ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σχετικά με τη συνάντηση ΟΕΦΣΕΕ – ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ για τη ΣΣΕ

Στις  9 Μάη πραγματοποιήθηκε, μετά από άλλη μια πολύμηνη καθυστέρηση των εργοδοτών, συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με αντιπροσωπεία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, για την κλαδική ΣΣΕ.

Την ίδια μέρα, που είχε αναγγελθεί από την ΟΕΦΣΕΕ ως μέρα Πανελλαδικής Δράσης, έγιναν περιοδείες, εξορμήσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς από τα σωματεία μας σε διάφορες περιοχές, όπως Αττική (σε DEMO, RAFARM, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), Βοιωτία (σε ΣΑΡΑΝΤΗ, ONEPHARMA, FAMAR), Πάτρα (σε ΦΥΛΑΚΤΙΔΗ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ, CBL), Γιάννενα (σε ΣΥΝΦΑ, NEWPHARM), Θεσσαλονίκη (σε ΣΕΛΦΑΡ, ΑΛΤΣΕΧ), Λάρισα (σε ΠΡΟΣΥΦΛΑ, ΙΝΤΡΑΛΙΝΚ, ΠΡΟΓΝΩΣΙΣ).

Και από αυτή τη συνάντηση φάνηκε ότι η εργοδοσία, οι φαρμακοβιομήχανοι επιδιώκουν να συρρικνώσουν τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς μας, τώρα πια μέσα από την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αρνούνταν με διάφορα προσχήματα να υπογράψουν.

Το σχέδιο που αντιπρότειναν στην ολοκληρωμένη πρόταση σύμβασης της Ομοσπονδίας μας, περιλαμβάνει ένα ελάχιστο μέρος των θεσμικών μας διεκδικήσεων και αφήνει απέξω κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όπως η ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας (π.χ. εργολαβικοί εργαζόμενοι) και ο καθορισμός σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή το 5ήμερο – 8ωρο.

Αυτό που προτείνουν οι εργοδότες για τον εργάσιμο χρόνο είναι: «Η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων ορίζεται σε 40 ώρες και για τις εταιρείες συνεχούς λειτουργίας θα εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία»!

Με άλλα λόγια η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε όλο της το μεγαλείο κατ’ εφαρμογή του τερατουργηματικού νόμου Χατζηδάκη!

Όσο για το μισθό μας, η εργοδοτική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση 5% επί του κατώτατου νομοθετημένου μισθού, που μεταφράζεται σε 819 ευρώ μικτά, δηλαδή 52 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο κλαδικό μισθό του 2009, όταν το κόστος ζωής των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όλα αυτά τα χρόνια!

Επιπλέον, οι φαρμακοβιομήχανοι, ούτε λίγο – ούτε πολύ, μας είπαν να ξεχάσουμε επιδόματα και τριετίες και να αρκεστούμε σε ό,τι προβλέπουν οι άθλιοι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τους, όλο αυτό το διάστημα!

Σε πείσμα, όμως, των εργοδοτικών προθέσεων και σχεδιασμών, κόντρα στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, η ΟΕΦΣΕΕ δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη όλων των εργαζόμενων του κλάδου για την υπογραφή αξιοπρεπούς κλαδικής ΣΣΕ, που είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των μισθολογικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Γι αυτό δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε κλαδική ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, κατοχύρωση του 5ήμερου – 8ωρου, διεύρυνση εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε την ανάγκη και τη δυνατότητα να μειωθεί σήμερα ο εργάσιμος χρόνος, αντί να γίνεται λάστιχο!

Το 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο στη βάση της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας.

Στο δρόμο της κλιμάκωσης της πάλης για την κλαδική ΣΣΕ με πολύμορφες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με προετοιμασία κλαδικής πανελλαδικής απεργίας, καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας στις «προτάσεις» των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους, που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσής μας.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να μαυρίζουν τη ζωή μας, για να ανθίζουν τα κέρδη τους!

Παλεύουμε για :

  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς – 950 ευρώ κατώτερο μισθό.
  • 8ωρη και πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%
  • Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ – φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%
  • Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως έξι ετών.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αττική
Ηπειρός
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.