ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2022

Πολιτική του φαρμάκου

Η «γάγγραινα» ξαναχτυπά

«Στενός κορσές»: Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους φαρμακευτικούς κολοσσούς και η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας τους από τα κράτη και τις κυβερνήσεις. Και αυτό που ασφυκτιά μέσα στον «κορσέ» είναι η ίδια η επιστημονική έρευνα για νέα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα , η ανάγκη της ανθρωπότητας για καινοτόμες θεραπείες, πρόληψη από ασθένειες κ.ο.κ.

Ακόμα πληρώνουν άλλωστε οι λαοί σε όλο τον κόσμο τις συνέπειες από το κριτήριο της κερδοφορίας με βάση το οποίο σχεδιάζεται η παραγωγή των εμβολίων ή άλλων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σήμερα, μετά και τις αποκαλύψεις ότι πριν την πανδημία η έρευνα για τα εμβόλια ενάντια στους κορονοϊούς δεν τύγχανε χρηματοδότησης, αφού είχε κριθεί ότι δεν συμφέρει οικονομικά, η Ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς οι ειδικοί δηλώνουν «απαισιόδοξοι» για την πορεία των ερευνών πάνω στην παρασκευή εμβολίων νέας γενιάς, που θα είναι πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη της COVID-19 και των μεταλλάξεών της.

Για παράδειγμα, η προσπάθεια ανάπτυξης ενός εμβολίου σε μορφή ρινικού σπρέι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει να εγκαταλείπεται από τα αρχικά κιόλας στάδια, λόγω «ελλιπούς χρηματοδότησης και λειψής πολιτικής βούλησης» για την έρευνα γύρω από τη νέα γενιά εμβολίων. Εταιρείες που επενδύουν στα εμβόλια διαπιστώνουν ότι «η κοινωνία μοιάζει να κυριεύεται από την απάθεια» και ρίχνουν την ευθύνη στις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων σε μια σειρά χώρες (π.χ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ) ότι «η πανδημία έχει λήξει».

«Εάν ακουστεί πολλές φορές ότι η COVID τελείωσε, κανείς δεν θα βρεθεί να θέλει να προωθήσει τα εμβόλια της νέας γενιάς», προσθέτουν καθηγητές που ασχολούνται με την έρευνα.

Ο λόγος βέβαια που οι κυβερνήσεις κηρύσσουν το τέλος της πανδημίας – ενώ αυτή παραμένει απειλή – και οι εταιρείες «ανησυχούν» για την πορεία των ερευνών δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η οικονομία και το κέρδος.

Οι κυβερνήσεις θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους όποιους περιορισμούς στη λειτουργία της οικονομίας, ειδικά μπροστά στη διαφαινόμενη νέα κρίση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μερικές χιλιάδες παραπάνω θανάτους από COVID. Οι δε πολυεθνικές του Φαρμάκου θα ήθελαν πολύ να επαναλαμβάνεται αέναα ο κύκλος της κρατικής στήριξης που απολάμβαναν στα πρώτα κύματα της πανδημίας για την παρασκευή εμβολίων.

Γιατί το νήμα που συνδέει την «απροθυμία» των φαρμακευτικών κολοσσών να προωθήσουν τις έρευνες για τα εμβόλια νέας γενιάς δεν είναι άλλο από την κρατική χρηματοδότηση, με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι να εντοπίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει έρευνα αν δεν υπάρχουν κονδύλια από το Κογκρέσο».

Έτσι άλλωστε βγήκαν και τα τεράστια κέρδη των φαρμακευτικών την περίοδο έξαρσης της πανδημίας: Η τεράστια κρατική στήριξη στην ανάπτυξη της έρευνας, στη χρηματοδότηση της παραγωγής και τελικά στην απορρόφηση των εμβολίων οδήγησε την «Pfizer» να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της το 2021 σε σχέση με το 2020, τη «Moderna» να τα 15πλασιάσει και την «BioNTech» να τα αυξήσει κατά 650 φορές!

Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμα «λάθος» που είναι σε εξέλιξη, ούτε για μία ακόμα «αβλεψία» που όλοι την αντιλαμβάνονται εκτός απ’ αυτούς που έχουν σήμερα στα χέρια τους «το μαχαίρι και το πεπόνι». Είναι ακριβώς η «κανονική λειτουργία» της αγοράς, το ίδιο το κριτήριο του κέρδους, που δεν δείχνει κανένα έλεος και καθορίζει ποιες θεραπείες και ποια εμβόλια, πότε και για πόσο θα αναπτυχθούν.

Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ως κάτοχοι των μέσων παραγωγής αποφασίζουν και το πώς θα αξιοποιηθεί η κατεκτημένη επιστημονική γνώση, προς τα πού θα κατευθυνθεί η επιστημονική έρευνα, εκτιμούν αν «συμφέρει ή όχι» να βγει στην αγορά ένα νέο εμβόλιο ή θεραπεία. Αποδεικνύεται ξανά ότι όσο υπάρχει αυτό το κριτήριο τόσο θα πηγαίνουν στράφι οι επιστημονικές προσπάθειες, θα υπονομεύονται υπαρκτές δυνατότητες για την ακόμα πιο αποτελεσματική προστασία της ζωής των λαών, για την αναγκαία πρόληψη.

Ότι τα περιβόητα «κίνητρα», ο «ανταγωνισμός», η «καινοτομία», που διαφημίζονται από τους προπαγανδιστές ενός συστήματος σάπιου μέχρι το μεδούλι, είναι η άλλη όψη της «γάγγραινας» που έχουν ρίξει οι καπιταλιστές στην ίδια την επιστημονική γνώση και στα αποτελέσματά της.

Αυτός είναι και ο πραγματικός εχθρός με τον οποίο πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός, για να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε όσα του στερούν, να αξιοποιηθεί επιτέλους προς όφελός του κάθε κατάκτηση της ανθρώπινης δουλειάς και σκέψης.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θέλει να αναδειχθεί πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη

Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, όπου συμμετείχε με τον υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη,  τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, κ. Δ. Δέμο, και τον εκπρόσωπο της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. C. Allen.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές, λόγω της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές βάζουν στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων ασθενών σε φάρμακα και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» έφεραν επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ μέχρι το 2025. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, σημείωσε πως η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα της επάρκειας της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από τις εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δέμος επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητη σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ο κ. Δέμος τόνισε ότι ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και καλύπτουν τις ανάγκες του 60% των Ελλήνων ασθενών, ενώ υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Ο  κ. Allen, εκπρόσωπος της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ανέφερε πως η πανδημική κρίση ανέδειξε τη σημασία αλλαγής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής με την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και τη προσέλκυση επενδύσεων. «Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, την ενίσχυσή τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε αυτό τον τομέα για την Ευρώπη», κατέληξε ο κ.Chris Allen.

Μείωση του clawback των φαρμακευτικών εταιρειών μέσω συμψηφισμού με επενδυτικές δραστηριότητες

Τον τρόπο που θα μπορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να μειώνουν το clawback με το συμψηφισμό επενδυτικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει η κοινή Υπουργική Απόφαση των Σκυλακάκη, Γεωργιάδη και Πλεύρη που δημοσιεύτηκε στις 26/7/2022.

