελτίωσης των συνθηκών για τα φθηνά φάρμακα και ενίσχυσης του προϋπολογισμού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι να συνεχιστούν οι αποσύρσεις σκευασμάτων από τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων και έτσι πολλά από τα απαραίτητα φθηνά φάρμακα θα εξαφανιστούν από την αγορά, όπως για παράδειγμα οι αντιβιώσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ακόμη μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία πιο κοντά στον FDA

Μέχρι στιγμής μία μόνο ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει έγκριση από τον FDA για τη διάθεση των σκευασμάτων της στην αμερικανική αγορά και αυτή είναι η Rafarm. Mέχρι το 2027 υπάρχει πλάνο να αιτηθεί και άλλη ελληνική φαρμακοβιομηχανία έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό διανομής για την προώθηση των φαρμάκων της στην αγορά, ενώ φήμες μιλούν ότι ανάλογο σχέδιο “ψήνει” και τρίτη εταιρεία.

Επεκτατικά πλάνα που επιβεβαιώνουν σίγουρα και την δυναμική του κλάδου αλλά και την παγκόσμια αναγνώριση που έχει κατακτήσει.

Tikun Olam Europe: Εγκαίνια της πρώτης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης της Ευρώπης στα Εξαμίλια Κορίνθου

Η Tikun Olam Europe, η φαρμακοβιομηχανία που πρωτοστατεί στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εγκαινίασε την πρώτη και πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης της Ευρώπης στα Εξαμίλια Κορίνθου.

Το εργοστάσιο της Tikun Olam Europe βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στην Κόρινθο και αποτελεί μια επένδυση που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο κ. Νίκος Μπέης, CEO της Tikun Olam Europe, δήλωσε: «Σήμερα, μετά από 5 χρόνια απαιτητικής και συλλογικής δουλειάς, βρισκόμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στον κόσμο. Με την επένδυση αυτή και τις στρατηγικές συνεργασίες που έχουμε συνάψει, η Ελλάδα μπορεί πλέον να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, μια αγορά που είναι υπό διαμόρφωση σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα  αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Ευχαριστούμε θερμά όλες τις πολιτικές ηγεσίες που τα τελευταία χρόνια πίστεψαν στις προοπτικές αυτής της αγοράς συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση ενός έργου, το οποίο  πρωτίστως θα ωφελήσει τους Έλληνες ασθενείς. Ως εταιρεία δεσμευόμαστε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας διασφαλίζοντας ότι ασθενείς ανά τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα».

Φαρμασερβ  Ελλάς: έρχονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κάνναβης

Mετά τη διάθεση στην ελληνική αγορά των μη συνταγογραφούμενων προϊόντων Tikun CBD (προϊόντα με κανναβιδιόλη), έπονται τα προϊόντα που περιέχουν THC (τετραϋδροκανναβιδιόλη) σε υψηλότερα επίπεδα και αποτελούν τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία θα είναι συνταγογραφούμενα.

Η Φαρμασέρβ Ελλάς έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Tikun Europe για τη διανομή των προϊόντων της τελευταίας στην ελληνική αγορά, ενώ δεν αποκλείονται και άλλα κοινά πεδία συνεργασίας στο μέλλον.

Πως η Τρίπολη έγινε hub παραγωγής φαρμάκων

Η Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης εξελίσσεται σε hub παραγωγής φαρμάκων. Ήδη δύο μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν την αρκαδική πόλη για τις νέες τους επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη μια φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε αναζήτηση οικοπέδου, χωρίς όμως ακόμη να έχει βρεθεί η κατάλληλη έκταση.

Το έργο της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη υλοποιείται στο πλαίσιο του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου ύψους €356 εκατ. της εταιρείας που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027. Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000τ.μ. και επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, περιλαμβάνει και τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία της οικογένειας Δέμου, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν με τη δυναμική τους το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα, προάγοντας την Ελλάδα σε φαρμακευτικό hub της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, WinMedica και Elpen προχωρούν στη δημιουργία νέας μονάδας για την παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη, μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου για την περίοδο 2019- 2026 θα φτάσει τα 1,469 δισ. ευρώ (1,254 δισ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν ακόμη 215 εκατ. ευρώ από την επέκταση και το 2026 του συμψηφισμού ανάμεσα στις επιστροφές και τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που υλοποιούν οι εταιρείες του φαρμάκου στη χώρα μας). Μάλιστα, μόνο την διετία 2024-2026, οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 645 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στα τέλη του Αυγούστου, ανακοινώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο επενδυτικός σχεδιασμός της εγχώριας βιομηχανίας, μετά και την έγκριση 53 επενδύσεων ύψους 520 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δράσης “Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Τα 53 αυτά έργα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής και των όρων επιλεξιμότητας, ενώ το 85% αυτών υλοποιούνται από ελληνικές εταιρείες.

Και νέες επενδύσεις για την φαρμακοβιομηχανία DEMO

Προχωρούν τα επενδυτικά πλάνα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας DEMO, τόσο στο σκέλος της επέκτασης των κτιριακών υποδομών, όσο και σε αυτό της ερευνητικής καινοτομίας.

Το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή η ένταξη στο πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων του ερευνητικού προγράμματος της φαρμακοβιομηχανίας για τη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη 2 βιο-ομοειδών μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση κακοήθων νεοπλασιών, συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα βιοτεχνολογίας με ορίζοντα δεκαετίας (2023-2032), σύμφωνα με τη DEMO, περιλαμβάνει την οργανωμένη ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων σε εμπορική κλίμακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα βιο-ομοειδών φαρμάκων της DEMO θα έχει έδρα το Κέντρο Βιοτεχνολογίας το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στον Άγιο Στέφανο και στόχο έχει την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού βιολογικού φαρμάκου για ογκολογικές θεραπείες.

Τετραπλή mega επένδυση 155 εκατ. Ευρώ από τη φαρμακοβιομηχανία ELPEN

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε τέσσερα “μέτωπα”, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στην τριετία, υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen. Το business plan περιλαμβάνει τη νέα παραγωγική μονάδα στην Κερατέα, η λειτουργία της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει, τη νέα μονάδα για την παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη, μια επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τη WinMedica, την επέκταση των εγκαταστάσεων στο Πικέρμι, με νέο κέντρο logistics μεταξύ άλλων, ύψους 35 εκατ. ευρώ, και τέλος, τη δημιουργία του Athens Life Tch Park στα Σπάτα, που θα αποτελέσει κόμβο καινοτομίας και έρευνας, ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος του 2025, ο όμιλος Elpen θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, μαζί με την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Κερατέα, συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας, θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Η αρχική επένδυση της Elpen για το εργοστάσιο στην Κερατέα φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις δύο μονάδες παραγωγής του και με τρεις βάρδιες την ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Για τη νέα μονάδα στην Κερατέα αναμένεται πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Μετά τον έλεγχο, από το 2027 θα μπορούν να γίνονται εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Ο τζίρος τoυ ομίλου της Elpen το 2022 έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή η χρονιά εκτιμάται πως θα κλείσει με εξαγωγές ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Η AMGEN HELLAS επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της στα αυτοάνοσα νοσήματα το 2023

H Amgen Hellas επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των θεραπευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, αποκτώντας από την 1η Ιανουαρίου 2023 το αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής διάθεσης και επιστημονικής ενημέρωσης στην Ελλάδα για ένα ακόμα φαρμακευτικό σκεύασμα σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία.

Η νέα αυτή προσθήκη αποτελεί το μοναδικό από του στόματος αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 4 για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας και ψωριασικής αρθρίτιδας σε ενήλικες ασθενείς, που δεν ανταποκρίθηκαν, ή έχουν κάποια αντένδειξη, ή εμφάνισαν μη ανοχή σε άλλη συστημική κλασσική θεραπεία, καθώς και την αντιμετώπιση των στοματικών ελκών της νόσου Behcet.

Είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 50 χώρες εκτός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

«Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με μια σημαντική προσθήκη, εμπλουτίζοντας τις θεραπευτικές επιλογές που η Amgen Hellas προσφέρει στα πεδία της Δερματολογίας και της Ρευματολογίας. Τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της ερευνητικής δραστηριότητας της Amgen», δήλωσε ο κ. Περικλής Γιόβας, Ιατρικός Διευθυντής της Amgen Hellas.

Επιχειρηματική συμφωνία GAP και INNOVIS

Οι εταιρίες Gap Pharmaceuticals (“GAP”) και Innovis Pharma (“Innovis”) έχουν εισέλθει σε επιχειρηματική συμφωνία που αφορά στη μεταβίβαση των εγκεκριμένων για την Ελληνική αγορά φαρμακευτικών αδειών της GAP στην Innovis. Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Η δομή της συμφωνίας εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο σύνολο των καταξιωμένων φαρμακευτικών προϊόντων της GAP που βρίσκονται σε κυκλοφορία και θα μεταφερθούν στην επιχειρησιακή πλατφόρμα της Innovis.

