ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2021

Πολιτική του φαρμάκου

«Ρεσάλτο» ιδιωτών στον ΕΦΚΑ με νομοσχέδιο βόμβα για το Ασφαλιστικό

Στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης προχωρά η κυβέρνηση, με νέο κρίκο στη μακρά αλυσίδα των ανατροπών την τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερ στον ΕΦΚΑ και την ευρύτερη εμπλοκή της επιχειρηματικής δράσης μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η νέα αυτή παρέμβαση έρχεται αμέσως μετά τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και περιέχει το «γράμμα και το πνεύμα» της στρατηγικής της ΕΕ για τις συντάξεις, που υλοποιούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ θα προσθέσει κι άλλα βάρη στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, θα ενισχύσει τα «αγοραία» χαρακτηριστικά του Οργανισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ στο εσωτερικό του Οργανισμού ενισχύεται η πειθαρχική καταστολή σε βάρος των εργαζομένων.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, με το οποίο η «αγορά» αναβαθμίζει κι άλλο τον ρόλο της στο ασφαλιστικό σύστημα, παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως το «φάρμακο » για τα χρόνια προβλήματα του Οργανισμού.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις βδομάδες μετά την τοποθέτηση του «πρότζεκτ μάνατζερ» στον τομέα των εκκρεμών συντάξεων και την ανάθεση της έκδοσής τους σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, με μέρος του κόστους να επιβαρύνει τους ίδιους τους υποψήφιους συνταξιούχους.

Οι προωθούμενες ανατροπές

Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο το σχέδιο νόμου να τεθεί για διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβρη και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Γενάρη, περιλαμβάνουν:

  • Την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο, με 3ετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με αυξημένες αμοιβές, εκτός αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο. Επίσης, νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
  • Ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρούνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» (!) με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.
  • Αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί».
  • Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.

Στοιχεία για τη δημόσια δαπάνη κατά την διάρκεια της πανδημίας

Αποκαλυπτικά για το πώς βρήκε η πανδημία το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των προϋπολογισμών. Από το 2015 μέχρι το 2019, η «δημόσια» δαπάνη εμφανίζεται αυξημένη κατά 10,4%. Όμως αυτή η αύξηση προέκυψε σχεδόν εξολοκλήρου από την αύξηση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων – δηλαδή των εργαζομένων – και συγκεκριμένα κατά 9,4%, ενώ η κρατική συμβολή περιορίστηκε στο υπόλοιπο 1%. Αντίστοιχα οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία από το κράτος μειώθηκαν κατά 4,3% ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 15,7%. Οι ιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν ανεπαίσθητα, κατά 0,63%, συνεχίζοντας την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων για την αγορά ενός μεγάλου μέρους των υπηρεσιών Υγείας που έχουν ανάγκη, το οποίο αντιστοιχούσε σε 5,73 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Επίσης, μεταξύ 2012 και 2019, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% ενώ η συμμετοχή των ασθενών μόνο για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%! Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν τις συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που υπηρέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) στην περίοδο που αναφέρονται τα στοιχεία. Οι συνέπειες αυτές κορυφώθηκαν με την πανδημία και θα γίνουν ακόμα πιο επώδυνες για τους υγειονομικούς και τον λαό, αν με τον αγώνα τους δεν μπουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», που πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Στην ποδιά της «Pfizer» τα δημόσια πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης θα συμβάλουν στην αύξηση της κερδοφορίας της πολυεθνικής «Pfizer» που κερδίζει από την ανάγκη του λαού για φάρμακα και εμβόλια, όπως έκανε σαφές ο Κυρ. Μητσοτάκης σε φιέστα στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας χαιρετισμό στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της «Pfizer».

Μια επένδυση που «κουμπώνει» με τον στόχο μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποτελεί επιλογή τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ. Και παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης παρέμβασης των ΗΠΑ για την προώθηση των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας, όπως είχε πει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρέσβης τους, Τζ. Πάιατ, το «καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό», τη «μεγάλη ποικιλία πανεπιστημίων» και το γεγονός ότι αποτελεί για τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους «πύλη για μια ευρύτερη αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Έρχονται αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική σε δύο δόσεις

Τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική με γνώμονα τη μείωση της δαπάνη αλλά και του clawback επιχειρεί να θεσμοθετήσει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οι πρώτες και πιο επείγουσες αλλαγές αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου στο νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ, ενώ οι επόμενες αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΕΟΠΥΥ το οποίο θα κατατεθεί τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας επιδιώκει με διατάξεις στο νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ, να εξασφαλίσει 150 εκατ. ευρώ μέσω της μετακύλησης του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους πολίτες, σε άλλο λογαριασμό δαπανών του Προϋπολογισμού του κράτους και δη στα κονδύλια πρόνοιας

Επίσης σε συζήτηση είναι και το θέμα της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα τα οποία θα αποζημιώνονται σε χαμηλότερες τιμές από τον ΕΟΠΥΥ λόγω διαπραγμάτευσης. Επειδή το ποσοστό αποζημίωσης όμως αφορά στη τιμή καταλόγου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει μια οριζόντια μείωση για τα σκευάσματα στη συμμετοχή των ασθενών κατά 50% σε αυτό που πλήρωναν. Υπάρχουν σκέψεις για μείωση κατά 25% σε αυτό που πλήρωναν ή στο χειρότερο σενάριο να μην αλλάξει καθόλου.

Τα σκευάσματα Βιταμίνης D, μαγνησίου και Σιδήρου θα μεταφερθούν στην αρνητική λίστα εκτός από ορισμένες βασικές κατηγορίες για τις οποίες εκκρεμεί η γνωμοδότηση του ΕΟΦ. Από αυτή την κίνηση η αναμενόμενη εξοικονόμηση εκτιμάται στα 50-75 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική παρουσίαση Συγκριτικής αξιολόγησης κατανάλωσης σε άλλες αγορές της ΕΕ και η υποχρεωτική αναφορά της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής.

Το Υπουργείο θα αναζητήσει από κεφάλαια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid, πόρους για την κάλυψη της δαπάνης που σχετίζεται με τον κορονοϊό στα νοσοκομεία για το έτος 2021.

Στην νομοθετική ρύθμιση θα νομοθετείται επίσης το δικαίωμα του υπουργού να εκδίδει δεύτερο δελτίο τιμών και να υπερβαίνει τη μείωση της τιμής κατά 7% σε περίπτωση που η τάση των δαπανών είναι αντίθετη με τις προβλέψεις.

Επόμενες διατάξεις

Τα προηγούμενα ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Από κει και πέρα μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν και νομοθετικές διατάξεις που θα αφορούν τις κατευθυντήριες γραμμές και τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως δεν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο νωρίτερα από το 2023 στην φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί η ενεργοποίηση Επιτροπής Φαρμακευτικής Δαπάνης και ομάδας εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και της φαρμακοβιομηχανίας για τη χάραξη μακροχρόνια στρατηγικής του κλάδου.

Τέλος θα υπάρξει και αναθεώρηση για την αναλογική συμμετοχή στο clawback 80%-20% (το τελευταίο αφορά το clawback που επωμίζονται οι εταιρείες που παρουσιάζουν ανάπτυξη). Αυτή η διαδικασία θα έχει να κάνει και με συζητήσεις για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Μείωση clawback με ουσιαστική διαπραγμάτευση τιμών και εξαίρεση ανασφάλιστων

Αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα δεν αναμένεται να υπάρχει όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης ο οποίος επιδιώκει τη μείωση του clawback μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών αλλά και την εξαίρεση της περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών από τα υπάρχοντα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ.

Σε πρώτη φάση στόχος του Υπουργού είναι να περιοριστούν οι αλόγιστες συνταγογραφήσεις σε σκευάσματα που δε δικαιολογείται η υψηλή κατανάλωση. Παράλληλα μεθοδεύεται η μετακύληση του κόστους φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε άλλους λογαριασμούς του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει άμεσα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα ξεκινήσει άμεσα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση 11 κατηγοριών φαρμάκων. Ειδικότερα πριν μία εβδομάδα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έλαβαν επιστολή από την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, με τις κατηγορίες φαρμάκων που θα κληθούν για διαπραγμάτευση, μετά από σύσταση του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για 11 κατηγορίες σκευασμάτων, που βρίσκονται ήδη στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για 4 κατηγορίες φαρμάκων που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και 7 κατηγορίες φαρμάκων που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, τα φάρμακα που θα κληθούν στην Επιτροπή και διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ είναι: θεραπείες κατά της ψωρίασης κατά πλάκας και του άσθματος, φάρμακα κλιμάκωσης για την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και σκευάσματα για τον καρκίνο του προστάτη, που χορηγούνται δια στόματος, φάρμακα για αιματολογικά νοσήματα και ογκολογικά για συμπαγείς όγκους, καθώς και αναστολείς της ιντερλευκίνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για σκευάσματα της κατηγορίας , δηλαδή φάρμακα που δεν είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων της κοινότητας, στη διαπραγμάτευση καλούνται νεότερου τύπου αντιδιαβητικά φάρμακα και τρία συνταγογραφούμενα συμπληρώματα: βιταμίνη D, μαγνήσιο και δισθενής σίδηρος, που χορηγείται δια στόματος.

Συμπληρώματα

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η δαπάνη για τις συνταγογραφούμενες βιταμίνες και συμπληρώματα άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια από την έναρξη της επιδημίας κορονοϊού.

Η πανδημία εκτιμάται ότι συνέβαλε σε αυτή την πορεία, καθώς ειδικά την πρώτη περίοδο της επέλασης του κορονοϊού, η ζήτηση για σκευάσματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού αυξήθηκε. Κυρίως, όμως, μελέτες διαπίστωσαν το ρόλο που διαδραματίζει ιδίως η βιταμίνη D στην αντιμετώπιση της COVID-19..