Η ΚΥΑ αναφέρει ότι οι δικαιούχοι για συμψηφισμό Clawback από το β΄ εξάμηνο 2021 και έπειτα, για το οποίο έχουν εκδοθεί σημειώματα, έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους προς τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠYΥ, εντός 20 ημερών από την έκδοση των σημειωμάτων, να ανασταλεί η υποχρέωση Clawback για διάστημα μέχρι την πιστοποίηση δαπανών.

Το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων Clawback που έχει δικαίωμα ο δικαιούχος να αναστείλει μέσω των υπεύθυνων δηλώσεων δε μπορεί να υπερβαίνει το ποσό συμψηφισμού του εγκεκριμένου έργου μείον το ποσό των ενδιάμεσων πιστοποιήσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό με Clawback, έως εκείνη τη χρονική στιγμή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την έκδοση των σημειωμάτων clawback έως την ολοκλήρωση του εγκεκριμένου έργου.

Ανακατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα υψηλού κόστους και φάρμακα κοινότητας

Στην ανακατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα προχώρησαν, με κοινή υπουργική απόφαση, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία η δαπάνη διαιρείται μεταξύ των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται κυρίως καινοτόμα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, και των φαρμάκων κοινότητας τα οποία πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Βάσει υπολογισμών, τα ποσοστά κατανομής αντιστοιχούν σε 37,8% και 62,2% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, αντίστοιχα. Η ανακατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ύψους 2,088 δισ. ευρώ, επιμερίζεται σε δύο νέους κλειστούς προϋπολογισμούς: 1,298 δισ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων κοινότητας και 790 εκατ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων υψηλού κόστους (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ), καθώς και των λοιπών φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο κάθε επιμέρους προϋπολογισμός κατανέμεται ισόποσα στους δώδεκα μήνες του έτους, ενώ κάθε μήνα υπολογίζεται η διαμόρφωση της δαπάνης σε σχέση με το μηνιαίο στόχο και τυχόν υπερβάλλον ποσό υπολογίζεται και απαιτείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ)  των φαρμάκων σε εξαμηνιαία βάση (το γνωστό clawback).

Προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ για τα ΦΥΚ ζητά το PIF

Αύξηση άνω του 20% στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες που διακινούν καινοτόμα φάρμακα. Όπως επεσήμανε σε ενημερωτική εκδήλωση το PhRMA Innovation Forum (PIF), τα χρήματα που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα σοβαρών και επικίνδυνων ασθενειών φθάνουν έως το Πάσχα, λόγω της διαχρονικής και σοβαρής υποχρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης. Διευκρινίζει ακόμη πως τα μέλη του δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να διαθέτουν επ’ αόριστον δωρεάν 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα.

«Τα μέλη μας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης» τονίζει το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece), καταγγέλλοντας πως η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας». Καλεί, λοιπόν, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.

Για το PIF, τα 790 εκατ. ευρώ, που βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, θα αντιστοιχούν στο κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης για τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων, γνωστά και ως ΦΥΚ, είναι ανεπαρκή. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγοράς, υπολογίζουν τα μέλη του PIF, απαιτούνται τουλάχιστον 970 εκατ. ευρώ για τα εν λόγω φάρμακα, με την καταβολή clawback να μην ξεπερνά το 51% με 52%. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφαση για κατάτμηση του προϋπολογισμού, τότε η αναλογία θα πρέπει να διαμορφωθεί σε 54%-46%. Δηλαδή, 54% να αντιστοιχεί στα φάρμακα κοινότητας και 46% στα λεγόμενα ΦΥΚ.

Σύμφωνα με το PIF: «Η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις», αναφέρει το PIF.

Αντιθέτως, όπως τονίζει, σε ένα πλαίσιο ασφυκτικής υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και σπάνιων μέτρων για τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό της δαπάνης, «ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%», κατά πολύ αυξημένο από το 45% που ζητούσε η Επιτροπή μόλις το περασμένο έτος.

«Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους, το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους», αναφέρουν.

Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη για το PIF. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβαση σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές», προειδοποιούν.

«Η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών», αναφέρουν.

Ελλείψεις φαρμάκων και παράλληλες εξαγωγές

Στα μέσα Ιουλίου 2022, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι λείπουν 157 σκευάσματα από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Για τα 60 από αυτά, μάλιστα, υπάρχει «γνωστοποίηση διακοπής» από τις εταιρείες και τα 97 βρίσκονται σε «μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη». Από τα 60 που έχουν διακοπεί, τα 43 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 14 είναι νοσοκομειακά φάρμακα και τα 3 είναι εμβόλια. Από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, τα 38 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 15 είναι νοσοκομειακά, τα 3 είναι εμβόλια και τα 41 αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, η κατάσταση δείχνει να έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, καθώς η λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα περιλαμβάνει μόλις 68 σκευάσματα. Ειδικότερα, υπάρχει έλλειψη 52 σκευασμάτων στο δίκτυο των φαρμακείων, 13 νοσοκομειακών και 3 εμβολίων.

Ωστόσο, τα σκευάσματα αυτά είναι μόνο εκείνα για τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ενημερώσει τον ΕΟΦ για την αδυναμία διανομής τους στη χώρα, ενώ το πρόβλημα είναι ουσιαστικότερο και διευρυμένο. Οι φαρμακοποιοί, μάλιστα, κάνουν λόγο για πάνω από 400-500 σκευάσματα τα οποία μπορεί να μην έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την αγορά, όμως υπάρχει δραματικά περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στον τοπικό τύπο (thesstoday.gr) αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που σημειώθηκαν ολόκληρο το καλοκαίρι στα φαρμακεία της χώρας. Όπως  εξήγησε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει ασθενείς και φαρμακοποιούς όλο το χρόνο, όμως το καλοκαίρι που οι εταιρείες κλείνουν λόγω αδειών, γίνεται πιο εκρηκτικό.

Αυτό σημαίνει ότι αν και αναμένεται μια μικρή βελτίωση με το πέρας του καλοκαιριού, δεν επιλύεται το πρόβλημα, καθώς οι παραδόσεις από τις εταιρείες θα γίνονται με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των ελλείψεων οφείλεται στις εξαγωγές λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και μόνο ένα 10% περίπου σχετίζεται με προβλήματα στην παραγωγή ή στη διακίνησή τους από την εκάστοτε εταιρεία. «Είναι μια αδικία αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις διαφορές των τιμών και πλουτίζουν από αυτές. Έτσι, οι κάτοικοι κάποιων κεντρο-ευρωπαϊκών και βόρειων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αυξημένη διαθεσιμότητα σε φάρμακα, τα οποία εμείς κυνηγάμε με το τουφέκι», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ευγενίδης, ενώ τόνισε πως φάρμακα σύγχρονων θεραπειών για το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη χοληστερίνη, το θυρεοειδή, το αναπνευστικό, αλλά και τα αντιπηκτικά στην Ευρώπη, έχουν διπλάσια, τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή, ενώ στην Αμερική, η τιμή μπορεί να είναι και 10 φορές ακριβότερη. Ο Δ. Ευγενίδης επανέλαβε το πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών που είναι να απαγορευτούν οι εξαγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το ζήτημα των ελλείψεων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ζητήσει τη συνεργασία όλων των εκπροσώπων της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων, στοχοποιώντας τις παράλληλες εξαγωγές. Μάλιστα πρόσφατα, με δηλώσεις στο Star Κεντρικής Ελλάδας, εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει τέρμα στις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι θα υπάρχει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα, για το οποίο παρατηρείται έλλειψη στα ράφια των φαρμακείων της χώρας μας.