Η επόμενη μέρα σηματοδοτεί για τις δύο εταιρείες την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας καθώς η παραγωγή του χαρτοφυλακίου των εν λόγω προϊόντων παραμένει στη GAP.

Η εταιρία GAP, μία από τις πλέον ιστορικές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, περιλαμβάνεται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών παραγωγής μαλακών καψουλών (“soft gels”) στην Ευρώπη. Εκτός από την πολυετή εξωστρεφή δραστηριότητά της, η GAP κατέχει ταυτόχρονα ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά συμπληρωμάτων διατροφής, με την παραγωγή και εμπορία της σειράς “EVIOL”.

Η εταιρία Innovis, δραστηριοποιούμενη στην εμπορία και διανομή φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παραφαρμάκων και καλλυντικών, επεκτείνει το ήδη σημαντικό αποτύπωμά της σε βασικές κατηγορίες στην αγορά των γενοσήμων, στην οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με αυξήσεις τιμών στα φάρμακα

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer, η GSK, η Bristol Myers Squibb, η AstraZeneca και η Sanofi εισάγουν υψηλότερες τιμές για περισσότερα από 350 επώνυμα φάρμακα από τις αρχές Ιανουαρίου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Με την επερχόμενη απώλεια προστασίας πατέντας η AbbVie προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση της τιμής του Humira κατά 8%. Εν τω μεταξύ, η GSK ανέβασε το κόστος του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα Shingrix και η Bristol Myers Squibb έκανε το ίδιο με τα φάρμακα CAR-T Abecma και Breyanzi (9% το καθένα). Από την πλευρά της, η Pfizer αύξησε την τιμή σε δεκάδες φάρμακα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η AnalySource. Οι εταιρείες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τις πιέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών παραγωγής. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα συγκριθεί η συνολική κερδοφορία του κλάδου το 2022 με τα προηγούμενα έτη. Συνολικά, οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν τις τιμές σε περισσότερα από 1.400 φάρμακα πέρυσι, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αυξήσεων τιμών από το 2015. Μέχρι στιγμής φέτος 587 φάρμακα έχουν καταγράψει αυξήσεις τιμών, οι οποίες ξεπερνούν τον περσινό αριθμό των 527 στο αντίστοιχο χρονικό διάσημα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή φαρμάκων τη νέα χρονιά

Οι παγιωμένοι φαρμακευτικοί κολοσσοί Pfizer, Merck & Co. και Johnson & Johnson ενδέχεται να συνεχίσουν να κατέχουν τις κορυφαίες θέσεις ως οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές φαρμάκων με βάση τις πωλήσεις το 2023. Αλλά η λίστα των εταιρειών που μπορεί να επιτύχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική. Η Novo Nordisk, η AstraZeneca και η Eli Lilly θα ηγηθούν των ομολόγων τους με τις μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων από έτος σε έτος το 2023, σύμφωνα με την Evaluate Vantage στην ετήσια έκθεση παγκόσμιας προεπισκόπησης. Οι τρεις εταιρείες θέλουν να προσθέσουν κάτι λιγότερο από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, σε πρόσθετες πωλήσεις φέτος.

Η Moderna συγκέντρωσε 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εμβολίων για τον COVID πέρυσι, σχεδιάζει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023

H Moderna παρείχε νέες ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εμβολίων της COVID-19. Το εμβόλιο της εταιρείας απέφερε περίπου 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι. Ο αριθμός ήταν μικρότερος από την αρχική εκτίμηση της εταιρείας για 22 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του έτους, αλλά ξεπέρασε τις πωλήσεις της το 2021 των 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην έκθεσή της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, η Moderna μείωσε την εκτίμηση των πωλήσεών της για το Spikevax σε ένα εύρος μεταξύ 18 και 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η προσαρμογή οφείλεται σε καθυστερημένες αποστολές εμβολίων στην Ευρώπη ως απάντηση στη μείωση της ζήτησης. Η εταιρεία προέβλεψε επίσης ότι οι πωλήσεις του εμβολίου το 2023 θα φτάσουν τουλάχιστον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Pfizer δεσμεύεται να πουλήσει όλα τα προϊόντα της στο κόστος σε φτωχές χώρες

Η Pfizer έχει επεκτείνει το πρόγραμμά της για την παροχή φαρμάκων στο κόστος στις φτωχότερες χώρες του κόσμου από 23 φάρμακα με ενεργή πατέντα και προϊόντα εκτός πατέντας, όπως χημειοθεραπείες και θεραπείες καρκίνου που έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου σε αυτές τις χώρες κάθε χρόνο. Καλύπτει επίσης τα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση λοιμώξεων, οι οποίες συμβαίνουν σε νοσοκομεία και κλινικές, που στοιχίζουν τη ζωή περίπου 1,5 εκατομμυρίου κάθε χρόνο σε αυτές τις χώρες. Για να ξεκινήσει η πρωτοβουλία, η Pfizer συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία υγείας των αφρικανικών χωρών Ρουάντα, Μαλάουι, Γκάνα και Σενεγάλη. Συνολικά, 45 χώρες περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε περισσότερο από την πανδημία, χάρη στις πωλήσεις ρεκόρ του εμβολίου της Comirnaty, και της ασκήθηκε έντονη κριτική για την άνιση κατανομή των εμβολίων και την άρνηση στις εκκλήσεις να μοιραστεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της. Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι, η Oxfam είπε ότι η Pfizer πούλησε τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο, αλλά παρέδωσε τα λιγότερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ως ποσοστό των συνολικών παραδόσεων.

Η Novartis θα πληρώσει 245 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμούς

Η ελβετική πολυεθνική καταφέρνει να κλείσει τον κύκλο της δικαστικής διαμάχης που είχε ξεκινήσει το 2018 και αφορούσε μία συμφωνία που υπέγραψε το 2011 με την Par Pharmaceutical. Ως μέρος της συμφωνίας, η Par συμφώνησε να μην κυκλοφορήσει μια γενική έκδοση του Exforge μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, περισσότερα από δύο χρόνια μετά τη λήξη της πατέντας. Σε αντάλλαγμα, η Novartis συμφώνησε να μην κυκλοφορήσει ένα εξουσιοδοτημένο γενόσημο του Exforge κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αποκλειστικότητας 180 ημερών που ο FDA παραχώρησε στην Par ως το πρώτο αντίγραφο του φαρμάκου της Novartis. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν παρθεί και στο παρελθόν και είναι σύνηθες φαινόμενο στη φαρμακοβιομηχανία. Το 2022 η AbbVie υπέγραψε συμφωνία 54 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διευθέτηση αξιώσεων πληρωμής και καθυστέρηση σχετικά με το φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ Namenda. Η AstraZeneca παλεύει με έναν παρόμοιο ισχυρισμό με στόχο το αντιψυχωσικό της Seroquel XR. Η Par ήταν επίσης ένας από τους κατηγορούμενους σε μια άλλη αγωγή για την για το φάρμακο δυσκοιλιότητας Amitiza της Takeda.

Η Pfizer, η Moderna και άλλες εταιρείες σχεδιάζουν να συνδυάσουν την αγορά των εμβολίων για την COVID και τη γρίπη.

Οι κορυφαίες εταιρείες παραγωγής εμβολίων στοχεύουν να συνδυάσουν τα εμβόλια τους για τον κορωνοϊό με ετήσια εμβόλια γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Επιπλέον, στελέχη πολλών εταιρειών εμβολίων δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η αγορά εμβολίων COVID-19 θα στραφεί σταδιακά σε κάτι σαν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης συνδυάζοντας τα δύο εμβόλια σε ένα.

Η Pfizer ζητά πληρωμή από την ΕΕ για δόσεις εμβολίων που δεν έχουν παραδοθεί

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν μια μεγάλη συμφωνία προμήθειας εμβολίων τον Μάιο του 2021. Η συμφωνία κάλυπτε 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για παράδοση χωρισμένες μεταξύ 2022 και 2023, με την επιλογή για την ΕΕ να παραγγείλει άλλες 900 εκατομμύρια δόσεις στο μέλλον. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να αγοράσουν άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις. Έκτοτε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσαν ότι είχαν πάρα πολλές δόσεις καθώς η πανδημία υποχώρησε. Όπως και σε άλλες εταιρείες παραγωγούς εμβολίων έτσι και στη Pfizer, ζητήθηκε να γίνει τροποποίηση των συμφωνηθέντων και μείωση του αριθμού των εμβολίων που θα παραδοθούν κάτι που η εταιρεία αρνείται προς το παρόν να πράξει.