Άλλωστε, η αποζημίωση των εν λόγω σκευασμάτων βιταμίνης D φαίνεται να συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης, γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ σίδηρος και μαγνήσιο υπολογίζονται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ (± 2 εκατ. ευρώ).

Θυμίζουμε ότι όποιο ποσό υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να το επιστρέψουν ως clawback και μάλιστα για τα φάρμακα που εμφανίζουν «ανάπτυξη», δηλαδή αυξημένες καταναλώσεις, επιμερίζονται παραπάνω ποσά (συνταγή 80%-20%).

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί κατά πόσο η αυξημένη αυτή κατανάλωση ακολουθεί πραγματικές ανάγκες ή πρόκειται για ένα φαινόμενο υπερσυνταγογράφησης. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άλλωστε, δεν διαθέτει πρόβλεψη ελέγχου της ιατρικής συνταγής έναντι εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί λοιπόν το φαινόμενο δεν αποκλείεται ο Υπουργός Υγείας να μην περιμένει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού για τις εν λόγω κατηγορίες σκευασμάτων, αλλά να περιορίσει τη συνταγογράφηση τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, βάζοντας «κόφτες» ή επιπλέον προϋποθέσεις.

Ποιες είναι οι προτάσεις των φαρμακευτικών στον Πλεύρη

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του νέου Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και πλέον ο κλάδος αναμένει το τελικό σχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη χρονιά. Ο υπουργός  συναντήθηκε με τις 4 ενώσεις που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ξεχωριστά καταγράφοντας τις προτάσεις τους οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετικές.

Ο κ. Πλέυρης, μετά την αρχική κοινή συνάντηση όλων των φορέων, είχε διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, PIF και ΣΑΦΕΕ. Σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν να συζητηθούν οι προτεραιότητες και οι προτάσεις της αγοράς.

Το clawback αποτέλεσε το βασικό στοιχείο συζήτησης. Μάλιστα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση παρατάθηκε η ισχύς του μέχρι και το 2025. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τόνισαν και πάλι ότι καλύπτουν «τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, διαθέτοντας δωρεάν πάνω από 1 στα 3 φάρμακα (36%) σε εξωνοσοκομειακό και σχεδόν 1 στα 2 φάρμακα (50%) σε νοσοκομειακό επίπεδο».

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών τόνισαν ότι η υποχρεωτική καταβολής του clawback αφενός περιορίζει τα κεφάλαια που διαθέτουν οι εταιρείες για επενδύσεις, αφετέρου έχει οδηγήσει και σε αποεπενδύσεις ενώ, καθιστά την ελληνική αγορά αφιλόξενη και για νέες θεραπείες, οι οποίες εισάγονται στο σύστημα με καθυστέρηση.

Θυμίζουμε πως το ποσό του clawback όμως αυξάνεται διαρκώς φθάνοντας το 2020 τα 796 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (στοιχεία του ΙΟΒΕ), ενώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη πληροφορίες θέλουν το σύνολο των επιστροφών να ανέρχεται σε 474 εκατ. ευρώ (από 429 εκατ. ευρώ το 2019).

Προτάσεις για clawback

Ένα μέσο που θα μπορούσε να συμβάλλει προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού των δαπανών και αποκλιμάκωσης του clawback και το οποίο συζητήθηκε και στις συναντήσεις Υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπων των Φαρμακευτικών Εταιρειών είναι οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση θεραπειών, εφόσον αξιοποιήσουν όλα τα δυνατά εργαλεία.

Ο ΕΟΦ φέρεται να ξεκινάει και πάλι τις «παγωμένες» διαδικασίες, αλλά προβληματισμοί εκφράζονται από την αγορά κατά πόσο θα οδηγήσουν σε πραγματικές εξοικονομήσεις και συνεπώς σε περιορισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ανησυχία για τις εταιρείες είναι πως αν βασικό κριτήριο είναι οι τιμές και αν ένα ποσοστό σημαντική έκπτωσης ζητείται ως προϋπόθεση για έναρξη της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, τότε στην ουσία θα αποτελέσουν ένα μέσο «προείσπραξης» του clawback. Σε αυτό δε το σενάριο, τι θα γίνει αν η δαπάνη κατηγορίας φαρμάκων, που έχει καταλήξει σε συμφωνία, υπερβεί και πάλι τον κλειστό της προϋπολογισμό; Θα κληθούν οι εταιρείες να καταβάλλουν και clawback, μαζί με την έκπτωση που παραχώρησαν;

Μια τέτοια εξέλιξη στην πράξη σημαίνει πως νέες θεραπείες και νέες ενδείξεις δύσκολα θα επιχειρείται να εισέρχονται στη χώρα. Η εναλλακτική λύση της εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ, πέραν της όποιας μικρότερης ή μεγαλύτερης καθυστέρησης, έχει και υψηλότερο κόστος. Η θεραπεία χορηγείται σε ένα ασθενή, με κόστος που θα κάλυπτε περισσότερους και με καλή έκβαση.

Επίσης η αξιοποίηση των «κοφτών» της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι ακόμη μια προσέγγιση που εξετάζεται.

Φόβοι εκφράζονται, πάντως, για μια πιθανή «μαθηματική» μείωση του clawback ή μετακύλιση του σε άλλα πεδία επιστροφών, όπως το rebate. Μια πολιτική με σαφείς κανόνες, θα ενίσχυε τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα.

Γενόσημα

Ζητούμενο φέρεται να αποτελεί και η ευρύτερη διείσδυση των γενοσήμων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκτιμά ότι θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το 70% των ασθενών με παλαιότερα προϊόντα, αλλά είμαστε μόλις στο 25%, αφήνοντας κενό ασθενείς, πολιτεία και τις εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξεταστεί και το φαινόμενο της υποκατάστασης, δηλαδή της αντικατάστασης παλαιότερων και οικονομικότερων θεραπειών με ακριβότερες.

Μέρος της αγοράς εκτιμά ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ που ταύτισε την τιμή αποζημίωσης με τη λιανική τιμή στα γενόσημα, με αποτέλεσμα γενόσημα φάρμακα να είναι πιο ακριβά από τα οff patent αναφοράς.

Ψηφιακή αναβάθμιση

Αναμφισβήτητα, απαραίτητη κρίνεται από όλους και η αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων, η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων, ειδικά στο ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, με ευρεία χρήση του e-prescription, που θα επιτρέψει και ακριβέστερη καταγραφή των καταναλώσεων. Ο έλεγχος των παραγγελιών και της κατανάλωσης μοιάζει απαραίτητος, ενώ θα επιδιωχθεί να σταθεροποιηθούν οι διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων.

Γενικά, πολλαπλές επιμέρους παρεμβάσεις, η εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και η διεύρυνση χρήσης εργαλείων, όπως τα μητρώα και τα πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν ορθώς θα μπορέσουν να αποδώσουν εξοικονομήσεις που αθροιστικά θα δώσουν ανάσα στη φαρμακευτική δαπάνη.

Κικίλιας: Βραβεύτηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV), που διοργανώνεται στην Costa Navarino της Μεσσηνίας.

Κατά την τελετή έναρξης, ο κ. Κικίλιας βραβεύτηκε από τους Γερμανούς διοργανωτές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ως υπουργός Υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφάρμοσε η Ελλάδα, το αίσθημα ασφαλείας που ενέπνευσε στους επισκέπτες της, αλλά και τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Clawback: Παράταση έως το 2025 και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Παράταση έως το 2025 του μέτρου της αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), ενώ ρυθμίζει και τη διαδικασία σταδιακής μείωσης της προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, διευκρινίζεται πως η σύνδεση δαπάνης και ΑΠΕ θα ισχύσει από το 2022.

Ειδικότερα, καθορίζεται, για καθένα από τα ανωτέρω έτη, δεσμευτικό όριο μείωσης του ποσού που εισπράττεται στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, σε σχέση με το συνολικό ύψος του clawback του έτους αναφοράς (2020).

Σε περίπτωση που το ποσό του clawback εκάστου έτους είναι:

– μεγαλύτερο του ύψους του clawback του έτους 2020, τότε το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης αυξάνεται κατά το ποσό που προσδιορίζεται για κάθε έτος (50 εκ. ευρώ για το 2022, 150 εκ. ευρώ για το 2023, 300 εκ. ευρώ για το 2024, 400 εκ. ευρώ για το 2025) και η επιπρόσθετη δαπάνη που προκαλείται σε βάρος των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων φορέων υγείας καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό,

– μικρότερο του ύψους του clawback του έτους 2020, τότε το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης αυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στον στόχο μείωσης (50 εκ. ευρώ για το 2022, 150 εκ. ευρώ για το 2023, 300 εκ. ευρώ για το 2024, 400 εκ. ευρώ για το 2025) και την πραγματική μείωση του clawback εκάστου έτους και η επιπρόσθετη δαπάνη που προκαλείται σε βάρος των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων φορέων υγείας καλύπτεται επίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην TIKUN Europe

Τις εγκαταστάσεις της πρώτης φαρμακευτικής εταιρίας στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, επισκέφθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. Η TIKUN Europe  διαθέτει έκταση 56.000μ2 στα Εξαμίλια της Κορίνθου.

 «Με επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, η TIKUN Europe θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, θα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα, δημιουργώντας τμήμα «Έρευνας & Ανάπτυξης» (R&D) στη Ελλάδα και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία και στη χώρα, στοχεύοντας παράλληλα και να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά και να αποκτήσει σημαντική εξαγωγική δυναμική» σημείωσε κατά την επίσκεψή του ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του ο CEO της TIKUN Europe με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού ανέφερε  ότι «η TIKUN Europe, αξιοποιώντας το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας και τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει θέσει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμβάλει δυναμικά με τη δημιουργία του εργοστασίου της στην Κόρινθο, στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης.