Επίσης, πρόσφατα, ο ΕΟΦ άλλαξε τη λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, ενώ εμπλούτισε τον πίνακα με τα σκευάσματα τα οποία δε θεωρούνται πλέον ελλειπτικά και γι’ αυτό επιτρέπεται και πάλι η ελεύθερη ενδοκοινοτική τους διακίνηση.

Ειδικότερα, αίρεται η απαγόρευση για 26 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων το Zinadol, το Symbicort, το Eliquis κ.ά., ενώ στη λίστα με τις απαγορεύσεις προστίθενται 41 σκευάσματα που αφορούν διάφορες παθήσεις. Το σύνολο πλέον των ελλειπτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα του ΕΟΦ, είναι 79.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση λίστα με τα φάρμακα που δεν βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και που ξεπερνούν κατά πολύ τον παραπάνω αριθμό, ενώ έχουν ζητήσει οι απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών να τηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους.

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ για τις ελλείψεις των φαρμάκων

Αν και ο ΕΟΦ εδώ και μερικά χρόνια ήθελε να καθιερώσει σύστημα που να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις πωλήσεις των φαρμακαποθηκών στο εξωτερικό, καθώς και τις πωλήσεις μιας φαρμακαποθήκης προς μία άλλη, αυτό δε συνέβη ποτέ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αποδίδουν σε αυτές τις εξαγωγές σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις ελλείψεις των φαρμάκων.

Ο ΣΦΕΕ, με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα στην εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ πρότεινε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις τους ανά κωδικό στον ΕΟΦ από το 2016, αντίστοιχα, αυτό να ζητηθεί και από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ, ως ελεγκτικός μηχανισμός, να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών και να δίνει σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία τις εξαγωγές της που γίνονται σε μηνιαία βάση. Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, πρότεινε να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών και να εποπτεύεται.

Σύμφωνα με την πρόταση 6 της ΟΣΦΕ, να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών (αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μέγεθος αποθήκης, αριθμός κωδικών κλπ.).

Επιπρόσθετα, πρότεινε να εξεταστεί η περίπτωση να ορισθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών και να δημιουργηθεί η δυνατότητα ελέγχου από τις φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – στις φαρμακαποθήκες για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και να ενημερώνεται σχετικά ο ΕΟΦ.

Τέλος, πρότεινε κάποιες αλλαγές σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο:

α) την επίσπευση της ίδρυσης του HMVO (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025.

β) την απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα (έκτακτη εισαγωγή).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

«Χορός» κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους, «παγωμένοι» μισθοί για τους εργαζόμενους

Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου – Καλλυντικού Βοιωτίας, Εύβοιας και Αυλώνα:

Στον κλάδο μας οι φαρμακοβιομήχανοι σέρνουν τον «χορό» των κερδών και παρουσιάζουν περήφανα μαζί με την κυβέρνηση τα στοιχεία της ανάπτυξης και των επενδύσεών τους, που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Εκατομμύρια που χαρίζονται από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και προέρχονται από την αφαίμαξη των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων της βιοπάλης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων εκτόξευσαν τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να κερδίζουν και παράλληλα επενδύουν για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Στην «Anfarm», για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις με νέο εξοπλισμό, το ίδιο και στον «Σαράντη». Η «Septona» δημιούργησε νέα μονάδα logistics. Η ΦΑΜΑΡ δημιουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αυλώνα, αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της στη Θήβα ως πρότυπο κέντρο διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα, δρομολογεί τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Αλίμου στον Αυλώνα. Επενδύσεις στον κλάδο μας από όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια, την εργολαβική εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πληρωνόμαστε με μισθούς «παγωμένους» εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι οποίοι όλο και περισσότερο «ροκανίζονται» από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος που μας επιβάλλεται για τις βασικές ανάγκες μας, όπως Υγεία, Παιδεία, στέγη κ.ο.κ. Είναι προφανές ότι το «success story» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων χτίζεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και τροφοδοτείται από την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Οι μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σε «Boehringer», ΦΑΜΑΡ, «Σαράντη» και αλλού, και τα όσα κερδήθηκαν μέσα από αυτές τις μάχες, αποτελούν ελπίδα και παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους. Είναι παράλληλα και μία απάντηση στον «συνδικαλισμό» της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης, που προσπαθεί να «δηλητηριάσει» τους εργαζόμενους και να περάσει τη γραμμή της εργοδοσίας. Προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και με αφετηρία τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση προετοιμαζόμαστε για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

H ελληνική Φαρμακοβιομηχανία πρωταγωνιστεί στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επενδυτικός σχεδιασμός της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, μετά  την έγκριση 53 επενδύσεων ύψους 519,28 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα 53 αυτά έργα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής και των όρων επιλεξιμότητας, ενώ το 85% αυτών υλοποιούνται από ελληνικές εταιρείες. Τα παραπάνω έργα εντάσσονται στο δυναμικό πλάνο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για επενδύσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας που μένει και επανεπενδύεται στη χώρα. Επιπροσθέτως, μέσω αυτών των επενδύσεων, μειώνεται το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας καθώς εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η απασχόληση με μόνιμες, εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, η Ελλάδα θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας, ενώ θα ολοκληρωθεί η απεξάρτηση από εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ασία. Παράλληλα, θα ενισχυθεί περαιτέρω η εγχώρια παραγωγή και θα αυξηθούν οι εξαγωγές προς το εξωτερικό, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Σχολιάζοντας την έγκριση των 53 επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε:

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Με την αρωγή των τριών συναρμόδιων υπουργείων και στο πλαίσιο του συμψηφισμού του clawback με τις παραγωγικές επενδύσεις του κλάδου, υλοποιούνται επενδύσεις που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Ειδικότερα, θωρακίζουν το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία, μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές, ενώ παράλληλα θα οδηγήσουν στην ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές των επενδύσεων

