ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Οκτώβρης – Νοέμβρης – Δεκέμβρης 2022

Πολιτική του φαρμάκου

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

«Εγγυάται» τη χειροτέρευση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό 2023 για την Υγεία μπορούν να δώσουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα για το ότι όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, αλλά ως τάση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Με εργαλείο τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και το πλέγμα των αναδιαρθρώσεων στον τομέα της Υγείας (ΠΦΥ, δευτεροβάθμια περίθαλψη, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) ενισχύεται η ταξικότητα στην ιατροφαρμακευτική λαϊκή περίθαλψη, όπου το κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η ενίσχυση της «ατομικής ευθύνης», δηλαδή της επιπλέον πληρωμής για ένα μεγαλύτερο από πριν μέρος των αναγκών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι δημόσιες μονάδες Υγείας ενισχύουν τα επιχειρηματικά τους χαρακτηριστικά προκειμένου να γίνουν «βιώσιμες», στηρίζοντας τα έσοδά τους κυρίως από τα υποχρηματοδοτούμενα από το κράτος ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από τις άμεσες πληρωμές των ασθενών. Αυτή η πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες Υγείας αποτέλεσε και αποτελεί σταθερό και κοινό στοιχείο όλων των αστικών κομμάτων που εναλλάχθηκαν ως κυβερνήσεις ή ως «αντιπολίτευση». Διότι αυτό υπηρετεί τον σταθερό και κοινό τους στόχο, να περισσέψει χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ορισμένα στοιχεία του τρέχοντος κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και των προηγούμενων ετών, αποδεικνύουν τον κοινό στρατηγικό στόχο των αστικών κομμάτων, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, οι οποίες στην εξέλιξη των πραγμάτων είναι όλο και πιο πολύ δυσδιάκριτες. Π.χ. είναι γνωστή η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι απαράδεκτο οι ασθενείς να πληρώνουν «την ώρα της ανάγκης». Την ίδια ώρα, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τελείως παραδεκτό να έχουν ήδη πληρώσει οι εργαζόμενοι – μέσω της φορολογίας και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία – για «την ώρα της ανάγκης». Η διαφορά του δεν είναι αν θα πληρώνουν οι ασθενείς, αλλά σε ποιο ταμείο θα καταβάλλουν τον οβολό τους, αρκεί από αυτήν τη διαδικασία να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα έχει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση κατά 149 εκατ. ευρώ, μια μείωση που περιλαμβάνει και όσα αφαιρούνται από τις υποχρεώσεις των φαρμακοβιομηχάνων (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα «δωράκια» που τους δίνει η κυβέρνηση με πρόσχημα την «έρευνα και ανάπτυξη». Αυτή η χασούρα του ΕΟΠΥΥ θα αντισταθμιστεί από τα αυξημένα έσοδα που προβλέπονται μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή από τους εργαζόμενους, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χρηματοδοτούν και τις δαπάνες Υγείας και τα κίνητρα προς τους φαρμακοβιομήχανους.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 – όπως και όλοι οι προηγούμενοι – δεν είναι απλά αναντίστοιχος με τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία. Αποτελεί εργαλείο και έκφραση της αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου και γι’ αυτό εχθρική προς τον λαό και τις ανάγκες του.

Αποδεικνύει ότι η Υγεία δεν αποτελεί «εθνικό» ζήτημα αλλά ένα ταξικό ζήτημα που σχετίζεται με τους όρους ζωής του λαού, με την ανάγκη οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού να αξιοποιούνται καθολικά και δωρεάν προς όφελός του, χωρίς καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και άσκηση «ιδιωτικού έργου» στον τομέα αυτόν. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά κρατικό, πρέπει να κατατείνει η οργανωμένη δράση των λαϊκών δυνάμεων για την απόσπαση των όποιων λύσεων είναι δυνατό σήμερα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Νέα βήματα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και το ξεχείλωμα του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες. Τις ολέθριες συνέπειες αναδεικνύει η Ομοσπονδία Φαρμάκου

Την υποβάθμιση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, αλλά και τις αρνητικές αλλαγές για τους εργαζόμενους στο Φάρμακο που δρομολογεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Το νομοσχέδιο «έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου στην ιδιωτική Υγεία, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησε άγρια αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν», κινείται «στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Το έκτρωμα του υπουργείου Υγείας θα έχει ολέθριες συνέπειες», προειδοποιεί η Ομοσπονδία. Και επισημαίνει ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, μια εξέλιξη που αφορά όλο τον λαό, αφού μετατρέπει τους ασθενείς σε «εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα», τους αναγκάζει «να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια». Επιπλέον, η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας, «καταδικάζει τους ασθενείς σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».

«Αέρας στα πανιά» των εργοδοτών στις φαρμακαποθήκες

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου , το νομοσχέδιο φέρνει αρνητικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας τους. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη «διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακαποθηκών σε 6ήμερη βάση από Δευτέρα έως Σάββατο, χωρίς καμία προϋπόθεση και περιορισμό για τους εργοδότες, αρκεί απλά να το δηλώσουν στον αρμόδιο δήμο». Η εν λόγω ρύθμιση, σε συνδυασμό με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τον νόμο Χατζηδάκη, δίνει «αέρα στα πανιά των εργοδοτών, των μεγάλων φαρμακαποθηκών, για να διαλύσουν το ωράριο των εργαζομένων και να θωρακίσουν τα κέρδη τους».

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν πρέπει να επιτρέψουν να διαλυθεί το ωράριο εργασίας και η ζωή τους. Με την πάλη τους να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης – εργοδοσίας, να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με διευρυμένα δικαιώματα και ταυτόχρονα να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού δεν συμβιβάζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία και Φάρμακο . Αντίθετα, για να ικανοποιηθούν χρειάζεται η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στο Φάρμακο , με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και τη δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Καμία ανοχή – καμία αναμονή. Υπερασπιζόμαστε την Υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα.Αυτό το μήνυμα θα δώσουμε στις 9 Νοέμβρη 2022 στην πανεργατική πανελλαδική απεργία!», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Η επιχειρηματική δράση και η πολιτική των κυβερνήσεων είναι ο μεγάλος «ένοχος»: Σε αγώνα για εξασφάλιση επάρκειας για όλους δωρεάν σκευασμάτων καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο

Παρέμβαση με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις σε μια σειρά από φάρμακα, ακόμα και ευρείας χρήσης, κάνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, αποκαλύπτοντας τις ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διακίνηση.

Η Ομοσπονδία αναδεικνύει ότι δεν πρόκειται ούτε για «συγκυριακό» πρόβλημα ούτε για αποτέλεσμα «στρεβλώσεων» της αγοράς, όπως προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και οι όμιλοι, ενώ θυμίζει ότι οι ελλείψεις είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει ασθενείς, γιατρούς και φαρμακεία.

Θέτει δε χαρακτηριστικά το ερώτημα: «Πώς εξηγείται το γεγονός ότι σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία και η παραγωγικότητα στη βιομηχανία σημειώνουν καθημερινά τεράστια πρόοδο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες παντού, το φαινόμενο των ελλείψεων στα φάρμακα όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί αλλά αντίθετα επιδεινώνεται;».

Εξηγεί ότι «η παραγωγή και η διακίνηση του φαρμάκου διέπονται από τους νόμους της αγοράς, υποτάσσονται στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων που το έχουν στα χέρια τους και το ελέγχουν, διαγράφοντας τη διαδρομή του από την παραγωγή μέχρι τη λιανική πώλησή του. Η διαδρομή αυτή χαράσσεται με κριτήριο το κέρδος, γι’ αυτό ένα φάρμακο που παράγεται σε μια χώρα της Ασίας μπορεί να εξαφανιστεί από εκεί και να βρεθεί σε μια χώρα της Ευρώπης με ανταγωνιστική, υψηλότερη τιμή!».

Σε σχέση με τις «παράλληλες εξαγωγές», στις οποίες επιχειρεί η κυβέρνηση να φορτώσει αποκλειστικά το πρόβλημα, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για έναν από τους τρόπους που οι φαρμακέμποροι επιτυγχάνουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, εξάγοντας φάρμακα σε χώρες όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα. «Είναι, επομένως, η φυσική συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Φάρμακο», σημειώνει, αναδεικνύοντας ότι και οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι αποτέλεσμα του φαρμάκου – εμπορεύματος, που έχουν βέβαια «τη νομιμοποίηση του καπιταλιστικού κράτους, καταγράφονται επίσημα και έχουν τα ανάλογα οφέλη, όπως είναι η επιστροφή ΦΠΑ κ.ά.».

Η Ομοσπονδία σημειώνει μάλιστα ότι οι «παράλληλες εξαγωγές» που κάνουν οι φαρμακαποθήκες αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ φαρμακοβιομήχανων και φαρμακεμπόρων, «αφού μέσω αυτών οι φαρμακαποθήκες αποκομίζουν ένα μέρος των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας. Οι φαρμακοβιομήχανοι, με τη σειρά τους, απαντούν, διαθέτοντας μειωμένες ποσότητες φαρμάκων σε χώρες που έχουν πιο χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε αυτές ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων, καθώς οι φαρμακέμποροι εξάγουν έτσι κι αλλιώς τις συμφωνημένες ποσότητες.

Τα μέτρα προσωρινού περιορισμού αυτών των εξαγωγών, όχι μόνο δεν δίνουν καμιά προοπτική για τη λύση του προβλήματος των ελλείψεων, αλλά, με τις εξαιρέσεις που προβλέπουν, αποτελούν άλλο ένα εργαλείο για την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων».

Σε άλλο σημείο, η Ομοσπονδία αναδεικνύει ότι οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα και των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για παράδειγμα, σημειώνει ότι «η επιλογή των κεφαλαιοκρατών του Φαρμάκου να παράγουν τις πρώτες ύλες σε Κίνα και Ινδία, ως επωφελέστερη από άποψη κερδοφορίας, λόγω του φθηνότερου εργατικού δυναμικού και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, σήμερα επιφέρει και μια αρνητική γι’ αυτούς συνέπεια, την αύξηση του κόστους μεταφοράς, που “απειλεί” το ύψος της κερδοφορίας τους. Σε αυτό έχουν επιδράσει και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που αυξάνει, εκτός από το κόστος μεταφοράς, και το κόστος παραγωγής. Κι επειδή το κριτήριο της κερδοφορίας δεν μπορεί να αλλάξει για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως νόμος της καπιταλιστικής παραγωγής, το Φάρμακο – εμπόρευμα ή θα πάρει υψηλότερη τιμή ή θα αποσυρθεί, θα διοχετευτεί σε χώρες που είναι πιο ακριβό και θα λείψει από χώρες που είναι πιο φθηνό».

Με βάση τα παραπάνω, η Ομοσπονδία δείχνει τον πραγματικό ένοχο, την «καπιταλιστική παραγωγή και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Φάρμακο». Και εξηγεί: «Είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος παραγωγής και αυτή η δραστηριότητα που μετατρέπει όλα τα αγαθά σε εμπορεύματα, ανάμεσά τους και το Φάρμακο, το οποίο διακινείται εκεί που φέρνει κέρδος, πληρωμένο αδρά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και “εξαφανίζεται” εκεί που δεν φέρνει τα αναμενόμενα κέρδη, με τον λαό πάλι να πληρώνει το “μάρμαρο”».

Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που δίνουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων δωρεάν για όλους, τονίζει ότι ο καθημερινός αγώνας των εργαζομένων και των σωματείων τους για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο, πρέπει να στοχεύει και στο πραγματικό εμπόδιο: Την επιχειρηματική δράση στο Φάρμακο, που πρέπει «να φύγει από τη μέση, οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο να πάρουν το τιμόνι της εξουσίας και της οικονομίας, ώστε αυτή να οργανώνεται με βάση τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και τα αγαθά να αντιμετωπίζονται ως τέτοια και όχι ως εμπορεύματα».