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Boehringer Ingelheim: Επένδυση 100 εκ. ευρώ και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στην αντιστροφή του brain drain που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

Τη δραστηριότητα της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα εξήρε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη και ξενάγησή του στο εργοστάσιό της στο Κορωπί, την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Hubertus von Baumbach, και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αναγνωρίσω την πολύ σημαντική προσπάθεια μίας εταιρείας η οποία εξάγει το 40%  των συνολικών φαρμάκων που εξάγονται από τη χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του. «Είστε η μόνη φαρμακευτική από αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η οποία έχει επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή στη χώρα μας. Αυτό θέλω να το αναγνωρίσω και να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη την οποία διαχρονικά δείχνετε στην Ελλάδα, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στην επιχείρηση και φτάνοντας στο σημείο να έχετε ένα εργοστάσιο, το οποίο είναι υποδειγματικό, καινοτόμο και πιστεύω από τα καλύτερα στο είδος του στον κόσμο. Γι’ αυτό και εσείς και οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή σας έχετε κάθε λόγο να είστε εξαιρετικά υπερήφανοι», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στην αντιστροφή του brain drain που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι νέοι επιστήμονες που αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα μας βρίσκουν πλέον μια επαγγελματική ενασχόληση αντάξια των προσόντων τους.

«Θέλω να συγχαρώ την εταιρεία που θα επενδύσει ακόμα 100 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία και θα δημιουργήσει αρκετές ακόμα θέσεις εργασίας»

Σημαντικό «αποτύπωμα» στην οικονομία και απασχόληση

Η Boehringer Ingelheim υλοποιεί νέες επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την περίοδο 2019 – 2025, ενώ επένδυσε 80 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ του 2009 και του 2018.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Boehringer Ingelheim Ελλάς αντιστοιχεί στο 2,2% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένου του πετρελαίου). Κατά το 2020 οι εξαγωγές της ανήλθαν στα 642,4 εκ. €, επιδεικνύοντας σημαντική αύξηση ύψους 128,9% συγκριτικά με το 2019. Πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον FDA για την προσθήκη της εναλλακτικής μονάδας παραγωγής αντιδιαβητικών  φαρμάκων στο εργοστάσιο στο Κορωπί, αποκτώντας υποστηρικτικό ρόλο στην εξαγωγή αντιδιαβητικών Φαρμάκων στην Αμερική.

«Αναμένουμε το 2025 οι εξαγωγές από την Ελλάδα να φτάσουν 1,4 δισ. ευρώ. Είμαστε περήφανοι για τα πλάνα μας, τα όνειρα μας αλλά και τις αγωνίες μας», τόνισε -μεταξύ άλλων- κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ο κ. Αναγνωστάκης.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της Boehringer Ingelheim Ελλάς η ΟΕΦΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στις 4 Νοέμβρη, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της φαρμακευτικής πολυεθνικής BOEHRINGER στο Κορωπί, παρόντος και του ιδιοκτήτη της εταιρείας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για «την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας να παραβρεθούν, για να ακούσουν από τα εργοδοτικά και τα πρωθυπουργικά χείλη «πόσο καλοί εργαζόμενοι είναι, πόσο σημαντικοί είναι για την εταιρεία, πόσο η εταιρεία τους επιβραβεύει και τους φροντίζει, συμβάλλοντας στο να παραμένουν οι ικανοί και καταρτισμένοι και όχι να φεύγουν στο εξωτερικό, πώς οι μισθοί βελτιώθηκαν με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών….» και άλλα παρόμοια που εκθειάζουν τη λεγόμενη «υγιή» επιχειρηματικότητα, για την οποία όλοι πασχίζουν. Ασφαλώς, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν με ιδιαίτερη περηφάνια τα επιχειρηματικά κατορθώματα του φαρμακευτικού αυτού κολοσσού στην Ελλάδα, όπως τα εκατομμύρια των επενδύσεων, μεταξύ αυτών και περίπου 100 εκατομμύρια στο εργοστάσιο μέσα στην επόμενη τετραετία, καθώς και ότι σήμερα το εργοστάσιο καλύπτει το 40% των εξαγωγών της Ελλάδας σε φάρμακα.

Η τεράστια υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που αποτυπώνεται στην τεράστια κερδοφορία, στην εξαγωγική δραστηριότητα, στις επενδύσεις των επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι αυτές έχουν στα χέρια τους ένα πανάκριβο για τον καπιταλισμό εμπόρευμα, το φάρμακο, προφανώς και δεν «πληρώνεται» με το σχετικά καλύτερο επίπεδο μισθών που υπάρχει στον κλάδο. Αυτό ισχύει και για τη BOEHRINGER!

Επίσης, όσα «καλά μυαλά» κι αν απορροφήσει η BOEHRINGER και κάθε εταιρεία, για να καλύψει τις επιχειρηματικές της ανάγκες, ο «στρατός» της ανεργίας άρα και της μετανάστευσης δεν πρόκειται να μηδενιστεί, γιατί η καπιταλιστική παραγωγή και οικονομία του κέρδους τον γεννά και τον ξαναγεννά! 

Τα εκατομμύρια των επενδύσεων για τις οποίες οι επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η BOEHRINGER, αλλά και η κυβέρνηση καμαρώνουν πληρώνονται πολύ ακριβά από τους εργαζόμενους, με τη φοροληστεία, την ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στην ενέργεια, με την πρώτη κατοικία που βγαίνει στο «σφυρί». (ολόκληρη η ανακοίνωση στο site της Ομοσπονδίας)

DEMO ABEE: “Φέρνουμε το Αύριο, Σήμερα” – Ανακοινώθηκε το επενδυτικό πλάνο 2021-2027, αξίας 356 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, παρουσιάστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της βιομηχανίας φαρμάκων κ. Δημήτρη Δέμο, το πολυδιάστατο πακέτο επενδύσεων στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας για τη χρονική περίοδο 2021-2027, αξίας 356 εκατ. ευρώ.

Σε μία εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ, ο κ. Δέμος παρουσίασε τις επενδύσεις της εταιρείας, που ήδη έχουν ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρίας στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία, την αγορά εργασίας, το ελληνικό φάρμακο και την επιστήμη,  σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO με περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης διεθνώς.

DEMO ABEE: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ 2021-2017, 356 εκατ. 

  1. Επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής
  2. 3 μονάδες παραγωγής Α’ υλών και 4 μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη
  3. Σύγχρονα εργαστήρια R&D στην Θεσσαλονίκη
  4. Μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημία στην Αττική

Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα θα γίνει ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη – Επενδύσεις 1,2 δισ.ευρώ την επόμενη πενταετία

Στη μοναδική ευκαιρία που προκύπτει για την Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ευρωπαϊκό-διεθνές συνέδριο της «Medicines For Europe» και της «Ιnternational Generic & Biosimilar Medicines Association» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Στο συνέδριο παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης.

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.

«Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης  και  την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό» ανέφερε ο κ. Τρύφων, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών των συστημάτων υγείας και κυρίως εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φάρμακα πρώτης γραμμής και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Τρύφων επίσης τόνισε πως η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ για την επόμενη πενταετία, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλής ποιότητας φάρμακα με προσιτό κόστος, ενώ οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η χρηματοδοτική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου, η πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και να εξελιχθεί σε  παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, σημείωσε πως  «η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έχει θέσει ως στόχο της την ενίσχυση της παραγωγής στη χώρα. Η Ελλάδα διαθέτει διαχρονικά ισχυρή φαρμακοβιομηχανία με σημαντικές εξαγωγές και επενδύσεις  που δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία», προσθέτοντας  ότι «το ύψος του clawback ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν είναι βιώσιμο». Ο υπουργός επίσης τόνισε πως «πρέπει να επιταχυνθεί η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, σημείωσε πως «προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη των ασθενών με τις αναγκαίες θεραπείες», ενώ «ο εξορθολογισμός του clawback αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, καθώς από του χρόνου προβλέπεται ρήτρα συνυπευθυνότητας της πολιτείας για τις επιστροφές».

Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στα γενόσημα, αλλά ακόμη αδικούνται

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικήςσχετικά με τη χρήση γενοσήμων στην Ελλάδα, όπου αποδεικνύεται ακόμη και σήμερα η σχετική άγνοια των πολιτών για την αξία τους.

Διαπιστώνουμε γενικά ότι υπάρχει μια σχετική βελτίωση όσον αφορά στην αντίληψη των γενοσήμων όμως ακόμη υπάρχει σημαντικό κενό στη ενημέρωση. Μάλιστα ο κ. Τούντας επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι μόνο το 33% των πολιτών ενημερώνονται για τα γενοσημα από γιατρούς.

Κατανάλωση φαρμάκων

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαρμάκων γενικά η έρευνα σημειώνει επίσης ότι:
• Το 51% δαπάνησε για φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες 10-50 ευρώ τον μήνα, το 11% 50-100 ευρώ, το 4% 100-200 ευρώ και το 1% 200-500 ευρώ τον μήνα.
• Το 29% ανησυχεί πολύ για τη δυνατότητά του να καλύψει το κόστος για συνταγογραφούμενα φάρμακα τα επόμενα δύο χρόνια και το 31% ανησυχεί λίγο.