Επενδύσεις άνω των 440 εκατ. ευρώ από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καινοτομίας και Έρευνας, γεγονός που δείχνει τη δυναμική του εν λόγω παραγωγικού κλάδου. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, είναι εντυπωσιακές οι επενδύσεις τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της έρευνας από τις ελληνικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία η οποία επενδύει τα περισσότερα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2023 είναι η Demo. Ειδικότερα, οι συνολικές επενδυτικές της δαπάνες φτάνουν τα 155,28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιλέξιμες δαπάνες, δηλαδή, χρηματοδοτούνται από το ταμείο.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί, αφορούν στην κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών κατηγοριών πενικιλλινούχων και κυτταροστατικών, την ΒΙΕ Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΑΡΙ) και διεργασιών χημικής & βιολογικής προέλευσης σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Quality by Design) και την κατασκευή ερευνητικού κέντρου βιοτεχνολογίας για την Έρευνα & Ανάπτυξη και την εγκατάσταση ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής βιολογικών δραστικών φαρμακευτικών ουσιών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Ακολουθεί, από πλευράς επενδύσεων, η εταιρεία ΕΛΠΕΝ με συνολικά 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ απότελούν επιλέξιμη δημόσια δαπάνη. Τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτούν επενδύσεις για την ανάπτυξη per os φαρμακευτικών μορφών και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και σύμφωνων με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Qualilty by Design), την ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμακευτικών μορφών και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και σύμφωνων με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Qualilty by Design) και την κατασκευή θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας, βιοτράπεζας για δράσεις Έρευνας, Τεχνητής Νοημοσύνης & Εξατομικευμένης Ιατρικής & εγκατάστασης ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Επίσης, τόσο για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας όσο και για Έρευνα και Ανάπτυξη, η εταιρεία Winmedica επενδύει 38,4 εκατ. ευρώ και η εταιρεία Bennett επενδύει 28,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε διάφορες μορφές.

Από την πλευρά της, η φαρμακοβιομηχανία RAFARM επενδύει 38,5 εκατ. ευρώ για νέες εγκαταστάσεις αλλά και παραγωγή νέων σκευασμάτων, και ο όμιλος Unipharma 20 εκατ. ευρώ για νέα φάρμακα και νέες βιοτεχνολογικές εφαρμογές.

Demo: Εγκαίνια για νέο ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και υλοποίηση επενδυτικού πλάνου 2021 – 2027

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Demo εγκαινίασε το νέο της κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το νέο Ερευνητικό κέντρο, επιφάνειας 2.400 τ.μ., θα φιλοξενεί τις ομάδες Ε&Α για τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Περιλαμβάνει 13 εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, 34 βοηθητικούς χώρους, 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας, 403 εργαστηριακά όργανα, καθώς και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στο κέντρο λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα, σε μη-ακαδημαϊκό χώρο, εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (ΝΜR).

Επιδίωξη της λειτουργίας του είναι η αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της Βόρειας Ελλάδας, ανοίγοντας 100 νέες θέσεις εργασίας. Το προσωπικό του κέντρου θα συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να ενισχύεται σταθερά η διασύνδεσή του με νέους επιστήμονες. Στόχευση αποτελεί η ανάπτυξη 5 δραστικών ουσιών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων ετησίως και η μεταφορά τους στα εργοστάσια που ήδη κατασκευάζει η εταιρεία στην Τρίπολη, τα οποία θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές ουσίες που θα αποτελούν πρώτες ύλες φαρμάκων.  Το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της DEMO σε παγκόσμιο επίπεδο, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πρόκειται για  μέρος του συνολικού Επενδυτικού Πλάνου 2021-2027 της DEMO, συνολικού ύψους 356 εκ. ευρώ. Μάλιστα,  υπολογίζεται ότι θα συμβάλλει πολλαπλά στην απεξάρτηση της Ελλάδας από τις αγορές της Ασίας, την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων στη χώρα.

Εκτός από το νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, το Επενδυτικό Πλάνο 2021 -2027 της DEMO περιλαμβάνει, επίσης, την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής, την ανάπτυξη 4 μονάδων παραγωγής πρώτων υλών και 6 μονάδων παραγωγής τελικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Τρίπολη, τη δημιουργία μονάδας ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και Βιο- Ακαδημίας στην Αττική. Η έναρξη της Βιο-Ακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό, καθώς και για το σχεδιασμό της συνολικής εγκατάστασης.

Pfizer: Εγκρίθηκε η επιχορήγηση για τη στρατηγική επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση ενίσχυσης στη Pfizer Hellas για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου που αφορά τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) στο σύνολο των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος κτιρίων East Plaza στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Κύριες δραστηριότητες του διεθνούς κέντρου αποτελούν η παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής φύσης σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, τη διαχείριση έργων και τη διαχείριση προμηθειών. Η επένδυση προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 280 νέες θέσεις εργασίας.

Η επένδυση της Pfizer χαρακτηρίστηκε ως στρατηγική, καθώς εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται από διακεκριμένες, διεθνούς φήμης, νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στον κλάδο τους παγκοσμίως ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται περίπου σε 125 εκατ. ευρώ και αφορά, αφενός στις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανακαίνισης κτιριακών εγκαταστάσεων, αγοράς εξοπλισμού και εγκατάστασης ψηφιακών υποδομών, και αφετέρου στις λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο δεκαετίας, οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, έξοδα μετακίνησης εργαζομένων, δαπάνες διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενοίκια, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων κ.ά.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες, που έγιναν αποδεκτές κατά την εισήγηση της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», βάσει του υποβληθέντος επενδυτικού φακέλου, είναι τα 2,25 εκατ. ευρώ. Οι ενισχυόμενες δαπάνες αφορούν στο μισθολογικό κόστος, το οποίο προκύπτει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα της επένδυσης. Το μισθολογικό κόστος υπολογίζεται σε περίοδο 2 ετών, και εφόσον η πλήρωση της κάθε θέσης εργασίας έγινε εντός περιόδου 3 ετών από την περάτωση των εργασιών.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το νόμο 4608/2019, αποδίδεται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής για τις ενισχυόμενες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το ύψος της χορηγούμενης ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής ανέρχεται σε  7 εκατ. ευρώ περιπου, ήτοι ποσοστό 35% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης.

Lavipharm: Αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lavipharm A.E., που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2022, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι και 58 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων.

Η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δίνει τη δυνατότητα στη Lavipharm με τα κεφάλαια που θα αντλήσει να χρηματοδοτήσει το πλάνο επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Επιπλέον, οδηγεί στην άμεση ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, κυρίως σε τεχνολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως αυτή της διαδερμικής χορήγησης φαρμάκων. Παράλληλα, η  ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων οδηγεί στην έξοδο της μετοχής της εταιρείας από την κατηγορία της επιτήρησης, στη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, και τη μελλοντική διανομή μερίσματος.