Στο μικροσκόπιο φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα – Τι είναι το “σύστημα σάρωσης ορίζοντα

Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τα φάρμακα που πρόκειται να αξιολογηθούν και να αποζημιωθούν, δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ.

Το “σύστημα σάρωσης ορίζοντα” (horizon scanning), όπως ονομάζεται, θα λειτουργήσει στη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την ανάπτυξη πλαισίου για την ταυτοποίηση φαρμάκων που θα έχουν την υψηλότερη επίδραση στο σύστημα Υγείας και στους λήπτες υπηρεσιών περίθαλψης.

‘Οπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας, η εισαγωγή του συστήματος στοχεύει – σε πρώτη φάση – στα εξής:

  • Στην κατάρτιση ετήσιου πλάνου εργασιών για την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), καθώς και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων.
  • Στην οργάνωση των απαιτούμενων πόρων για την ανάπτυξη χρονοδιαγράμματος.

Το σύστημα θα λειτουργεί με την ακόλουθη διαδικασία:

Εντός Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, θα αποστέλλεται πρόσκληση στους συνδέσμους των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θα αναρτάται στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα ζητά από τις εταιρείες να δηλώσουν τα προϊόντα, για τα οποία προτίθενται να καταθέσουν αίτηση για αξιολόγηση και αποζημίωση το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Κατά την κατάρτιση της ετήσιας αναφοράς, η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ διατηρεί το δικαίωμα να αιτείται στοιχεία από τον ΕΟΦ που αφορούν στην επικείμενη αδειοδότηση φαρμάκων και να ζητεί την άποψη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), των αναγνωρισμένων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων καθώς και των συλλόγων ασθενών.

Στη συνέχεια, θα καταρτίζεται ετήσια αναφορά, η οποία θα αποστέλλεται στον υπουργό Υγείας καθώς και στις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης.

ΕΟΦ: ”Λουκέτο” σε δύο φαρμακαποθήκες επειδή αρνήθηκαν τον έλεγχο

O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες.

Οι δυο φαρμακαποθήκες, οι οποίες έχουν έδρα στη Βόρεια Ελλάδα αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο που είχε διατάξει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθεί από τον ΕΟΦ.

Για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε ζητήσει από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματα από τα ελλειπτικά φάρμακα που διαθέτουν ενώ απαγόρευσε την εξαγωγή τους. Παράλληλα τις κάλεσε να διαθέσουν τα φάρμακα άμεσα στην ελληνική αγορά, και προειδοποίησε με ποινικές κυρώσεις αν δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, ενώ θα υπάρξουν και διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Πρόκειται για προσχηματικά μέτρα, αντιπερισπασμού και συσκότισης των πραγματικών αιτιών του προβλήματος, από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη λειψή καταγραφή ή παραγωγή φαρμάκων, αλλά στην ίδια την άναρχη παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων ως εμπορεύματα, στη δυνατότητα που δίνεται στους καπιταλιστές να προχωράνε σε παράλληλες εξαγωγές και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, με κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ: Πόσο clawback και rebate θα πληρώσουν οι πάροχοι το 2023

Ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) των παρόχων του ΕΟΠΥΥ για το 2023, σύμφωνα με τον (αρχικό) νέο προϋπολογισμό του Οργανισμού. 

Ο προϋπολογισμός, που παρατίθεται πιο κάτω, αποτελεί “σχέδιο επί χάρτου”, καθώς οι επιστροφές θα είναι κατά πολύ υψηλότερες στο τέλος του νέου έτους. Είναι ενδεικτικό το ότι – κατά τη διάρκεια του 2022 – ο προϋπολογισμός του Οργανισμού τροποποιήθηκε κατά 15 φορές, ενώ οι επιστροφές πέρυσι άγγιξαν τα 2,5 δισ. ευρώ!

Στα έσοδα του Οργανισμού περιλαμβάνονται και επιχορήγηση με 75 εκατομμύρια ευρώ για το “επενδυτικό clawback”. Προβλέπεται, επίσης, κρατική επιχορήγηση 17,3 εκατομμυρίων ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ, 35,3 εκατομμύρια για το πρόγραμμα δευτερογενούς πρόληψης (μαστογραφίες) και 75 εκατομμύρια για προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθεται το προϋπολογισθέν ποσό για το 2023, με το αντίστοιχο που διαμορφώθηκε με την 13η τροποποίηση.

 Rebates και clawback ανά κατηγορία παρόχων

  ΦάρμακαΙδιωτικές κλινικέςΔιαγνωστικά κέντραΦυσικοθεραπευτές
2023557 εκατ. ευρώ82,61 εκατ. ευρώ 78 εκατ. ευρώ5,59 εκατ. ευρώ
20221,66 δισ. ευρώ202,53 εκατ. ευρώ 246,98 εκατ. ευρώ 13,71 εκατ. ευρώ 

Πάροχοι

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, ανά κατηγορία παρόχου, έχουν ως εξής:

  • Φάρμακο: Το σύνολο των επιστροφών προϋπολογίζεται στα 557 εκατομμύρια ευρώ (465 εκατομμύρια για φάρμακα κοινότητας και 92 εκατομμύρια για νοσοκομειακά), έναντι 1,79 δισ. ευρώ το 2022.

Από αυτά, το clawback ανέρχεται στα 355 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα κοινότητας και 84 εκατομμύρια για νοσοκομειακά φάρμακα. Το rebate προϋπολογίζεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ για τα φάρμακα κοινότητας και στα 8 εκατομμύρια για τα νοσοκομειακά. Η φαρμακευτική δαπάνη προϋπολογίζεται στα 1,26 δισ. ευρώ (3,14 δισ. το 2022).

Δυσαρεστημένες οι πολυεθνικές από τις επιβαρύνσεις

Μεγάλη πίεση δέχονται οι εταιρείες από τις μητρικές τους λόγω των επιβαρύνσεων που θεωρούν ότι είναι υπερβολικές για τα καινοτόμα σκευάσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ξαναγράφεται η εμπορική πολιτική στην Ελλάδα και πληροφορίες λένε ότι το προσεχές διάστημα θα δούμε και αποσύρσεις σκευασμάτων. Τι και αν περιλαμβάνονται στη θετική λίστα, λένε πηγές, επισημαίνοντας ότι όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν, η έξοδος από την αγορά είναι μονόδρομος. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

«Χορός» κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους, «παγωμένοι» μισθοί για τους εργαζόμενους

Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου – Καλλυντικού Βοιωτίας, Εύβοιας και Αυλώνα:

Στον κλάδο μας οι φαρμακοβιομήχανοι σέρνουν τον «χορό» των κερδών και παρουσιάζουν περήφανα μαζί με την κυβέρνηση τα στοιχεία της ανάπτυξης και των επενδύσεών τους, που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Εκατομμύρια που χαρίζονται από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και προέρχονται από την αφαίμαξη των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων της βιοπάλης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων εκτόξευσαν τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να κερδίζουν και παράλληλα επενδύουν για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Στην «Anfarm», για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις με νέο εξοπλισμό, το ίδιο και στον «Σαράντη». Η «Septona» δημιούργησε νέα μονάδα logistics. Η ΦΑΜΑΡ δημιουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αυλώνα, αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της στη Θήβα ως πρότυπο κέντρο διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα, δρομολογεί τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Αλίμου στον Αυλώνα. Επενδύσεις στον κλάδο μας από όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια, την εργολαβική εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πληρωνόμαστε με μισθούς «παγωμένους» εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι οποίοι όλο και περισσότερο «ροκανίζονται» από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος που μας επιβάλλεται για τις βασικές ανάγκες μας, όπως Υγεία, Παιδεία, στέγη κ.ο.κ. Είναι προφανές ότι το «success story» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων χτίζεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και τροφοδοτείται από την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Οι μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σε «Boehringer», ΦΑΜΑΡ, «Σαράντη» και αλλού, και τα όσα κερδήθηκαν μέσα από αυτές τις μάχες, αποτελούν ελπίδα και παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους. Είναι παράλληλα και μία απάντηση στον «συνδικαλισμό» της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης, που προσπαθεί να «δηλητηριάσει» τους εργαζόμενους και να περάσει τη γραμμή της εργοδοσίας. Προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και με αφετηρία τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση προετοιμαζόμαστε για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Το νέο Υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης εγκαινίασε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM

Η κατασκευή και λειτουργία του εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία για την πενταετία 2021-2025.

Την τελετή εγκαινίων του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης πραγματοποίησε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, της Υφυπουργού Υγείας, κας Ζωής Ράπτη και εκπροσώπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την τελετή ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος.

Παράλληλα, με την παρουσία τους τίμησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων του κλάδου της υγείας, του επιχειρηματικού και του δημοσιογραφικού κλάδου, ενώ οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο RAFARM campus και να ξεναγηθούν στο νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε: «Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή και χαρά που ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος παρίσταμαι σήμερα στα σημαντικά εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας RAFARM. Κάνοντας μία αναδρομή, θα πρέπει να τονίσω ότι, ένας από τους πρώτους νόμους που εισηγήθηκα και ψήφισε η Βουλή ήταν το Επενδυτικό claw back, και χαίρομαι ιδιαίτερα που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει εκμεταλλευτεί στο απόλυτο αυτό το εργαλείο προκειμένου να εξελιχθεί ως ένας από τους πιο ταχέος αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Lavipharm: Άντλησε €51,28 εκατ. στην ΑΜΚ

Ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της Lavipharm A.E., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Aντλήθηκαν κεφάλαια συνολικού ποσού 51.286.100,48€, ενώ το τελικό ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε 88,42%.

Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν πλέον σημαντικοί Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, αναδεικνύοντας τη LavipharmΛΑΒΙ -2,84% σε μια επιτυχημένη επιχειρηματική επαναφορά στο χρηματιστηριακό τοπίο. Η συμμετοχή τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας και την περαιτέρω ισχυροποίησή της στον φαρμακευτικό κλάδο.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των €51,28 εκατ. θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας που στηρίζεται στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Παράλληλα, η Lavipharm αποκτά ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, αφήνοντας πίσω οριστικά μια δεκαετία με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Εφεξής, θα έχει τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κρατικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που δημιουργεί νέες βάσεις και προοπτικές για τη Lavipharm, διασφαλίζοντας τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης που έχει κατακτήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. σημείωσε: «Η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ειδικότερα στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νέα Lavipharm. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και αμεσότερη υλοποίηση της πολύ προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής μας με στόχο την αναπτυξιακή τροχιά του Ομίλου.». Ο κ. Λαβίδας τόνισε «Με ένα έμπειρο Διοικητικό Συμβούλιο και μια ισχυρή και δυναμική ομάδα διοίκησης, είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη Lavipharm σε ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο της μακρόχρονης ιστορίας μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους μετόχους, παλιούς και νέους, για την εμπιστοσύνη τους και σε όλους τους εργαζόμενους της Lavipharm για την πίστη κι αφοσίωσή τους. Μαζί γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Lavipharm. Τέλος, ευχαριστώ τον Ανάδοχο Ambrosia Capital για τη σπουδαία συμβολή του στο εγχείρημα».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναμένεται η έγκριση εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών, με πρώτη ημέρα έναρξης της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022.

Η Lavipharm μπαίνει στη διανομή φαρμακευτικής κάνναβης

Σε στρατηγική συνεργασία προχωρούν η TIKUN Europe, η πρωτοπόρος φαρμακοβιομηχανία στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, και ο ελληνικός φαρμακευτικός όμιλος Lavipharm, για τη διανομή των νέων προϊόντων της Tikun, τα οποία προβλέπεται να είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά το 2023.

Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, οι νέες προϊοντικές σειρές της TIKUN Europe αφορούν τόσο στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που θα παράγονται αποκλειστικά στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα, όσο και στη νέα, εξειδικευμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής κανναβιδιόλης/CBD, που θα παράγεται σε πιστοποιημένο εργοστάσιο της Γαλλίας. Η Lavipharm, στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα αναλάβει την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Tikun. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πενταετής με δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσης.