Αύξηση εσόδων για τη Sanofi παρά τη μείωση των πωλήσεων εμβολίων γρίπης

Η Sanofi έχει συνηθίσει να αναφέρει ισχυρή αύξηση των πωλήσεων Dupixent μέχρι τώρα, αλλά η μείωση των εσόδων από τα εμβόλια της γρίπης έφερε μια ασυνήθιστη τροπή για τη φαρμακοβιομηχανία το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι πωλήσεις εμβολίων της Sanofi το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 16% στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (1,83 δισεκατομμύρια δολάρια). Η πτώση ήταν αναμενόμενη, εξήγησε ο επικεφαλής εμβολίων της Sanofi, Thomas Triomphe, σε τηλεδιάσκεψη, αναφέροντας ένα «προκλητικό περιβάλλον εμβολιασμού που χαρακτηρίζεται από κόπωση τόσο των ασθενών όσο και του παρόχου».

Οι πωλήσεις εμβολίων κατά της γρίπης μειώθηκαν κατά ένα επιβλητικό 32% στα 802 εκατομμύρια ευρώ, επειδή η φαρμακοβιομηχανία συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της νωρίτερα στη σεζόν. Παρά την τριμηνιαία πτώση, οι πωλήσεις εμβολίων της Sanofi για ολόκληρο το έτος αυξήθηκαν κατά 6,3% στα 7,2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει νέα παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ που βοήθησε να πραγματοποιήσει ένα έτος «ρεκόρ» παρά τα προβλήματα του τέταρτου τριμήνου. Αντιθέτως, το Dupixent αναμένεται να φέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. Συνολικά, η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 7% στα 43 δισ. ευρώ πέρυσι.

11 από τις 20 κορυφαίες εταιρείες βιοφαρμακευτικών στον κόσμο σημείωσαν κέρδη αγοράς τουλάχιστον 10% το 2022.

Συνολικά, η κεφαλαιοποίηση των 20 μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών ανήλθε σε 3,61 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2022, σημειώνοντας αύξηση 5,4% από την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο λαμβάνοντας υπόψη πόσοι άλλοι κλάδοι σχεδόν διαλύθηκαν το 2022. Μεταξύ των 500 εταιρειών του δείκτη S&P 500, για παράδειγμα, σημειώθηκε συνολική πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά 19,4%. Εν τω μεταξύ, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 33%. Η συγκριτικά ισχυρή απόδοση της Pharma ήρθε παρά έναν άλλο παράγοντα που εισήγαγε αβεβαιότητα, καθώς ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού αιφνιδίασε τη βιομηχανία με πολλά μέτρα που είχαν σχεδιαστεί για τον περιορισμό των τιμών των φαρμάκων. Σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, ο μεγαλύτερος κερδισμένος πέρυσι ήταν η Merck με κέρδη 45%. Επίσης, η κεφαλαιοποίηση της AbbVie αυξήθηκε 19% πέρυσι. Η AbbVie, η Eli Lilly ηγούνται της ανάπτυξης της κεφαλαιοποίησης το 2020 καθώς η Merck και η Gilead υστέρησαν. Όσο για την Eli Lilly, της οποίας η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε κατά 32% το 2022, η εταιρεία έχει μια δυναμική καθώς το 2023 υπάρχουν πιθανότητες να λάβει τέσσερις εγκρίσεις από τον FDA. Η Novo Nordisk σημείωσε επίσης διψήφια ποσοστιαία άνοδο στην τιμή της μετοχής. Η AbbVie, η Lilly και η Novo Nordisk συγκαταλέγονται σε έναν επιλεγμένο όμιλο εταιρειών που είχαν κέρδη αγοράς καθένα από τα τρία τελευταία χρόνια.

Ένας άλλος μεγάλος νικητής ήταν η Vertex, της οποίας η τιμή της μετοχής κέρδισε 33% το 2022. Η εταιρεία ξεκινάει τη χρονιά με την αναμενόμενη επιτυχία της θεραπείας της κυστικής ίνωσης. Η AstraZeneca και η Daiichi Sankyo σημείωσαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς τους, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξανόμενες δυνατότητες της θεραπείας του καρκίνου που συνεργάζονται με την Enhertu.

Η Moderna πληρώνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ 400 εκατομμύρια δολάρια για  τη νέα άδεια εμβολίου για τον COVID-19

Λίγο καιρό μετά την έναρξη της κυκλοφορίας του εμβολίου COVID-19 της Moderna, άρχισαν να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την προέλευση της τεχνολογίας mRNA της εταιρείας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η εταιρεία είπε ότι πρόσφατα πλήρωσε στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) 400 εκατομμύρια δολάρια  στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας άδειας χρήσης που φέρει δικαιώματα μεταξύ των μερών και υπογράφηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Με τη συμφωνία, η Moderna πληρώνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να έχει πρόσβαση σε «ορισμένα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη σταθεροποίηση των πρωτεϊνών ακίδας του κορωνοϊού πριν από τη σύντηξη», δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Moderna. Η πληρωμή των 400 εκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 1% των συνολικών πωλήσεων εμβολίων της εταιρείας για τον COVID-19. Ακόμη και μετά από αυτή τη συμφωνία, η εταιρεία θα βρεθεί στα δικαστήρια  με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ για την προέλευση της βασικής τεχνολογίας στο εμβόλιο.

Οι ασθενείς του NHS κινδυνεύουν να χάσουν καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες μετά την αποχώρηση δύο κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών από το επίσημο πρόγραμμα τιμολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Eli Lilly και η AbbVie αποχώρησαν από το εθελοντικό σύστημα τιμολόγησης και πρόσβασης επώνυμων φαρμάκων (VPAS), μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, του NHS και των φαρμακοβιομηχανιών που είχε σχεδιαστεί για να περιορίσει το κόστος των φαρμάκων για τις υπηρεσίες υγείας, υποστηρίζοντας παράλληλα την καινοτομία του κλάδου.

Ο περιορισμός των κονδυλίων για τα καινοτόμα σκευάσματα από το NHS ήταν και ο λόγος της αποχώρησης των δύο φαρμακοβιομηχανιών που έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος.

Η εταιρεία Viatris μπορεί να είναι η επόμενη που θα αποχωρήσει από τη συμφωνία τιμολόγησης φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας ότι θα σταματήσει να πουλά ορισμένα από τα βασικά φάρμακά της στη χώρα, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα τιμολόγησης.

Η συμφωνία του 2019, που ονομάζεται Εθελοντικό Σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την τιμολόγηση και την πρόσβαση επώνυμων φαρμάκων, θέτει ένα όριο στις ετήσιες δαπάνες φαρμάκων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και απαιτεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν τυχόν πωλήσεις πέραν των καθορισμένων ορίων.

Δεδομένου ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό απόσβεσης έχει εκτιναχθεί από το 5% το 2019 σε 26,5% φέτος. Σε συνδυασμό με το ήδη δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο φόρος επιδεινώνει την κατάσταση,  δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής της Viatris στο Ηνωμένο Βασίλειο, Matthew Salzmann. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα πληρώσει φέτος στη βρετανική κυβέρνηση μέσω επιστροφών ποσό της τάξεως των 60 εκατ. λιρών (71,62 εκατ. δολ).

Ο Todd Manning, γενικός διευθυντής της AbbVie στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε μιλήσει για μια «μη βιώσιμη υψηλή εισφορά», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, κατηγόρησε τον «αποθαρρυντικό» φορολογικό συντελεστή του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφαση της εταιρείας να κατασκευάσει μια εγκατάσταση για παραγωγή API (Δραστικών Ουσιών) αξίας 400 εκατ. δολ. στο Δουβλίνο αντί για την Αγγλία.

Η Ένωση της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI) έχει ήδη προτείνει αλλαγές στο Βρετανικό πρόγραμμα για το 2024. Ο οργανισμός είπε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα προσφέρει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στην παροχή φαρμάκων και θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της βιομηχανίας βιοεπιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποια φάρμακα χάνουν φέτος την πατέντα τους στις ΗΠΑ

Μάχη σώμα με σώμα θα δώσουν τη φετινή περίοδο πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους, με τα γενόσημα και βιο-ομοειδή να εισέρχονται στις θεραπευτικές τους κατηγορίες διεκδικώντας με αξιώσεις μερίδια πωλήσεων.

Όταν η AbbVie και η Amgen υπέγραψαν το διακανονισμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Adalimumab το 2017, φαινόταν ότι θα αργούσε η ώρα που το μπεστ-σέλερ της AbbVie θα αντιμετώπιζε  ανταγωνισμό. Όμως η ώρα του ανταγωνισμού για το σκεύασμα έφτασε όπως και για άλλα κορυφαία σκευάσματα άλλων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, δημιουργώντας κινητικότητα και ανασύνταξη δυνάμεων.

Στα σκευάσματα που χάνουν την πατέντα τους ανήκει το κορυφαίο φάρμακο της J&J, Ustekinumab, που θα αντιμετωπίσει τον πρώτο του ανταγωνισμό από τα βιο-ομοειδή το φθινόπωρο του 2023 αλλά και το Lisdexamfetamine της Takeda, που αποκτήθηκε από την εξαγορά της Shire που της κόστισε περίπου 62 δισ. δολ., το οποίο θα συγκρουστεί με τα γενόσημα το καλοκαίρι του 2023. Εντονο ανταγωνισμό από τα βιο-ομοειδή αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν και φάρμακα της Roche, της Jazz Pharmaceuticals και της AstraZeneca.

Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστούν για τις αναμενόμενες απώλειες στα έσοδά τους. Η AbbVie, για παράδειγμα, ξόδεψε δεκάδες δισ. δολάρια για να αγοράσει την Allergan διαφοροποιώντας κάπως τις πηγές εσόδων της. Στη Roche, από την άλλη, φαίνεται ότι τα στελέχη είναι πολύ εξοικειωμένα απέναντι στον ανταγωνισμό των βιο-ομοειδών, καθώς τα ογκολογικά της φάρμακα Bevacizumab, Trastuzumab και Rituximab πιέζονται εδώ και χρόνια από τον ανταγωνισμό, εξ’ ου και η στροφή της εταιρείας σε νεότερα φάρμακα για να αντιμετωπίσει τις απώλειες.

BioNTech: Μεταφέρει στη Μ. Βρετανία την έρευνα για τον καρκίνο

Τη μεταφορά της έρευνας για τον καρκίνο στη Βρετανία ανακοίνωσε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, η εταιρία που κατασκεύασε το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA κατά της COVID-19.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τους συνιδρυτές της, θεωρεί τις συνθήκες στη Βρετανία ευνοϊκότερες για τη φαρμακευτική έρευνα. “Οι εταιρείες συνεργάζονται στενά με τις αρχές και η ανάπτυξη φαρμάκων είναι ταχύτερη. Η BioNTech βασίζεται στα δυνατά σημεία κάθε χώρας για τα θέματα έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων”, δήλωσε στη BILD η εκ των ιδρυτών της εταιρίας Εζλέμ Τουρετζί και πρόσθεσε ότι στο εξής θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν οικοσυστήματα ευνοϊκά για την έρευνα. “Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την ταχύτερη μετατροπή της σε εφαρμογή, την προώθηση των βιοτεχνολογικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη και τους αντίστοιχους κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές”, δήλωσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η BioNTech έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γερμανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες εγκαταλείπουν όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αναζήτηση ευνοϊκότερων συνθηκών. Ενδεικτικά, η Bayer σκοπεύει να μεταφέρει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στην Κίνα και τις ΗΠΑ, διότι “η Ευρώπη δεν είναι φιλική προς την καινοτομία”. Η βιομηχανία χημικών BASF κατασκευάζει εργοστάσιο στην Κίνα, γεγονός που συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο για τις 39.000 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο του Λουντβιχσχάφεν. Η εταιρία επικαλείται για τη μετακίνησή της τις ακριβές τιμές ενέργειας, τη γραφειοκρατία και το υψηλό κόστος κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Ενδεικτική της επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι και η, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικογενειακών Επιχειρήσεων, κατάταξη της Γερμανίας στη 18η θέση σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, μεταξύ των 21 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως. Το 2020 η Γερμανία βρισκόταν στη 14η θέση.

Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας απασχολεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ιδιαίτερα, κυρίως μετά την εφαρμογή των αντιπληθωριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ, τα οποία καθιστούν ελκυστικότερη την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Ευρώπη και την εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

Εξαγορές-Συγχωνεύσεις-συνεργασιες

Συμφωνία SANDOZASTELLAS για αντιμυκητιασιακό σκεύασμα

Μετά το διαχωρισμό της από τη μητρική Novartis να έχει πλέον επιβεβαιωθεί, η Sandoz κινήθηκε για να ενισχύσει τη βάση εσόδων της με την απόκτηση των παγκόσμιων δικαιωμάτων πώλησης του βασικού αντιμυκητιασικού φαρμάκου  micafungin sodium, από την ιαπωνική Astellas.

Η Sandoz θα πληρώσει μεταξύ 63 και 75 εκατ. δολ. προκαταβολικά για τα δικαιώματα του micafungin sodium, ανάλογα με το πότε θα κλείσει η συμφωνία, ενώ έχει επίσης συμφωνήσει να προβεί σε πρόσθετες πληρωμές που συνδέονται με τους στόχους απόδοσης που θα πετύχουν οι πωλήσεις του φαρμάκου.

Το σκεύασμα είχε παγκόσμια έσοδα 135 εκατομμύρια δολάρια τους 12 μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2022. Είναι ένα από τα αντιμυκητιασικά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τη Sandoz, θα ενισχύσει σημαντικά τη σειρά των νοσοκομειακών και αντιλοιμωδών προϊόντων που διαθέτει.

Συμφωνία ASTRAZENECA – MEHECO για παραγωγή φαρμάκου κατά της Covid

Συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική Genertec Meheco για τη δημιουργία φαρμάκου αντισωμάτων για την Covid-19 υπέγραψε η Astrazeneca.

Το φάρμακο θα λέγεται Evusheld  και η Genertec Meheco που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης θα είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή και τη διανομή του στην ηπειρωτική Κίνα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να προηγηθεί η έγκριση του φαρμάκου με όρους ή για λόγους έκτακτης ανάγκης από τις ρυθμιστικές αρχές.

PFIZER: συμφωνία εξαγοράς της SEAGEN έναντι 43 δις δολαρίων

Συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen υπέγραψε η Pfizer, έναντι τιμήματος 43 δισ. δολαρίων, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο αντικαρκινικών θεραπειών του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου που προετοιμάζεται για την απότομη πτώση των πωλήσεων των φαρμάκων του κατά του κορονοϊού αλλά και για την απώλεια αποκλειστικής παραγωγής ορισμένων κορυφαίων προϊόντων του.

Η συμφωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά εξαγορών που πραγματοποίησε η Pfizer, αξιοποιώντας τα κέρδη – ρεκόρ που της εξασφάλισαν το εμβόλιο και το χάπι που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων της εταιρείας τέσσερις εγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο, με συνολικές πωλήσεις σχεδόν 2 δισ. δολαρίων το 2022.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός αναμένει ότι οι πωλήσεις των φαρμάκων της Seagen θα τις αποφέρουν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια το 2030.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο ογκολογικών θεραπειών της Pfizer περιλαμβάνει συνολικά 24 εγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του Ibrance για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Το deal Pfizer – Seagen δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει εμπόδια από τις αντιμονοπωλιακές αρχές, παρά το μέγεθος της συμφωνίας, καθώς οι εταιρείες δε διαθέτουν σημαντικά επικαλυπτόμενα φάρμακα.

Η ιταλική CHIESI εξαγοράζει την ιρλανδική AMRYT έναντι 1,48 δις δολαρίων

Η ιταλική εταιρεία Chiesi Farmaceutici ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της ιρλανδικής εταιρείας φαρμάκων Amryt Pharma Plc, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και φαρμάκων υπό ανάπτυξη για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, σε μια συμφωνία ύψους 1,48 δισ. δολαρίων.

“Η προσθήκη του χαρτοφυλακίου της Amryt, καθώς και η τεχνογνωσία της, θα μας βοηθήσουν στο ταξίδι μας να φέρουμε φάρμακα στους ασθενείς, ανεξάρτητα από το πόσο σπάνια μπορεί να είναι η κατάστασή τους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Chiesi, Marco Vecchia.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, η Amryt είχε έσοδα ύψους 188,8 εκατ. δολαρίων, ενώ επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για έσοδα μεταξύ 260 και 270 εκατ. δολαρίων στο σύνολο του έτους. Το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το Myalept ή Myalepta, είχε πωλήσεις 37,9 εκατ. δολαρίων μόνο στο τρίτο τρίμηνο.

Η SANOFI εξαγοράζει την PROVENTION BIO έναντι 2,9 δις δολαρίων

Η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Provention Bio με έδρα τις ΗΠΑ, έναντι 2,9 δισ. δολαρίων.

Με την εξαγορά, ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος σκοπεύει να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα μιας καινοτόμου θεραπείας για την επιβράδυνση του διαβήτη τύπου 1 σταδίου 3 που επηρεάζει περίπου 65.000 άτομα κάθε χρόνο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η θεραπεία TZIELD (teplizumab-mzwv) εγκρίθηκε στις ΗΠΑ πέρυσι και είναι το πρώτο και μοναδικό φάρμακο που ενδείκνυται για την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 σταδίου 3 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών με διαβήτη τύπου 1 σταδίου 2.

Η Sanofi δήλωσε ότι αναμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

ASTRAZENECA: εξαγοράζει την CINCOR PHARMA έναντι 1,8 δις δολαρίων

Στην εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας κλινικού σταδίου CinCor Pharma, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής και ανεξέλεγκτης υπέρτασης καθώς και της χρόνιας νεφρικής νόσου, προχωρά ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca.

Όπως ανακοίνωσε η AstraZeneca, το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται περίπου στο ποσό των 1,8 δισ. δολαρίων, ενώ η ολοκλήρωσή της θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο καρδιονεφρικών θεραπειών της προσθέτοντας το υποψήφιο φάρμακο baxdrostat (CIN-107) της CinCor για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στην ανθεκτική υπέρταση.