Υπηρεσίες Υγείας

Ακόμη σε ό,τι αφορά τη χρήση υπηρεσιών υγείας  μελέτη επεσήμανε τα εξής:

• Το 46% επηρεάστηκε από την πανδημία ως προς την επιλογή μεταξύ δημόσιας ή ιδιωτικής ιατρικής υπηρεσίας.Υψηλά ποσοστά αναφέρονται για τη μέτρηση της χοληστερίνης (82%), του σακχάρου (81%), της αρτηριακής πίεσης (75%) στο σύνολο του δείγματος και τη διενέργεια καρδιογραφήματος (83%) στους άνω των 40 ετών, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας (58%) στους ,άνδρες άνω των 70 ετών και στις γυναίκες άνω των 65 ετών, καθώς και της αιματολογικής εξέτασης κοπράνων στους άνω των 45 ετών (27%).

• Το 21% των ανδρών ηλικίας 50-75 ετών δεν έχει μετρήσει το PSA και το 56% δεν έχει κάνει δακτυλική εξέταση για καρκίνο του προστάτη.

• Το 9% των γυναικών ηλικίας 21-65 ετών δεν έχει κάνει τεστ Παπανικολάου, το 8% των γυναικών ηλικίας 40-75 ετών δεν έχει κάνει μαστογραφία και το 10% δεν έχει κάνει ψηλάφηση μαστού από γιατρό.

Νέο ρεκόρ πωλήσεων φαρμάκων για το 2020 ανακοίνωσε ο ΕΟΦ

Με δραματική καθυστέρηση ο ΕΟΦ δημοσίευσε τελικά τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της αγορά φαρμάκου το 2020 όπου διαπιστώνεται και πάλι η σταθερά ανοδική, με την αξία των πωλήσεων να κλείνει με σημαντική αύξηση κατά περίπου 4,2% παρά τις δραματικές μειώσεις τιμών των φτηνών σκευασμάτων, γενοσήμων και των off patent, αλλά και τη μείωση του όγκου πωλήσεων νοσοκομειακά φάρμακα. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν όπως σημειώσαμε από τον ΕΟΦ,και αποτελούν την επίσημη καταγραφής της πορείας της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, η αξία των φαρμάκων σε λιανικές τιμές που διακινήθηκαν σε όλα τα δίκτυα (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία) το 2020 διαμορφώθηκε κοντά στα 7 δισ. ευρώ (6.961 εκατ. ευρώ) όταν το 2019 έφτασαν στα 6.682 εκατ. ευρώ, έναντι 6.207 εκατ. ευρώ το 2018 και έναντι 5.779 εκατ. ευρώ το 2017.

Την ίδια στιγμή τα συνολικά φάρμακα που διακινήθηκαν πέρυσι έφτασαν τις 568.835.637 συσκευασίες από  573.342.000 συσκευασίες το 2019, 567.713.437 το 2018 και 562.080.612 το 2017. Σημειώνεται ότι το 2009, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο που έχουν φτάσει ποτέ οι πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα οι διακινηθέντες συσκευασίες ήταν 562.523.371!

Παράλληλο εμπόριο

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΦ όσον αφορά στο παράλληλο εμπόριο φαρμάκων το οποίο διενεργούν οι ελληνικές φαρμακαποθήκες, δηλαδή τα φάρμακα τα οποία νομίμως εξάγουν προς τις αγορές της Ευρώπης και τα οποία σημείωσαν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση όσον αφορά στην αξία αλλά και ρεκόρ 10ετίας όσον αφορά στον όγκο.

Ειδικότερα, πέρυσι η αξία των παράλληλων εξαγωγών, μετά από μια πενταετία συνεχούς πτώσης, διαμορφώθηκαν στα 427.013.177 ευρώ, έναντι 338.573.405  το 2019, 362.614.492 ευρώ το 2018 και έναντι 384.487.265 ευρώ το 2017,  ήτοι άνοδος 26,12%.

Από πλευράς όγκων το 2020 οι παράλληλες εξαγωγές έφτασαν στα 20.911.253 τεμάχια από 17.685.990 το 2019, 19.062.426 τεμάχια το 2018 και 20.567.071 τεμάχια το 2017 δηλαδή άνοδος 18,24% το διάστημα 2020-2019.

Εκτός Ελλάδας δύο γνωστά αντιδιαβητικά φάρμακα της Φαρμασέρβ-Λίλλυ

Από τη νέα χρονιά η φαρμακευτική εταιρεία Φαρμασέρβ-Λίλλυθα σταματήσει την εμπορική διάθεση δύο αντιδιαβητικών φαρμάκων της στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το σκεύασμα πιογλιταζόνης 15/30/45mg με και το συνδυασμό πιογλιταζόνης και μεταφορμίνης 15/850mg.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Σπύρος Φιλιώτης, σε ανακοίνωσή του προς τους επαγγελματίες υγείας, ο λόγος είναι οι δυσμενείς φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν στην Ελλάδα και εμποδίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, ενώ διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη.

Ωθηση από τις επενδύσεις πήρε ο φαρμακευτικός όμιλος Τσέτη

Ισχυρές επιδόσεις έχει να επιδείξει στην πανδημία ο όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, που ελέγχει τις βιομηχανίες Uni-pharma και InterMed, σε συνέχεια των επενδύσεων που έχει υλοποιήσει για την παραγωγή φαρμάκων και αντισηπτικών.

Ειδικότερα, η Uni-Pharma καταγράφει ανάπτυξη 31,52% την τελευταία τριετία, με αύξηση κύκλου εργασιών 8,19% το 2020, ενώ η Intermed χάρις στην επέκταση σε νέες αγορές, τη διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αλλά και την επέκταση στα αντισηπτικά καταγράφει σωρευτική αύξηση κύκλου εργασιών 37% την τελευταία τριετία (2018-2020).

Ο καθαρός κύκλος εργασιών της Uni-pharma (μετά την μείωση του clawback & rebate) ανήλθε στα 74,65 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,19% το 2020. Τα μικτά κέρδη ήταν 29,22 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,79% και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν για τον όμιλο σε 6,99 εκατ. ευρώ από 6,1 εκατ. ευρώ το 2019 και για την εταιρεία σε 7,05 εκατ. ευρώ από 6,09 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι επενδύσεις παγίου εξοπλισμού το 2020 διαμορφώθηκαν σε 11,95 εκατ. ευρώ και 9,04 εκατ. για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα.

Aπό την πλευρά της, η Intermed το 2020 σημείωσε αύξηση πωλήσεων πάνω από 20%. Ειδικότερα, ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας (μετά την μείωση του clawback & rebate) ήταν 34,08 εκατ. ευρώ βελτιωμένος κατά 20,07% συγκριτικά με τις επιδόσεις του 2019. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν 16,1 εκατ. ευρώ από 13,36 εκατ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας άνοδο 20,51%.

Πέρσι το κονδύλι για επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού ανήλθε σε 10,11 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία, ως ένας από τους leader στην αγορά του αντισηπτικού και από τους ελάχιστους κατόχους άδειας βιοκτόνου εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προχώρησε σε επενδύσεις νέων γραμμών για την παραγωγή αντισηπτικού, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά.

Rafarm: Οι νέες επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ και η είσοδος στις ΗΠΑ

Με νέες επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ στην πενταετία, η Rafarm, 3η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, υλοποιεί στρατηγική που θα εδραιώσει τη θέση της στην Ευρώπη ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οφθαλμολογικών και σύνθετων ενέσιμων προϊόντων ενώ επεκτείνει το αποτύπωμά της στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέες σύνθετες φαρμακευτικές μορφές.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε ήδη έναν κύκλο επενδύσεων σε νέες γραμμές παραγωγής στείρων μορφών, υπερσύγχρονες αποθήκες και R&D Center δυναμικότητας 170 ατόμων και πλέον δρομολογεί νέες γραμμές παραγωγής ενέσιμων προϊόντων και σύνθετων φαρμακοτεχνικών μορφών προϊόντων (complex drugs).

Με τις πρόσφατες επενδύσεις επεκτάθηκε σε συνολική επιφάνεια άνω των 20.000 τ.μ. κατασκευάζοντας 2 νέα κτήρια στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία, όπου θα αναπτύξει και τις νέες υποδομές και χώρους παραγωγής.

Συνολικά, εξάγει σε 67 χώρες διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο με 70 προϊόντα δικής της ανάπτυξης και παραγωγής ενώ έχει εγκρίνει συνολικά περί τις 2.000 άδειες παγκοσμίως. Ειδικά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μηνιαίως πάνω από 500.000 κουτιά φαρμάκων παραγωγής και εμπορίας Rafarm φτάνουν σε Έλληνες ασθενείς. Απασχολεί στις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής Velka, που έχει εμπορική δραστηριότητα, 640 εργαζόμενους έχοντας αυξήσει το δυναμικό της κατά 55% την τελευταία πενταετία (2016 – 2021).

Την περίοδο της κρίσης δεν μείωσε προσωπικό, αντίθετα δημιούργησε θέσεις εργασίας, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ, με τη Velka να πραγματοποιεί περί τα 12 εκατ. ευρώ και τη Rafarm 105 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις το 2020

Ειδικότερα το 2020, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκε σε 92,2 εκατ. ευρώ έναντι 88,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, επιβαρυμένος με rebate και clawback ύψους 17,3 εκατ. ευρώ έναντι 18,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 8,8 εκατ. ευρώ διπλάσια από αυτά της προηγούμενης χρήσης (4,3 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φορών ανήλθαν σε 10,345 εκατ. ευρώ έναντι 5,859 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, τα αποθέματα στο τέλος της χρήσης ανήλθαν σε 26,3 εκατ. ευρω έναντι 21,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και οι εμπορικές απαιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 22,7 εκατ. ευρώ έναντι 21,2 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 13,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Ο συμψηφισμός επενδύσεων με clawback

Ισχυρή ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα της Rafarm, όπως και της φαρμακοβιομηχανίας συνολικά, έδωσε το κίνητρο για συμψηφισμό δαπανών για έρευνα με μέρος του clawback. Όπως εξηγεί ο κ. Μητσόπουλος η Rafarm συμμετείχε και στα δύο προγράμματα 2020 – 2021. “Ήταν σημαντική η στήριξη και κρίσιμη για την ταχύτερη υλοποίηση της επένδυσης”, τονίζει εξηγώντας ότι έως τώρα οι επενδύσεις γίνονταν με ίδια κεφάλαια.