Demo: Επενδύσεις-μαμούθ με πολλαπλή αξιοποίηση του “Ελλάδα 2.0”

Υποψηφιότητα να αναδειχθεί ως η επιχείρηση, που αξιοποίησε στο μέγιστο δυνατό τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέτει η φαρμακοβιομηχανία Demo ΑΒΕΕ καθώς έχουν εγκριθεί αιτήματα για επιλέξιμες ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες, προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Κλειδί για την παραπάνω εξέλιξη αφορά η δυνατότητα, που παρείχε η κυβέρνηση το 2019, στις φαρμακοβιομηχανίες να συμψηφίζουν αυτόματες επιστροφές (claw-back) προς τον ΕΟΠΥΥ, με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και κλινικές μελέτες.

Αρχικά το ποσό για το σύνολο του κλάδου ορίστηκε σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Μετά την ένταξη, του μηχανισμού «επενδυτικού» claw-back στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το ετήσιο ποσό ανήλθε σε 75 εκατ. ευρώ (σ.σ. για υποβολές της 1/7/2022 και 1/7/2023) και θα φθάσει σε 100 εκατ. ευρώ, για τις υποβολές της 1/7/2024.

Η Demo, εντός του 2022, υπέβαλε αιτήματα για συμψηφισμό δαπανών claw-back με επιλέξιμες ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ, τα οποία εγκρίθηκαν και αφορούν στα εξής έργα:

  • κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών κατηγοριών Πενικιλλινούχων και Κυτταροστατικών στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης
  • ΒΙΕ Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΑΡΙ) και Διεργασιών Χημικής & Βιολογικής προέλευσης, σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Quality by Design)
  • κατασκευή ερευνητικού κέντρου βιοτεχνολογίας για έρευνα και ανάπτυξη και εγκατάσταση ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής βιολογικών δραστικών φαρμακευτικών ουσιών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων στον Άγιο Στέφανο και στο Κρυονέρι Αττικής.
  • επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας χημικών μορίων, σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Quality by Design)

Τα μεγέθη του 2021

Ο όμιλος Demo ΑΒΕΕ έκλεισε τη χρήση 2021 με κύκλο εργασιών, μετά από clawback και rebate, ύψους 190,5 εκατ. ευρώ έναντι 177,8 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων διπλασιάστηκαν, σε σχέση με το 2019, ανερχόμενα σε 51,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, ανήλθαν σε 46,7 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2021 σε 44,5 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια στα 181,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA χρήσης στα 43,9 εκατ. ευρώ (τα προσαρμοσμένα μετά την αφαίρεση εξόδων R&D σε 54,14 εκατ.).

Δικαστική κόντρα Novartis και Elpen για την πατέντα του Gilenya

Για τις 25 Ιανουαρίου 2023, έχει οριστεί η εκδίκαση επιβολής ασφαλιστικών μέτρων από την ελληνική δικαιοσύνη, τα οποία έχει ζητήσει η Novartis κατά της Elpen και αφορά τη Νομική προστασία του προϊόντος Gilenya (φινγκολιμόδη) με ημερήσια δόση 0,5mg.

Στο δικαστήριο – κατά πληροφορίες πάντα – η πολυεθνική, στο πλαίσιο της προάσπισης της πατέντας, θα εμφανίσει μεταξύ άλλων μία ευρωπαϊκή απόφαση και μία βεβαίωση κατοχύρωσης από ελληνικό θεσμικό όργανο.

Κορρές: Διψήφια ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω τουρισμού

Ο τουρισμός αλλά και το δίκτυο διανομής των φαρμακείων, μαζί με το e-shop, που αποτέλεσαν άμυνα της Κορρές στην πανδημία εξακολουθούν και το 2022 να παρέχουν στήριξη στα μεγέθη της απέναντι στις νέες προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός, οι πιέσεις στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και οι αβεβαιότητες στην κινεζική αγορά, ειδικά μετά τα lockdown.

Ο τουρισμός καλλιεργεί προσδοκίες για επανάληψη της καλής επίδοσης της ελληνικής αγοράς, όπου οι πωλήσεις καλλυντικών Κοrres το 2021 αυξήθηκαν κατά 14% έναντι αύξησης 10% για τις πωλήσεις της εταιρείας συνολικά. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 56,1 εκατ. ευρώ από 51 εκατ. ευρώ το 2020 επιστρέφοντας σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι πωλήσεις της Κορρές είχαν ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Νέα επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη – Παγκόσμιο τμήμα για την ασφάλεια των φαρμάκων

Τρίτη επένδυση στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει η Pfizer, έπειτα από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στο νέο αυτό τμήμα οι Safety Risk Leads θα είναι υπεύθυνοι για την ανάλυση και κατανόηση δεδομένων ασφαλείας ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων της Pfizer σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δεδομένα αυτά θα προέρχονται από επιστημονικά περιοδικά, αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, κλινικές και μη- κλινικές μελέτες (invitro & in vivo) και επιδημιολογικές μελέτες. Αρμοδιότητα τους θα αποτελεί επίσης η συνεργασία και αλληλεπίδραση με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για θέματα ασφάλειας φαρμάκων”.

Με άνοδο 18% τρέχουν οι πωλήσεις στα online φαρμακεία στην Ελλάδα

Τον ρυθμό ανάπτυξης 18% στην αξία (€) των online πωλήσεων κατέγραψαν τα Online Φαρμακεία, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Μάλιστα, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 οι Έλληνες καταναλωτές, έχουν πραγματοποιήσει αγορές αξίας €201 εκ. με ΦΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Convert Group.

38 ελληνικές εταιρίες στην CPhI Worldwide 2022, την κορυφαία διεθνή διοργάνωση στον κλάδο του φαρμάκου

Για ακόμα μια χρονιά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιβεβαίωσε τη θέση της ως σημαντικής εξαγωγικής δύναμης στη διεθνή έκθεση CPhI, που πραγματοποιείται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη φετινή έκθεση, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπήθηκε από 38 ελληνικές εταιρείες που επιδεικνύουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Τα ελληνικά φάρμακα ήδη κυκλοφορούν σε 147 χώρες του κόσμου, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για το α’ εξάμηνο του 2022, το φάρμακο αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, θέση που διατηρεί σταθερά την τελευταία πενταετία. Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν απτή απόδειξη της εξωστρέφειας του κλάδου της φαρμακευτικής παραγωγής η οποία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί σημαντικά. Σημεία αναφοράς στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών, αποτελούν, αφενός, η άριστη ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων και αφετέρου, οι σημαντικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε υποδομές και έρευνα. Οι επενδύσεις αυτές συνεπάγονται τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζουν το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας διασφαλίζοντας την κάλυψη των ασθενών με τις αναγκαίες θεραπείες. Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση ακόμη περισσοτέρων επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας

FAMAR: Προχωρούν οι επενδύσεις για την επέκταση και αναβάθμιση του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής στη Θήβα

Με ταχύ ρυθμό προχωρούν οι επενδύσεις που υλοποιεί η FAMAR με στόχο την επέκταση και αναβάθμιση του κέντρου αποθήκευσης και διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων στη Θήβα.

Στόχος των επενδύσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν πλήρως μέσα στο 2023, είναι να αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα της μονάδας και να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο εξοπλισμός της, καθώς και να ενσωματωθούν εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας στην αποθήκευση και στη μεταφορά φαρμακευτικών σκευασμάτων, παιδικών τροφών και ιατρικών συσκευών.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων καλύπτει η αγορά ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και σύγχρονων μεταφορικών μέσων απαραίτητων για την απρόσκοπτη λειτουργία της αποθηκευτικής μονάδας, προκειμένου να διασφαλίσει την επαρκή κάλυψη για τις παρούσες, αλλά και τις μελλοντικές της ανάγκες.

Υπογραμμίζεται πως έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου αποθήκευσης και διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων (Centre of Operations Excellence) για όλες τις δραστηριότητες αποθήκευσης, επιλογής και προετοιμασίας παραγγελιών και επικόλλησης, δίνοντας έμφαση στην αυτοματοποίηση και τη λειτουργική ευελιξία, το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσης.

Πρόκειται για μια επένδυση που επιτρέπει στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής να πετύχει την αναβάθμιση των δυνατοτήτων διαχείρισης των πιο ευαίσθητων φαρμακευτικών προϊόντων με τα πιο προηγμένα Συστήματα Ποιότητας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις Ορθής Πρακτικής Διανομής (GDP) και τους κανονισμούς του ΕΟΦ και με πλήρη σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τα υψηλά standards των πελατών.

Η ELPEN αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή των φαρμάκων της Bionorica

Η ELPEN προχωρά σε συνεργασία με την Bionorica, μια κορυφαία γερμανική εταιρεία με εξειδίκευση στην ανάπτυξη φαρμάκων φυτικής προέλευσης με κλινική τεκμηρίωση (Herbal Medicinal Products). Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή των φαρμάκων της, φέρνοντας στην ελληνική αγορά μια σειρά από θεραπευτικές επιλογές στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της ELPEN με την Bionorica ο co-CEO της ELPEN,  κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε «Η Bionorica είναι μια κορυφαία γερμανική εταιρεία με εξαιρετικά σημαντική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη φαρμάκων φυτικής προέλευσης. Η συνεργασία μας μαζί της έχει ως στόχο τη βέλτιστη δυνατή κάλυψη των ασθενών με επιπλέον θεραπευτικές επιλογές και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε θεραπείες που είναι δοκιμασμένες στην κλινική πράξη και διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση. Η είσοδος των φαρμάκων φυτικής προέλευσης στην ελληνική αγορά σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρο, πως η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων αποτελεί αναμφίβολα μια θεραπευτική επιλογή, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των ασθενών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους».

Η φαρμακευτική Εταιρεία TIKUN Europe προχωρά σε συνεργασία με την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΕΛΛΑΣ

Η TIKUN Europe, η φαρμακοβιομηχανία που πρωτοστατεί στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις της δημιουργώντας μια στρατηγική συμμαχία με τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΕΛΛΑΣ, η οποία θα είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του brand name TIKUN στην Ελλάδα.

Το πλαίσιο της συνεργασίας θα αφορά αρχικά στην ενημέρωση, προώθηση και διανομή της σειράς συμπληρωμάτων διατροφής TIKUN CBD στα φαρμακεία, καθώς και τις φαρμακαποθήκες, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές και επιστήμονες Υγείας να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα TIKUN CBD.

Τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο των φαρμακαποθηκών

Στο τραπέζι των συζητήσεων ακούγεται ότι έχουν καθίσει διοικήσεις φαρμακαποθηκών, προκειμένου να βρεθούν τρόποι συνεργασίας και γιατί όχι, ακόμη και μετοχικής. Λέγεται ότι τα κόστη δεν “παλεύονται”, ενώ αν υπάρξουν στρατηγικές συνεργασίες τότε θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και επιτυχώς.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των 130 περίπου φαρμακαποθηκών που υπάρχουν στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και άρα αυτό και μόνο αφήνει περιθώρια για συμπράξεις.

Πού χαλάει όμως το “μαγείρεμα”; Στο ότι ο καθένας θέλει το πάνω χέρι στη σύμπραξη, έτσι ώστε να έχει και τον απόλυτο έλεγχο. Το κατά μόνας όμως, ιδίως σήμερα, δείχνει ότι δεν έχει μέλλον.

Παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία

Το Dupixent και τα εμβόλια κατά της γρίπης εκτοξεύουν της πωλήσεις της Sanofi

Το Dupixent παρέμεινε ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για τη Sanofi. Το συγκεκριμένο  φάρμακο κατά της φλεγμονώδους νόσου συνέβαλε κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στις συνολικές πωλήσεις οι οποίες αυξήθηκαν 44,5%. Η απόδοση ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street κατά 7%, σύμφωνα με την SVB Securities.