Νέα στρατηγική συνεργασία LEO PHARMA HELLAS – BIOAXESS για την ενίσχυση της προώθησης καταξιωμένων φαρμάκων

H ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της Κλινικής Δερματολογίας LEO Pharma Hellas προχώρησε σε μια νέα στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία BioAxess. Η συνεργασία των δύο εταιρειών στοχεύει  στην ενίσχυση της προώθησης από την εταιρεία BioAxess, καταξιωμένων φαρμακευτικών προϊόντων της LEO Pharma Hellas στον τομέα της κλινικής Δερματολογίας.

Η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ανάπτυξης των δύο εταιρειών, μέσω της οποίας μεγιστοποιούνται τα οφέλη των ασθενών, με την παροχή αξιόπιστων θεραπευτικών λύσεων. Βασικός άξονας της στρατηγικής συνεργασίας αποτελεί η ενίσχυση της προώθησης και ενημέρωσης σημαντικών και καθιερωμένων επιλογών θεραπείας στο ευρύτερο φάσμα των επιστημόνων υγείας για τη θεραπεία διαφόρων τύπων εκζέματος, μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος, ακμής και ροδόχρου ακμής και ατοπικής δερματίτιδας, όπως παιδίατροι και φαρμακοποιοί.

Παράλληλα, η εταιρεία BioAxess μέσα από αυτή τη συνεργασία της με τη LEO Pharma Hellas ενδυναμώνει και διαφοροποιεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της με δερματολογικά σκευάσματα συνυφασμένα με την καινοτομία, την υψηλή αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Απολυσεις σε παγκοσμιο επιπεδο

Το 30% του εργατικού δυναμικού της Elevation Oncology είναι πλέον άνεργο, καθώς η βιοτεχνολογική εταιρεία  διακόπτει την ανάπτυξη της θεραπείας συμπαγούς όγκου seribantumab.

Η TCR² Therapeutics ανακοίνωσε μείωση προσωπικού κατά 40% μαζί με νέες προτεραιότητες ανάπτυξης. Αυτός ήταν ο δεύτερος γύρος απολύσεων μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, αφού η εταιρεία μείωσε κατά 20% το προσωπικού της τον Αύγουστο.

Η Fate Therapeutics απολύει  περισσότερο από το μισό προσωπικό της, καθώς η συνεργασία με την Janssen της Johnson & Johnson καταρρέει.

Μετά την απόρριψη του σπάνιου παιδιατρικού αντικαρκινικού φαρμάκου της από τον FDA, η εταιρεία Y-mAbs Therapeutics αποφάσισε να περικόψει το 35% του προσωπικού της.

Η Amgen στις Η.Π.Α περιέκοψε 300 θέσεις, κυρίως στις εμπορικές γραμμές της.

Η γερμανική Merck  επιβεβαίωσε τις απολύσεις στην πτέρυγα της εταιρείας στις ΗΠΑ, EMD Serono. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι απολύθηκαν αντιπροσωπεύοντας το 26% της ομάδας εκεί.

Η βρετανική εταιρεία βλαστικών κυττάρων ReNeuron μείωσε το εργατικό της δυναμικό κατά 40% ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης για να μειώσει τα έξοδά της έως το 2024. 

Η εταιρεία Eisai απολύει 91 υπαλλήλους στις ΗΠΑ από τις 30 Απριλίου στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η εταιρεία Roche τερματίζει τις δραστηριότητές της στο εμπορικό της εργοστάσιο βιολογικών προϊόντων στο Σαν Φρανσίσκο και περίπου 280 εργαζόμενοι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους.

Η φαρμακευτική εταιρεία Janssen της J&J αναθεωρεί τις εργασίες για τις μολυσματικές ασθένειες και τις ομάδες εμβολίων της, με σαρωτικές απολύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα μέλη του προσωπικού δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί ότι οι θέσεις τους θα περικοπούν. Η εταιρεία διενεργεί μια «περιεκτική αναθεώρηση» του χαρτοφυλακίου της, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα και ήδη έχει προχωρήσει σε 57 απολύσεις στην Κομητεία Λάνκαστερ στην Πενσυλβάνια, ενώ σχεδιάζει ακόμα 352 στην Καλιφόρνια μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η Pfizer πρόκειται να απολύσει μέλη του προσωπικού στην τοποθεσία La Jolla που επικεντρώνεται στην ογκολογία και τα εμβόλια, σύμφωνα με μια έκθεση της Καλιφόρνια WARN. Συγκεκριμένα, στις 27 Μαρτίου θα απολυθούν 25 εργαζόμενοι, 60 απολύσεις στις 10 Απριλίου και 111 εργαζόμενοι συνολικά έως τις 19 Ιουνίου.

Παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες για την πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϋ, η Bayer προχωρά  σε περικοπές θέσεων εργασίας, με 55 απολύσεις που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου.

Η εταιρεία Grifols σχεδιάζει να καταργήσει 2.300 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επιχειρηματικής αναμόρφωσης ώστε να εξοικονομήσει  400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα, αποσπά άλλες 300 περίπου θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μια προσπάθεια «εξορθολογισμού» των εταιρικών λειτουργιών. Οι περικοπές θέσεων εργασίας  αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% των 27.000 εργαζομένων της Grifols.

Αντιδράσεις για τις απολύσεις της Astra Zeneca στην Ινδία

Η Astra Zeneca αποφάσισε να απολύσει 103 υπαλλήλους του ομίλου. Περίπου οι μισοί (51) αρνήθηκαν την προσφορά οικειοθελούς συνταξιοδότησης της εταιρείας αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ούτως ή άλλως. Ένας ανώνυμος υπάλληλος και ένας εκπρόσωπος από μια τοπική ένωση αντιπροσώπων πωλήσεων, υποστήριξαν ότι η κίνηση της Astra Zeneca ήταν παράνομη σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία της Ινδίας, επειδή η εταιρεία τους απέλυσε χωρίς επίσημη άδεια από τις αρχές. Με τις συγκεκριμένε περικοπές, η Astra Zeneca εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν απολύσει εργαζόμενους στην Ινδία τα τελευταία χρόνια. Ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi απέλυσε περίπου 800 εργαζομένους σε δύο εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων στο Medchal και στο Muppireddypally κοντά στο Hyderabad. Πέρυσι, η Novartis έκοψε περίπου 400 θέσεις εργασίας στην Ινδία αφού κατέληξε σε συμφωνία διανομής με τα εργαστήρια του Dr. Reddy για ορισμένα φάρμακα. Σε δύο γύρους απολύσεων πέρυσι που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση των πωλήσεων και το μάρκετινγκ, η Pfizer περιέκοψε 200 θέσεις εργασίας από το τμήμα πωλήσεων στην Ινδία και η GSK μείωσε 150 θέσεις εμπορικό τμήμα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ελλείψεις φαρμάκων: Άλλο ένα «επίτευγμα» του καπιταλισμού

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα να οξύνεται, προσθέτοντας ένα ακόμα βάσανο στις πλάτες του πολύπαθου λαού. Για άλλη μια φορά ο καπιταλισμός κάνει το «θαύμα» του και βάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη δυσάρεστη θέση να αναζητούν απεγνωσμένα τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, αντιμετωπίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε μια σειρά φάρμακα , πολλά από τα οποία είναι ευρείας χρήσης, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, οφθαλμολογικά, εισπνεόμενα, παιδιατρικά!

Αποτελεί τεράστια πρόκληση το γεγονός ότι την ώρα που ο κόσμος επιδίδεται σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να βρει τα απαραίτητα φάρμακα , η εντατικοποίηση της δουλειάς στην παραγωγή και στη διανομή – διακίνηση των φαρμάκων τσακίζει κόκαλα, ενώ η κερδοφορία και η ανάπτυξη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών «χτυπάει κόκκινο»!

Η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών κατέγραψε αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το 2019 οι πωλήσεις φαρμάκων σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία έφτασαν τα 6,7 δισ. Οι εξαγωγές φαρμάκου άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 48,3% σε σχέση με το 2019. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Οι πωλήσεις φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία πενταετία, με αυτές να αγγίζουν τα 3 δισ. το 2021. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 180%, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 35%. Οι πωλήσεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά έφτασαν τα 77 δισ. ευρώ, από το 2009 έως το 2020.

Πώς εξηγείται, λοιπόν, αυτή η αντιφατική πραγματικότητα; Πώς εξηγείται σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία και η παραγωγικότητα στη βιομηχανία σημειώνουν καθημερινά τεράστια πρόοδο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες παντού, το φαινόμενο των ελλείψεων στα φάρμακα όχι μόνο να μην αντιμετωπίζεται, αλλά αντίθετα να επιδεινώνεται, στην Ελλάδα, αλλά και σε μια σειρά χώρες της ΕΕ και αλλού;

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε πρόσκαιρο, ούτε συγκυριακό, ούτε οφείλεται σε ορισμένες στρεβλώσεις που μπορούν να διορθωθούν, ώστε να έχουμε πιο «εύρυθμη» και «υγιή» λειτουργία της αγοράς. Αντίθετα, αποτελεί γέννημα – θρέμμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που αντιμετωπίζει όλα τα αγαθά, ανάμεσά τους και το φάρμακο , ως εμπορεύματα, τα οποία υπόκεινται στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με κριτήριο το κέρδος.