ΙΦΕΤ: Τι θα απογίνει τελικά με τον Οργανισμό;

Πολλά τα ερωτήματα για το μέλλον του ΙΦΕΤ που φαίνεται να αποψιλώνεται. Τι θα κάνει ο ΙΦΕΤ, όταν μάλιστα ένα ακόμα πλάνο περί διαχείρισης των νοσοκομειακών σκευασμάτων έπεσε στον Καιάδα και θα το αναλάβει τελικά άλλος φορέας, το ΕΚΑΠΥ, από το 2023; Τι θα γίνει με την περιβόητη επιστολή του Μαΐου, ότι θα σταματήσει ο ΙΦΕΤ να κάνει εισαγωγές σκευασμάτων; Τι απέγινε με τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Παλλήνη; Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου είναι ανάστατη και προβληματισμένη, καθώς διατυπώθηκαν κάποιες σκέψεις περί παροχής κινήτρων να φέρνουν και άλλοι σκευάσματα στην αγορά.

Κατά 9% αυξήθηκαν οι αγορές από τα Online Φαρμακεία το 1o Εξάμηνο του 2022

Ρυθμό ανάπτυξης 9% στην αξία των πωλήσεων κατέγραψαν τα Online Φαρμακεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. H συνολική αξία των αγορών στα Online Φαρμακεία άγγιξε τα 134 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Convert Group από το δείγμα του eRetail Audit.

Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι ​η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει ​εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ​ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014​, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο εξαμηνιαίο report που δημοσίευσε η Convert Group μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας της, eRetail Audit. H πλατφόρμα της εταιρείας, επιτρέπει σε προμηθευτές και εμπόρους, να έχουν καθημερινή πρόσβαση σε εμπορικά, marketing και τεχνολογικά δεδομένα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική τους στο ψηφιακό ράφι.

Η εκτίμηση της αξίας του κλάδου βασίζεται στο δείγμα του eRetail Audit, που περιλαμβάνει 97 online φαρμακεία και το Skroutz marketplace, τα οποία δημιουργούν το 70% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρατηρούμε τις παρακάτω μεταβολές, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021: +64% σε προϊόντα υγείας (με τις χειρουργικές και φαρμακευτικές μάσκες αλλά και τα τεστ αντιγόνου να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία), +40% σε βρεφικά και παιδικά είδη, +13% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, +8% σε διάφορα προϊόντα και +1% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.

Το ελληνικό καταναλωτικό κοινό επιδεικνύει σταδιακά εμπιστοσύνη προς τον κλάδο των online φαρμακείων, αυξάνοντας τις direct επισκέψεις του και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με κάποια από εκείνα.

Η προτίμηση των mobile & tablet συσκευών για την πραγματοποίηση των online αγορών από πλευράς των καταναλωτών εξακολουθεί να κυριαρχεί με ένα ποσοστό 64% έναντι των συσκευών desktop & laptops (36%). Ακόμη για την πραγματοποιήση των παραγγελιών προτιμώνται οι μεσημεριανές ώρες (12:00-15:00), ενώ η Δευτέρα αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα.

Παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία

Η παγκόσμια αγορά γενόσημων φαρμάκων θα φτάσει τα 507,8 δισ. δολάρια έως το 2026

Εξαιτίας του υψηλού κόστους των επώνυμων φαρμάκων έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την ανάπτυξη γενοσήμων.

Εν μέσω της κρίσης της COVID-19, η παγκόσμια αγορά γενόσημων φαρμάκων από 402,9 δισ. δολ., που εκτιμάται φέτος προβλέπεται να φτάσει στα 507,8 δισ. δολ. το 2026 σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 5,6% κατά την περίοδο ανάλυσης,

Τα Small-Molecule Generics (μικρά μόρια), ένα από τα τμήματα που αναλύονται στην έκθεση, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,2% για να φτάσει τα 325,7 δισ. δολ. μέχρι το τέλος της περιόδου ανάλυσης. Μετά από μια ενδελεχή ανάλυση των επιχειρηματικών επιπτώσεων της πανδημίας και της προκληθείσας οικονομικής κρίσης της, η ανάπτυξη των βιο-ομοειδών αναπροσαρμόστηκε με αύξηση 6,3% για την επόμενη 7ετή περίοδο.

Αυτό το τμήμα αντιπροσωπεύει επί του παρόντος μερίδιο της τάξεως του 37,7% της παγκόσμιας αγοράς Γενοσήμων. Με αρκετούς ενθαρρυντικούς παράγοντες ανάπτυξης, τα βιο-ομοειδή είναι έτοιμα να αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά γενοσήμων φαρμάκων τα επόμενα χρόνια. Η άνοδος των βιο-ομοειδών έχει περιορίσει ιδιαίτερα τις συνολικές δαπάνες για φαρμακευτικά φάρμακα τα τελευταία χρόνια, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η εμφάνιση βιο-ομοειδών στην αγορά οδηγεί σε έντονο ανταγωνισμό, ενώ η επόμενη γενιά βιολογικών υπό ανάπτυξη σκευασμάτων στοχεύει στη βελτίωση των παραγόντων ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και κόστους έναντι των φαρμάκων προηγούμενης γενιάς- προσθέτει δε περαιτέρω ανταγωνισμό στην αγορά. Η αγορά των ΗΠΑ εκτιμάται στα 121,8 δισ. δολ το 2022, ενώ η Κίνα προβλέπεται να φτάσει τα 91,2 δισ. δολ. έως το 2026.

Η αγορά των Γενόσημων Φαρμάκων στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 121,8 δισ. δολ. το 2022. Η χώρα αυτή τη στιγμή κατέχει μερίδιο 30,46% στην παγκόσμια αγορά, ενώ η Κίνα προβλέπεται να φτάσει τα 91,2 δισ. δολ. το  2026, σημειώνοντας άνοδο 7,2% κατά την περίοδο ανάλυσης.

Μεταξύ των άλλων αξιοσημείωτων γεωγραφικών αγορών είναι η Ιαπωνία και ο Καναδάς, καθεμία από τις οποίες προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,8% και 5% αντίστοιχα κατά την περίοδο ανάλυσης. Εντός της Ευρώπης, στη Γερμανία η αγορά των γενοσήμων προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 4,3%, ενώ η υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά (όπως ορίζεται στη μελέτη) θα φτάσει τα 97,6 δισ. δολ. μέχρι το κλείσιμο της περιόδου ανάλυσης.

Βασική παράμετρος που οδηγεί στην ενίσχυση της αγοράς γενοσήμων είναι ο αυξανόμενος επιπολασμός διαφόρων χρόνιων ασθενειών όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Εξαιτίας του υψηλού κόστους των επώνυμων φαρμάκων έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την ανάπτυξη γενοσήμων. Την ίδια στιγμή, αρκετά επώνυμα φάρμακα δεν μπορούν να επεκτείνουν την αποκλειστικότητά τους, οδηγώντας σε απώλεια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δίνοντας έτσι τη θέση τους στην παραγωγή φθηνών γενόσημων για διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως η καρδιολογία, η αρθρίτιδα, το ΚΝΣ, τα αντικαρκινικά και το αναπνευστικό.

Τα γενόσημα φάρμακα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο τμήμα επί του παρόντος, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική αγορά. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, οι κυκλοφορικές διαταραχές, η δυσλιπιδαιμία, η χοληστερόλη, οι αρρυθμίες, το εγκεφαλικό και η στηθάγχη είναι οι κύριες αιτίες θανάτων παγκοσμίως.