Το αυξημένο συνολικό ενδιαφέρον για τα βιολογικά φάρμακα καθώς και οι νέες ενδείξεις του φαρμάκου συνέβαλαν στην αύξηση των συνολικών συνταγών του Dupixent κατά 49%, σύμφωνα με τη Sanofi. Η εταιρεία διατήρησε τον στόχο πωλήσεων του Dupixent τουλάχιστον στα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και ελπίζει ότι το φάρμακο θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Ο επόμενος μεγάλος τομέας είναι τα εμβόλια, με αύξηση 23,5% στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο τα εμβόλια κατά της γρίπης αυξήθηκαν κατά 32,4% στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο, λόγω της «κατασκευαστικής αριστείας» που οδήγησε σε αποστολές εμβολίων κατά της γρίπης νωρίτερα από πέρυσι. Τα αποτελέσματα του τριμήνου καταδεικνύουν ότι η εταιρεία βρίσκεται «στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Paul Hudson.

Η επόμενη χρονιά θα είναι μια μεγάλη χρονιά για τη Sanofi, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Ανταγωνίζεται με την Pfizer, την GSK και την AstraZeneca για να εξασφαλίσει μερίδιο στην «αγορά» του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και μια πρόσφατη θετική γνώμη από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το αντίσωμά της για τον RSV, το Beyfortus, δίνει στην εταιρεία ένα πλεονέκτημα.

Η Pfizer βρίσκεται υπό οικονομική έρευνα στην Ιταλία για απόκυψη κερδών ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε μια νέα έρευνα, οι οικονομικές αρχές της Ιταλίας ισχυρίζονται ότι η ιταλική μονάδα της Pfizer, Pfizer Italia Srl, απέκρυψε κέρδη τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταφέροντας χρήματα σε μονάδες της Pfizer σε άλλες χώρες, αναφέρει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι η Pfizer Italia Srl μετέφερε «υπερβολικά κεφάλαια» σε θυγατρικές της Pfizer στις ΗΠΑ και την Ολλανδία για να αποφύγει φόρους που θα μπορούσαν να φτάσουν το 26%. Η έρευνα ξεκίνησε το Φεβρουάριο και καλύπτει το 2017, το 2018 και το 2019. Σε αυτά τα τρία χρόνια, το παγκόσμιο προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος της Pfizer έφτασε τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, η φορολογική υπηρεσία της Ιταλίας θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα. Ο οργανισμός μπορεί να αξιολογήσει πιθανά πρόστιμα και πληρωμές φόρων εάν κριθούν δικαιολογημένα.

Η ιταλική μονάδα είναι σχεδόν 70 ετών και απασχολεί περίπου 2.000 εργαζόμενους. Έχει ένα εργοστάσιο στο κέντρο της περιοχής Marche, το οποίο παράγει χάπια για τον καρκίνο και τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, και ένα στη Σικελία που επικεντρώνεται σε στείρα ενέσιμα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για μια εταιρεία να κάνει «offshoring» τα κέρδη της παρακάμπτοντας τους φόρους. Το  καλοκαίρι, μια μεγάλη έρευνα της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας των ΗΠΑ στόχευσε εταιρείες όπως η Amgen, η Merck, η AbbVie και η Abbott για αποφυγή φόρων, χρησιμοποιώντας τις θυγατρικές τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλό ή μηδενικό φόρο.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι η Amgen συγκέντρωσε 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις στις ΗΠΑ το 2021, αλλά ανέφερε μόλις 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα προ φόρων το ίδιο έτος.

Εν τω μεταξύ, η Merck κατηγορήθηκε ότι εξώθησε τα κέρδη της στην Keytruda, καταβάλλοντας φορολογικό συντελεστή 11% το 2021, που είναι περίπου το ήμισυ του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των ΗΠΑ του 21%. Το 2021, η επιτροπή της Γερουσίας κατηγόρησε την AbbVie για μετατόπιση κερδών offshore ενώ ανέφερε μια εγχώρια ζημία για να αποφύγει την καταβολή φόρων εταιρικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, δήλωσε ο γερουσιαστής Ron Wyden, πρόεδρος της επιτροπής.

Πρόστιμο επιβλήθηκε στη Merck ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ στην Ισπανία για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού γενόσημων της Insud Pharma

Η ισπανική αντιμονοπωλιακή επιτροπή (CNMC) δεπέβαλε πρόστιμο στον φαρμακευτικό γίγαντα του Νιου Τζέρσεϊ 39 εκατομμύρια για παρεμπόδιση μιας γενόσημης έκδοσης της αντισυλληπτικής συσκευής NuvaRing. Η επιτροπή ανέφερε ότι η Merck χρησιμοποίησε παραπλανητικές πρακτικές για να αποτρέψει την Insud Pharma της Ισπανίας από την εμπορία της συσκευής της. Η αμερικανική εταιρεία έλαβε επίσης δικαστική απόφαση που απαγόρευε στην Insud να κατασκευάζει τη γενόσημη συσκευή στην Ισπανία, γεγονός που ουσιαστικά εμπόδισε την Insud να πουλήσει τη συσκευή οπουδήποτε στον κόσμο. Η MSD (Merck) ανέπτυξε μια στρατηγική εξαπάτησης του δικαστηρίου, αποκρύπτοντας σχετικές πραγματικές και τεχνικές πληροφορίες.

Η GSK μειώνει την παραγωγή παυσίπονων στο Πακιστάν, επικαλούμενη τις τιμές εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η μονάδα της GSK στο Πακιστάν μειώνει την παραγωγή του παυσίπονου Panadol εν μέσω μιας αυξανόμενης έκτακτης ανάγκης , που προκλήθηκε από πρόσφατες πλημμύρες στη χώρα. Η εταιρεία επικαλέστηκε ανωτέρα βία που σχετίζεται με το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δισκίων Panadol, Panadol Extra και παιδικών Panadol.

Παρά την προσαρμογή των τιμών καταναλωτή για τον πληθωρισμό που εγκρίθηκε για το 2022, η αύξηση «δεν είναι ανάλογη με την εξουθενωτική αύξηση των τιμών της πρώτης ύλης της Παρακεταμόλης», πρόσθεσε η εταιρεία. Αν και η GSK έχει επιβραδύνει την παραγωγή του παυσίπονου, η εταιρεία επεσήμανε ότι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κλείσει τη συνολική παραγωγή φαρμάκων στην κατηγορία των παυσίπονων.

Η κίνηση της GSK έρχεται στον απόηχο των τεράστιων πλημμυρών φέτος που κατέκλυσαν περίπου το ένα τρίτο της χώρας, επηρεάζοντας περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους. Από τότε, το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια έκρηξη του δάγκειου πυρετού, της ελονοσίας και άλλων υδατογενών ασθενειών.

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων κατά του AIDS από τη Gilead Sciences

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση AIDS Healthcare Foundation που παρέχει φάρμακα και φροντίδα σε ασθενείς και φορείς HIV/AIDS, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι η Gilead «αρνείται τώρα να προσφέρει την έκπτωση 340 B για τα φάρμακα για τον HIV σε παρόχους που χρησιμοποιούν συμβεβλημένα φαρμακεία». Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα τιμολόγησης φαρμάκων 340B επιτρέπει στα κατάλληλα νοσοκομεία και κλινικές που θεραπεύουν ασθενείς με χαμηλό εισόδημα και ανασφάλιστους ασθενείς να αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα με έκπτωση 25% έως 50%. Ωστόσο, η Gilead θέτει «παράνομους περιορισμούς στα προγράμματα φαρμακείων με σύμβαση 340B» για να παρακάμψει αυτές τις εκπτώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της AHF. Εκπρόσωπος της Gilead είπε ότι η το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ισχύει για τα φάρμακα της Gilead για τον HIV.

Μοιάζει με το τέλος της εταιρείας φαρμάκων για γυναίκες TherapeuticsMD

Αφού η εταιρεία έδωσε άδεια για τα προϊόντα της στη Mayne Pharma για 153 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα, ετοιμάζεται να απολύσει  εργατικό δυναμικό 212 ατόμων έως τις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που κατατέθηκε στη Φλόριντα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο εταιρειών,  η TherapeuticsMD παρείχε επίσης «ορισμένα περιουσιακά στοιχεία» που θα επιτρέψουν στη Mayne να εμπορευματοποιήσει τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν και  το φάρμακο για την κολπική ατροφία Imvexxy, το φάρμακο για την εμμηνόπαυση Bijuva και τις μάρκες προγεννητικών βιταμινών της εταιρείας.

Η Novartis «περικόπτει» σχεδόν 300 θέσεις εργασίας στο Garden State

Αδυνατίζοντας το εργατικό δυναμικό της για να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis αποκάλυψε το επόμενο σκέλος της εκτεταμένης αναδιάρθρωσής του. Η Novartis περικόπτει 285 θέσεις εργασίας σε τρεις τοποθεσίες στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι τρεις επιχειρήσεις στο Ανατολικό Ανόβερο αναφέρονται ως Novartis Services, Novartis Pharmaceuticals και Novartis Corporation. Οι απολύσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 28 Ιανουαρίου.

Οι πολιτείες πιέζουν το Μπάιντεν να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων επιτρέποντας τις εισαγωγές από τον Καναδά

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τις πολιτείες να τους επιτρέψει να εισάγουν φάρμακα από τον Καναδά για να συντελέσουν στη μείωση του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το Κολοράντο στις 5 Δεκεμβρίου έγινε τουλάχιστον η τέταρτη πολιτεία που ζήτησε ομοσπονδιακή άδεια για να χρησιμοποιήσει τη στρατηγική, μετά τη Φλόριντα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Νέο Μεξικό. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τη συγκεκριμένη προσέγγιση, αλλά η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για ένα κρατικό σχέδιο.

 Ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν καλωσόρισε αιτήσεις για προγράμματα εισαγωγής φαρμάκων από το Κολοράντο και άλλες πολιτείες. Αλλά δεν θα δεσμευόταν ότι ο FDA θα αποφανθεί θετικά για οποιαδήποτε αίτηση το 2023. Οι αγοραστές (ασθενείς) στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν μεταξύ των υψηλότερων τιμών στον κόσμο για επώνυμα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα φάρμακα είναι γενικά λιγότερο ακριβά στον γειτονικό Καναδά, όπου η κυβέρνηση ελέγχει τις τιμές.

Υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η εισαγωγή φαρμάκων από τον Καναδά μπορούσε να γίνει με ασφάλεια (ικανοποιώντας μια προϋπόθεση που ορίζεται σε ομοσπονδιακό νόμο εισαγωγής φαρμάκων του 2003). Η κυβέρνηση Τραμπ οριστικοποίησε τους κανόνες τον Σεπτέμβριο του 2020.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μπάιντεν είπε ότι θα επέτρεπε τις εισαγωγές σε συνταγογραφούμενα φάρμακα από άλλες χώρες, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστοποιήσει αυτά τα φάρμακα ως ασφαλή.

Ασύμφορη για τις φαρμακευτικές η επένδυση σε νέα αντιβιοτικά – Ανησυχία για τα ανθεκτικά μικρόβια

Την ώρα που η ανθεκτικότητα των μικροβίων αυξάνεται, η ανθρωπότητα ξεμένει από αντιβιοτικά. Οι εταιρείες διστάζουν να επενδύσουν σε ανάπτυξη νέων σκευασμάτων, καθώς η έρευνα έχει υψηλά κόστη, η κάλυψη των οποίων είναι αμφίβολη. «Τα αντιβιοτικά ερευνούνταν σε όλες τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», ανέφερε πρόσφατα στο συνέδριο «Scheele» στο Warnemünde της Γερμανίας, η δρ Ulrike Holzgrabe, ανώτερη καθηγήτρια φαρμακευτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Würzburg. Σήμερα, σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν αποσυρθεί από αυτόν τον τομέα. Αν και εξακολουθούν να γίνονται πολλές έρευνες στα πανεπιστήμια, είπε, υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης για την προηγμένη προκλινική φάση καθώς και για τις ακόμη πιο δαπανηρές κλινικές δοκιμές. Το γεγονός ότι ολοένα και λιγότερα αντιβιοτικά βγαίνουν στην αγορά αλλά και τους λόγους για αυτό, εξηγεί ο ίδιος ο πρόεδρος της vfa (Verband der forschenden Pharma-Unternehmen) Han Steutel, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι με το σημερινό εύρος της ανάπτυξης αντιβιοτικών, οι εταιρείες του φαρμακευτικού και βιοτεχνολογικού τομέα φτάνουν στα όρια του οικονομικά δικαιολογημένου, για αυτές, και αρκετές έχουν ήδη αναγκαστεί να τα παρατήσουν.