Η παραγωγή και η διακίνηση του φαρμάκου διέπεται από τους νόμους της αγοράς, υποτάσσεται στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων που το έχουν στα χέρια τους και το ελέγχουν, διαγράφοντας τη διαδρομή του από την παραγωγή μέχρι τη λιανική πώλησή του. Μια διαδρομή που χαράσσεται με κριτήριο το κέρδος και μόνο αυτό.

Οι περιβόητες «παράλληλες εξαγωγές» που ενοχοποιούνται κατά κύριο λόγο για τις ελλείψεις και «ξορκίζονται» από τους εκάστοτε κυβερνητικούς διαχειριστές του καπιταλιστικού κράτους είναι ένας από τους τρόπους για να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό κέρδος, αφού οι φαρμακέμποροι αποκομίζουν πολλαπλάσιο κέρδος, εξάγοντας φάρμακα σε χώρες όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι η φυσική συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο , έχουν τη νομιμοποίηση του καπιταλιστικού κράτους, καταγράφονται επίσημα και έχουν τα ανάλογα οφέλη, εντάσσονται στα «ιερά και όσια» της ΕΕ που είναι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων, η πεμπτουσία, δηλαδή, του καπιταλισμού!

Οι «παράλληλες εξαγωγές» αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακέμπορων, αφού μέσω αυτών οι φαρμακαποθήκες αποκομίζουν ένα μέρος των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας. Οι φαρμακοβιομήχανοι, με τη σειρά τους, απαντούν, διαθέτοντας μειωμένες ποσότητες φαρμάκων σε χώρες που έχουν πιο χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε αυτές ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων , καθώς οι φαρμακέμποροι εξάγουν έτσι κι αλλιώς τις συμφωνημένες ποσότητες.

Τα μέτρα προσωρινού περιορισμού αυτών των εξαγωγών όχι μόνο δεν δίνουν καμιά προοπτική για τη λύση του προβλήματος των ελλείψεων, αλλά, με τις εξαιρέσεις που προβλέπουν, αποτελούν άλλο ένα εργαλείο για την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέτοιου είδους μέτρα, που προβάλλονται δεόντως από την κυβέρνηση, όπως και αυτό της υποχρεωτικής δήλωσης των αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες που υπηρετεί, με στόχο τη συσκότιση της πραγματικής αιτίας του προβλήματος, της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας. Ταυτόχρονα, δείχνουν την ανησυχία τους μπροστά στα αδιέξοδα που γεννά η μήτρα αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματός τους, τις απόπειρες αντιμετώπισής τους, μέσα και από τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, εν προκειμένω μεταξύ φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακαποθηκάριων κ.ο.κ.

Η σήψη του καπιταλισμού, όμως, δεν θεραπεύεται, όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται. Οι άνθρωποι που βασανίζονται για να βρουν ένα φάρμακο , σήμερα, πληρώνουν το «μάρμαρο» και για τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι στηρίζονται από τα αντίστοιχα καπιταλιστικά κράτη. Η επιλογή των κεφαλαιοκρατών του φαρμάκου να παράγουν τις πρώτες ύλες σε Κίνα και Ινδία, ως επωφελέστερη από άποψη κερδοφορίας, λόγω του φθηνότερου εργατικού δυναμικού και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, σήμερα επιφέρει και μια αρνητική γι’ αυτούς συνέπεια, την αύξηση του κόστους μεταφοράς, που «απειλεί» το ύψος της κερδοφορίας τους. Σε αυτό έχουν επιδράσει και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, που αυξάνει, εκτός από το κόστος μεταφοράς, και το κόστος παραγωγής. Κι επειδή το κριτήριο της κερδοφορίας δεν μπορεί να αλλάξει για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως νόμος της καπιταλιστικής παραγωγής, το φάρμακο – εμπόρευμα είτε θα πάρει υψηλότερη τιμή είτε θα αποσυρθεί για να διοχετευτεί σε χώρες που είναι πιο ακριβό και θα λείψει από χώρες που είναι πιο φθηνό. Οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι ομολογούν ανερυθρίαστα ότι λόγω του κόστους των πρώτων υλών, δεν παράγουν μεγάλα αποθέματα από φάρμακα χαμηλότερης τιμής, αλλά προσανατολίζονται σε πιο ακριβά «καινοτόμα» φάρμακα . Να, λοιπόν, γιατί ο γονιός δεν βρίσκει αντιπυρετικό σιρόπι για το παιδί του!

Αυτή η κατάσταση, ως επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, έχει στηριχθεί και στηρίζεται από το σύνολο του πολιτικού του προσωπικού και από τους οργανισμούς του, όπως η ΕΕ. Το γεγονός ότι σήμερα η ΕΕ, μπροστά στο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα , βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του ζητήματος της παραγωγής πρώτων υλών, προφανώς και δεν απαντά στην ανάγκη των λαών να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα φάρμακα που χρειάζονται, απρόσκοπτα και χωρίς να αναγκάζονται να τα χρυσοπληρώνουν, αφού αφήνει στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία του προβλήματος, που είναι η καπιταλιστική παραγωγή και η επιχειρηματική δραστηριότητα στο φάρμακο.

Γιατί είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος παραγωγής και αυτή η δραστηριότητα που μετατρέπει όλα τα αγαθά σε εμπορεύματα, ανάμεσά τους και το φάρμακο , το οποίο διακινείται εκεί που φέρνει κέρδος, πληρωμένο αδρά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και «εξαφανίζεται» εκεί που δεν φέρνει τα αναμενόμενα κέρδη, με τον λαό πάλι να πληρώνει το «μάρμαρο». Παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια σειρά φαρμάκων , θεραπειών και εμβολιασμών κρατιούνται στα «συρτάρια» των επιχειρηματικών ομίλων και δεν προχωρούν, παρά μόνο όταν τους εξασφαλίζουν το μέγιστο κέρδος!

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπλέκονται σε αυτόν τον κυκεώνα, είναι αυτοί που κατακρεουργούν, μαζί με τις κυβερνήσεις και τους νόμους που ψηφίζουν, τα δικαιώματα και τα μεροκάματα των εργαζομένων!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που προβάλλει τώρα την «αποφασιστικότητά» της να βάλει σε «τάξη» την αγορά του φαρμάκου και να «ελέγξει» τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να αντιμετωπίσει την «ανομία», είναι και η ίδια μέρος του προβλήματος. Ως διαχειρίστρια του καπιταλιστικού κράτους, που έχει πάρει και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας στον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου , έχει νομοθετήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακαποθηκών, την ενίσχυση των φαρμακοβιομηχάνων με επιστροφή rebate και clawback ως επενδυτικό κίνητρο, τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εξασφάλιση φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού μέσα από την αντεργατική νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και για τους πρώην κυβερνώντες και νυν αντιπολιτευόμενους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους διθυράμβους του για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τις εγγυήσεις του για την ενίσχυσή της.

Όλοι τους είναι ταγμένοι στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και ο ένας ανταγωνίζεται τον άλλο για την «αποτελεσματικότητα» στην αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους ενίσχυσης των γενεσιουργών αιτιών του!

Σήμερα, όμως, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην παραγωγή, το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για την ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για όλους και δωρεάν. Γι’ αυτό, ο απαραίτητος καθημερινός, οργανωμένος συλλογικός αγώνας των εργαζομένων και του λαού, για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο , η απαίτηση να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται, η απαίτηση της πλήρους απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, πρέπει να στοχεύει, ταυτόχρονα, τον πραγματικό αντίπαλο που εμποδίζει την επίτευξη αυτού του σκοπού: Τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να φύγει από τη μέση, οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο να πάρουν το τιμόνι της εξουσίας και της οικονομίας, ώστε αυτή να οργανώνεται με βάση τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και τα αγαθά να αντιμετωπίζονται ως τέτοια και όχι ως εμπορεύματα.

Μέση έκπτωση 60,1% για 111 φάρμακα στην Κίνα

Οι εταιρείες βιοφαρμακευτικών σκευασμάτων προσέφεραν τεράστιες εκπτώσεις για να εξασφαλίσουν εθνική αποζημίωση στην Κίνα, με την ελπίδα ότι η ευρύτερη κάλυψη σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη φαρμακευτική αγορά μπορεί να αντισταθμίσει τις παραχωρήσεις τιμών.

Σε μια από τις μεγαλύτερες διαπραγματεύσεις για την τιμή των φαρμάκων στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, 111 καινοτόμα φάρμακα σημείωσαν για πρώτη φορά θέση στον Εθνικό Κατάλογο Φαρμάκων Αποζημίωσης (NRDL) της χώρας μετά την προσφορά κατά μέσο όρο έκπτωσης 60,1%, ανακοινώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Κίνας.