Το καρδιαγγειακό τμήμα αναμένεται να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς γενόσημων φαρμάκων λόγω πολλών λήξεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αυτών των φαρμάκων. Τα γενόσημα φάρμακα για μολυσματικές ασθένειες θα αποκτήσουν μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων παγκοσμίως.

Οπως αναφέρεται, η πανδημία COVID-19 αναδείχθηκε ως σημαντική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την αγορά των γενοσήμων φαρμάκων τον τελευταίο ένα χρόνο. Καθώς οι οικονομίες των κρατών κατέρρευσαν λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, η ζήτηση για φθηνότερα υποκατάστατα επώνυμων φαρμάκων αυξήθηκε

Κέρδη δισεκατομμυρίων από τα εμβόλια κατά της CoViD στη Γερμανία

Μέχρι το 2030, το οικονομικό όφελος αναμένεται να φτάσει περίπου τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία θα επωφεληθεί για χρόνια από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση.

Μέχρι το 2030, το οικονομικό όφελος είναι πιθανό να ανέλθει σε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε το περιοδικό Spiegel από μια αδημοσίευτη μελέτη που ανατέθηκε κατ΄εντολήν από της Γερμανικής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών που βασίζονται στην έρευνα (VFA).

Σύμφωνα με την μελέτη, η παραγωγή εμβολίων στη Γερμανία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 57.000 χρόνια απασχόλησης κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη των λόμπι, η φαρμακοβιομηχανία στη Γερμανία αποδείχθηκε ανθεκτική στην κρίση και από άλλες απόψεις, συνεχίζει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το εμβόλιο Comirnaty, το οποίο συν-αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό από την εταιρεία Biontech με έδρα το Mainz, απέφερε κεφάλαια σε ανώτερο διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων μόνο από τα έσοδα αδειοδότησης, εξασφαλίζοντας  οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία.

Το 2021, η φαρμακευτική βιομηχανία στη Γερμανία δημιούργησε άμεσα και έμμεσα ακαθάριστη προστιθέμενη αξία περίπου 33,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρείχε απασχόληση σε 278.000 άτομα και απέφερε 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα, όπως αποκαλύπτει η μελέτη.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «MODERNA»: Μήνυση κατά των «Pfizer» – «BioNTech» για το εμβόλιο του κορονοϊού

Η αμερικανική εταιρεία «Moderna» κατέθεσε μήνυση κατά της επίσης αμερικανικής «Pfizer» και της γερμανικής «BioNTech» για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της COVID-19, ισχυριζόμενη ότι αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η ίδια είχε αναπτύξει χρόνια πριν την πανδημία.

«Η “Pfizer” και η “BioNTech” υπέβαλαν τέσσερα διαφορετικά υποψήφια εμβόλια σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιλάμβαναν επιλογές που θα είχαν απομακρυνθεί από την καινοτόμα πορεία της “Moderna”. Η “Pfizer” και η “BioNTech”, ωστόσο, τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα εμβόλιο που έχει την ίδια ακριβή χημική τροποποίηση mRNA με το εμβόλιό της», ανέφερε σε δήλωσή της η «Moderna».

Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ.

Πρόκειται για άλλη μια εξέλιξη στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλίων που «κολυμπούν» στα κέρδη από την εκμετάλλευση του Φαρμάκου – εμπόρευμα.

Δεκάδες νεκρά παιδιά από αντιπυρετικά ινδικής εταιρείας

Οι ινδικές αρχές σταμάτησαν μεσοβδόμαδα την παραγωγή σιροπιών σε εργοστάσιο της εταιρείας «Maiden Pharmaceuticals», μετά από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επιβεβαίωσε ότι παιδιατρικά σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας συνδέονται με τον θάνατο περίπου 70 παιδιών στην Γκάμπια, καθώς περιείχαν τις τοξικές ουσίες διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αντιψυκτικών υγρών.

Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έλεγξαν εργοστάσιο της εταιρείας «Maiden» στην πόλη Σονεπάτ και εντόπισαν 12 παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας.

Η αστυνομία της Γκάμπια σε μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη, ανέφερε ότι ο θάνατος 69 παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνδεόταν με τα σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάστηκαν στην Ινδία και εισήχθησαν στη χώρα μέσω μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Moneycontrol» μετέδωσε νωρίτερα, επικαλούμενος τον αρμόδιο για τον έλεγχο των φαρμάκων του κρατιδίου Χαριάνα, ότι η εταιρεία «Maiden» δεν είχε προχωρήσει σε έλεγχο ποιότητας στην προπυλενογλυκόλη, στη διαιθυλενογλυκόλη και την αιθυλενογλυκόλη που χρησιμοποίησε για την παρασκευή των σιροπιών, ενώ κάποιες παρτίδες της προπυλενογλυκόλης δεν ανέφεραν ημερομηνία παραγωγής και λήξης.

Η διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά και σε υγρά για τα φρένα και για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως και ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα συγκεκριμένα σιρόπια έχουν λάβει έγκριση για εξαγωγή μόνο στην Γκάμπια, επισήμαναν οι ινδικές αρχές, αν και ο ΠΟΥ σημείωσε ότι ενδέχεται να έχουν πάει και σε άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, προχτές, οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για περιστατικά σοβαρών νεφρικών βλαβών που προκάλεσαν τον θάνατο άνω των 20 παιδιών στην πρωτεύουσα Τζακάρτα φέτος και συνδέονται με σιρόπια της ίδιας ινδικής εταιρείας.

Εξαγορές-Συγχωνεύσεις-συνεργασιες

Amgen: Εξαγοράζει την ChemoCentryx έναντι 3,7 δισ. Δολαρίων

Η φαρμακευτική εταιρεία Amgen ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχωρά στην εξαγορά της ChemoCentryx Inc, έναντι τιμήματος 3,7 δισ. δολαρίων, κίνηση που έχει στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στο αντιφλεγμονώδες φάρμακο Tavneos της τελευταίας.

Η Amgen θα καταβάλει 52 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, ποσό που αντιπροσωπεύει premium σχεδόν 116% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της ChemoCentryx την Τετάρτη.

Η ChemoCentryx παράγει το Tavneos, το οποίο έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία ασθενών με μια σπάνια μορφή φλεγμωνής των αιμοφόρων αγγείων.

Συμφωνία 5,4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της GBT κλείνει η Pfizer

Η Global Blood Therapeutics είναι γνωστή για τη χορήγηση μιας από τις σπάνιες θεραπείες για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία. Η Pfizer κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Global Blood Therapeutics Inc. έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 68,50 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Wall Street Journal τη Δευτέρα.