“Ωστόσο με την πορεία του clawback στη χώρα μας εάν δεν υπήρχε αυτή η υποστήριξη από το κράτος δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, τέτοιας κλίμακας επενδύσεις”, προσθέτει ο κ. Μητσόπουλος τονίζοντας ότι το επενδυτικό κίνητρο αποτελεί επιβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την σπουδαιότητα και την τεχνογνωσία στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο της Rafarm στοχεύει σε ενίσχυση του αποτυπώματος της εταιρείας στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, όπου εκτιμά ότι η αγορά των γεννοσήμων θα αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομία, αποτελώντας εργαλείο για το κράτος προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Όμιλος Σαράντη : Νέα αύξηση πωλήσεων στο εννεάμηνο

Κατά το εννεάμηνο του 2021 ο Όμιλος Σαράντη παρουσίασε θετικές επιδόσεις, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του Εννεαμήνου του 2021, οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε € 299,09 εκ. από € 286,47 εκ. που είχαν διαμορφωθεί κατά το Εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 4,41%, παρά την υψηλή συγκρίσιμη βάση του περασμένου έτους.

Αύξηση 31% στις αγορές από ηλεκτρονικά φαρμακεία στο εννιάμηνο

Τον ρυθμό ανάπτυξης +27% στην αξία (ευρώ) των online αγορών κατέγραψε το κανάλι του Online Φαρμακείου στην Ελλάδα, το τρίτο τρίμηνο του 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ενώ σύμφωνα με έκθεση της Convert Group, οι κατηγορίες με τις καλύτερες επιδόσεις τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο είναι: τα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες (+37%), τα βρεφικά και παιδικά είδη (31%), τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (23%) και τα προϊόντα υγείας συμπεριλαμβανομένων των μασκών (20%).

Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.

Η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο των φαρμακαποθηκών είναι μονόδρομος

Οι συγχωνεύσεις ή οι αναστολές λειτουργίας αναμένεται να είναι η κυρίαρχη τάση που θα σηματοδοτήσει τη μελλοντική πορεία των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, όπως μας ανέφερε παράγοντας της αγοράς. Η εταιρεία του τελευταίου που συγκαταλέγεται στις δυνάμεις που πρωταγωνιστούν αναμένει ότι από τους 90 ιδιώτες παίκτες που δραστηριοποιούνται σήμερα θα έρθει κάποια στιγμή που θα είναι μόλις 30, ενώ θα υπάρχουν και 5 – 6 μεγάλοι όμιλοι. 

Ο ανταγωνισμός εντοπίζεται στις προσπάθειες των παικτών για συνεργασίες, εξαγορές ή/και ίδρυση θυγατρικών, προκειμένου να ενισχύσουν το δίκτυο διανομής τους διευρύνοντας έτσι το πελατολόγιό τους. Στο πλαίσιο αυτό, παίκτες από τον ιδιωτικό χώρο ψάχνονται για νέα κέντρα διάθεσης-διανομής σκευασμάτων επιτυγχάνοντας καλύτερη τοποθέτηση σε τοπικές αγορές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιώτη, ο οποίος έχει αναπτύξει 8 τέτοια κέντρα πανελλαδικά, ενώ άλλος παίκτης αναζητά χώρους στη Πελοπόνησσο για να συστήσει το τρίτο του κέντρο διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων. 

Ποια είναι η Theracell που επενδύει 80 εκατ. στην Κόρινθο

Σε μία κίνηση που αφορά στη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας στο Λέχαιο Κορινθίας προχωράει η εταιρεία βιοτεχνολογίας, Theracell, μετά την έγκριση της δυιπουργικής επιτροπής, κάτι που γνωστοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο περιθώριο ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ.

Παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία

Περίπου 1 εκατ. εμβόλια στη Νιγηρία έληξαν πριν προλάβουν να χρησιμοποιηθούν. Είχαν σταλθεί από την Ευρώπη λίγο πριν λήξουν…

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που διανέμονται ή «δωρίζονται» στις φτωχότερες χώρες λίγο πριν λήξουν και δεν προλαβαίνουν να χρησιμοποιηθούν, την ώρα που και η ανισομετρία στους παγκόσμιους εμβολιασμούς ευνοεί την εμφάνιση νέων επικίνδυνων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Εως και 1 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 υπολογίζεται ότι έληξαν στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα, χωρίς να προλάβουν να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς».

Οι ληγμένες δόσεις παρασκευάστηκαν από την «AstraZeneca» και παραδόθηκαν από την Ευρώπη μέσω του COVAX, του μηχανισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διανομή εμβολίων στις «φτωχές» χώρες, ανέφεραν πηγές στο «Ρόιτερς».

Ορισμένες από τις δόσεις έφτασαν στη Νιγηρία, μόλις 4 βδομάδες πριν από τη λήξη τους και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, παρά τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών.

Ασυλία για τη βιομηχανία «Purdue» και «βολικές» αποζημιώσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να εγκρίνει το «βολικό» σχέδιο πτώχευσης που πρότεινε η φαρμακευτική βιομηχανία «Purdue», που προβλέπει την καταβολή 4,5 δισ. δολαρίων σε θύματα και οργανισμούς που επλήγησαν από την «επιδημία» οπιοειδών φαρμάκων , δηλαδή τη μεγάλη έξαρση της χρήσης εθιστικών παυσιπόνων που προωθούνταν με παραπλανητικό τρόπο από μονοπώλια του φαρμάκου , με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ μέσα σε 20 χρόνια.

Το σχέδιο πτώχευσης που εγκρίθηκε εγγυάται πρακτικά ασυλία στους ιδιοκτήτες της φαρμακοβιομηχανίας «Purdue» έναντι μελλοντικών διώξεων για τα πεπραγμένα τους, ενώ τα 4,5 δισ. που καλείται να καταβάλει η εταιρεία σε αποζημιώσεις, είναι ένα μικρό κλάσμα από τα 30 δισ. δολάρια των εσόδων από τις πωλήσεις του οπιοειδούς αναλγητικού «OxyContin».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του 95% των πιστωτών της και 43 αμερικανικών πολιτειών, ωστόσο ο εισαγγελέας της πολιτείας Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Κυρίαρχες στην αγορά εμβολίων Covid οι Pfizer και Moderna το 2022

Κυρίαρχες στην αγορά εμβολίων Covid-19 την επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech/Pfizer και Moderna, δημιουργώντας 93,2 δισ. δολάρια από συνδυασμένες πωλήσεις, σύμφωνα με νέες προβλέψεις.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι αισιόδοξες προβλέψεις της Airfinity, ομάδας ανάλυσης δεδομένων υγείας, υποδηλώνουν ότι οι παραπάνω εταιρείες που παράγουν mRNA εμβόλια θα ελέγχουν τα τρία τέταρτα της αγοράς εξαιρουμένης της Κίνας το 2022.

Οι αντίπαλες AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sputnik V και οι νεοεισερχόμενες όπως η Novavax αποτελούν το υπόλοιπο της αγοράς, η οποία προβλέπεται να διπλασιαστεί σε αξία, στα 124 δισ. την επόμενη χρονιά.

Η Pfizer αναμένεται να πουλήσει εμβόλια Covid αξίας 54,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Moderna προβλέπεται ότι θα κάνει πωλήσεις $38,7 δισ. Τα στοιχεία είναι πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για $23,6 δισ. και $20 δισ. αντίστοιχα.

Novartis: Νέα αρχική συμφωνία με την BioNTech για την υποστήριξη της διαδικασίας εμφιάλωσης και συσκευασίας του εμβολίου mRNA των Pfizer-BioNTech

Η Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην υπογραφή μιας αρχικής συμφωνίας αξιοποίησης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, διευρύνοντας την υποστήριξη της διαδικασίας εμφιάλωσης και συσκευασίας του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech. Η Novartis θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις άσηπτης παραγωγής που διαθέτει στo Technical Operations της στη Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, για να εμφιαλώσει τουλάχιστον 24 εκατ. δόσεις το 2022.

Βρετανία: Πράσινο φως από τη φαρμακευτική αρχή στο χάπι της Pfizer κατά της Covid-19

Η έγκριση αφορά χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρής μορφής Covid-19.

Η φαρμακευτική αρχή της Βρετανίας ενέκρινε σήμερα το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19, το Paxlovid , για άτομα άνω των 18 ετών με ήπια έως μέτρια ασθένεια που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής μορφής Covid-19, μεταδίδει το Reuters.

Στα 106,3 δισ. δολάρια θα φτάσουν οι πωλήσεις των φαρμάκων για μολυσματικές ασθένειες έως το 2026

Τα εμβόλια για τον ιό Ζίκα και τον δάγκειο πυρετό εμφανίζουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον.

Σύμφωνα με ανάλυση του ResearchAndMarkets.com, η  παγκόσμια αγορά για μολυσματικές ασθένειες που το 2021 αποτιμήθηκε σε 72 δισ. δολ. θα αυξηθεί στα 106,3 δισ. δολ. έως το 2026, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 8% κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2021-2026.

Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά, ακολουθούμενη από την Ευρώπη, σε όλη την περίοδο πρόβλεψης. Το υψηλότερο κόστος θεραπείας ευθύνεται για τις μεγαλύτερες αξίες σε αυτές τις δύο αγορές, παρόλο που ο αριθμός των περιπτώσεων μπορεί να είναι μικρότερος από άλλα μέρη του κόσμου. Οι άλλες αγορές αναπτύσσονται επίσης, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη επικράτηση των ασθενειών και στην ενισχυμένη ευαισθητοποίηση σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του ΠΟΥ.

Tο 2022 oι πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στις 60 μεγαλύτερες αγορές θα αυξηθούν κατά 4,6%

Η Pfizer αναμένει ότι τα κέρδη από το εμβόλιό της θα είναι περίπου 29 δισ. δολάρια.

O ρόλος της φαρμακευτικής βιομηχανίας υπήρξε καθοριστικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. Η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο ενίσχυσε τα έσοδα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά ενδυνάμωσε και τη φήμη τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι αναμφισβήτητη, αφού τα εμβόλια για την CοViD-19 αναπτύχθηκαν με ταχύτητα ρεκόρ. Οι αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού φαρμάκων έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής 7,5 δισ. δόσεις εμβολίων και έχουν επίσης διατηρήσει τις προμήθειες των περισσότερων άλλων φαρμάκων σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Για το 2022 αναμένεται ότι οι πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στις 60 μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 4,6% φτάνοντας περίπου τα 1,5 τρισ. δολ. Αυτός είναι περίπου ο μισός ρυθμός ανάπτυξης που παρατηρήθηκε το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι ταχύτερος από αυτόν που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν είναι περίεργο έτσι το γεγονός ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, έχοντας αναβαθμίσει τις προβλέψεις κερδών τους για το 2021, εκτιμούν αυξητικές τάσεις και το 2022.

Όπως αναφέρεται, η CοVιD-19 θα συνεχίσει να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης για αρκετές εταιρείες. Η Pfizer αναμένει ότι τα κέρδη από το εμβόλιο της Comirnaty θα είναι περίπου 29 δισ. δολ. το 2022, ελαφρώς χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη των 36 δισ. δολ. Την ίδια στιγμή από τη νέα χρονιά η AstraZeneca θα αρχισει να χρεώνει το δικό της εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού. 

Η Unicef, η οποία παρακολουθεί τις συμφωνίες προμήθειας εμβολίων για τον Κορωνοϊό στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, υπολογίζει ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί από 8,5 δισ. δόσεις φέτος σε πάνω από 40 δισ. δόσεις τη νέα χρονιά. Μέρος αυτής της επιπλέον παραγωγής θα προέλθει από την Ινδία, καθώς η απαγόρευση εξαγωγών για τα εμβόλια έχει τελικά αρθεί. Η Ινδία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή 2,8 δισ. δόσεων, ενώ δυναμικότερη αναμένεται να είναι η επέκταση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Από τα τέλη του 2022, το ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ στη Σενεγάλη θα αρχίσει να παράγει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού το μήνα, με διεθνή υποστήριξη. Η ικανότητα εμβολίων θα αυξηθεί επίσης στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και το Μαρόκο καθώς επεκτείνονται τα υπάρχοντα εργοστάσια.

‘Ερχονται νέοι κανονισμοί 

Η ΕΕ, για παράδειγμα, σχεδιάζει μια πλήρη αναθεώρηση του ρυθμιστικού της πλαισίου για τα φαρμακευτικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνει τα πάντα, από την παροχή κινήτρων για καινοτομία έως την εξασφάλιση προμηθειών και την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης των ασθενών. Μια διαδικασία διαβούλευσης 12 εβδομάδων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, με στόχο να παραδοθούν οι τελικές αναθεωρήσεις του κανονισμού έως το τέλος του 2022. Η φαρμακευτική βιομηχανία, ωστόσο είναι πιθανό να ανησυχεί περισσότερο για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τονώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, με στόχο την εντονότερη προώθηση των γενόσημων για τη μείωση των τιμών. 

Την ίδια στιγμή και άλλες χώρες επιδιώκουν επίσης νέους κανονισμούς. Το 2022 η Ιαπωνία θα εφαρμόσει το τελικό στάδιο των κανόνων της που απαιτούν γραμμωτούς κώδικες στις συσκευασίες των φαρμάκων. Η Ταϊβάν θα εισάγει επίσης κανόνες για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, πριν από τον Ιανουάριο του 2023. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας προσπαθεί να συγκεντρώσει και να εξορθολογίσει τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για να εξασφαλίσει «πιο ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων» ενώ αναμένεται και πιο αυστηρός έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. 

Οι φορολογικές αλλαγές θα προκαλέσουν στρατηγικές αναθεωρήσεις.

Άμεσα στις ΗΠΑ θα τεθούν σε ισχύ κάποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλάζοντας τον βαθμό στον οποίο οι εταιρείες μπορούν να αντισταθμίσουν τις δαπάνες Ε&Α τους. Ορισμένες από τις αλλαγές θα προωθήσουν την καινοτομία, με την επέκταση νέων πιστώσεων, ενώ άλλες θα είναι επιζήμιες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ορφανά φάρμακα. Λιγότερο άμεσα, η φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για την πιθανή εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου για τις πολυεθνικές, μετά την πρόσφατη συμφωνία από 136 χώρες. 

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, τίποτα από αυτά δεν θα αποτρέψει την περισσότερη καινοτομία. Όχι μόνο οι παγκόσμιες δαπάνες για Ε&Α είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η πανδημία έχει επιταχύνει αρκετούς δρόμους προς την καινοτομία. Το ένα είναι η πρόσβαση και η χρήση ψηφιακών δεδομένων για την προώθηση της έρευνας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορεί να μη θέλουν να επαναλάβουν τη συνεργατική ανταλλαγή δεδομένων που τις βοήθησε να αναπτύξουν εμβόλια για την COVID, αλλά τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων εξακολουθούν να υπάρχουν και να χρησιμοποιούνται. Η ξαφνική μετάβαση από κλινικές δοκιμές σε ιστότοπους σε εικονικές δοκιμές κατά τη διάρκεια των lockdown, αν και επώδυνη εκείνη την εποχή, έχει ανοίξει νέους τρόπους για να πραγματοποιηθούν γρήγορα τέτοιες δοκιμές. Το ίδιο συνέβη και για τα διαγνωστικά, με την ταχεία κυκλοφορία κιτ δοκιμών στο σπίτι. Οι υγρές βιοψίες, μια καινοτομία που προϋπήρχε της πανδημίας, βοηθά τώρα τους κλινικούς ιατρούς να καλύψουν τη διαφορά με τις χαμένες έρευνες που δεν αφορούν την COVID-19. Επίσης, η τεχνολογία mRNA και  τα νανοσωματίδια λιπιδίων, που βρίσκονται  πίσω από ορισμένα από τα εμβόλια, μπορεί να έχουν νέες χρήσεις για άλλες θεραπείες.

Η πανδημία ήταν και είναι ένας κακός άνεμος για τον κόσμο, αλλά έχει φέρει και καλά νέα στη βιομηχανία των φαρμάκων.

AstraZeneca: Επενδύει 360 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη μονάδας στην Ιρλανδία

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 360 εκατ. Δολάρια για την ανάπτυξη μιας προηγμένης μονάδας παραγωγής στην Ιρλανδία, η οποία θα παράγει βασικά συστατικά για φάρμακα.

Η Άγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία, η οποία ολοκλήρωσε την εξαγορά 39 δισ. Δολαρίων της κατασκευάστριας εταιρείας φαρμάκων σπάνιων ασθενειών Alexion τον Ιούλιο, έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο για θεραπείες κατά του καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού, ενώ αρκετά φάρμακα βρίσκονται υπό δοκιμή.

Thermo Fisher: Κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ελβετία

Η Thermo Fisher Scientific ανακοίνωσε ότι έχει ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής βιολογικών προϊόντων στο Lengnau της Ελβετίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την CSL.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υποστήριζε αρχικά την παρασκευή του φαρμάκου Idelvion της CSL για ασθενείς με αιμορροφιλία Β, μετά από την ολοκλήρωση κατασκευής του εργοστασίου 1,5 εκατ. τ.μ. το 2022.

Η Thermo Fisher τόνισε πως θα προσθέσει άλλους 200 υπαλλήλους για το εργοστάσιο.

Πού θα επενδύσει η Bayer 100 εκατομμύρια ευρώ

Η Bayer υποσχέθηκε το 2019 να κάνει αυτό που της αναλογεί για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και έτσι δεσμεύτηκε να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2030 με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στα καταναλωτικά της είδη. Η επένδυση περιλαμβάνει τη μετάβαση σε πράσινες συσκευασίες για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ποιες άλλες φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν σε ένα πράσινο μέλλον

Η AstraZeneca διέθεσε 1 δισ. δολάρια για να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές έως το 2025, ενώ η Novartis και η GlaxoSmithKline υποσχέθηκαν ουδετερότητα άνθρακα έως το 2030. Η Biogen, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στη μέση μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας αξίας 250 εκατ. δολ. για την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων έως το 2050.

Άδεια εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ

Η ΕΕ δεν θα παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού διαφάνειας και χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ.

Η διαφάνεια των εξαγωγών θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται μέσω ενός νέου μηχανισμού παρακολούθησης που θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκαιρα, ειδικά για κάθε εταιρεία στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εάν χρειαστεί.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο ευρεία και γρήγορη παραγωγή και την ισότιμη κατανομή εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, για τα οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πάροχος εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, έχοντας εξαγάγει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής, δηλαδή πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της.

Η αγορά των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών θα ξεπεράσει τα 303,3 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2028

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με το Coherent Market Insights, η παγκόσμια αγορά ενεργών φαρμακευτικών συστατικών εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει 303,3 δισ. δολ. σε αξία μέχρι το τέλος του 2028.