Οι βακτηριοφάγοι που σκοτώνουν βακτήρια χρησιμοποιούνται τώρα σε ορισμένες δύσκολες ιατρικές περιπτώσεις. Πρόκειται για ιούς που αναγνωρίζουν πολύ συγκεκριμένα στελέχη ενός συγκεκριμένου τύπου βακτηρίων, τα μολύνουν και τελικά τα καταστρέφουν. Στο απώτερο μέλλον, μπορεί να είναι διαθέσιμοι για ευρεία χρήση.

Κίνα: Απέκλεισε για 1,5 χρόνο τη GSK από το εθνικό πρόγραμμα προμήθειας φαρμάκων

Η Κίνα απαγόρευσε στον βρετανικό κολοσσό της φαρμακοβιομηχανίας GSK να συμμετάσχει στο εθνικό πρόγραμμα προμήθειας φαρμάκων για χρονικό διάστημα ενάμιση έτους, από τις 31 Οκτωβρίου 2022 έως τις 29 Απριλίου 2024, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το δίκτυο CCTV ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας αποφάσισαν να αποκλείσουν την GSK αφότου μια παρτίδα του φαρμάκου της για τον προστάτη -με την επωνυμία Avodart- που προμήθευσε η GSK μέσω πολωνικής εταιρείας παραγωγής με την οποία έχει σύμβαση, κρίθηκε ακατάλληλο σε πρόσφατο ποιοτικό έλεγχο που διενήργησε η Εθνική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων. Σημειώνεται ότι το Πεκίνο έχει θεσπίσει ένα εθνικό πρόγραμμα προμήθειας φαρμάκων όπου παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες και κινεζικές εταιρείες παραγωγής γενόσημων φαρμάκων διαγκωνίζονται για τη χονδρική πώληση των προϊόντων τους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Εξαγορές-Συγχωνεύσεις-συνεργασιες

31 εξαγορές πέτυχε ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας το 2022

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αναμένονταν ευρέως να αποτελέσουν βασικό θέμα στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία το 2022, όπως και έγινε. Οι πωλήσεις στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του 2021, χάρη στα προϊόντα για την COVID-19, τα καινοτόμα επώνυμα φάρμακα και τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας που πραγματοποίησαν.

Εντωμεταξύ, έντεκα φάρμακα, που δημιουργούν πωλήσεις άνω των 5 δισ. δολ. ετησίως, πρόκειται να χάσουν την παγκόσμια προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους αυτή τη δεκαετία.

Παράλληλα, οι κλινικές αποτιμήσεις βιοφαρμακευτικών φαρμάκων και οι αποτιμήσεις πρώιμου εμπορικού σταδίου μειώθηκαν δραματικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 – μια τάση που κέρδισε δυναμική κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022.

Ποιες όμως είναι οι 5 μεγαλύτερες προσφορές συγχωνεύσεων και εξαγορών που μας απασχόλησαν τη φετινή χρονιά;

1. Amgen-Horizon

Η πρόσφατη εξαγορά της Horizon Therapeutics που εξειδικεύεται στις σπάνιες παθήσεις, από την Amgen, αντί του ποσού των 27,8 δισ. δολ. κατέχει την πρώτη θέση φέτος ως η ακριβότερη εξαγορά του κλάδου. Αυτή η αναβαθμισμένη συμφωνία προσφέρει στην Amgen ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας θυρεοειδικών οφθαλμικών παθήσεων, teprotumumab-trbw.

2. Pfizer-Biohaven

Η εξαγορά της Biohaven Pharma από την Pfizer που της κόστισε 11,6 δισ. δολ. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή συγχωνεύσεων και εξαγορών του έτους στον κλάδο. Μέσω αυτής της εξαγοράς μεσαίου μεγέθους, η Pfizer κέρδισε το φάρμακο για την ημικρανία rimegepant, το οποίο αναμένεται να παίξει ζωτικό ρόλο στη μάχη της φαρμακοβιομηχανίας ενάντια σε μια σειρά από επερχόμενες λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχει να αντιμετωπίσει.

3. Pfizer-Global Blood Therapeutics

Η τρίτη πιο ακριβή εξαγορά του έτους είναι η συμφωνία της ειδικής στην δρεπανοκυτταρική αναιμία, Global Blood Therapeutics από την Pfizer, με το ποσό των 5,4 δισ. δολ. Η Pfizer πρόσθεσε το από του στόματος φάρμακο voxelotor στο ποικίλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της.

Το Oxybryta προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολ. σε ετήσιες πωλήσεις στο αποκορύφωμά της. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη εσόδων θα εξαρτηθεί από την εμπορική απορρόφηση της ανάπτυξης ανταγωνιστικών θεραπειών με γονιδιακή επεξεργασία.

4. BMS-Turning Point Therapeutics

Η εξαγορά  της Turning Point Therapeutics, από την Bristol Myers Squibb με το ποσό των 4,1 δισ. δολ.  είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς. Αυτή η συμφωνία που έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά και που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, επικεντρώθηκε στην πειραματική υποψήφια θεραπεία  για τον καρκίνο του πνεύμονα, τη ρεποτρεκτινίμπη.

Η Wall Street υπολόγισε ότι το repotrectinib θα αποφέρει κορυφαίες πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολ. ετησίως.

Η ρεποτρεκτινίμπη, με τη σειρά της, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των επερχόμενων λήξεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη θεραπεία αντικαρκινικής θεραπείας του Opdivo και του αντιπηκτικού Eliquis (που διατίθεται από κοινού με την Pfizer).

5. Amgen-ChemoCentryx

Η εξαγορά από την Amgen της ChemoCentryx τον περασμένο Αύγουστο, αντί του ποσού των 3,7 δισ. δολ.  είναι η πέμπτη μεγαλύτερη συμφωνία φέτος. Η ώθηση πίσω από τη συναλλαγή ήταν το εγκεκριμένο από το FDA φάρμακο κατά των ουδετερόφιλων κυτταροπλασματικών αντισωμάτων που σχετίζεται με την αγγειίτιδα, του avacopan.

Υπήρξαν 31 συνολικές εξαγορές στη φαρμακοβιομηχανία το 2022.

Συγκριτικά, ο κλάδος σημείωσε 25 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2021, 23 το 2020, 28 το 2019 και 16 το 2018, σύμφωνα με την Chimera Research Group.

Για το 2022, ο μέσος όρος μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων συμφωνιών ανέρχεται επί του παρόντος στα 10,5 δισ.. δολ. Το 2021, ο μέσος όρος των συμφωνιών ήταν στα 6,4 δισ. δολ.

Αντίθετα, οι εξαγορές αυξήθηκαν στα 17,5 και 33,1 δισ. δολ. το 2020 και το 2019, αντίστοιχα. Το 2018, ο μέσος όρος των εξαγορών ανήλθε στα 7,8 δισ. δολ.

Εν ολίγοις, η φετινή δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών φαρμάκων χαρακτηρίστηκε από μια σημαντική άνοδο στον αριθμό των εξαγορών και μια μέτρια αύξηση του μέσο όρου του αντιτίμου.

Συμπερασματικά, αριθμητικά οι συμφωνίες αυξήθηκαν το 2022, ωστόσο δεν έχει φτάσει τα υψηλά επίπεδα των προσφορών του 2020 και του 2019.

Mega-deal στη βιοτεχνολογία – Η Amgen εξαγοράζει τη Horizon Therapeutics έναντι $26,45 δισ.

Η Amgen Inc. ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Horizon Therapeutics Plc έναντι τιμήματος 26,4 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της Amgen, η οποία ενισχύει και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο αμερικανικός κολοσσός της βιοτεχνολογίας θα καταβάλει 116,5 δολάρια για κάθε μετοχή της Horizon Therapeutics, τιμή περίπου 20% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Horizon την Παρασκευή, στα 97,29 δολάρια. Με βάση την τιμή αυτή, η Horizon αποτιμάται στα 28,3 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.

Η συμφωνία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της Amgen με πολλά εγκεκριμένα φάρμακα, όπως το Krystexxa που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ουρικής αρθρίτιδας που δεν αντιμετωπίζεται από άλλα φάρμακα. Θα βοηθήσει επίσης την Amgen να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το κορυφαίο σε πωλήσεις φάρμακό της για την αρθρίτιδα, Enbrel, από νεότερες επώνυμες θεραπείες και την επικείμενη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του εν λόγω φαρμάκου. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq, Horizon λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ των ετήσιων πωλήσεών της ύψους 3,6 δισ. δολαρίων από το Tepezza, μια θεραπεία για την αυτοάνοση θυρεοειδική οφθαλμική νόσο. Άλλα κορυφαία φάρμακα της είναι το Krystexxa για τη χρόνια ουρική αρθρίτιδα και το Ravicti, μια θεραπεία για τις εγγενείς διαταραχές της ουρίας.

Η Merck εξαγοράζει την Imago BioSciences για 1,35 δισ. Δολάρια

Η Merck συμφώνησε να εξαγοράσει την Imago BioSciences προκειμένου να αποκτήσει θεραπείες για παθήσεις του μυελού των οστών, συμπεριλαμβανομένου φαρμάκου που βρίσκεται σε μεσαίου σταδίου δοκιμές.

Η προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας ανέρχεται στα 36 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, με premium περίπου 107% από το τελευταίο κλείσιμο του τίτλου της Imago.

Στον απόηχο της είδησης, η αξία της μετοχής της Imago έχει υπερδιπλασιαστεί στις προσυνεδριακές συναλλαγές και κινείται στα 35,65 δολάρια (+(104,9%).

H Imago με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο αναπτύσσει φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών σχετικά με το μυελό των οστών, ενώ επί του παρόντος δοκιμάζει το Bomedemstat για τη θεραπεία ενός χρόνιου καρκίνου που είναι γνωστός ως μυελοπολλαπλασιαστικά νεοπλάσματα.

Eli Lilly: Απέκτησε την Akouos Inc έναντι 487 εκατ. Δολαρίων

Η Eli Lilly πρόκειται να αποκτήσει την εταιρεία ανάπτυξης γενετικής ιατρικής Akouos Inc έναντι περίπου 487 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, καθώς η φαρμακοβιομηχανία στοχεύει να ενισχύσει το οπλοστάσιό της σε γονιδιακές θεραπείες που στοχεύουν σε μια σειρά από αναπηρίες.

Η μετοχή της Akouos σημειώνει άνοδο 84% και διαπραγματεύεται 40 σεντς υψηλότερα από την τιμή προσφοράς της Lilly στα 12,50 δολάρια, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει πληρωμή 3 δολαρίων ανά μετοχή, που εξαρτάται από συγκεκριμένα γεγονότα που συνδέονται με τις δοκιμές φαρμάκων, και έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μέγεθος της συναλλαγής στα 610 εκατ. δολάρια.

Η Eli Lilly προσπαθεί να δημιουργήσει μια σειρά γονιδιακών θεραπειών, μετά την εξαγορά της Prevail Therapeutics έναντι 1 δισ. δολαρίων στο προηγούμενο έτος.

Ανακοίνωσε επίσης μια επένδυση 700 εκατ. δολαρίων σε ένα νέο ερευνητικό κόμβο στη Βοστόνη, που εστιάζει στην ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών.

Πέντε οφθαλμικά σκευάσματα πούλησε η Νοvartis

Εν μέσω της μεγάλης αναδιάρθρωσης που πραγματοποιεί με την απόσχιση από το άρμα της, της εταιρείας γενόσημων Sandoz, η Νοvartis πούλησε πέντε από τα οφθαλμικά της φάρμακα στην εταιρεία οφθαλμοθεραπείας Harrow αντί του ποσού των 175 εκατ. δολ.