Η Global Blood Therapeutics είναι γνωστή για τη χορήγηση μιας από τις σπάνιες θεραπείες για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Βουτιά 12ετίας για το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα

Οι Έλληνες έχασαν πάνω από ένα έτος στο προσδόκιμο, υποχωρώντας στα 80,3 έτη, από 81,4 έτη το 2020. Μεγάλη είναι η μείωση, τόσο στους άνδρες (77,5 έτη, από 78,8), όσο και στις γυναίκες (83, από 83,9 έτη). Από τα 21 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση, μακριά από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία (1η), η Ιταλία (3η) και η Πορτογαλία (11η). Ενδεικτικό της διαφοράς, είναι ότι ο μέσος Ισπανός ζει ακριβώς 3 χρόνια περισσότερα από τον Έλληνα, ο μέσος Ιταλός 2,5 χρόνια και ο μέσος Πορτογάλος σχεδόν έναν χρόνο περισσότερο.

Η διαφορά δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει σταθερά πολύ υψηλή υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλή είναι και η επίπτωση της CoViD, με την Ελλάδα να έχει, στην παρούσα φάση, ευρωπαϊκή πρωτιά σε κρούσματα και θανάτους. Μικρότερη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στην Ελλάδα είχε καταγραφεί και το 2020.

Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση το 2021 (σε έτη)

1Ισπανία83,3
2Σουηδία83,2
3Ιταλία82,9
4Λουξεμβούργο82,8
5Γαλλία82,5
6Φινλανδία82
7Βέλγιο81,9
8Ολλανδία81,5
9Δανία81,4
10Αυστρία81,3
11Πορτογαλία81,2
12Γερμανία80,9
13Σλοβενία80,9
14Ελλάδα80,3
15Τσεχία77,4
16Εσθονία76,9
17Πολωνία75,6
18Σλοβακία74,8
19Ουγγαρία74,5
20Λιθουανία74,5
21Λετονία73,4

Προσδόκιμο ζωής θεωρούνται τα χρόνια που αναμένεται να ζήσει ένα μέσο άτομο μιας δεδομένης ηλικίας. Πολυάριθμοι παράγοντες μπορούν να το επηρεάζουν και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συνήθειες, όπως το κάπνισμα, και τα χρόνια νοσήματα.

Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση στην Ελλάδα ανά έτος (σε έτη)

201080,6
201180,8
201280,7
201381,4
201481,5
201581,1
201681,5
201781,4
201881,9
201981,7
202081,4
202180,3

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η εικόνα της χώρας μας βαίνει επιδεινούμενη, με το προσδόκιμο να υποχωρεί σταθερά, με εξαίρεση το 2018, που άγγιξε τα 82 έτη. Η επίδοση του 2021 είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 12 χρόνια, υποχωρώντας και κάτω από τα επίπεδα των ετών 2010 και 2011.

Κορονοϊός: 20% λιγότεροι θάνατοι αν ακολουθούσαμε άλλο μοντέλο καταγραφής

Αν και ζητούμενο είναι να γίνει γνωστό ποιοι από τους θανάτους που αποδίδονται στον κορονοϊό αφορούν στις επιπλοκές από τη συγκεκριμένη λοίμωξη, ο ΕΟΔΥ φαίνεται να αδυνατεί να κάνει κάποιο διαχωρισμό. Παρόλα αυτά, στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση 29 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου 2022 για την πορεία της πανδημίας, πρόσθεσε ένα νέο στοιχείο σχετικά με τους θανάτους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι καταγράφηκαν 180 θάνατοι ασθενών covid -19, εκ των οποίων οι 38 (21%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης covid -19.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κάτι τέτοιο και αυτό επιβεβαιώνει την αναφορά πριν από αρκετούς μήνες του Προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή  Θεοκλή Ζαούτη, ότι αν ακολουθούσαμε ένα άλλο μοντέλο καταγραφής των θανάτων, όπως κάνουν άλλες χώρες, τότε αυτοί θα ήταν λιγότεροι και μάλιστα κατά 21%.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαούτης είχε αναφέρει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με το οποίο οι ασθενείς που νόσησαν με covid-19 και κατέληξαν, αν η ημερομηνία θανάτου ήταν μετά από 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους, δεν υπολογίζονταν στους θανάτους από κορονοϊό.

Ο ΕΟΔΥ, πάντως, δεν αφαιρεί τους συγκεκριμένους θανάτους, αλλά επί της ουσίας υπονοεί ότι αν ακολουθούσαμε το συγκεκριμένο μοντέλο καταγραφής, θα είχαμε σημαντικά χαμηλότερο αριθμητικό απολογισμό απωλειών ζωής από κορονοϊό.

44 εκατ. συσκευασίες αναλγητικών αγόρασαν οι Έλληνες τον τελευταίο χρόνο

Μέσα σε ένα χρόνο, η Ελλάδα με πληθυσμό περίπου 10 εκατ. ανθρώπους αγόρασε 113 εκατ. μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, αξίας 532 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν την περίοδο από τον Ιούνιο 2021 μέχρι το Μάϊο 2022. Οι 3 κατηγορίες με τις περισσότερες πωλήσεις βάσει όγκου είναι οι εξής:

1) Πρώτα στη λίστα είναι τα αναλγητικά με 44 εκατ. συσκευασίες περίπου (αύξηση 19,1% έναντι της προηγούμενης χρονιάς), συνολικής αξίας 114 εκατ. ευρώ (1η κατηγορία και σε αξία).

2) Στη δεύτερη θέση έρχονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα και το αναπνευστικό με 22,5 εκατ. συσκευασίες, σημειώνοντας αύξηση 68,3% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Από πλευράς αξίας, η συγκεκριμένη κατηγορία κατέλαβε την τρίτη θέση με περίπου 104 εκατ. ευρώ (+75,2%).

3) Στην τρίτη θέση κατατάχθηκαν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία πούλησαν 12,5 εκατ. συσκευασίες (+6,5%) , ενώ από πλευράς αξίας κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 110 εκατ. ευρώ (+5,2).

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι περισσότερες εξελίξεις είτε από την πλευρά νέων προϊόντων είτε από την πλευρά των ανατιμήσεων θα πρέπει να αναμένονται στις δύο πρώτες κατηγορίες, δηλαδή στα αναλγητικά και στα σκευάσματα για το βήχα και το ανοσοποιητικό, όπου υπάρχει και η επίδραση από τις παρενέργειες του κορωνοϊού αλλά και της επικείμενης έλευσης της γρίπης. Άλλωστε, η κατηγορία των σκευασμάτων για το βήχα και το αναπνευστικό είχε μακράν μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε όγκο όσο και σε πωλήσεις. Βεβαίως, σε αυτή την κατηγορία σημειώθηκαν και αρκετές ανατιμήσεις ενώ, πολυεθνική που ηγείται στην κατηγορία, έχει δρομολογήσει αυξήσεις τιμών σε όλη τη γκάμα της, με τη μέση αύξηση να κινείται στα επίπεδα του 7%.

Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς λόγω έλλειψης φαρμάκου

Δύο εβδομάδες καθυστέρηση στη χορήγηση της αναγκαίας και προγραμματισμένης χημειοθεραπείας, καταγγέλλει οικογένεια από το Αγρίνιο. Οπως σημειώνει, είχε αναγκαστεί την προηγούμενη βδομάδα να μεταβεί στο Λαϊκό νοσοκομείο, στην Αθήνα για την απαραίτητη θεραπεία του 30χρονου μέλους της, καθώς στο νοσοκομείο Αγρινίου δεν υπάρχει καν ογκολόγος και οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται σε Αθήνα, Πάτρα ή Μεσολόγγι.

Ομως όταν έφτασαν ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να περιμένουν έως την περασμένη Παρασκευή, που θα ήταν διαθέσιμο το φάρμακο . Μετά τα 200 ευρώ σε καύσιμα η οικογένεια – όπως και τόσες άλλες – αναγκάστηκε να πληρώσει και τη διαμονή της. Την Παρασκευή ενημερώθηκαν εκ νέου ότι η χημειοθεραπεία θα γίνει την Τρίτη (προχτές) αλλά και τότε αναβλήθηκε.

Η ταλαιπωρία, τα έξοδα και η αγωνία για τα πάντα, για το φάρμακο αν θα φτάσει στο νοσοκομείο και πότε, έρχονται να επιδεινώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών που ζουν στο πετσί τους την εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και των υπηρεσιών Υγείας, το κλείσιμο κρίσιμων τμημάτων και κλινικών μέσω της αποψίλωσης προσωπικού, τις αυξημένες πληρωμές για ένα ξεροκόμματο υπηρεσιών Υγείας, τα συστατικά εκείνα δηλαδή που θα απαρτίζουν και το «νέο» ΕΣΥ.

Απαλλαγή Λοβέρδου για το σκάνδαλο «Νοvartis»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδ. Λοβέρδος απαλλάχθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σχετικά με την κατηγορία της δωροληψίας από τη φαρμακοβιομηχανία «Novartis». Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα Πρωτοδικών Μ. Κάψου, η οποία είχε ζητήσει να μην ασκηθεί κατηγορία σε βάρος του Ανδ. Λοβέρδου. Με την απόφαση αυτή κλείνει η έρευνα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, τον Φλεβάρη του 2018, από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη. Στο βούλευμά τους οι δικαστές, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας, καταλήγουν ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να στηριχθεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδ. Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, η οποία φέρεται να είχε τελεστεί το χρονικό διάστημα από 1/4/2011 έως 17/5/2012.

Στο σκεπτικό τους σημειώνουν ακόμα ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Ανδ. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της «Novartis», αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού. Στο βούλευμα γίνεται ειδική αναφορά στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, ενώ οι ίδιοι δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το μέγα σκάνδαλο που δεν θίγεται είναι το γεγονός ότι το Φάρμακο και η Υγεία του λαού έχουν γίνει εμπόρευμα για να θησαυρίζουν διάφορες εταιρείες, που είναι ευρέως γνωστό ότι στα μέσα που χρησιμοποιούν είναι και οι «μίζες».

Εργαζόμενοι του κλάδου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τις περικοπές στα αναλώσιμα του διαβήτη

Την έντονη αντίδραση των διαβητικών προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να περικοπεί η αποζημίωση στις αντλίες ινσουλίνης για το διαβήτη τύπου 1.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα αναπήρων διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την επισήμανση πως “τα παιδιά μας, οι άνθρωποί μας δε μπαίνουν στο ζύγι της πολιτικής της κυβέρνησης, στη λογική κόστους – οφέλους”.

Όπως αναφέρεται στη σχετική καταγγελία, στις 8 Αυγούστου 2022, δημοσιεύθηκε απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες εν είδη τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου 1.

Η μείωση αυτή φτάνει περίπου τα 130 ευρώ το μήνα, καθώς η αποζημίωση από 45 ευρώ ανά αισθητήρα πηγαίνει στα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τους διαβητικούς, για να λειτουργήσει η αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες το μήνα. Οι αισθητήρες αυτοί, είναι άκρως απαραίτητοι, γιατί λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, και μπορεί ο ίδιος ο ασθενής, ο φροντιστής, πολύ περισσότερο ο γονιός των παιδιών να επεμβαίνει, όταν το παιδί πάει να κάνει υπογλυκαιμία και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα.

Η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αναπήρων επισημαίνει ότι “Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που χρόνια τώρα μέσω των κανονισμών των παροχών του ΕΟΠΥΥ, προχωρούν βήμα – βήμα μέσω των περικοπών, τη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και από εκεί και πέρα, ο καθένας, ανάλογα με το πορτοφόλι του, θα έχει και τις ανάλογες παροχές”.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ΦΑΜΑΡ»

Αγωνιστική απαίτηση για αυξήσεις και κατάργηση της εργολαβικής ομηρίας

Με πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκαν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια των εργαζομένων στον όμιλο «ΦΑΜΑΡ », σε Αθήνα, Αυλώνα και Θήβα, απαιτώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας , με αυξήσεις 10% για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να σταματήσει η ομηρία με τα εργολαβικά γραφεία και όλες οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου.

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας , που αποτελεί συνέχεια προηγούμενης στάσης εργασίας στις 22 Ιούλη, δείχνει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, ότι είναι «διατεθειμένοι να δείξουμε και με αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή μας και να διεκδικήσουμε λύσεις με βάση τις δικές μας ανάγκες», αναφέρει σε νακοίνωσή του το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής. «Για αυτό», σημειώνει, «δεν είναι τυχαίο ότι οι συνάδελφοι που σχόλαγαν από νυχτερινή βάρδια καθόντουσαν απέξω για να συζητήσουν. Εσπασε το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η εργοδοσία τις προηγούμενες ημέρες».

Το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ με επιστολή στο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και στο υπουργείο Εργασίας κατήγγειλε την εργοδοσία ότι προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και μετέφερε καταγγελίες εργαζομένων ότι η εργοδοσία προσπάθησε να βάλει εμπόδια «στην επιτυχία των κινητοποιήσεων με διάφορους τρόπους. Είτε ζητώντας από τους συναδέλφους να δηλώσουν από τις προηγούμενες μέρες αν και ποιοι θα συμμετάσχουν στις στάσεις εργασίας (κυκλοφορώντας μάλιστα έντυπο για να γράφουν τα ονόματά τους)! Είτε ζητώντας να καθίσουν υπερωρία για να καλύψουν τις 2 ώρες των στάσεων ! Είτε να αλλάξουν ωράριο εργασίας !». Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειές της δεν ευοδώθηκαν, καθώς οι εργαζόμενοι τις ακύρωσαν με την αγωνιστική στάση τους.

Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας το επιχειρησιακό σωματείο συναντήθηκε με την εργοδοσία, η οποία ουσιαστικά πήρε πίσω τα όσα είχαν διαρρεύσει για σχέδιο αυξήσεων 1%-4% κατόπιν αξιολόγησης των εργαζομένων. Ακόμα ορίστηκε να γίνει νέα συνάντηση, ενώ οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στο ενδιάμεσο διάστημα σε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Τις κινητοποιήσεις στήριξε και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.