Η ταχεία ανάπτυξη της αγοράς βιο-ομοειδών μπορεί να παρουσιάσει προσοδοφόρες ευκαιρίες ανάπτυξης

Τα βιο-ομοειδή αναφέρονται σε ένα φάρμακο που είναι εξαιρετικά κοντά στη δομή και τη λειτουργία με τα βιολογικά φάρμακα. Τα βιολογικά φάρμακα παράγονται στο ζωντανό σύστημα, δηλαδή στα βακτήρια, στους ζυμομύκητες ή στα ζωικά κύτταρα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των βιο-ομοειδών σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) είναι ότι το κόστος απόκτησης του φαρμάκου μειώνεται και ως εκ τούτου είναι λιγότερο ακριβά.

Οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μεγάλους παίκτες

Η φαρμακευτική βιομηχανία σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με το India Brand Equity Foundation (IBEF), η εγχώρια φαρμακευτική αγορά της Ινδίας αναμένεται να φτάσει τα 64 δισ. δολ. έως το 2024, από 42 δισ. δολ. το 2021. 

Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά ενεργών φαρμακευτικών συστατικών κατά την περίοδο πρόβλεψης. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη επιδημιολογία του καρκίνου και στην άνοδο των κρουσμάτων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής στην περιοχή. Επιπλέον, η αύξηση των δραστηριοτήτων σε Ε&Α αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς στο εγγύς μέλλον.

Η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, λόγω της αύξησης της χρηματοδότησης της έρευνας και της ταχείας ανάπτυξης της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας σε ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον, οι αυξανόμενες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη αναμένεται να προωθήσουν την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Σημαντικές εταιρείες που συμμετέχουν στην παγκόσμια αγορά ενεργών φαρμακευτικών συστατικών είναι η Aurobindo Pharma, η Sun Pharmaceutical Industries Ltd, η Teva Pharmaceutical Industries Ltd, η Mylan NV, η Pfizer Inc., η Dr. Reddy’s Laboratories Ltd, η Novartis AG, η Boehringer Ingelheim GmbH και η BASF SE.

Οι βασικές εταιρείες επικεντρώνονται στη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών, προκειμένου να διευρύνουν την παρουσία τους στην αγορά. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2021, η Novartis AG σύναψε συμφωνία με τη Roche για την παραγωγή συστατικών για το Tocilizumab της Roche, το οποίο ενδείκνυται για ασθενείς με COVID-19.

Κέρδη $65.000 το λεπτό από τα εμβόλια για Pfizer, BioNTech και Moderna

H Pfizer, η BioNTech και η Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό, χάρη στα εμβόλιά τους κατά της Covid-19, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Αντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.

«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19», κατήγγειλε η Μάαζα Σεγιούμ του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.

Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19.

Σε δύο εταιρείες χωρίζεται η Johnson & Johnson

H μία εταιρεία θα επικεντρώνεται σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα οι επίδεσμοι και η βρεφική πούδρα, και η άλλη θα επικεντρώνεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και ιατρικές συσκευές.

Στα 16 δισ. δολάρια θα αυξηθούν οι παγκόσμιες πωλήσεις των στεντ έως το 2022

Η παγκόσμια αγορά στεντ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 16.666 εκατ. δολ. το 2022. Το 2015, τα στεφανιαία στεντ ήταν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς από άποψη αξίας, ενώ τα περιφερειακά στεντ ήταν το κυρίαρχο τμήμα της αγοράς όσον αφορά τον όγκο. 

Όπως αναφέρει η έρευνα, το βιοαπορροφήσιμο stent αναμένεται να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς, σημειώνοντας άνοδο κατά 37,2%.

Πού θα εστιάσει η Eli Lilly το 2022

Τέσσερα προϊόντα θα τροφοδοτήσουν την αύξηση των εσόδων της Εli Lilly κατά 18% την περίοδο Ιουλίου -Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο φάρμακο για τον διαβήτη dulaglutide, το ανοσολογικό blockbuster ixekizumab, τη θεραπεία καρκίνου του μαστού abemaciclib και το αντίσωμα πρόληψης της ημικρανίας galcanezumab-gnlm. Αυτά, όπως υποστηρίζεται, πέτυχαν άνοδο στα έσοδά τους πάνω από 30% από έτος σε έτος.

Η Lilly με έδρα τις ΗΠΑ κατέγραψε παγκόσμια έσοδα 6,77 δισ. δολ. το τρίτο φετινό τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εσόδων 423,5 εκατ. δολ. για θεραπείες για την COVID-19.

Εξαιρουμένων των εσόδων από θεραπείες για την COVID-19, η αύξηση των εσόδων ήταν 11%, τόσο στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου όσο και στα αποτελέσματα του έτους.

Η Bluebird αποσύρει τις γονιδιακές της θεραπείες για σπάνιες ασθένειες από την Ευρώπη

Μόνο μια χούφτα γονιδιακές θεραπείες για κληρονομικές ασθένειες έχουν εγκριθεί παγκοσμίως. Η Bluebird, που κατέχει δύο από αυτές, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς, ενώ οι αγώνες για την αποζημίωσή τους αποτελούν παράδειγμα για δεκάδες άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν γονιδιακές θεραπείες για ασυνήθιστες ασθένειες όπως η εγκεφαλική αδρενολευκοδυστροφία ή η σοβαρή  θαλασσαιμία- βήτα.

Η απόφαση της εταιρείας αντικατοπτρίζει τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται οι θεραπείες που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, όπου  οι αποφάσεις για την αποζημίωση επαφίενται στις κυβερνήσεις των επιμέρους κρατών μελών της ΕΕ. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο επιθετικές στο να απαιτούν χαμηλότερες τιμές, ενώ διαπραγματεύονται και  μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Μοιράζει την πατέντα του φαρμάκου κατά της Covid-19 η Merck

Η Merck είπε ότι η διεθνής πρόσβαση στο πειραματικό της χάπι για την COVID-19 θα αυξηθεί μετά την υπογραφή συμφωνίας με έναν οργανισμό δημόσιας υγείας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αφιερωμένος στη μεταφορά φαρμάκων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Medicines Patent Pool μπορεί να χορηγήσει μη αποκλειστικές άδειες σε κατασκευαστές για να ενισχύσουν την προσφορά του φαρμάκου, που είναι γνωστό ως molnupiravir. Η Merck δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στη δημιουργία «ευρείας πρόσβασης» στο χάπι σε 105 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να γίνει το πρώτο χάπι για τη θεραπεία του COVID-19, θα είναι διαθέσιμο σε χώρες όπου οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει τη χρήση του. Η Merck και οι αναπτυξιακοί της εταίροι είπαν επίσης ότι θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα, εφόσον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τον COVID-19 έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

 Τον Απρίλιο, η εταιρεία υπέγραψε μη αποκλειστικές συμφωνίες αδειοδότησης με πέντε φαρμακοβιομηχανίες της Ινδίας που παράγουν γενόσημα. Η Merck έχει επίσης ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακα παραγωγή του φαρμάκου και αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.

Στα 950 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις των γενοσήμων

Πάνω από 310 εκατ. ευρώ (λιανικές πωλήσεις) κέρδισε η αγορά των γενοσήμων μέσα σε μία δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2011 μέχρι και το 2020. Σύμφωνα  με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το 2011 τα γενόσημα πραγματοποιούσαν από τον πάγκο των φαρμακείων πωλήσεις ύψους 634 εκατ . ευρώ, ενώ 10 χρόνια αργότερα είχαν φτάσει τα 950 εκατ. ευρώ.

Άνοδος που αποτυπώνεται και στον όγκο των πωληθέντων, καθώς από τα 75 εκατ. τεμάχια που ήταν το 2011 αυξήθηκαν στα 157 εκατ. συσκευασίες την περσινή περίοδο.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τους πίνακες της ”Στόχασις σύμβουλοι επιχειρήσεων”,  η αγορά των γενοσήμων φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία, παρουσίασε Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) 4,6% σε αξία και 8,6% σε όγκο την περίοδο 2012-2020.

Gilead – κορονοϊός: Στα $1,9 δισ. οι πωλήσεις του φαρμάκου Veklury το γ’ τρίμηνο

Η Gilead Sciences ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του φαρμάκου για τον κορονοϊό, Veklury αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου.

Το Veklury, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο του κορονοϊού, σημείωσε πωλήσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο του 2021, από 873 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εξαγορές-Συγχωνεύσεις-συνεργασιες

Η Angelini Pharma Hellas S.A. επισφραγίζει τη νέα της συνεργασία με την Pharmazac S.A.

Η Angelini Pharma Hellas, θυγατρική εταιρία της Angelini Pharma, μέλος του ιδιωτικού ιταλικού Ομίλου Angelini, ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της συνεργασίας της με την φαρμακευτική εταιρία Pharmazac.

Σκοπό της συνεργασίας αποτελεί η διανομή και προώθηση γνωστού φαρμακευτικού σκευάσματος με δραστική ουσία την προυλιφλοξασίνη, η οποία ανήκει στην ομάδα αντιβιοτικών που ονομάζονται φθοριοκινολόνες. Ενδείκνυται για τη θεραπεία λοιμώξεων ανωτέρου και κατώτερου αναπνευστικού και ουροποιητικού, που

Την Arena Pharmaceuticals εξαγοράζει η Pfizer

Συμφωνία 6,7 δισ. δολαρίων έκλεισε η Pfizer για την εξαγορά της Arena Pharmaceuticals, εταιρείας που αναπτύσσει θεραπείες για διάφορες ανοσοφλεγμονώδεις παθήσεις.