Το φάρμακο upadacitinib για τις φλεγμονώδεις ασθένειες της AbbVie, η θεραπεία αναιμίας  Luspatercept της Bristol Myers Squibb, τα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τη Biogen και τη Novartis, η θεραπεία της από του στόματος μυϊκής ατροφίας της σπονδυλικής στήλης risdiplam της Roche και η θεραπεία κληρονομικού αγγειο-οιδήματος επόμενης γενιάς Lanadelumab της Takeda, είναι μεταξύ αυτών των 111 νέων. Ωστόσο, ορισμένα άλλα προϊόντα που παρακολουθήθηκαν στενά, συμπεριλαμβανομένου του αντι-ιικού χαπιού της Pfizer για την COVID-19, Paxlovid, αποχώρησαν χωρίς συμφωνία με την κινέζικη κυβέρνηση.

Πριν από τη δημοσίευση της πλήρους λίστας, η υπηρεσία παρακολούθησης ιατρικών δαπανών της Κίνας ανακοίνωσε στις 8 Ιανουαρίου ότι το Paxlovid δεν μπήκε στο εθνικό σύστημα ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης, επειδή η τιμή της Pfizer ήταν πολύ υψηλή.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου JP Morgan Healthcare, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε ότι ο τοπικός ανάδοχος Zhejiang Huahai Pharmaceutical αναμένεται να αρχίσει να παράγει Paxlovid τοπικά στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί άμεση δράση κατά των νοθευμένων φαρμάκων

Μετά τον θάνατο 300 και πλέον παιδιών εξαιτίας νοθευμένων σιροπιών κατά του βήχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα να αναληφθεί “άμεση και συντονισμένη δράση” για την εξάλειψη των μη συμμορφούμενων και πλαστών φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τουλάχιστον επτά χώρες ανέφεραν περιστατικά με αντιβηχικά σιρόπια για παιδιά που πωλούνται ελεύθερα, χωρίς ιατρική συνταγή, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Περισσότεροι από 300 θάνατοι συνδέονται με τη λήψη αυτών των φαρμάκων σε τρεις χώρες, μεταξύ αυτών η Γκάμπια, η Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν “παιδιά μικρότερα των πέντε ετών”.

Τα αναφερόμενα περιστατικά περιλαμβάνουν επιβεβαιωμένη ή ύποπτη μόλυνση από αντιβηχικά σιρόπια που παρασκευάστηκαν στην Ινδία με υψηλά επίπεδα αιθυλενογλυκόλης και διαιθυλενογλυκόλης. “Αυτές οι επιβλαβείς ουσίες είναι τοξικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικές ουσίες και μπορούν να είναι θανατηφόρα ακόμη κι αν ληφθούν σε μικρή ποσότητα”, προειδοποίησε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά “δεν θα πρέπει ποτέ να βρίσκονται μέσα στα φάρμακα”.

Ο ΠΟΥ απηύθυνε μια πρώτη προειδοποίηση για τους θανάτους παιδιών που παρατηρήθηκαν στη Γκάμπια τον Οκτώβριο του 2022, ακολούθησε άλλη προειδοποίηση ένα μήνα αργότερα που εστίασε στην Ινδονησία και μια άλλη στις αρχές Ιανουαρίου 2023 για το Ουζμπεκιστάν.

Πώς η φτώχεια επηρεάζει δυσμενώς τη φαρμακευτική αγωγή – Η περίπτωση των ΗΠΑ

Σε μια πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 1.000 καταναλωτές υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ που διεξήχθη από την Propeller Insights για λογαριασμό της iPrescribe, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών δήλωσαν ότι δε μεριμνούν για τα φάρμακα ή παραλείπουν εντελώς τις συνταγές.

Η κακή συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή είναι ένα βασικό ζήτημα ασφάλειας των ασθενών. Οι ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται.

Οι αριθμοί των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι η κακή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής προκαλεί μεταξύ 30% και 50% των αποτυχιών στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών και 125.000 θανάτους κάθε χρόνο. Εν τω μεταξύ, η κακή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής ήταν η αιτία για μία από τις τέσσερις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο, σύμφωνα με βασικά δεδομένα στο International Journal of Internal Medicine.

Αυτή η τελευταία έρευνα έδειξε ότι το σημερινό οικονομικό κλίμα έχει επιδεινώσει τα πράγματα, αφήνοντας το 35% των ασθενών να μη μεριμνούν για τα φάρμακά τους ή να τα παραλείπουν.

Ένας στους πέντε ασθενείς δήλωσε στην έρευνα της iPrescribe ότι παίρνει τα φάρμακά του σε χαμηλότερη δόση από αυτή που έχει συνταγογραφηθεί για να διαρκέσει περισσότερο το φάρμακο. Εν τω μεταξύ, το 15% είπε ότι έχει σταματήσει να παίρνει το φάρμακο εντελώς και το 14% ότι λαμβάνουν τα φάρμακά τους σε μικρότερη δόση, με σκοπό να παρατείνουν τις συνταγές τους.

Δεν είναι μόνο το πραγματικό κόστος των χαπιών που βλάπτει την υγεία των ασθενών. Όπως προκύπτει από την έρευνα, ακόμη και το κόστος του φυσικού αερίου, ένας κοινωνικός καθοριστικός παράγοντας της Υγείας, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών είπε ότι το κόστος του φυσικού αερίου δυσκολεύει την πρόσβαση στα ραντεβού (27%) και στο φαρμακείο για τη λήψη συνταγών (23%).

Ένα άλλο τέταρτο αναβάλλει τις ιατρικές του επισκέψεις (27%) και είπε ότι είναι πιο δύσκολο να πληρώσει τις συνταγές του (25%), αν και αυτή η οικονομική δυσχέρεια δεν έχει επηρεάσει ακόμη τη συμμόρφωση με τα φάρμακα για αυτούς τους ασθενείς. Ένας στους έξι (18%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τη συμμετοχή τους στην υγειονομική περίθαλψη.

Το ένα τέταρτο των ασθενών είπε ότι συγκρίνουν το κόστος των φαρμάκων σε διαφορετικά φαρμακεία και το 21% αναζητά και χρησιμοποιεί κουπόνια και εκπτώσεις για να πληρώσει για τα φάρμακά του. Εν τω μεταξύ, το 18% των ασθενών συμμετέχουν σε προγράμματα βοήθειας για να λαμβάνουν οικονομικά τα φάρμακά τους και το 15% ταξιδεύουν σε άλλη χώρα για να λάβουν τα φάρμακά τους με χαμηλότερο κόστος.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για τους παρόχους να καθοδηγήσουν τους ασθενείς. Οι μισοί ασθενείς είπαν ότι ο γιατρός τους δεν έχει συζητήσει ποτέ μαζί τους το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Για τους μισούς που είχαν αυτή τη συνομιλία, οι ασθενείς ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν γόνιμη, με το 83% να επιβεβαιώνει ότι τους βοήθησε να βρουν μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αισθάνονται άβολα όταν συζητούν το θέμα του κόστους με τους ασθενείς τους, έχουν αναγνωρίσει ορισμένοι ειδικοί. Αντίθετα, η έρευνα έχει δείξει ότι η διαχείριση φαρμάκων είναι ένα πολύ πιο κοινό θέμα ασθενών – παρόχων όταν συζητούνται οι συνταγές. Το 2021, ερευνητές από την Health Union ανέφεραν ότι οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί εστιάζουν στον τρόπο λήψης ενός φαρμάκου, όπως η συχνότητα της δοσολογίας και γιατί το φάρμακο είναι σημαντικό για καλά αποτελέσματα.

Ενώ η συζήτηση για τη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής είναι σημαντική, δεν υπάρχει στην τελική αγωγή εάν ένας ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει μια συνταγή.

Ποια φάρμακα λείπουν από τα ράφια των ευρωπαϊκών φαρμακείων

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών από την έναρξη της πανδημίας. Φάρμακα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αντιβιοτικά, ακόμη και ογκολογικά σκευάσματα λείπουν από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να υφίστανται ταλαιπωρία και άγχος οι ασθενείς που τα χρειάζονται.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), η οποία διενεργήθηκε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο 2022 σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το σύνολο των χωρών που συμμετείχαν δήλωσαν ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες συνεχίζονται όλο το διάστημα από το 2019 έως το τέλος του 2022.

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε πολύ υψηλό ποσοστό ευρωπαϊκών φαρμακείων. Μία στις τέσσερις χώρες έχει έλλειψη σε περισσότερα από 600 προϊόντα. Μόλις το 3,45% έχουν ελλείψεις σε λιγότερα από 50, ενώ το 13,79% έχουν έλλειψη σε 50 έως 100 προϊόντα.