Η Alcon ολοκληρώνει την εξαγορά της Aerie Pharmaceuticals

Η Alcon ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Aerie Pharmaceuticals. Τον Αύγουστο, η Alcon ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Aerie για περίπου 770 εκατ. δολ., ή 15,25 δολάρια ανά μετοχή, που είναι αυξημένη 37% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Aerie πριν από τη συμφωνία.

Η AstraZeneca εξαγοράζει την Neogene Therapeutics

Η AstraZeneca θα εξαγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Neogene Therapeutics έναντι 320 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Τρίτη η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου φαρμακευτική εταιρεία, επιδιώκοντας να δημιουργήσει με τη σειρά της θεραπείες για τον καρκίνο με βάση τα κύτταρα.

Αν και το χαρτοφυλάκιο ογκολογίας της AstraZeneca αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο των περσινών της εσόδων, δεν διαθέτει εγκεκριμένη κυτταρική θεραπεία καρκίνου και βρίσκεται πίσω από ανταγωνιστές όπως η Novartis και η Gilead.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Αγώνας δρόμου για το φάρμακο – εμπόρευμα από ασθενείς και υγειονομικούς

Σε αγώνα δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, αναζητώντας αντιπυρετικά, παυσίπονα, φάρμακα ακόμα και για την αλλεργική ρινίτιδα και τη ναυτία, αντικαταθλιπτικά, για τον διαβήτη, μέχρι εμβόλια έναντι της ηπατίτιδας, έρπητα ζωστήρα, ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων ακόμη και για την ανεμοβλογιά το επόμενο διάστημα. Στον ίδιο μαραθώνιο τρέχουν γιατροί και στα δημόσια νοσοκομεία αναζητώντας για τους ασθενείς τους νοσοκομειακά φάρμακα όπως αντικαρκινικά, θρομβολυτικά, σκευάσματα προετοιμασίας για μεταμοσχεύσεις παιδιών κι ενηλίκων κ.ά.

Συνολικά ο ΕΟΦ κάνει λόγο για ελλείψεις σε πάνω από 150 σκευάσματα, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι μιλούν για τουλάχιστον 400 που αφορούν όλο το φάσμα των παθήσεων. Συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων (υπουργείου Υγείας, ΕΟΦ, ΣΦΕΕ, φαρμακαποθηκών κ.ά.) αποδίδουν το πρόβλημα στις «παράλληλες εξαγωγές» (δηλαδή αντί να προωθούνται τα φάρμακα προς τα φαρμακεία, προωθούνται σε φαρμακαποθήκες άλλων κρατών για μεγαλύτερα κέρδη που κυμαίνονται ετησίως 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ). Απέναντι στο πρόβλημα, η κυβέρνηση αντί να απαγορεύσει όλες τις παράλληλες εξαγωγές διά παντός, κάνει λόγο για ολιγόμηνη απαγόρευση λίστας …79 προϊόντων, η οποία θα «επικαιροποιείται κατά διαστήματα».

Ωστόσο οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι μια ακόμη συνέπεια από την εμπορευματοποίηση του φαρμάκου, το οποίο παράγεται και διακινείται με κριτήριο τους νόμους της αγοράς και το υψηλότερο κέρδος.

Χαρακτηριστικό τού τι σημαίνει «φάρμακο – εμπόρευμα» είναι ότι μόνο το 2021, η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 2 δισεκατομμύρια πλήρωσε απευθείας ο λαός από την τσέπη του, είτε για συμμετοχή, είτε εξ’ ολοκλήρου. Θύμα αυτής της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου είναι και πάλι ο λαός, που το πληρώνει με την τσέπη του και με εκπτώσεις στην υγεία του, εγκλωβισμένος στις μυλόπετρες του κέρδους πολυεθνικών και φαρμακεμπόρων.

Ελλείψεις φαρμάκων: Άλλο ένα «επίτευγμα» του καπιταλισμού

(Από το άρθρο της προέδρου της ΟΕΦΣΕΕ, Γιώτας Ταβουλάρη, στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»)

«Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα να οξύνεται, προσθέτοντας ένα ακόμα βάσανο στις πλάτες του πολύπαθου λαού.

Για άλλη μια φορά ο καπιταλισμός κάνει το «θαύμα» του και βάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη δυσάρεστη θέση να αναζητούν απεγνωσμένα τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, αντιμετωπίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε μια σειρά φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι ευρείας χρήσης, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, οφθαλμολογικά, εισπνεόμενα, παιδιατρικά!

Μια προκλητικά αντιφατική πραγματικότητα:

Αποτελεί τεράστια πρόκληση το γεγονός ότι την ώρα που ο κόσμος επιδίδεται σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να βρει τα απαραίτητα φάρμακα, η εντατικοποίηση της δουλειάς στην παραγωγή και στη διανομή – διακίνηση των φαρμάκων τσακίζει κόκαλα, ενώ η κερδοφορία και η ανάπτυξη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών «χτυπάει κόκκινο»!

Και για του λόγου το αληθές:

Η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών κατέγραψε αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το 2019 οι πωλήσεις φαρμάκων σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία έφτασαν τα 6,7 δισ. Οι εξαγωγές φαρμάκου άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 48,3% σε σχέση με το 2019. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Οι πωλήσεις φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία πενταετία, με αυτές να αγγίζουν τα 3 δισ. το 2021. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 180%, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 35%. Οι πωλήσεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά έφτασαν τα 77 δισ. ευρώ, από το 2009 έως το 2020.

Πώς εξηγείται, λοιπόν, αυτή η αντιφατική πραγματικότητα; Πώς εξηγείται σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία και η παραγωγικότητα στη βιομηχανία σημειώνουν καθημερινά τεράστια πρόοδο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες παντού, το φαινόμενο των ελλείψεων στα φάρμακα όχι μόνο να μην αντιμετωπίζεται, αλλά αντίθετα να επιδεινώνεται, στην Ελλάδα, αλλά και σε μια σειρά χώρες της ΕΕ και αλλού;

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε πρόσκαιρο, ούτε συγκυριακό, ούτε οφείλεται σε ορισμένες στρεβλώσεις που μπορούν να διορθωθούν, ώστε να έχουμε πιο «εύρυθμη» και «υγιή» λειτουργία της αγοράς. Αντίθετα, αποτελεί γέννημα – θρέμμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που αντιμετωπίζει όλα τα αγαθά, ανάμεσά τους και το φάρμακο, ως εμπορεύματα, τα οποία υπόκεινται στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με κριτήριο το κέρδος.

Η παραγωγή και η διακίνηση του φαρμάκου διέπεται από τους νόμους της αγοράς, υποτάσσεται στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων που το έχουν στα χέρια τους και το ελέγχουν, διαγράφοντας τη διαδρομή του από την παραγωγή μέχρι τη λιανική πώλησή του. Μια διαδρομή που χαράσσεται με κριτήριο το κέρδος και μόνο αυτό.

Το φάρμακο – εμπόρευμα στη χοάνη του καπιταλιστικού κέρδους

Οι περιβόητες «παράλληλες εξαγωγές» που ενοχοποιούνται κατά κύριο λόγο για τις ελλείψεις και «ξορκίζονται» από τους εκάστοτε κυβερνητικούς διαχειριστές του καπιταλιστικού κράτους είναι ένας από τους τρόπους για να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό κέρδος, αφού οι φαρμακέμποροι αποκομίζουν πολλαπλάσιο κέρδος, εξάγοντας φάρμακα σε χώρες όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι η φυσική συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο, έχουν τη νομιμοποίηση του καπιταλιστικού κράτους, καταγράφονται επίσημα και έχουν τα ανάλογα οφέλη, εντάσσονται στα «ιερά και όσια» της ΕΕ που είναι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων, η πεμπτουσία, δηλαδή, του καπιταλισμού!

Οι «παράλληλες εξαγωγές» αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακέμπορων, αφού μέσω αυτών οι φαρμακαποθήκες αποκομίζουν ένα μέρος των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας. Οι φαρμακοβιομήχανοι, με τη σειρά τους, απαντούν, διαθέτοντας μειωμένες ποσότητες φαρμάκων σε χώρες που έχουν πιο χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε αυτές ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων, καθώς οι φαρμακέμποροι εξάγουν έτσι κι αλλιώς τις συμφωνημένες ποσότητες.

Τα μέτρα προσωρινού περιορισμού αυτών των εξαγωγών όχι μόνο δεν δίνουν καμιά προοπτική για τη λύση του προβλήματος των ελλείψεων, αλλά, με τις εξαιρέσεις που προβλέπουν, αποτελούν άλλο ένα εργαλείο για την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέτοιου είδους μέτρα, που προβάλλονται δεόντως από την κυβέρνηση, όπως και αυτό της υποχρεωτικής δήλωσης των αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες που υπηρετεί, με στόχο τη συσκότιση της πραγματικής αιτίας του προβλήματος, της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας. Ταυτόχρονα, δείχνουν την ανησυχία τους μπροστά στα αδιέξοδα που γεννά η μήτρα αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματός τους, τις απόπειρες αντιμετώπισής τους, μέσα και από τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, εν προκειμένω μεταξύ φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακαποθηκάριων κ.ο.κ.

Η σήψη του καπιταλισμού, όμως, δεν θεραπεύεται, όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται.

Οι άνθρωποι που βασανίζονται για να βρουν ένα φάρμακο, σήμερα, πληρώνουν το «μάρμαρο» και για τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι στηρίζονται από τα αντίστοιχα καπιταλιστικά κράτη. Η επιλογή των κεφαλαιοκρατών του φαρμάκου να παράγουν τις πρώτες ύλες σε Κίνα και Ινδία, ως επωφελέστερη από άποψη κερδοφορίας, λόγω του φθηνότερου εργατικού δυναμικού και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, σήμερα επιφέρει και μια αρνητική γι’ αυτούς συνέπεια, την αύξηση του κόστους μεταφοράς, που «απειλεί» το ύψος της κερδοφορίας τους. Σε αυτό έχουν επιδράσει και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, που αυξάνει, εκτός από το κόστος μεταφοράς, και το κόστος παραγωγής. Κι επειδή το κριτήριο της κερδοφορίας δεν μπορεί να αλλάξει για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως νόμος της καπιταλιστικής παραγωγής, το φάρμακο – εμπόρευμα είτε θα πάρει υψηλότερη τιμή είτε θα αποσυρθεί για να διοχετευτεί σε χώρες που είναι πιο ακριβό και θα λείψει από χώρες που είναι πιο φθηνό.

Οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι ομολογούν ανερυθρίαστα ότι λόγω του κόστους των πρώτων υλών, δεν παράγουν μεγάλα αποθέματα από φάρμακα χαμηλότερης τιμής, αλλά προσανατολίζονται σε πιο ακριβά «καινοτόμα» φάρμακα. Να, λοιπόν, γιατί ο γονιός δεν βρίσκει αντιπυρετικό σιρόπι για το παιδί του!

Πολιτική που στηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους

Αυτή η κατάσταση, ως επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, έχει στηριχθεί και στηρίζεται από το σύνολο του πολιτικού του προσωπικού και από τους οργανισμούς του, όπως η ΕΕ. Το γεγονός ότι σήμερα η ΕΕ, μπροστά στο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του ζητήματος της παραγωγής πρώτων υλών, προφανώς και δεν απαντά στην ανάγκη των λαών να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα φάρμακα που χρειάζονται, απρόσκοπτα και χωρίς να αναγκάζονται να τα χρυσοπληρώνουν, αφού αφήνει στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία του προβλήματος, που είναι η καπιταλιστική παραγωγή και η επιχειρηματική δραστηριότητα στο φάρμακο.