‘Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ενημέρωσε ότι θα αποκτήσει όλες τις μετοχές της Arena έναντι 100 δολαρίων ανά μετοχή, ποσό διπλάσιο από την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η συναλλαγή με μετρητά έρχεται καθώς η Pfizer καταγράφει κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου και του αντιιικού χαπιού της για την Covid-19, τα οποία προβλέπει ότι θα οδηγήσουν τα ετήσια έσοδα στο ρεκόρ των $81-82 δισ. το 2021.

Ποιες πολυεθνικές συζητούν την ένωση των βιο-ομοειδών τους;

Η ινδική βιοφαρμακευτική εταιρεία Biocon βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Viatris για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων τους που παράγουν βιο-ομοειδή, ανέφερε ο ιστότοπος οικονομικών ειδήσεων Moneycontrol, επικαλούμενος πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών.

Η επιχείρηση βιο-ομοειδών της Biocon, η Biocon Biologics, και η Viatris ήδη συνεργάζονται για την ανάπτυξη, την κατασκευή και την εμπορία σχετικών φαρμάκων, καθώς και σκευασμάτων για τον διαβήτη. Υπενθυμίζεται ότι τα βιο-ομοειδή είναι αντίγραφα φαρμάκων που χρησιμοποιούν ζωντανούς οργανισμούς ως σημαντικά συστατικά.

Η συγχώνευση θα δημιουργούσε μια οντότητα με κεφαλαιοποίηση άνω των 10 δισ. δολ

Η ισπανική Grifols εξαγοράζει την Biotest έναντι 1,6 δισ. ευρώ

Η ισπανική φαρμακευτική Grifols συμφώνησε να εξαγοράσει σημαντικό ποσοστό της Biotest και υπέβαλε πρόταση για το υπόλοιπο των μετοχών σε μια συμφωνία που αποτιμά τη γερμανική ανταγωνιστική της στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η Grifols, η οποία παράγει φάρμακα βασισμένα σε πλάσμα αίματος, τόνισε πως έχει συμφωνήσει με την Tiancheng να αγοράσει τη συμμετοχή της ύψους 90% στην Biotest έναντι 1,1 δισ. Ευρώ, και προσφέρθηκε να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Merck: Εξαγοράζει τη φαρμακευτική Acceleron έναντι 11,5 δισ. δολαρίων

Στην εξαγορά της φαρμακευτικής εταιρείας Acceleron Pharma Inc, έναντι τιμήματος 11,5 δισ. δολαρίων, προχωρά η Merck & Co, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο το φαρμάκων της για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών.

Η Merck πρόκειται να καταβάλει 180 δολάρια για κάθε μετοχή της Acceleron, ενώ το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Εργαζόμενοι του κλάδου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Καταγγέλλει προσπάθειες ενοχοποίησης των αγώνων

Τις ανυπόστατες κατηγορίες της εργοδοσίας στην εταιρεία «Profarm» (φαρμακαποθήκη), σε βάρος του Συνδικάτου και μελών του, οι οποίες προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που η εργοδοσία εκτόξευσε τις κατηγορίες, το Συνδικάτο βρισκόταν σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ωραρίου, για 5ήμερο και 8ωρο, σε φαρμακαποθήκες.

Στην ανακοίνωση, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η διοίκηση της εταιρείας «Profarm» «με ανυπόστατες κατηγορίες όπως άσκηση βίας, δήθεν απειλητικά τηλεφωνήματα, αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι να ενοχοποιήσει τους αγώνες του Συνδικάτου που αφορούν στην υπεράσπιση του πενθημέρου, στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, στην προστασία των συναδέλφων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στόχος τους είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, θεωρούν πως με δικαστικές διώξεις θα περάσουν πιο εύκολα οι σχεδιασμοί τους.

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς κάνουμε ξεκάθαρο πως τζάμπα χάνουν τον χρόνο τους. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, όπου τα εργατικά δικαιώματα παραβιάζονται (…) Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν μαχητικά και να συσπειρωθούν στις γραμμές του Συνδικάτου».

Στάσεις εργασίας σε εργοστάσιο του ομίλου «Σαράντης»

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο του ομίλου «Σαράντης», στα Οινόφυτα, στις δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, που προκήρυξε χτες το Συνδικάτο Φαρμάκου , Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Βοιωτίας – Ευβοίας και Αυλώνα.

Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν την ικανοποίηση αιτημάτων όπως η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των εργολάβων και επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς και μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Το Συνδικάτο ενημερώνει ότι σε συνάντηση που έγινε με την εργοδοσία στις 22 Σεπτέμβρη, οι εκπρόσωποί της είχαν συμφωνήσει με την τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, αρνήθηκαν ωστόσο να καλύψουν τα έξοδα των rapid tests των εργαζομένων. Επίσης, αρνήθηκαν τις καθολικές αυξήσεις στους μισθούς, ενώ όσον αφορά τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων με μισθωμένο πούλμαν της εταιρείας, τη παρέπεμψαν για το μέλλον, συνεχίζοντας την ίδια τακτική που ακολουθούν εδώ και αρκετό καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποίηση και με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου πραγματοποίησαν τις δίωρες στάσεις εργασίας, στις οποίες τόσο στην πρωινή όσο και στη μεσημεριανή βάρδια υπήρξε μαζική συμμετοχή και παύση της παραγωγής.

Να σταματήσει η ΠΕΙΦΑΣΥΝ τα προβλήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων

«Την εργοδοσία στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) για την επίθεση που εξαπέλυσε στο επιχειρησιακό σωματείο – μέλος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, στο πρόσωπο του προέδρου του», καταγγέλλουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής – Πειραιώς και Νήσων, σημειώνοντας ότι «η εργοδοσία επιχείρησε να εκφοβίσει τον πρόεδρο, επιτιθέμενη με απειλές και ύβρεις σε αυτόν την ώρα που πραγματοποιούσε ενημέρωση σε τμήμα των εργαζομένων της επιχείρησης».

Όπως αναφέρουν, «δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΠΕΙΦΑΣΥΝ επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων μέσα στο χώρο δουλειάς, να αποδυναμώσει το σωματείο, είτε με απαξίωση είτε με παρεμπόδιση. Αυτές τις εργοδοτικές πρακτικές επιδιώκει να ενισχύσει το νομοθετικό τερατούργημα Χατζηδάκη».

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς πάσα κατεύθυνση», τονίζουν, «ότι εργοδοσία και κυβέρνηση θα μας βρουν απέναντι, με την πάλη μας θα ακυρώσουμε τα σχέδια τους και θα υπερασπίσουμε τη συνδικαλιστική μας οργάνωση και ελευθερίες». «Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΠΕΙΦΑΣΥΝ να σταματήσει αυτές τις πρακτικές», καταλήγουν.

Η εργοδοσία απέρριψε όλα τα αιτήματα – Αγώνας για να επιβάλουμε το δίκιο μας

«Η εργοδοσία των συνεταιρισμών απέρριψε όλα τα ζητήματα – αιτήματα που έθεσε η Ομοσπονδία μας, από το σχέδιο για την κλαδική ΣΣΕ, μέχρι την ανάληψη της ευθύνης για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ Covid σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, προκειμένου να είναι πιο ασφαλείς μέσα στους χώρους δουλειάς», αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, για την πρόσφατη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία της ΟΣΦΕ (συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες).

«Το τελευταίο αίτημα, μάλιστα, το απέρριψαν με την απαράδεκτη λογική της κυβέρνησης περί “ατομικής ευθύνης”, το διχαστικό διαχωρισμό των εργαζομένων σε εμβολιασμένους – ανεμβολίαστους και πάνω απ΄ όλα με το περιβόητο “κόστος – όφελος” που τσακίζει κόκαλα», τονίζει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι «σε έναν κλάδο, όπου όλα αυτά τα χρόνια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τζίροι και τα κέρδη αυξάνονται, η εργοδοσία, συντεταγμένη, αρνείται την υπογραφή της Κλαδικής μας ΣΣΕ, την αύξηση των μισθών μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, το σταθερό ωράριο εργασίας 5ήμερο – 8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή».

Όπως σημειώνει, «είναι φανερή η πρόθεσή τους να “κλειδώσουν” την υλοποίηση ολόκληρου του αντεργατικού πλαισίου και του τελευταίου τερατουργήματος Χατζηδάκη, με ατομικές συμβάσεις, με ψίχουλα για αυξήσεις, όταν και όποτε η κερδοφορία το επιτρέπει, με 10ωρη και 12ωρη δουλειά, με δουλειά τα Σαββατοκύριακα και στραγγαλισμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων».

«Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας τσακίσουν! Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε πραγματικότητα το φόβο εργοδοσίας – κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την οργανωμένη πάλη των εργαζόμενων, τον αγώνα για το δίκιο μας, για όλα όσα μας ανήκουν», καταλήγει η Ομοσπονδία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 15ο Συνέδριο της ΟΕΦΣΕΕ

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, στην Αθήνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 16 σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Στις εργασίες εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Πέτρος Πέτρου και εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Επίσης, παρευρέθηκε αντιπροσωπία της συνδικαλιστικής οργάνωσης Πετρελαίου, Χημικών και Ελαστικών Τουρκίας Petrol-Is (στην οποία ανήκει ο τομέας του φαρμάκου) και χαιρετισμό εκ μέρους της απηύθυνε ο προεδρος Süleyman Akyüz .

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Κυριακή με το σχέδιο απόφασης και τα ψηφίσματα να ψηφίζονται ομόφωνα από το σώμα ενώ εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και οι αντιπρόσωποι στην ΓΣΕΕ.

Πηγές:

www.iatronet.gr

www.biospace.com

www.fiercepharma.com

www.onmed.gr

www.virus.com.gr

εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

www.healthpharma.gr

www.capital.gr

www.healthmag.gr

www.farmakeutikoskosmos.gr

www.902,gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.