Στην Ελλάδα, λείπουν περισσότερα από 130 σκευάσματα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΦ για το Φεβρουάριο 2022, με τους φαρμακοποιούς, ωστόσο, να εκτιμούν πως οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ελλείψεις φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία

ΚατηγορίαΠοσοστό χωρών
Καρδιαγγειακά νοσήματα82,76%
Νευρικό σύστημα79,31%
Αντιβιοτικά79,31%
Αναπνευτικό σύστημα75,86%
Ογκολογικά69,97%
Μυοσκελετικό σύστημα65,52%
Ορμονικές παθήσεις65,52%
Δερματολογικές παθήσεις65,52%
Αιματολογικές παθήσεις65,52%
Πεπτικό σύστημα65,52%
Διάφορα62,09%
Ουροποιητικό σύστημα62,09%
Εμβόλια55,17%
Αισθητήρια όργανα55,17%
Αντιπαρασιτικά48,28%

Η σύγκριση των στοιχείων δείχνει πως η συνεχιζόμενη υψηλή συχνότητα ελλείψεων φαρμάκων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στην πλειονότητα των χωρών.

Ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι φαρμακοποιοί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων έχει αυξηθεί και έφτασε στο μέγιστο σε σύγκριση με τα τελευταία 3 χρόνια. Ο καθημερινός και επαχθής αντίκτυπος στους ασθενείς και στους φαρμακοποιούς έχει επιδεινωθεί.

Ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσει το προσωπικό του φαρμακείου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι 6,68 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, που είναι σημαντικά υψηλότερος από τον χρόνο που αναφέρθηκε το 2021 (5,3 ώρες), το 2020 (6,3 ώρες την εβδομάδα) και το 2019 (6,6 ώρες την εβδομάδα). Οι φαρμακοποιοί αφιερώνουν κατά μέσο όρο 6 ώρες και 40 λεπτά την εβδομάδα για να διαχειριστούν ενεργά τις ελλείψεις.

Οι φαρμακοποιοί των 22 από τις 29 συμμετέχουσες χώρες απάντησαν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί (75,86%), ενώ των άλλων 7 χωρών απάντησαν πως παρέμεινε η ίδια (24,14%).

Το σύνολο σχεδόν των φαρμακοποιών (93,1%) ανέφεραν πως οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν αγωνία και ταλαιπωρία στους ασθενείς, διακοπή της θεραπείας (89,66%), αυξημένη συμμετοχή στη δαπάνη (72,41%) και λιγότερο αποτελεσματική θεραπεία (58,62%).

Ως κύριες αιτίες των ελλείψεων αναφέρονται η διακοπή της παραγωγής (65,52%), κοστολογικά θέματα από τους παραγωγούς (55,17%) και αύξηση της ζήτησης φαρμάκων (48,28%), όπως παιδιατρικά και αντιβιοτικά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί προτείνουν υποκατάσταση με γενόσημα φάρμακα (93,1% των χωρών) ή προμήθεια φαρμάκων από εναλλακτικές εγκεκριμένες πηγές.

Εισηγούνται, επίσης, στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συστηματική παρακολούθηση του προβλήματος. Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμούν πως πρέπει να υπάρξουν διαφανή μοντέλα συνεργασίας μεταξύ της εφοδιαστικής αλυσίδας και εθνικών αρχών.

Εργαζόμενοι του κλάδου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Να ανακληθεί η απόλυση από την εταιρεία «DEMO»

Σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 9 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Άνοιξη, προέβη το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες με αίτημα να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «DEMO». Ο εργαζόμενος, που απολύθηκε στα μέσα Δεκέμβρη, είναι δραστήριο μέλος του Συνδικάτου και δούλευε ως ομαδάρχης στο Τεχνικό Τμήμα της επιχείρησης. Συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για στοχευμένη απόλυση και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, η οποία αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση».

Ήδη στην επιχείρηση έχουν γίνει δύο στάσεις εργασίας από τους εργαζόμενους, με τη στήριξη του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας του κλάδου και τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων και εργαζομένων. Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, «η “DEMO” είναι μια εταιρεία με πάνω από 1.000 εργαζόμενους και επενδυτικό πλάνο 356 εκατομμυρίων ευρώ για τις χρονιές 2021 έως 2027», ενώ μαζί με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές αρνείται το αίτημα για υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίθεση της εργοδοσίας με την απόλυση του μέλους του Συνδικάτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στάση εργασίας σήμερα Δευτέρα από τις 6 π.μ., έως τις 9 π.μ., στην εταιρία «Ραφάρμ» πραγματοποιεί το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφου που απολύθηκε, σύμφωνα με το Συνδικάτο χωρίς καμία δικαιολογία.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν έξω από το χώρο του εργοστασίου και στηρίζουν την στάση εργασίας. «Δεν θα σταματήσουμε αν δεν παρθεί πίσω η απόλυση», διαμηνύει το Συνδικάτο, ενώ το πανό του αναγράφει, «Πάρτε πίσω την απόλυση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής – Πειραιά και Νήσων «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την ενέργεια φαρμακείου στη Ηλιούπολη να ωθήσει σε παραίτηση, με εκβιαστικό τρόπο, συναδέλφισσα έγκυο», διεκδικώντας και απαιτώντας, «να παρθεί τώρα πίσω η απόλυση και να επιστρέψει η συναδέλφισσα στην εργασία της. Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας».

Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «η απαράδεκτη και απάνθρωπη πράξη του συγκεκριμένου φαρμακείου ήρθε 3 μέρες μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της συναδέλφου στους εργοδότες της. Μετά από 12 χρόνια συνεχούς εργασίας στο φαρμακείο οι εργοδότες κατηγορούν την συναδέλφισσα δήθεν για κλοπή για το “τεράστιο ποσό” τον 10€ ή τον 20€ ας αποφασίσουν. Ντρέπεται και η ντροπή!!! Η συνάδελφος έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια και το ήθος της και την αξιοπρέπεια της τόσο στους συναδέλφους της όσο και στους πελάτες που έρχονταν στο φαρμακείο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Κλιμάκωση του αγώνα για να ανακληθούν οι απολύσεις συνδικαλιστών

«Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου ΣΥΦΑ/ΣΕΛΦΑΡ όπως και της DEMO σε κλιμάκωση του αγώνα για ανακληθούν οι απολύσεις και να επιστρέψουν οι πρωτοπόροι συνάδελφοι μας στην εργασία τους», τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, σε ανακοίνωσή της, για τις απολύσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών εργαζομένων στον όμιλο ΣΥΦΑ/ΣΕΛΦΑΡ και στην DEMO.

Συγκεκριμένα, «η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, «καταγγέλλει την εργοδοσία του ομίλου ΣΥΦΑ/ΣΕΛΦΑΡ Θεσσαλονίκης για την άδικη, παράνομη και εκδικητική απόλυση του Προέδρου της προσωρινής Διοίκησης του νεοσύστατου επιχειρησιακού Σωματείου, με πρόσχημα τη γνωστή πια σε όλους “μη αποδοτικότητα του εργαζόμενου”».

Σημειώνει ότι, «όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν και αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους και συμμετέχουν στα σωματεία τους για να οργανώσουν συλλογικά την πάλη τους γίνονται “μη αποδοτικοί” και η εργοδοσία προχωρά σε απολύσεις όπως έγινε και με συνάδελφο στην DEMO όπου και εκεί δημιουργήθηκε επιχειρησιακό σωματείο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Την άμεση επαναπρόσληψη του προέδρου της προσωρινής διοίκησης του υπό ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στον όμιλο ΣΥΦΑ/ΣΕΛΦΑΡ Θεσσαλονίκης, διεκδικεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας, «καταγγέλλοντας την εργοδοσία του ομίλου για τη άδικη και εκδικητική απόλυσή του».

«Το πρόσχημα όπως πάντα συμβαίνει να είναι η “μη αποδοτικότητα του εργαζόμενου”. Ενός εργαζόμενου που βρίσκεται στην επιχείρηση 17 χρόνια και που τον καλούσε η εργοδοσία να βάζει πλάτη μαζί με τους 250 εργαζόμενους του Ομίλου για την κερδοφορία και γιγάντωση της επιχείρησης», τονίζει το Συνδικάτο.

Σημειώνει ότι «ο ΣΥΦΑ είναι η μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα, εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερα από 1.500 φαρμακεία σε πολλούς νομούς. Στο Συνεταιρισμό απασχολούνται 250 άτομα προσωπικό. Αγόρασε έκταση στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία δεύτερης αποθήκης, τριπλάσιας σε χωρητικότητα από τις εγκαταστάσεις στη Νέα Ραιδεστό.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση της εργασίας, την μη παροχή εξοπλισμού, τους άθλιους μισθούς που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας. Μαζί με την ακρίβεια που μας βασανίζει και την αγανάκτηση που μεγαλώνει καθημερινά, ώθησε τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να διεκδικήσουν».

Πηγές:

www.iatronet.gr

www.biospace.com

www.fiercepharma.com

www.onmed.gr

www.virus.com.gr

εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

www.healthpharma.gr

www.capital.gr

www.healthmag.gr

www.farmakeutikoskosmos.gr

www.902.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.