Γιατί είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος παραγωγής και αυτή η δραστηριότητα που μετατρέπει όλα τα αγαθά σε εμπορεύματα, ανάμεσά τους και το φάρμακο, το οποίο διακινείται εκεί που φέρνει κέρδος, πληρωμένο αδρά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και «εξαφανίζεται» εκεί που δεν φέρνει τα αναμενόμενα κέρδη, με τον λαό πάλι να πληρώνει το «μάρμαρο». Παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια σειρά φαρμάκων, θεραπειών και εμβολιασμών κρατιούνται στα «συρτάρια» των επιχειρηματικών ομίλων και δεν προχωρούν, παρά μόνο όταν τους εξασφαλίζουν το μέγιστο κέρδος!

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπλέκονται σε αυτόν τον κυκεώνα, είναι αυτοί που κατακρεουργούν, μαζί με τις κυβερνήσεις και τους νόμους που ψηφίζουν, τα δικαιώματα και τα μεροκάματα των εργαζομένων!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που προβάλλει τώρα την «αποφασιστικότητά» της να βάλει σε «τάξη» την αγορά του φαρμάκου και να «ελέγξει» τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να αντιμετωπίσει την «ανομία», είναι και η ίδια μέρος του προβλήματος. Ως διαχειρίστρια του καπιταλιστικού κράτους, που έχει πάρει και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας στον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, έχει νομοθετήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακαποθηκών, την ενίσχυση των φαρμακοβιομηχάνων με επιστροφή rebate και clawback ως επενδυτικό κίνητρο, τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εξασφάλιση φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού μέσα από την αντεργατική νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και για τους πρώην κυβερνώντες και νυν αντιπολιτευόμενους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους διθυράμβους του για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τις εγγυήσεις του για την ενίσχυσή της.

Ολοι τους είναι ταγμένοι στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και ο ένας ανταγωνίζεται τον άλλο για την «αποτελεσματικότητα» στην αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους ενίσχυσης των γενεσιουργών αιτιών του!

………………………………………………………………………………………………………………………

Σήμερα, όμως, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην παραγωγή, το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για την ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για όλους και δωρεάν. Γι’ αυτό, ο απαραίτητος καθημερινός, οργανωμένος συλλογικός αγώνας των εργαζομένων και του λαού, για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο, η απαίτηση να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται, η απαίτηση της πλήρους απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, πρέπει να στοχεύει, ταυτόχρονα, τον πραγματικό αντίπαλο που εμποδίζει την επίτευξη αυτού του σκοπού: Τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να φύγει από τη μέση, οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο να πάρουν το τιμόνι της εξουσίας και της οικονομίας, ώστε αυτή να οργανώνεται με βάση τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και τα αγαθά να αντιμετωπίζονται ως τέτοια και όχι ως εμπορεύματα.

…………………………………………………………………………………………………………………….»

Οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα κατά 42% υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ       

Αν και παραδοσιακά σε όλες τις αγορές τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν ένα μοχλό για την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών και ελέγχου της ετήσιας δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα, στην Ελλάδα αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IQVIA για το 2022, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν τη δεύτερη υψηλότερη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα είναι κατά 42% υψηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Ειδικότερα, η μέση τιμή των γενοσήμων στην Ελλάδα ανά ελάχιστη δόση κυμαίνεται στο 0,19€, με ακριβότερη χώρα την Αυστρία όπου η τιμή είναι 0,21€. Αντίθετα, φθηνότερα γενόσημα έχουν οι χώρες Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία με μέση τιμή ανά ελάχιστη δόση τα 0,09€. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σημειώνεται πως η διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή με το μερίδιο αγοράς σε όγκο να κυμαίνεται στο 36,9%, όταν στη Γερμανία είναι 76,7%.

Όσον αφορά τις τιμές των οff patent φαρμάκων, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις τέσσερις χώρες με τις χαμηλότερες μέσες τιμές και συγκεκριμένα κυμαίνεται στο 0,27€ ανά ελάχιστη δόση με την Πολωνία να έχει τις ίδιες μέσες τιμές, την Πορτογαλία να έχει μέση τιμή 0,23€ ανά ελάχιστη δόση και τελευταία την Ουγγαρία με 0,22€. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των οff patent φαρμάκων στη Γερμανία έχουν την υψηλότερη μέση τιμή που αγγίζει το 1,11€ ανά ελάχιστη δόση (με μεγάλη διαφορά από τη Σλοβακία που ακολουθεί με 0,62€), γεγονός που ενδεχομένως δικαιολογεί και τις αυξημένες παράλληλες εξαγωγές που σημειώνονται από την Ελλάδα προς τη χώρα αυτή.

Τέλος, όσον αφορά την κατανάλωση των πρωτότυπων φαρμάκων εντός πατέντας, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες σε κατανάλωση για το 2022, με τις τιμές τους να διαμορφώνονται στο 0,97€ ανά ελάχιστη δόση, όταν η αντίστοιχη υψηλότερη είναι 4,25€ στην Αυστρία.

Πρώτη ξανά η Ελλάδα σε υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρώπη

Σε έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίστηκε να έχει τον Αύγουστο του 2022 ποσοστό υπέρβασης των αναμενόμενων θανάτων 24,3%, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (12%). Η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υπερβάλλουσα θνητότητα.

Πρόκειται για θανάτους από όλες τις αιτίες, ο οποίος καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και θεωρείται πως ξεπερνά τον αριθμό που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε “κανονικές” συνθήκες. Αποτελεί έναν δείκτη συναγερμού, ο οποίος επιτρέπει την περαιτέρω ανάλυση των αιτιών που προκαλούν την αύξηση.

Τον Ιούλιο του 2022, η χώρα μας βρισκόταν πέμπτη στον ίδιο κατάλογο, με ποσοστό 23,7%, αλλά με αυξητική τάση. Η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη με των άλλων χωρών, όπου καταγράφεται υποχώρηση του ποσοστού.

Σημειώνεται πως το Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 η αύξηση δεν ξεπέρασε το 7%, ποσοστό που συμβαδίζει  με τα αντίστοιχα ποσοστά της περιόδου 2016 – 2019.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, μέρος της αύξησης της θνητότητας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες των δύο τελευταίων ετών, μπορεί να οφείλεται στους καύσωνες που έπληξαν περιοχές της Ευρώπης.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως η υπερβάλλουσα θνητότητα συνέχισε να ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εννέα χώρες να καταγράφουν τιμές πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Εργαζόμενοι του κλάδου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν θα περάσει η έξωσή του από το κτίριο του ΤΕΑΥΦΕ

Κινητοποίηση στις 12/10/2022 πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού Αττικής, ενάντια στην επιχείρηση έξωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στο κτίριο του ΤΕΑΥΦΕ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων που έχει μετατραπεί σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, στεγάζονται τόσο το Συνδικάτο όσο και η Ομοσπονδία του κλάδου. Οι …παρενέργειες της μετατροπής του Ταμείου σε επαγγελματικό, κατ’ εφαρμογή της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας, δεν περιορίζονται στη συρρίκνωση των συντάξεων που αποδίδει. Αγγίζουν και τη χρήση του κτιρίου του, καθώς η διοίκηση του Ταμείου, στο πλαίσιο της «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του, επιδιώκει να εκδιώξει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που στεγάζονται για δεκαετίες στον συγκεκριμένο χώρο.

«Το μέγαρο του ΤΕΑΥΦΕ ανήκει στους ίδιους τους εργαζόμενους και φτιάχτηκε με τους αγώνες και τον κόπο τους. Απαντάμε ότι το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, όπως και η Ομοσπονδία Φαρμάκου δεν πρόκειται να φύγουν από το ιστορικό κτίριο», τονίζει το Συνδικάτο. «Οποιοσδήποτε σχεδιάζει να το αξιοποιήσει για “εμπορική χρήση”, όπως οι ηγεσίες του διαδόχου του πρώην ΤΕΑΥΦΕ, είναι και θα είναι υπόλογος σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και θα μας βρει απέναντί του», προσθέτει. Διεκδικεί να σταματήσει η επιχείρηση έξωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυξήσεις στις συντάξεις των πρώην εργαζομένων του κλάδου.

Στοχευμένη απόλυση μέλους του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής

Άλλη μια απόλυση εργαζόμενου, αυτήν τη φορά στον κλάδο του Φαρμάκου , από την επιχείρηση «DEMO», καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου – Καλλυντικού Αττικής και διεκδικεί την ανάκλησή της, ενώ προκηρύσσει και στάση εργασίας στην επιχείρηση. Ο εργαζόμενος που απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή δούλευε ως ομαδάρχης στο Τεχνικό Τμήμα της εταιρείας και είναι ενεργό μέλος του Συνδικάτου, συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για «στοχευμένη απόλυση» ενώ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας που αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση».

Όπως εξηγεί το Συνδικάτο, «η DEMO είναι μία εταιρεία με πάνω από 1.000 εργαζόμενους και επενδυτικό πλάνο 356 εκατομμυρίων ευρώ για τις χρονιές από 2021 έως 2027», διαθέτει «νέες εγκαταστάσεις σε Άγιο Στέφανο, Θεσσαλονίκη και Τρίπολη», ενώ «είναι ενταγμένη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα». Παράλληλα, μαζί με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές, αρνείται το αίτημα των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίθεση της εργοδοσίας, με την απόλυση του μέλους του Συνδικάτου. «Θέλουν με αυτήν την απόλυση να τρομοκρατήσουν. Εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε!», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να παλέψουν «για να μην περάσει η άδικη και στοχευμένη απόλυση» και να διεκδικήσουν «καλύτερους όρους δουλειάς». Μάλιστα η εργοδοσία, σαν να μην έφτανε η απόλυση που έκανε, κάλεσε και την αστυνομία για να «συνετίσει» τους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας. Το συνδικάτο από τη μεριά του χαιρετίζει τους εργαζόμενους που «επιδεικτικά αρνήθηκαν τις προτροπές της εργοδοσίας» να εργαστούν, ενώ καταγγέλλει το «μακρύ χέρι της εργοδοσίας», που «παραλίγο να χτυπήσει συναδέλφους στην πύλη του εργοστασίου, όταν αυτοκίνητο μπήκε με μεγάλη ταχύτητα». «Δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν! Δεν θα σταματήσουμε! Να πάρουν πίσω την απόλυση!», τονίζει.

Ορισμένες πλευρές σχετικά με τις εξελίξεις και τις κινητοποιήσεις στον όμιλο ΦΑΜΑΡ

(Από άρθρο της προέδρου της ΟΕΦΣΕΕ, Γιώτας Ταβουλάρη, στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»)

«Σωστά λέμε, αφού η ίδια η ζωή το αποδεικνύει, ότι στην κοινωνία και στο κίνημα τίποτα δεν μένει στάσιμο, τη «νηνεμία» σε μια χρονική περίοδο, σε έναν κλάδο, σε έναν χώρο δουλειάς, μπορεί να τη διαδεχθεί ένα αγωνιστικό «κύμα», στη βάση των εξελίξεων, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο ΦΑΜΑΡ, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Επιβεβαιώνουν αυτά που έχουμε αποφασίσει για τη δουλειά των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα σε όλες τις συνθήκες, σε κάθε φάση, για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων της οργάνωσης ενός αγώνα αλλά και στην εξέλιξή του.

Η ΦΑΜΑΡ είναι ένας πολυεθνικός φαρμακευτικός όμιλος, που παράγει και διακινεί εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων. Στην Ελλάδα, έχει τέσσερα εργοστάσια σε Αττική και Βοιωτία (1 στην Ανθούσα, 1 στον Άλιμο, 2 στον Αυλώνα) και μια αποθήκη και κέντρο διανομής στη Θήβα, με συνολικά περίπου 1.000 εργαζόμενους. Το 2021, ο όμιλος στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών πάνω από 30%.

Η συνδικαλιστική δράση, με οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, πάντα συναντούσε εμπόδια από τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, που έφταναν μέχρι και την αστυνομική καταστολή σε απεργιακές κινητοποιήσεις προηγούμενων ετών.

Διαρκής μάχη κόντρα στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της

Εκτός από την εργοδοτική παρέμβαση, πότε με το «μαστίγιο» και πότε με το «καρότο», υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που δυσκόλευαν την ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων του ομίλου. Το μοναδικό επιχειρησιακό σωματείο (μέλος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου – ΟΕΦΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας) στον όμιλο αφορούσε μόνο το ένα εργοστάσιο στον Αυλώνα (49ο χλμ.), αφού προερχόταν από το εργοστάσιο της «ΜΙΝΕΡΒΑ» στο Περιστέρι, που εξαγοράστηκε από τη ΦΑΜΑΡ και μεταφέρθηκε εκεί. Αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και υποκειμενικοί δισταγμοί καθυστερούσαν την επέκταση του σωματείου στο επίπεδο του ομίλου. Αυτό το κενό αξιοποιήθηκε, κυρίως, από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστάσιο του Αυλώνα (48οχλμ.), με τη μετατροπή, το 2012, του Κλαδικού Σωματείου Φαρμάκου Βοιωτίας, εν μία νυκτί, σε επιχειρησιακό σωματείο ΦΑΜΑΡ, με έδρα το συγκεκριμένο εργοστάσιο, και τη «μεταφορά» του από την Ομοσπονδία Φαρμάκου στη διασπαστική ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕΦΣΕΚ).

Στόχος τους ήταν η αποδυνάμωση της ΟΕΦΣΕΕ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, και η δημιουργία ενός σωματείου – εργαλείου της εργοδοσίας, προσαρμοσμένο στις επιχειρηματικές εξελίξεις του ομίλου αλλά και στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Γι’ αυτό, και παρά τα «κούφια» λόγια τους για «ενότητα των εργαζομένων», όχι μόνο ήταν αρνητικοί στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και του πρώτου επιχειρησιακού σωματείου για να υπάρξει, τελικά, ένα σωματείο στον όμιλο, αλλά μαζί με την εργοδοσία προσπαθούσαν σταθερά να αποκλείσουν από τους εργασιακούς χώρους της ΦΑΜΑΡ την Ομοσπονδία, το Κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καθώς και το Κλαδικό Συνδικάτο Βοιωτίας που στο μεταξύ είχε επανιδρυθεί, με απαγορεύσεις εισόδου και διαφόρων ειδών επιθέσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, και παρά τις δυσκολίες, οι δυνάμεις μας δεν έκαναν πίσω. Επιμείναμε στην παρουσία μας μέσα στους χώρους δουλειάς του ομίλου, δίναμε σταθερά τη μάχη της εισόδου και της συζήτησης – ενημέρωσης των εργαζομένων. Το επιχειρησιακό σωματείο – μέλος της ΟΕΦΣΕΕ έδινε, επίσης, τη μάχη του στο ένα εργοστάσιο που εκπροσωπούσε, ώστε να διατηρείται η φλόγα της αντίστασης και της κινητοποίησης των εργαζομένων, να βρίσκουν εμπόδια οι αντεργατικοί σχεδιασμοί.

Δύο γραμμές συγκρούονται για την οργάνωση των διεκδικήσεων

Στο μεταξύ, το Κλαδικό Συνδικάτο Αττικής, σε πείσμα της εργοδοσίας και του σωματείου – εργαλείου της, κατάφερε να αποκτήσει γερές βάσεις οργάνωσης στα εργοστάσια του ομίλου σε Άλιμο και Ανθούσα.

Αυτή η δουλειά, μαζί με τις εξελίξεις, τα προβλήματα των εργαζομένων που οξύνθηκαν στην πορεία και γενικά, με την ακρίβεια, αλλά και ειδικά στον χώρο, με εντατικοποίηση της δουλειάς, μετακινήσεις εργαζομένων από εργοστάσιο σε εργοστάσιο για να καλύπτονται κενά, άδειες άνευ αποδοχών, αύξηση εργολαβικής εργασίας σε διάφορα πόστα, παγωμένους μισθούς χωρίς ΣΣΕ για πάνω από δέκα χρόνια, οδήγησαν στην αντίδραση των εργαζομένων και στην κινητοποίησή τους.

Μια κινητοποίηση που προσπάθησε να ελέγξει η εργοδοσία, με το σωματείο της να διατυπώνει αιτήματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της, όπως κλιμακωτές «αυξήσεις» ανάλογα με το ύψος του μισθού από 2% έως 4%, αφήνοντας τους εργολαβικούς έξω από κάθε διεκδίκηση, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα, τα σωματεία – μέλη της ΟΕΦΣΕΕ, τόσο το επιχειρησιακό όσο και τα δύο κλαδικά, συντονισμένα, δεν άφησαν ούτε στιγμή να περάσει ο διαχωρισμός των εργαζομένων, προτάσσοντας τη διεκδίκηση οριζόντιων αυξήσεων 10% για όλους, το βασικό ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού με σταθερές και μόνιμες συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΦΑΜΑΡ, καθώς και της μονιμοποίησης με συμβάσεις στη ΦΑΜΑΡ των εργολαβικών συναδέλφων μας. Κατάρτισαν ολοκληρωμένο σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ προς διεκδίκηση. Όλα αυτά σε συζήτηση και επικοινωνία με τους εργαζόμενους, με μαζικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς του ομίλου.

Έτσι, φάνηκε στην πράξη ποιο είναι τελικά το επιχειρησιακό σωματείο όλων των εργαζομένων. Επιπλέον, η αποδοχή από μεγάλο μέρος των εργαζομένων ενθάρρυνε στο να προχωρήσουν και οι καταστατικές τυπικές διαδικασίες, για να γίνει το συγκεκριμένο σωματείο σωματείο όλου του ομίλου.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων της ΦΑΜΑΡ δέθηκαν, χάρη στη συντονισμένη δουλειά της Ομοσπονδίας μας και των σωματείων – μελών της, κλαδικών και επιχειρησιακού, με τη διεκδίκηση της κλαδικής ΣΣΕ. Γι’ αυτό, η κλαδική απεργία του περασμένου Ιούνη, με την καλή συμμετοχή που είχε στη ΦΑΜΑΡ, δέχτηκε όχι μόνο τα πυρά της εργοδοσίας, αλλά κυρίως του εργοδοτικού σωματείου και της διασπαστικής ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών, που την κατήγγειλε ως «παράνομη», λες και είναι αστικά δικαστήρια, ενώ έφτασαν να καλούν την αστυνομία «να κάνει τη δουλειά της», δηλαδή να καταστείλει τους απεργούς!

Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις, κηρύσσοντας στάση εργασίας αμέσως μετά το άνοιγμα των εργοστασίων του ομίλου από τις θερινές άδειες, για να την αξιοποιήσουν στον συμβιβασμό τους με την εργοδοσία. Κάτι που δεν τους βγήκε, αφού οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων της πήραν «πάνω τους» και αυτή την κινητοποίηση προβάλλοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, που έγιναν ευρέως αποδεκτές. Μια στάση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ακυρώνοντας στην πράξη τους υπονομευτικούς σχεδιασμούς.

Δεν είμαστε μια «οικογένεια» με την εργοδοσία!

Ωστόσο, το «έργο» των συγκεκριμένων δυνάμεων συνεχίζεται. Στη μαζική διαδικασία και συζήτηση με τους εργαζόμενους, σε φάση αγωνιστικών διεκδικήσεων, αντέταξαν μια περιφερόμενη κάλπη, για να εκβιάσουν «δημοκρατικά» τη συμφωνία των εργαζομένων με τις προτάσεις της εταιρείας.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι, παρόλο που η εργοδοσία ήδη εφαρμόζει την πρόταση – απόφασή της με τα κουπόνια και τις κλιμακωτές «αυξήσεις» του 2% και 4% που συμφώνησε με το εργοδοτικό σωματείο, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Ετσι έγινε ακόμα μια στάση εργασίας, που αποτυπώνει τη σθεναρή διεκδικητική τους στάση, κι αυτό παρά την τρομοκρατία, εργοδοτική και «συνδικαλιστική».

Ολη αυτή η προσπάθεια της Ομοσπονδίας και των Σωματείων της έχει συμβάλει στην αποδυνάμωση της λογικής ότι «τίποτα δεν βγαίνει με τους αγώνες», στην ανάδειξη των δυνατοτήτων του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης των εργατών, στο σπάσιμο της τρομοκρατίας εργοδοσίας – κυβέρνησης, στην αποκάλυψη του ρόλου των εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, στην ενίσχυση του πραγματικού επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων με νέες εγγραφές.

Με αυτή τη δουλειά γίνεται πιο ξεκάθαρο στους εργαζόμενους τι σωματεία και τι αγώνες χρειάζονται. Αναδεικνύεται πιο γλαφυρά η διαφορά αυτών που κινούνται στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού, του «είμαστε μια οικογένεια με την εταιρεία», της προσαρμογής των «διεκδικήσεων» στα εργοδοτικά συμφέροντα για την επίτευξη μιας …«ενδοοικογενειακής» συμφωνίας, με τις δυνάμεις που διαμορφώνουν διεκδικήσεις με μοναδικό κριτήριο τα εργατικά συμφέροντα και ανάγκες, που προτάσσουν την ανυποχώρητη πάλη μεταξύ εργοδοσίας – κράτους και εργαζομένων, που προκύπτει από τα αντίθετα συμφέροντά τους, τα οποία δεν συναντιούνται και δεν συμβιβάζονται πουθενά.

Αναδεικνύονται νέες δυνατότητες από τις κινητοποιήσεις

Απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας και στην υπονομευτική, συμβιβασμένη στάση του σωματείου της, που σκοπό έχουν να απογοητεύσουν και να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αναδεικνύεται ως μονόδρομος η συνέχεια του αγώνα στη ΦΑΜΑΡ, όπως και σε όλο τον κλάδο. Αγώνες που θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο σκληροί και αποφασιστικοί, προκειμένου να αποσπάσουν τις όποιες κατακτήσεις.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη, με τα σημαντικά ποσοστά συμμετοχής που κατέγραψε σε όλο τον όμιλο ΦΑΜΑΡ, αλλά και σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, αυτό το στίγμα έδωσε. Και σε αυτή την απεργία, οι εργαζόμενοι στη ΦΑΜΑΡ αναμετρήθηκαν με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας που κινήθηκαν για να επιβάλουν υπερωριακή εργασία στη νυχτερινή βάρδια, παραμονή της απεργίας, και να φέρουν εργαζόμενους με μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να πιάσουν δουλειά από τις τέσσερις το πρωί! Και σε αυτή την αναμέτρηση, οι συνάδελφοί μας στηρίχτηκαν στην αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων τους, επιχειρησιακού και κλαδικών, και της ΟΕΦΣΕΕ, σε αντιδιαστολή με την εκκωφαντική σιωπή του σωματείου και της ομοσπονδίας που ελέγχουν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, οι οποίες κήρυξαν μια «αντικυβερνητική» απεργία, αφήνοντας στο απυρόβλητο την εργοδοσία, τη σχέση της με την κάθε είδους κυβερνητική διαχείριση και την αντεργατική πολιτική.

Είναι, επομένως, προφανής η ανάγκη για όξυνση της αντιπαράθεσης, εκφραζόμενη μέσα από την ουσιαστική συζήτηση, τις συνελεύσεις, τις συσκέψεις των εργαζομένων, τη μαζικοποίηση, μέσα στον αγώνα, των εργατικών – στην πράξη και όχι κατ’ όνομα – σωματείων, με την ανάδειξη, στις αρχαιρεσίες, του πραγματικά αντιπροσωπευτικού σωματείου και στη ΦΑΜΑΡ. Ετσι ώστε μέσα στους αγώνες να αδυνατίζει η εργοδοτική – κυβερνητική γραμμή στα σωματεία και να ενισχύεται η ταξική γραμμή που επιδιώκει, μαζί με τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, να θέσει την εργατική τάξη μπροστά στο ιστορικό της καθήκον, αυτό της κατάργησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, και να την καταστήσει ικανή να το εκπληρώσει.»

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.